Slovenija

Jelušičeva ponosna na slovensko vojaško letalo

Priština, 26. 12. 2008 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Borut Pahor in ministrica za obrambo Ljubica Jelušič sta na Kosovu, kjer sta obiskala pripadnike Slovenske vojske in policije, ki sodelujejo v operacijah Kfor, Eulex in Unmik.

Kot je v nagovoru slovenskim vojakom povedal premier Borut Pahor, se ''Sloveniji danes ni treba bati vojaške ogroženosti'', kljub temu pa po njegovem mnenju potrebujemo sodobno in učinkovito vojsko. ''Danes branite mir, varnost in stabilnost zunaj naših meja. Branite interese celotne skupnosti, ki ji pripadamo kot suverena država." Ob tem je vojakom čestital ob dnevu samostojnosti in enotnosti in izrazil čast, da sliši komplimente glede predanosti slovenskih vojakov tem visokim ciljem.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Miro Majcen

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič pa je ob obisku izpostavila pomen SV na Kosovu. Ta je po njenih besedah zelo velik, saj SV prihaja iz okolja, kjer "še vedno znamo razumeti probleme, ki jih imajo na Kosovu". Jelušičeva je ob tem poudarila, da je ponosna, da je lahko letela s slovenskim vojaškim letalom.

Ljubica Jelušič je na obisku pri slovenskih vojakih na Kosovu.
Ljubica Jelušič je na obisku pri slovenskih vojakih na Kosovu. FOTO: Damjan Žibert
V operaciji kriznega odzivanja v sestavi sil Kfor je na Kosovu 292 pripadnic in pripadnikov 18. slovenskega kontingenta, v okviru operacij Unmik in Eulex pa sodelujejo tudi slovenski policisti.

Kot je zatrdila, so vojaki dobro usposobljeni in imajo občutek za kosovsko prebivalstvo, poleg tega so tudi dokaj številčni. "Tako lahko podpremo tudi potrebe našega gospodarstva, če bi bilo zainteresirano in bi želelo tu delovati bolj intenzivno," je izpostavila Jelušičeva.

Ministrica Jelušičeva je izpostavila, da slovenski vojaki na Kosovu pomagajo tamkajšnjim prebivalcem preživeti praznične dni v miru in upanju na prihodnost, ko morda ne bo več potrebna prisotnost mednarodnih mirovnih sil. Kot je dejala, vojaki in policisti tu pridobivajo zelo dragocene izkušnje.

Po njenih besedah pa bo v prihodnje treba razmisliti o obsegu enot in o kriznih žariščih, kamor bodo slovenski vojaki in policisti odhajali na naslednje misije. "Vse bolj postaja jasno, da moramo razumno ravnati z viri – tako kadrovskimi kot materialnimi," je prepričana. Kot je poudarila, mora Slovenija svojo prisotnost v misijah šteti za temeljno vojaško nalogo in hkrati eno od bistvenih nalog zunanje politike. Po besedah Jelušičeve k ugledu in prepoznavnosti Slovenije, države, ki si je pred 18 leti "nismo znali predstavljati", veliko pripomorejo prav sodelujoči na misijah.

Sodelujočim v misiji je zaželela, da bi ostali zdravi in bi se takšni tudi vrnili domov. Čeprav vsakdo med njimi pogreša svoje najbližje in čeprav bodo vojaki in policisti praznike preživeli delovno in tvegano, "smo v teh dneh v mislih z vami in vašimi družinami", jim je dejala Jelušičeva

Slovenskim vojakom je Jelušičeva zaželela, da bi se zdravi vrnili domov.
Slovenskim vojakom je Jelušičeva zaželela, da bi se zdravi vrnili domov. FOTO: Slovenska vojska

Poveljnikom večnacionalnih sil Zahod brigadir Giovanni Armentani je ob tej povedal, da mu je v veliko čast, da prisostvuje na tej slovesnosti. Izrazil je zadovoljstvo in spoštovanje nad profesionalnostjo in predanostjo slovenskih vojakov ter njihovih čutom dolžnosti.

Govorom je sledila še podelitev priznanj in medalj sodelujočim v misiji na Kosovu. Nazadnje sta se premier Pahor in ministrica Jelušičeva na neformalnem druženju srečala tudi s pripadniki vseh treh misij.

Pahor in Jelušičeva sta se sicer že dopoldne sešla s poveljnikom sil Kfor, generalpodpolkovnikom Emiliom Gayem. Nato sta se srečala z brigadirjem Armentanijem. Izmenjali so si protokolarna darila, slovenski premier pa se je vpisal tudi v knjigo gostov. Premier in ministrica sta se že sešla tudi s poveljnikom 18. kontingenta SV na Kosovu, majorjem Tomažem Radoševičem, ki jima je poročal o delu slovenskih vojakov na tem območju.


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Parangal
29. 12. 2008 10.20
Tonček, a je to slovenski fenomen ali kaj, da se že vsak budalek ima za disidenta?
Tonček Balonček
28. 12. 2008 18.48
To je pa škoda, Janša in Šturm sta se ravno pripravljala na izpačilo odškodnin, pa so spet prišli komunisti na oblast!
kriss714@amis.net
28. 12. 2008 18.41
Tonček, nič ne bomo dobili. Bojo paradajzarji raje ves denar zagonili za nagrade tistim okupatorskim kolaborantom, ki se grejo \"izbrisane\". Tudi \"oprosti\" ne bojo rekli, ker bi s tem priznali, da so od leta 1945 naprej delovali kot hlapci velikosrbskega nacionalizma. Tudi s tem, da so srbom ponižno plačevali haradž.
Tonček Balonček
28. 12. 2008 16.15
ferrari, ne le tro, bili smo prisilno mobilizirani, grozil nam je zapor, hočemo odškodnino, za preživeto dobo v njihovih, komunističnih psihiatričnih stacionarjih, kjer so ordinirali razni Ruglji in dandanašnji LDS seksologi pa hočemo še posebno odškodnino, saj smo se v časih, ko je Janša paradiral po partijskih sestankih in \"študiral\" obramboslovje ter romal v Jajce, preživljalii po psihiatričnih ambulantah ter stacionarjih VMA in drugih JLA ustanovah za disidente. On je bil v na tistem Igu kot ikona, nek ljudski junak, v bistvu pa se je vs eživlejnej delal norca iz ljudi, takih in\"onakih\", Zdaj smo \"levaki\", njegova klika pa so demokrati in neki pomladniki!! Vse kupaj je do kraja bolno in izprevrženo\"! Pa na kaj naj bomo ponosoni, na tisto češko kripo? Zakaj le?
TFerarri
28. 12. 2008 05.49
Morda ni ravno pravi trenutek, ampak ko se že gremo ravnopravnost med spoloma, ženske imajo svoj porodniški staž plačan in pa delovna doba im teče. Kakšne privilegije pa mamo mi, ki smo po ne svoji volji služili JLA, leto, dve, naši stari 3 ali še večlet? Vsaj polovico bi nam lahko prišteli k delovni dobi!??
zogby
28. 12. 2008 05.22
veteran_91 To letalo je Let L-410,ki je češkoslovaške proizvodnje in je namenjeno manjšim tovorom sicer ni najnovejše,je pa kar uporabno!
Buena Vita
28. 12. 2008 00.40
BMSS HJA,ŠE KAKO IMAŠ PRAV, ČLOVEK SE MORA STRINJATI ,KER IMAŠ POVEDANO NA PRAVEM MEST U RES JE, V PRAŠANJE ZA NAŠE KROTASTE POLITIKE(krotasti=žabji).KJE SO TISTI KI SO POMAGALI SLOVENIJI,SIGURNO NISO BILI NA JUGU,Ž JUG JE PO SLOVENIJI Z TANKU ROBANTIL,IN BOMBE MERTAL Z LETAL,IN STOTINE TISOČ BEGUNCEV SMO MORALI FUTRATI,KDAJ BO KONEC NAŠI VELI DUŠI====0VELIKODUŠNOSTI,KDAJ BOMO ZAHTEVALI KAJ ZASE ZATO TAKOJ PAHORJI,IN METLCE ZAČNITE DELAT ZA TISTE KI JIH PREDSTAVLJATE,ZA SLOVENSKI NAROD, ALI SE PA SKIDAJTE, IN V ŠTALO GNOJ KIDAT,KER DRUGEGA SI NE ZASLUŽITE
gordo
27. 12. 2008 22.53
..............................................
Brrr1111
27. 12. 2008 22.05
Okol 2000€ se mi zdi
Tonček Balonček
27. 12. 2008 21.45
Pa kolk zdaj kasirajo ti naši švercarji na mesec?
Edo Rešek
27. 12. 2008 21.36
Kosovo...mafijska in prekupčevalska meka... brez pretiravanja po pričevanjih od dol...
Tonček Balonček
27. 12. 2008 21.15
Tako je, komunisti so mlade fante prislilno mobilizirali v JLA, po \"osamosvojitvi\" pa v slovensko vojsko! Kje so odškodnine, delovna doba (plačana) in povračilo krivice, šele s \"profesionalci\" smo moški postali svobodni, bravo Drnovšek!!
tapravslovenc
27. 12. 2008 19.47
kriss714 27.12.2008, 13:35 6 pa še kako imaš prav
kriss714@amis.net
27. 12. 2008 18.17
Le kako bi izgledala hči Fride Kahlo in Groucha Marxsa?
antitrust08
27. 12. 2008 18.10
Lepo, da je mega obrv ponosna na naše zrakomlate
veliki_vamp
27. 12. 2008 16.28
Lepo,da je ponosna na naš Mig-21
kriss714@amis.net
27. 12. 2008 13.35
mpthomson26.12.2008, 22:380 mislim, da vsi ti ki po vojski pluvajo, so navadne bojazljive p.i.*,*,.e, ki jim ni uspelo v vojski in ki niso nikoli služili naborništva!!!! ----- jaz pa mislim, da pljuvajo tudi tisti, ki so \"odslužili\" prisilno mobilizacijo, za to niso dobili nobene plače, niti se jim ta čas ne steje v pokojninsko dobo, še manj kot \"dvojna leta\". Torej, tole danes je z vidika starih soldatov res bolj neko taborniško preseravanje.
1adler
27. 12. 2008 10.45
Sta se peljalaz domačim letalom.ali kot naš TURK.Saj naša letala so za HRVAŠKO vlado dobra,le za naše riti ne
Tonček Balonček
27. 12. 2008 08.03
Velika čast in odgovornost je za nekaj tisoč EUR stražiti srbske samostane in ponosni smo na njih junaštvo ter izurjenost!
TFerarri
27. 12. 2008 06.46
mater, kakšni idiotski komentarji tukaj spodaj!