Slovenija

Podjetjema Marinblu in Selea izrečeni prvi ukrepi, vodstvo zanika obtožbe

Kozina/Ljubljana, 09. 06. 2022 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
24UR ZVEČER, Nuša Stegnar, Vesna Lambergar, STA
Komentarji
1262

V javnosti še vedno odmeva zgodba izkoriščanja delavcev v podjetjih Marinblu in Selea. Vodstvo podjetja je zanikalo, da so delavci podvrženi psihičnim pritiskom in da jih ne plačujejo. Na ministrstvu za delo pa so prepričani, da takšna podjetja nimajo mesta v Sloveniji in obljubljajo, da bodo naredili vse, da se to prekine, delavce pa bodo zaščitil. Predsednica ZSSS Lidija Jerkič pa je odločena, da se ob takih primerih moramo zganiti, saj lahko to sicer postane praksa tudi v drugih podjetjih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Danom Juvanom
    04:09
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Danom Juvanom
  • Iz 24UR: Ministrstvo poziva k prijavi kršitev
    04:38
    Iz 24UR: Ministrstvo poziva k prijavi kršitev
  • Iz SVETA: Gost Matjaž Han
    05:38
    Iz SVETA: Gost Matjaž Han
  • Iz SVETA: Zanikanje obtožb in prve kazni
    03:46
    Iz SVETA: Zanikanje obtožb in prve kazni

Potem, ko je v torek RTV SLO razkrila hude kršitve izkoriščanja tujih delavcev v podjetjih Marinblu in Selea, se je danes na obtožbe odzvalo vodstvo podjetja. Danes so podjetje obiskali predstavniki Furs, Policije in inšpektorji, je povedala Rosana Šuštar. Zanikala je, da so delavci podvrženi psihičnim pritiskom in da jih ne plačujejo. V celotnem desetletnem poslovanju niso niti enkrat zamujali s plačilom, je zatrdila. Povprečno izplačilo v proizvodnji je tisoč evrov, je dodala. Poudarila je tudi, da trditev, da je delavec delal 40 ur nepretrgoma, ne drži, saj naj delavec ne bi šel sam na pot, ampak je z njim šel še drug voznik.

Indijski delavci imajo urejeno bivanje in papirje za delo, je pojasnila. Najprej so prebivali v samskem domu v Kopru in v motelu v Divači. V tem času so jim urejali bivališče v Črnem Kalu, a ker tam elektrike niso mogli urediti pravočasno, so se skupaj z njihovim podjetju odločili, da jim uredijo prebivanje oziroma nočitve v podjetje. Nato so jih preselili v hišo v Izoli, plačali enotedenski najem, a je lastnik po dveh dneh, danes, zaradi medijskega linčanja želel, da se izselijo. Zato so jih spet preselili, tokrat v motel v Košano. 

Poudarila je, da so posnetki pogovorov izvzeti iz konteksta, obžalovala pa, da je neprimerno raven komunikacije z njihove strani. Zanikala je tudi oporečnost rib in trditev, da ribe obdelajo v termičnem šokerju. 

Rosana Šuštar in odvetnik
Rosana Šuštar in odvetnik FOTO:

Rosana Šuštar je glede sodelovanja s Sparom povedala, da je Spar zahteval dodatna pojasnila, dobava pa da ni ustavljena. "Včeraj so še povečali nabavo," je dejala in dodala, da naj se trgovci sami odločijo, "mi bomo njihovo odločitev sprejeli". Kot je povedala, niso bili obveščeni, da bi bilo naročilo Spara prekinjeno. 

Odziv Spar Slovenija

V podjetju Spar Slovenija obsojamo vsakršno kršitev pravic delavcev, zato smo se odločili, da sodelovanje s podjetjema Marinblu in Selea nemudoma prekinemo, so sporočili. "Obenem smo pripravljeni delavcem iz omenjenih obratov ponuditi delo v našem podjetju, kjer zaposlenim zagotavljamo dobre delovne pogoje, socialno in zdravstveno varnost, skrbimo z njihov razvoj, vzpostavljamo pošten odnos ter zaposlene na različne načine motiviramo, saj se zavedamo, da so prav zadovoljni, usposobljeni in pripadni zaposleni srce odličnosti našega podjetja."

Lidl prekinja z naročanjem blaga pri podjetju

Iz podjetja Lidl Slovenija so sporočili, da očitke o neprimernih praksah dobaviteljev jemljejo zelo resno. "Potem ko smo izvedeli za očitke na račun Marinblu, smo dobavitelja takoj zaprosili za pojasnila in pričeli s preverjanjem navedb. Zato Lidl Slovenija od danes do nadaljnjega prekinja z naročanjem blaga pri podjetju Marinblu."

"Zaradi ničelne tolerance do kršitev kodeksa ravnanja bomo situacijo v podjetju Marinblu podrobno preučili in na osnovi izsledkov določili nadaljnje korake," so še zapisali v odzivu za javnost.

Odziv ministrstva in inšpektorata

Na ministrstvu za delo so v izjavi za javnost dejali, da jih je zgodba pretresla. Izkoriščanja mejijo na novodobno suženjstvo. Ocenjujejo, da ne gre za osamljen primer in če ne bodo ukrepali, se bodo podobni primeri še dogajali. Podani so elementi prisilnega dela, trgovina z ljudmi pa je kaznivo dejanje, so poudarili. "Naš cilj ostaja jasen: zaščita delavk in delavcev." 

Glavni inšpektor za delo Jadranko Grlić je poudaril, da je ravnanje z delavci nedopustno. Spomnil je, da so inšpektorji pri obeh podjetjih, ki sta v lasti družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja, nadzore opravili že v preteklosti in izrekli tudi ukrepe. Ob novih okoliščinah, zaradi katerih je Delavska svetovalnica minuli teden na koprsko tožilstvo zoper družbi vložila tudi kazensko ovadbo, so pregled skupaj s Finančno upravo RS in Policijo nadaljevali konec maja. Tudi danes od zgodnjih ur po Grlićevih besedah skupaj s Policijo poteka inšpekcijski nadzor na področju delovnih razmerij in varnosti in zdravja pri delu.

Inšpektorji so že ugotovili, da tuji posrednik delovne sile za podjetji ni vpisan v register agencij za posredovanje delovne sile, zato bodo podjetjema prepovedali opravljanje dela s tujimi delavci. Prav tuji delavci so bili žrtve kršitev. Inšpektorji so podjetjema izrekli tudi prepoved opravljanja dela na nekaterih strojih do pridobitve ustreznih dokazil o varnosti. Tako Grlić kot državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan sta delavce pozvala, naj pravočasno prijavijo kršitve. Juvan delavcem sporoča, da jih bodo na ministrstvu zaščitili, zato naj jih ne bo strah, da bodo zaradi prijave zopet žrtve.

Državni sekretar in glavni inšpektor za delo sta opozorila na že vrsto let prisotno kadrovsko problematiko na inšpektoratu in neustrezne finančne vire, Grlić pa je izpostavil tudi pomanjkljivo zakonodajo, saj na primer delodajalcem omogoča prirejanje evidenc o številu opravljenih ur. Juvan je napovedal tako okrepitev inšpekcijskega nadzora kot tudi zakonske spremembe za lažji pregon tovrstnih kaznivih dejanj.

Medijske zgodbe po njegovih besedah govorijo o tem, da gre za novodobno suženjstvo. V takšnih primerih ne gre le za kršitve delovne zakonodaje, ampak tudi osnovnih civilizacijskih norm, ki se dnevno dogajajo v državah v razvoju, očitno pa tudi v Sloveniji. "Ne moremo pa se pretvarjati, da gre za osamljen primer," je dejal Juvan. Brez ukrepanja se bodo takšne zgodbe ponavljale v prihodnje, je dodal. "Podjetja s takšnimi praksami v Sloveniji nimajo mesta," je bil jasen in napovedal, da bodo na ministrstvu naredili vse, da se tovrstna brutalna izkoriščanja prekinejo.

Glede na do zdaj zbrane podatke in okoliščine so po Juvanovih besedah izkazani elementi za sum kaznivega dejanja prisilnega dela, ki je eden od znakov trgovine z ljudmi. Tudi to trenutno že presojajo pristojni organi pregona. Za takšno kaznivo dejanje sta ne glede na morebitno privolitev žrtve predvidena kazen od enega do 10 let zapora in denarna kazen. Vsak delavec, za katerega obstaja tak sum, ima po pojasnilih državnega sekretarja pravico do podpore, pomoči in varne nastanitve. Če pa se izkaže, da so bili resnično podvrženi prisilnemu delu in trgovini z ljudmi, imajo prost dostop do trga dela. Juvan zato upa, da se bo za delavce iz obeh podjetij našla rešitev za drugo, dostojno delo v Sloveniji, če bodo tako želeli.

Jerkič: Slovenijo je lahko sram

Na izkoriščanje delavcev v podjetjih na Kozini, ki sta v lasti družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja, se je v oddaji 24UR Zvečer odzvala tudi Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki je povedala, da je Slovenijo lahko sram, da se take stvari dogajajo pri nas, ne glede na to, kdo je odgovoren.

Jerkičeva tudi meni, da gre v tem primeru za situacije, kjer bi morala poleg inšpekcije posredovati tudi Policija. Celotna situacija jo spominja na pretepanje za zaprtimi vrati, ko pa se zgodi najhujše, pa se vsi sprašujemo, kdo je zatajil, je povedala. Prepričana je, da v primeru izkoriščanja delavcev v Marinbluju in Selei ne gre za osamljen primer, se pa na žalost morajo izpostaviti delavci in tvegati svojo zaposlitev zato, da se bo družba morda zganila.

Jerkičeva je odločena, da se moramo zganiti, saj bo v nasprotnem primeru to postala praksa in ko se bo taka praksa razširila še na druga podjetja, potem bo to težko ustaviti. Prepričana je, da bo treba uvesti kombinirane nadzore. "Vemo, kje delajo tujci. Zlasti gre za primere tujcev, ki ne poznajo jezika, ki se težko znajdejo v Sloveniji in ne najdejo pomoči. In če vemo, kje so tveganja večja, potem zmoremo tudi ukrepati," pravi Jerkičeva in dodaja, da so v preteklosti že delovale kombinacije tržnih inšpektorjev, Policije in inšpekcije za delo in "te aktivnosti bi morali obnoviti".

Spomnimo

Včeraj je Delavska svetovalnica na novinarski konferenci predstavila razmere, v katerih delajo delavci podjetij Marinblu in Selea. Delavci delajo tudi po 40 ur neprekinjenega dela in pod nenehnim nadzorom kamer, lastniki pa jih preko telefona gnjavijo in opozarjajo. Delavci so tako fizično kot psihično izčrpani, dvanajst indijskih delavcev pa celo spi v skladišču tovarne. Bivanjski standardi so na minimumu, Goran Lukić iz Delavske svetovalnice pa je povedal, da delavci ne živijo, ampak životarijo. Ob tem so opozorili tudi na higienske standarde, ki jih v pakirnici rib praktično ni.

V podjetjih je sicer že bila tudi inšpekcija za delo, ki pa je kljub ugotovljenim kršitvam izdala le opomine in upravne odločbe. Gospodarski minister Matjaž Han pa je izrazil ogorčenje in pričakovanje, da bodo pristojni nadzorni organi nemudoma opravili svoje delo in sankcionirali ter preprečili izkoriščanje delavcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1262)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rudolf Maister
12. 06. 2022 17.22
Čeprav je Šuštar druga opcija ,ki je nikakor ne maram, se mi gabi način kako se stvari lotev jo za časa svobode.Posnamešnekekljukca tako ,da se ga ne vidi,in ga naučišpar stavkov .Tako uničiš človeka ,če je kriv ali ne .V normalni državi ,bi institucije pačšle v firmo in naredile red . Ja Svoboda je ,plešite
jast123
12. 06. 2022 11.00
šušter in njegovi so prevaranti, tudi mene so prevarali, ko sem imel posla z njimi.....ko pride plačilo, se potuhnejo in odstopijo od dogovora.....smrdijo, ne samo po ribah
jast123
12. 06. 2022 11.02
+1
končalo se bo tako, da mu bodo vsi na koncu umivali noge
Apostol1
11. 06. 2022 10.51
+2
Ne vem kakšna je zakonodaja , toda po vsem viden in slišanem , bi morala firma biti takoj zaprta , lastnik in direktorica pa oba v preiskovalnem zaporu . Žal zaenkrat samo prazno slamo mlatijo , oziroma v posmeh držvalajnom in izkoriščanim delavcem so naredili še celo tiskovno konferenco in ko je Šuštarjeva spregovorila s samimi lažmi je bilo čutiti smrad in ostudnost skozi monitorje kaj šele v prostoru kjer so se nahajali novinarji in Šuštarjeva in njen odvetnik.
Carpediem32
10. 06. 2022 18.53
+3
Znanka se je lani zanimala za pobiranje jabolk v podjetju Mirosan. 3€ na uro, malico in prevoz bi plačala sama. Kaj bi jo ostalo? Pa so ji rekli, da se romunski delavci nič ne pritožujejo.
cool29
10. 06. 2022 11.16
+3
...včasih je bilo veliko obratov z redno zaposlenimi, brez tujcev, pa je bilo potrebno vse uničiti z sindikati in delovnimi socilalnimi sodišči, kjer so iskali pravice, katere marsikomu niso bile kršene oz. so nekateri imeli sanjske službe in spodobne plače. ... Torej ne se čuditi, če je razmah najete tuje delovne sile v vseh sektorjih,... tako se podjetja izognejo delovnim sodiščem, katera so v preteklosti z nerazumnimi sodbami uspela uničiti X podjetij, ter omogočila sanjske zaslužke odvetnikov, ki so se ukvarjali z delovnim pravom....
piu
10. 06. 2022 11.03
-9
Lewaci, zadeva ni tako komplicirana kot jo želite opidati.......Ključen je Sakib in sicer. če izpolnjuje delovno normo je kriv Šuštar.......Če ne pa gre za mobinh zaposlenega proti podjetju....
vlahov
10. 06. 2022 10.57
+7
Vsako podjetje , ki nima 1200 eur neto in dajatev do države ni podjetje in ga ni moč registrirati. Šuštar-je pa v zapor in kako , da je sploh lahko dobil LICENCO.....
mungus
10. 06. 2022 10.48
+4
vse skupi zapreti...in firmo...in ta 2 pokvarjena kapitajzlerja...in vse tiste skorumpirane inšpektorje kateri so jim skozi prste gledali in plave kuverte sprejemali....po tem bi se še pa mogoče kdo zamislil....dokler bojo pa samo afere brez sankcij bo pa takih podjetij vedno več....saj ta firma ni edina v SLO katera deluje po modelu mafije......jaja!!!
metronom
10. 06. 2022 10.22
+2
V sloveniji v vecinih primerov samo dej pa dej pa nimas nic od tega
Ladko Lipovsek
10. 06. 2022 10.17
+6
vsi organi, v Sloveniji, ob izdaji delovnega dovoljenja vedo, da 90% teh delavcev bodo: - prebivali v neprimernih sobah - delati bodo morali več kot je dovoljeno, brez plačila - plačilo bo mizerno - vse stroške bo delodajalec naprtil njim - in še bi našteval To je praksa v Sloveniji, že 50 let. Vsi vedo, vendar nič ne ukrenejo. Razmislite zakaj!
METKA102
10. 06. 2022 11.02
+5
Slovenija je stara 30 let, takih praks, kolikor vem, prej ni bilo. Delavci so bivali v samskih domovih. Npr. gradbene firme so imele zgrajene samske domove, kjer so bile bivalne razmere spodobne. Imeli so kuhane obroke, ki so jim jih vozili tudi na gradbišče in tudi prevoz tja. Če je bilo gradbišče preveč oddaljeno so stanovali v barakah na gradbišču, kjer so bile razmere ok. Npr. SCT je imel plačo vsak 3. četrtek v mesecu, prav zato, da so v petek ljudje lahko odšli domov in odnesli denar družinam, kamor so tudi imeli organiziran prevoz.
mungus
10. 06. 2022 10.11
+7
potrebno bi bilo te SLO skorumpirane inšpektorje priviti in nagonit delati v njihovo proizvodnjo....ker glede na to da so ti inšpektorčki izrekali v večini samo opozorila v skrajni sili pa zaradi lepšega izrekali kazni v znesku 30.- evričev to pomeni da inšpektorji zbolj smrdijo po korupciji in po podkupovanju kot vse tiste pokvarjene ribe v proizvodnji te mafiozerske firme......po mojem bi morale leteti glave tudi na inšpekciji.firma bi morala biti zapečatena tista jahta pa med drugim tudi zasežena....ker kr naenkrat bosta ta 2 pokvarjena kapitalista brez vsega in jima ne bo potrebno nič odgovarjati ali plačati...ker se bosta na konc naredila siromaka enako kot pokvarjeni lopovski bavčar.....
mes
10. 06. 2022 09.47
+3
To je napreden demokratičen sistem?????
Roadkill
10. 06. 2022 09.44
+8
Tej ženski se že ko odpre usta vidi da ima neprimeren odnos
puspan
10. 06. 2022 09.26
+7
A gazda se pa sploh prikazati ne upa??!
Woltan
10. 06. 2022 09.14
+4
Moderni kapitalizem.To smo hoteli,ko smo šli na svoje in potem še v EU.Vedno slabše bo.
puspan
10. 06. 2022 09.29
-11
Woltan, očitno si še tako zelen, da se ti še sanja ne, kako je v Sloveniji izgledalo, preden so nas sprejeli v EU., zato bodi raje tiho s takimi nebulozami.
enakatalena
10. 06. 2022 09.57
+5
@puspan meni ne samo da se sanja, ampak se prav jasno spomnim: v Sloveniji smo pred npr. petintridesetimi leti živeli zelo dobro. Vsi smo lahko šli vsaj za en teden na morje, vsak, ki je le želel, je lahko študiral in predvsem si prišel do zdravnika, ko si zbolel, ne pa po mesecih in mesecih čakanja, ko jih en precejšen delež že umre ali pa njegova bolezen napreduje toliko, da mu ni več pomoči. Tako je bilo, puspan, v Sloveniji, preden smo šli v EU.
piu
10. 06. 2022 09.02
-18
Lewaci ne morete 100x na malico......potem bi pa bili še 2 uri na wc-ju.....
piu
10. 06. 2022 08.59
-9
Inšpektor mora biti enakopraven tudi do delodajalca, čeprav to novinarjem ne paše......
jast123
12. 06. 2022 11.06
+1
Nick.Mason
10. 06. 2022 08.54
+7
Tak mobing j tudi v Jysk-u
enakatalena
10. 06. 2022 09.57
+2
sl55
10. 06. 2022 08.39
-15
Isti so kot nova vlada.
mužik
10. 06. 2022 08.38
-7
dosti blebetanja od politike do inšpektorjev -- narejeno pa kaj ???? NIČ