Slovenija

Jelinčič v Iraku

Ljubljana/Bagdad, 18. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik SNS in kandidat za predsednika države Zmago Jelinčič je na povabilo ruskega nacionalista Žirinovskega odpotoval na mednarodno mirovno konferenco v Irak, ki se je udeležujejo večinoma podporniki režima Sadama Huseina.

Mednarodna mirovna konferenca podpornikov Huseinovega režima
Mednarodna mirovna konferenca podpornikov Huseinovega režima FOTO: POP TV

Na konferenci v Bagdadu se je srečalo več večinoma skrajnih strank z vsega sveta, ki podpirajo politiko iraškega predsednika Huseina in nasprotujejo napadu ZDA. Slovenska politika pa Jelinčičev obisk v Iraku obsoja.

Zmago Jelinčič je v začetku septembra Odbor za zunanjo politiko celo zaprosil, da mu odobri službeno pot v Moskvo in Bagdad. Tako bi Jelinčičevo potovanje, bivanje in dnevnice plačali davkoplačevalci. Člani odbora pa so nato ugotovili, da Jelinčiča ni povabila ruska vlada temveč njegov somišljenik in prijatelj, predsednik skrajne ruske stranke Vladimir Žirinovski. Odbor je Jelinčičevo prošnjo zavrnil in mu odvrnil, da se z njegovim potovanjem v Moskvo in Bagdad ne strinja.

Jelko Kacin
Jelko Kacin FOTO: POP TV

"Jelinčič v Iraku ni kot predstavnik DZ in nima odobritve službene poti. Karkoli bo tam povedal, lahko govori le kot Zmago Jelinčič, če pa pri tem govori še kot predsedniški kandidat ali predsednik SNS, je pač žal to posledica njegovega načina posredovanja, kar močno obžalujem, saj to ni dobro za Slovensko vključevanje v EU in Nato," dodaja predsednik Odbora za zunanjo politiko Jelko Kacin.

Predsednik SNS se je tako za potovanje vseeno odločil. Kot poslanec državnega zbora je vzel dopust, ki mu pripada, in odpotoval na lastne stroške, najprej v Moskvo, nato pa v Bagdad. Kot nam je povedala njegova tajnica, si bo letalo in hotel plačal sam. Zmago Jelinčič je namreč še vedno v Iraku in ni dosegljiv, v Slovenijo pa se vrne jutri popoldan.

Zmago Jelinčič Plemeniti
Zmago Jelinčič Plemeniti FOTO: POP TV

SNS je danes ena redkih strank na svetu, ki je tako kot stranka Žirinovskega v tesnih prijateljskih stikih s Huseinovo partijo. Kot so se strinjali v vseh drugih slovenskih strankah, Jelinčičeva skrajna stališča v teh okoliščinah za Slovenijo ne pomenijo nič dobrega. Ob tem so opozorili tudi na prah, ki ga je s svojimi obiski v Iraku dvigoval Haider.

"Ne morem komentirati, kakšne posledice bo imel njegov obisk v Iraku, ker ne vem o čem bo Jelinčič govoril in s kom se bo sestal. Je pa obiskovanje nekega človeka, ki ne uživa zaupanja v mednarodni javnosti, nezdrava poteza," je Jelinčičev odhod v Irak označil član NSi, Ivan Bernik.

Predstavnik SDS Jožef Jerovšek trdi, da Jelinčičev obisk Iraka ni koristen, saj se zdi že celoten kontekst obiska sporen.

Poklicali smo še na zunanje ministrstvo. O Jelinčičevem potovanju v Bagdad ne vedo ničesar, če pa bi jih prvak SNS vprašal za mnenje, bi mu udeležbo na takšni konferenci zagotovo odsvetovali, so nam še povedali.