Slovenija

Mesec: Minimalna plača bo višja za okoli 100 evrov neto, kar je največ v 10 letih

Ljubljana, 22. 12. 2022 18.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minimalna plača se bo glede na trende, ki se kažejo v gospodarstvu, v naslednjem letu zvišala za 100 evrov neto mesečno, je na novinarski konferenci po seji vlade dejal minister za delo Luka Mesec. "Gre za najvišji skok minimalne plače v zadnjem desetletju," je pojasnil. Trenutno je sicer minimalna plača pri nekaj več kot 778 evrov neto.

Kot je na novinarski konfrenci po seji vlade pojasnil Luka Mesec, zvišanje minimalne plače za okoli 100 evrov neto predstavlja seštevek treh učinkov: minimalnih življenjskih stroškov, ki so bili oktobra izračunani prvič po petih letih, letne inflacije, ki bo sicer za december znana šele v januarju, in davčne zakonodaje.

V zvezi s slednjo še ni povsem jasno, katera novela zakona o dohodnini bo veljala s 1. januarjem - tista, ki jo je sprejela vlada Janeza Janše, ali tista, ki jo je potrdila vlada Roberta Goloba, a še obstaja možnost pobude za naknadni zakonodajni referendum o njej. 

Mesec je v zvezi z novelo te vlade spomnil, da zvišuje splošno olajšavo na 5000 evrov letno, dviguje pa se tudi dodatna splošna olajšava za najnižje dohodke. Del dviga minimalne plače za 100 evrov bo tako tudi učinek višjih neto dohodkov zaradi dviga splošne olajšave.

Zvišanje minimalne plače za okoli 100 evrov neto je po njegovih besedah pomembno, "ker je jasno, da inflacija ni prizadela vseh enako". Splošna letna inflacija je bila po zadnjih podatkih statističnega urada 10-odstotna, a so se dobrine, kot so hrana in energenti, podražile za 19 odstotkov, je nanizal. Prav te podražitve najbolj prizadenejo revna gospodinjstva, je opozoril.

Z napovedanim zvišanjem minimalne plače želijo "pomagati predvsem revnim zaposlenim, revnim gospodinjstvom, tistim, ki gredo najtežje čez mesec, tistim, ki jih je inflacija najbolj prizadela", je sklenil.

Minimalna plača se bo glede na trende, ki se kažejo v gospodarstvu, v naslednjem letu zvišala za 100 evrov neto mesečno.
Minimalna plača se bo glede na trende, ki se kažejo v gospodarstvu, v naslednjem letu zvišala za 100 evrov neto mesečno. FOTO: Thinkstock

Skladno z obstoječim zakonom o minimalni plači mora biti znesek minimalne plače določen v višini, ki ne sme biti nižja od 120 in ne višja od 140 odstotkov izračunanih minimalnih življenjskih stroškov, upoštevaje rast cen življenjskih potrebščin, gibanje plač, gospodarske razmere oziroma gospodarsko rast in gibanje zaposlenosti. Minimalni življenjski stroški, izračunani v letošnjem oktobru, znašajo 669,83 evra, so dodatno sporočili z ministrstva za delo.

Minimalna plača se mora vsako leto uskladiti tudi najmanj z zneskom rasti cen življenjskih potrebščin. Za uskladitev minimalne plače se uporabi uradni podatek statističnega urada o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta.

Minimalna plača letos znaša 1074,43 evra bruto, kar v primeru samske osebe nanese približno 778 evrov neto. Končnega zneska bruto minimalne plače pa v tem trenutku ni mogoče dokončno določiti zaradi neznane rasti cen življenjskih potrebščin v decembru in ureditve dohodninske zakonodaje, ki se v letu 2023 spreminja tako po veljavnem zakonu kot po predlagani noveli. Znan bo januarja.

Po navedbah ministrstva bo sicer nov bruto znesek minimalne plače od obstoječega predvidoma višji za 12 do 14 odstotkov. Novemu znesku minimalne plače bo sledila ustrezna zakonsko določena prilagoditev najnižje bruto urne postavke začasnega in občasnega dela dijakov in študentov ter upokojencev, ki je trenutno pri 6,17 evra na uro.

Takšno zvišanje so pričakovali tudi v sindikatih

Še preden je bil znan znesek, je predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič na novinarski konferenci pojasnila, da jim okvirni znesek minimalne plače, ki naj bi ga določil Mesec, še ni znan, da pa se mora ta plača uskladiti vsaj s tremi parametri: decembrsko letno inflacijo, ki bo sicer znana šele v januarju, minimalnimi življenjskimi stroški, ki so bili oktobra izračunani prvič po petih letih, ter dohodninsko zakonodajo. 

Tudi ona je v zvezi s slednjo opozorila, da še ni povsem jasno, katera novela zakona o dohodnini bo veljala s 1. januarjem. Ob tem je spomnila na veljavno formulo, po kateri je minimalna plača omejena tako navzgor kot navzdol oz. najmanj 20 in največ 40 odstotkov nad preračunanimi minimalnimi življenjskimi stroški.

Jerkičeva se je obregnila tudi ob potek usklajevanja minimalne plače, saj je bilo sprva predvideno, da se bo uskladila v dveh korakih – novembra z minimalnimi življenjskimi stroški in januarja z inflacijo. Delodajalci so temu nasprotovali, zato je Mesec napovedal zvišanje v enem koraku v januarju.

Predsednica ZSSS je ob tem komentirala tudi problematiko uravnilovke, tj. stisnjenosti plač blizu minimalne plače. Do tega po njenem mnenju prihaja tako v primerih, ko delodajalci imajo, pa ne dajo, kot tudi zato, ker res nimajo. Ta izziv je treba reševati z novim plačnim sistemom, ki mora biti vzpostavljen tako, da bo omogočal tudi rast drugih plač, je pozvala. Sindikati in delodajalci so pod mentorstvom Ministrstva za delo v okviru Ekonomsko-socialnega sveta že vzpostavili posebno pogajalsko skupino, ki se bo ukvarjala s tem vprašanjem. Prav nov plačni model, za katerega bo osnova predpostavka, da je osnovna plača minimalna plača, bo po navedbah Jerkičeve eden glavnih izzivov leta 2023.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (732)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hujošgrimošjanoš
02. 01. 2023 15.47
Moja placa se bo za 100eur priblizala minimalni, zato bom delal konreno manj.
Sunnyman
23. 12. 2022 09.47
+0
Pozdravljeni, prav je da se minimalna placa dvigne. Kdor pravi joj zdaj bomo pa vsi na minimalni placi naj gredo do svojih sefov in zahtevajo povisanje place. Zivljenjski stroski so se dvignili za vsaj 20 %. Ce si za enako placo delal 2 leti nazaj in delas tudi sedaj realno dobivas 20% nizjo placo in kdor to sprejema si je kriv sam. Tudi delodajalci so cene svojih storitve zvisali brez skrbi samo place vam pa nebi povisali. Raje strel v koleno kot realno dvignit place. Pa lep pozdrav.
jutri_pa_res
23. 12. 2022 11.28
+1
Pomanjkanje delovne sile imamo, naj dela trg in pojdi drugam za višjo plačo. Iščejo te... ni nobene logike na primer, štrajkati za višjo plačo, če lahko greš v drugo firmo. Mogoče pa tvoja firma ustvari premalo dodane vrednosti na zaposlenega, energija se jim je podražila, cen ne morejo dvigniti zaradi konkurence...Misliš, da Gorenje (Hisense) ne bi z veseljem televizorjev podražilo za 50% in dvignilo plač?
jutri_pa_res
23. 12. 2022 08.55
+4
Če se v neki družbi zgodi povišanje cen uvožene energije, realno gledano ne more biti drugače, kot da standard v tej družbi sorazmerno pade, ali po domače, malo je treba zategniti pas. Raznorazna povišanja plač samo povzročijo inflacijsko norišnico, standarda pa v resnici sploh ne popravi, ker ustrezno spet zrastejo cene.
najboljsa24
23. 12. 2022 08.41
+3
pi---rija, pa kaj pri milem Bogu ste izvolili???!!! Saj so že pred volitvami objubljali neumnosti, ki jih bodo delali. Uničili bodo državo, samo da ni Janša.
najboljsa24
23. 12. 2022 08.37
hm, tudi v pejšnji dravi so bili vsi milijonarji...glede na to, da imamo sedaj euro, bomo ostali samo brez služb
User2385910
23. 12. 2022 08.35
+1
Tako je, večino ljudi spravit na beraški boben, poleg tega se pa širokoustit kako se zavzemaš za najšibkejše. Dve muhi na en mah, eliti ostane več v žepu in si hkrati poveča volilno bazo na podlagi “zavzemanja” zanje. Omg, kdaj bomo spregledal da ni važno levo ali desno. Narcisoidni politiki in vsi ki se javno izpostavljajo so samo v očeh zavedenih barvno opredeljeni, jim pa vsem hkrati maha za rajo.
za naše
23. 12. 2022 08.33
+3
Zdaj se vidi ,da niso dorasli za to delo, s tem ko zvišajo samo minimalce bodo ostali vsi pristali na minimalcu! A sploh veste kam to vodi boljševiki bebavi?
cakra
23. 12. 2022 08.10
+7
Vse vlade do sedaj so na inflacijo in dvig cen so se plače zvišale vsem zaposlenim. To pa je res nekaj novega saj bo sedaj več kot polovica del...na minimalni plači. Takšni ukrepi države ne vodijo k nekem napredku.
jutri_pa_res
23. 12. 2022 08.05
+6
Me zanima, če bo tudi Kordiš dvema zaposlenima v svoji firmi izplačal vsaj minimalno plačo, če si že ne zaslužita kakšnih spodobnih dveh jurjev.
jutri_pa_res
23. 12. 2022 08.04
+3
Naš največji izziv ni nov plačni sistem z osnovno plačo enako minimalni plači, ampak nujna predhodna poteza – nova delovnopravna zakonodaja, morda kopija avstrijske ali nemške, ki bi potem to omogočila. Ampak če omeniš spremembo delovnopravne zakonodaje po npr. avstrijskem vzoru, sindikati, levica in drugi neokomunisti začnejo švicati, se tresti in dobijo mozolje.
Ugovor vesti 133.člen
22. 12. 2022 21.34
+8
Tako dela nekdo, ki realnega sektorja niti povohal ni. Sam pa na trgu ne bi zaslužil niti minimalne plače. S čim?
Ugovor vesti 133.člen
22. 12. 2022 21.32
+6
Še Korlna nazaj, da bo najnižja pokojnina vsaj 1.000€.
BroNo1
22. 12. 2022 21.20
+11
Kdo je elita v Sliveniji? Ta Levi. In potem je vse jasno, naredit čim več revežev, zase pa imajo zajetno!!!
Cupko
22. 12. 2022 21.13
+11
Mesec bo zje…al vsa plačna razmerja. Zdaj s tem bo že pol Slovenije na minimalcu. Enako zadevo pripravlja za penzije. Ne more se povecati v enakem znesku za vse, ker nekdo plačuje v sklad malo nekdo pa več torej ne moreta imeti oba enako
Uporabnik1921539
22. 12. 2022 21.10
+9
Dobro ti gre,mesecar.Tisti s 757 neto bodo dobili 100 Eur,kar pomeni,da moramo tisti,ki zasluzimo 2500 neto,dobiti 330 Eur.Me zanima,kako bomo to razlozili delodajalcem v realnem sektorju?
alam12
22. 12. 2022 20.42
+12
Super za uvoženo delovno silo. kmalu vsi iste plače skupaj s srednjim razredom. lp
ActiveR
22. 12. 2022 20.19
+4
100 evrov bo odneslo sam povišanje cene elektrike! Ne vem o čem ta Mesec sanja.
Oknaj 4
22. 12. 2022 20.07
+6
Travca,travca osnovne potrebščine so se dvignile tudi za 20+ % s tem se pa ta oblast ne hvali čeprav je tudi to največji skok od takrat ko smo prevzeli €
User416781
22. 12. 2022 20.11
-6
…ja in za inflacijo po celem svetu je odgovorna naša vlada. Kje spiš, da te ne ukradejo…🤦🏻
24bata
22. 12. 2022 20.01
+18
Država naj ukine dodatno plačilo 16 % davka na plačo pa bo vse ok.
zajebant1
22. 12. 2022 19.44
+9
Tak kot si obljubil pokojnina s 1.1.2023 725 eur za 40 let dela lažnivci