Slovenija

'Jerajeva Kopriva': je poslanka razkrila spletno delovanje stranke SDS?

Ljubljana, 23. 02. 2021 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
2062

Zaradi lapsusa, ki se je zgodil poslanki SDS Alenki Jeraj, je na Twitterju završalo. Ko se je vpletla v pogovor o gneči na smučiščih, je namreč del zapisa tvitnila s svojega uporabniškega računa, del pa s profila @Kopriva60918021, pod katerim očitno tudi tvita. Samorazkritje lažnega profila, ki je sprožilo posmeh in norčevanje na družbenih omrežjih, je po oceni strokovnjaka zelo koristen indic o spletnem delovanju vladajoče stranke.

Jerajeva je v odzivu za Radio Slovenija potrdila, da je omenjeni profil ustvarila januarja in da ga bo zaprla. Preostalega ni želela komentirati, poroča MMC.

"Drži se, Alenka. Kopriva ne pozebe", "Ko se včlaniš v SDS, avtomatično dobiš pet Twitter profilov", "Šampon iz kopriv za pranje glav", "Imam en ful dober tvit, pa ne vem, s katerega profila naj ga objavim" ... S takšnimi šaljivimi zapisi se danes zabava tvitosfera, ki se ob spoznanju, da se je poslanka SDS Alenka Jeraj "ustrelila v koleno", ko je razkrila, da uporablja lažni profil Kopriva, sprašuje "ali sploh obstajajo troli v kleti ali so to kar poslanci?" 

Jerajeva je sicer svoj ponesrečeni tvit (en del vsaj) hitro zbrisala, a za budno oko uporabnikov družbenih omrežij je bilo že prepozno. 

Tvit Alenke Jeraj
Tvit Alenke Jeraj FOTO: Twitter

Nobena skrivnost ni, da so družbena omrežja preplavljena z lažnimi profili. Aktivne vojske "spletnih trolov" skrbijo za širjenje (lažnih) informacij v sklopu političnega in ideološkega boja. Če se izkaže, da za lažnim profilom stoji poslanec ali poslanka, pa zadeva dobi še precej večje razsežnosti.

Velik porast lažnih profilov v času vladanja Janeza Janše

Pripetljaj poslanke, ki je nespretno razkrila, da ima na Twitterju več profilov, je strašno koristen indic, ki povezuje nekaj do zdaj ne povsem jasnih elementov spletnega delovanja vladajoče stranke, meni internetni veteran in strokovnjak za komuniciranje Vuk Ćosić.

"Pri dosedanjih analizah smo opazili, da je šla stranka s pridobitvijo mandata februarja lani skokovito in agresivno v registracijo velikega števila novih profilov, ki jim rečemo številčeni. To so profili, ki so videti točno tako kot Kopriva in skoraj izključno sistemsko retvitajo objave Nove24, poslancev SDS in samega premierja, relativno redko pa objavljajo lastne vsebine. Zdaj smo prvič dobili vpogled, da to morda niso kar tako simpatizerji, aktivisti ali člani stranke, ampak po vsej verjetnosti tudi poslanci. Koincidenca je preveč sugestivna, da bi to bilo slučajno," pojasnjuje. 

Beseda trol je izraz iz psihologije za osebe, ki imajo mračno tetrado značajskih lastnosti – sadizem, makiavelizem, narcizem in psihopatijo, pojasnjuje Ćosić, zato moramo paziti, da ne govorimo samo o spletnih trolih, pač pa omrežju lažnih profilov, ki je v nasprotju s pravili Twitterja. 

Mreža, ki sistemsko napada nasprotno misleče 

S kolegi družboslovci smo takšnim profilom začeli slediti že pred časom, dodaja Ćosić – uporabniško ime je vedno sestavljeno iz naključne besede in naključne številke z enakim številom znakov. "Krivulje rasti registriranih trolov od leta 2008 do danes so videti precej spektakularno. Točno vidiš, da je bil velik naval sredi poletja 2009, pa potem med enoletno drugo vlado Janeza Janše, potem premirje brez nekih vrhov, nato pa spet agresiven večkratnik februarja in marca lani, ko je ta vlada spet nastopila. To enostavno ne more biti meteor iz vesolja. To nam daje sum, indic, nič več. Ampak že ta indic je dovolj prodoren." 

In kakšen je cilj tovrstnih lažnih profilov? Vplivanje na politične percepcije v javnem dialogu pri najširši javnosti, torej proizvajanje t. i. echo chamber (soba odmevov), kjer se vzajemno podpirajo stališča. V tem smislu je organizirana mreža lažnih profilov izrazito vplivna na Twitterju, v očeh splošne javnosti pa sploh, pojasnjuje. Lažni profili služijo tudi za vpliv na medije, ki v odsotnosti nekega močnejšega nasprotovanja priznavajo neko vrednost tem stališčem. To je tudi mreža, ki sistemsko napada nasprotno misleče. "Tudi meni so neštetokrat grozili s smrtjo na Twitterju, to je preprosto metoda. Vprašanje je, kaj s tem narediti?"

T. i. številčeni profili so si zelo podobni – poobjavljajo objave Nove24, poslancev SDS in premierja, redko pa objavljajo lastno vsebino.
T. i. številčeni profili so si zelo podobni – poobjavljajo objave Nove24, poslancev SDS in premierja, redko pa objavljajo lastno vsebino. FOTO: Dreamstime

Astroturfing – lažni profili pod nadzorom političnih strank 

Politiki, njihove stranke in različne interesne skupine družbena omrežja uporabljajo tudi za napade na svoje politične nasprotnike – med njimi so pogosto strokovnjaki, novinarji ali znane osebnosti, ki lahko zaradi relativno večjega vpliva v družbi s svojim mnenjem vplivajo na širši krog volivcev. Poznavalci tako že vrsto let opozarjajo na t. i. strategijo "astroturfinga", gre za prikrito koordinirano politično delovanje z ustvarjanjem vtisa, da napadi izvirajo iz splošne javnosti. 

Na portalu Pod črto so v sodelovanju z inštitutom Danes je nov dan več mesecev analizirali objave na Twitterju. Odkrili so več deset profilov, ki uporabljajo tehnike astroturfinga. Ti so poobjavljali tvite Bojana Požarja, ki prek svojega spletnega mesta redno napada politične nasprotnike stranke SDS. Med njihovo deljeno vsebino so se tako znašli Jaša Jenull, ki se je javno izpostavil kot neuraden vodja petkovih demonstracij proti Janševi vladi, svetovno znana kuharica Ana Roš, ki je javno kritizirala delo vlade ob obvladovanju epidemije novega koronavirusa, in dr. Rihard Knaflj, ki je javno podvomil o ustreznosti sporno kupljenih ventilatorjev za predihavanje bolnikov s hudo obliko bolezni covid-19. 

Twitter briše lažne račune, a gre za boj z mlini na veter 

In kaj lahko storimo, da se to ne bi dogajalo? Deležnikov, ki imajo v rokah orodje za to, je po besedah našega sogovornika več. Te stvari je treba nadzorovati, kar dokaj neorganiziramo počnemo družboslovci, pojasnjuje Ćosić. Twitter lahko poskrbi za t. i. "deplatforming" – torej to, kar so naredili z računom Donalda Trumpa ali z več kot 8.000 računi sledilcev srbskega predsednika Aleksandra Vučića

Naloga medijev je t. i. shaming – razkrivanje taktik manipulacije, ki je izrazito dragoceno za razvoj demokracije in javnega dialoga. Četrto na potezi pa je pravosodje. "Ena stvar je, da imamo srednje agilno pravno podlago, torej ne prav ostro v zakonodaji, drugo pa, da pravosodje ni ravno opolnomočeno – ko premier osebno eksplicitno napada tožilstvo, se ustvarja klima ustrahovanja. Vsak organiziran prekupčevalec z mamili ve, da mora najprej paziti na to, da ga ne dobijo, če pa ga dobijo, pa na to, da nimajo poguma, da bi ga preganjali."

Twitterjev lov na lažne račune poteka že več let. Prizadevajo si, da bi onemogočili ali pa vsaj omejili delovanje tistih, ki stojijo za propagandnimi objavami, širjenjem lažnih novic, pa tudi nepreverjenih dejstev. Še v času predsedovanja Trumpa je Twitter označil nekatere njegove tvite, ki so bodisi navajali neresnične bodisi nepreverjene informacije in dodal povezave na dejstva, na koncu so Trumpov profil zaradi spodbujanja sovraštva celo ukinili. Prav tako je Twitter, kot že omenjeno, ukinil več kot 8.000 računov, ki so sledili srbskemu predsedniku Vučiću, pa več deset tisoč profilov, ki naj bi jih usmerjala kitajska komunistična partija.  

Brisanje lažnih sledilcev je lani napovedal celo naš predsednik vlade. Sporočil je, da bo administrator njegovega profila pričel s čiščenjem profilov, ki so "brez jasne identifikacije ter brez realnih sledilcev ali vsebujejo simbole zločinskih režimov nacizma, komunizma in fašizma ali terorističnih organizacij". Neke večje "čistke" tovrstnih računov pri nas do zdaj sicer še ni bilo.

Janša naj bi imel več kot 70 odstotkov lažnih sledilcev

Obstaja več spletnih orodij, ki na podlagi elementov, kot so profilna fotografija, število realnih sledilcev, datum nastanka profila, ime, aktivnost, delitev objav in še nekaterih značilnosti, lahko zaključijo, koliko lažnih sledilcev ima nek profil. Eno takšnih, ki naj bi bilo relativno natančno pri analizi in izračunih deleža lažnih profilov, je Fake Followers Audit. Če vanj vtipkamo Twitter uporabniško ime Janeza Janše, ugotovimo, da je od 82.141 sledilcev, kolikor jih ima, kar 73,8 odstotka (60.620) lažnih. 

Stranko SDS smo zaprosili za komentar, a odgovora nismo prejeli.

Kot navaja Audit, je povprečen delež lažnih sledilcev za profile s primerljivim številom sledilcev 18,5 odstotka, kar je občutno izstopanje. Orodje "lažne sledilce" opredeljuje kot račune, ki so nedosegljivi in ne bodo videli tvitov računa, ki mu sledijo. Bodisi zato, ker objavljajo nezaželene (spam) komentarje, širijo propagando, so boti ali pa neaktivni. Nekaj smo jih pred časom razkrinkali tudi mi: 

'Vpleten je sam vrh in to nas razlikuje od Madžarske'

Na vprašanje, ali torej ne delamo krivice vladajoči stranki, ko govorimo, da se SDS najpogosteje poslužuje lažnih profilov, Ćosić odgovori, da ne. "Ugotavljamo, da je to nekaj, česar se predvsem stranka SDS zelo eksplicitno sistemsko poslužuje. Vidim, da obstajajo posamezni troli, torej osebe, ki značajsko sodijo v ta paket, tudi na levi strani. Vidim absolutno nesprejemljive, grobe in hujskaške objave, polne laži in sovraštva, tudi na levi strani, a je asimetrija preprosto neverjetna."

Podobno kot ZDA, še pove Ćosić, imamo tudi mi situacijo, da je v vse to vpleten tudi sam vrh. "Ni treba biti blazno pameten, da ugotoviš, da je temu tako. In to je tudi razlika med Slovenijo in na primer Poljsko ali Madžarsko," zaključi.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2062)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resort
02. 03. 2021 14.03
+1
Zakaj bi jo napadali, saj se napada sama s svojimi butastimi sklepi in tviti
poserjemsenavas
02. 03. 2021 09.52
-2
bolano, spet napadi na eno in isto stranko. Kot da druge sploh ne obstajajo.
to je kr neki
01. 03. 2021 20.58
-3
Ce bi se objektivno ukvarjali z vsemi ne bi nic rekrl, samo tole je pa eno navadno politicno promoviranje. Samo enega omenjati in blatiti, ob tem, da je jasno, da se tega posluzujejo vsi - ampa ta pravi so angeli, kajne Populist tv.
nikandra
01. 03. 2021 18.47
+4
Pravzaprav bi bilo zanimivo vedeti, kateri so "fake" profili Janeza Janše, ker očitno ima vsak njihov poslanec več "kopriv". Saj vendar ne more zaostajati za svojimi poslanci. Pa še retvita jih zelo pogosto.
pikec50
01. 03. 2021 18.41
-5
sej ma lažni profil tud en kp levakov,...
ksenak2
24. 02. 2021 21.30
+8
To je metoda SDS in njihovih GURUJEV KOMUNICIRANJA, kot so poimenovali diplomante svoje politične akademije, kher je predaval med drugimi rudi Dimitrij Rupel. Vabilo na ta pouk je bilo javno objavljeno, z opisim veščin in prednosti internetnega komuniciranja. V tistem času so namestiki na Trstenjakovi tudi telefonski avtomat za oddajanje glasov za njihove in druge ankete v medijih, kar je bilo javno razkrito. Goljufi pač.
Ciccerro
24. 02. 2021 15.11
+5
A si lahko sploh še bolj beden? Sicer pa je zadnji čas, da se lahko odprejo profili samo z številko osebne. Ali pa, da spet pridemo v prijetna 90 ta, ko ni mogel vsak niče pisariti in smetiti po internetu.
Ciccerro
24. 02. 2021 15.12
+5
s številko osebne :)... Da ne bom pisal tako kot Janša.
Antoniozmaj
24. 02. 2021 14.53
+15
kolik twiter profiliv šele mora imet hojs, al pa princ teme, če ima že navadna sektašica minimalno dva? 😂😂😂😂😂😂
seeuinhell
24. 02. 2021 14.27
+20
in tako nastane iz 5.000 zagrizenih sektasev takoj 50.000 zagrizenih sektasev ;)
Gemma 1961
24. 02. 2021 14.24
+10
Preh sem zasledil zapis pod PALCEK. 1 mislim da je to hojsic
Antoniozmaj
24. 02. 2021 14.54
+5
pikec50
01. 03. 2021 18.39
-2
ho?emVšolo
24. 02. 2021 14.13
+13
Obveščevalne službe slabo opravljajo delo. Tovrstni poslanci so prava nevarnost za demokracijo države - razpad sistema!! Kako morajo šele manipulirat z delovnimi mesti in javnimi naročili v državni upravi.
Japa Jade
24. 02. 2021 14.48
+7
ho?emVšolo
24. 02. 2021 14.11
+5
Lastna hvala cena mala.
ajnajs
24. 02. 2021 14.11
-14
Novinarji ste obsedeni z JJ, včeraj sem v avtu poslužala oddajo na valu 202, prvi prispevek je bil o JJ, drugi je bil zavit in spet o JJ, tretji spet o SDS, pa kaj ni v sloveniji nobene druge osebe, nobene druge stranke? Se nam nič ne dogaja na levi strani? Kaj pa objektivno poročanje o vsem in vseh, ne samo o desnih. Rada bi slišala še kaj več. Berem en časopis in že naslov napove udarno novico, potem pa sledi novinarjevo (Igor KršinaR) nabijanje kaj bi bilo, če bi bilo. Sem bila v času študija z njim v š. domu pa je bil normalen človek, kaj naredi politika iz poštenega novinarja, da piše pravljice, ne pa resnice. Pišite tisto kar je res, ne pa laži in natolcevanja.
slabzadah
24. 02. 2021 14.12
+13
ho?emVšolo
24. 02. 2021 14.15
+13
Alenka, a si ti? Od včeraj naprej ob vsakokratnem zapisu (samohvali) isto pomislim!
Nimiuseen
24. 02. 2021 14.43
+7
Japa Jade
24. 02. 2021 14.49
+4
Ciccerro
24. 02. 2021 15.14
+9
Po navadi je vladajoča stranka pač na tnalu. Janša in SDS so pa sploh hvaležna stranka, vsak dan postrežejo s čim novim in še bolj neverjetnim.
borjac
24. 02. 2021 14.07
+14
SDS-ova Kopriva raste na 1000 hektarjih v Sloveniji.
igy02
24. 02. 2021 14.05
-11
A nima Vesel tudi dva računa?
NA LEVO ni OK
24. 02. 2021 17.41
-7
slabzadah
24. 02. 2021 14.03
+14
Živjo Janez. Moje ime je Kopriva in rada komentiram z sedmimi profili. Dragi Janez, prosim, če mi odobriš še osmega. Ime mi bo Koruza. Na 24ur se bom bolj aktivirala in prosim, če mi oprostiš, ker sem zanemarjala dnevno rutino komentiranja. Poglej na 24ur pod Koruza in videl boš, kako jim jih bom napela. Hvala Alenka (aka, Kopriva, Koleraba, Kumara, Kamilica, Krizantena, Kadulja, Krokozmija in Koruza)
rokkk1
24. 02. 2021 13.58
-2
brez omembe Alenkinega profila? neresno.
EnKandidatDosmrtniMandat
24. 02. 2021 13.53
+11
PreCednik Pahor, kakšen komentar na temo vladajoče komunistične SDS?
ho?emVšolo
24. 02. 2021 14.16
+9
mungus
24. 02. 2021 13.38
+16
Po tej podn babi se vidi na kakšen način deluje ta komplet SDS-ova garnitura s jašarijem na čelu....kot se je pokazalo skozi to odkritje so ti sds-ovci sami pokvarjenci zahrbtno usmerjeni ko pa jim ne gre kaj tako po žnuri kot si zamisli jašari so pa za vse drugi kriv---TITO..UDBA...KUČAN...KUMROVEC. PARTIZANI..ITD ITD...jim pač ne zmajnka krivcev ker so za svoje nečedne rabote pripravljeni narediti vse da bi prikrili svoja zahrbtnopokvarjena dejanja....za to pa jašari nakazuje farom vsak mesec 700.-e temeljnega dohodka da jašarija ti cerkveni plačanci zagovarjajo pri vsaki maši...tako politiko se grejo ti trenutno samonastavljeni in ta kopriva in njej podobni...Ali si ta SLOVENIJA RES NE ZASLUŽI KAJ BOLJŠE kot take politične bleferje kateri očitno niso sposobni v življenju uspeti na pošten način ampak se šlepajo skozi življenje na račun davkoplačevalcev......res so ogabni!!!!
bogam
24. 02. 2021 13.36
+17
SDS je stranka goljufov in prevarantov.