Slovenija

Jeseničane skrbi za zdravje, pristojni mirijo, da izpusti prahu niso škodljivi

Jesenice, 09. 01. 2022 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
146

Tik pred novim letom so nebo nad Jesenicami obarvali rdeče-rumeni oblaki dima. Iz podjetja SIJ Acroni so sporočili, da je med postopkom čiščenja pralnika prišlo do nepričakovanega izpusta dušikovega dioksida in zatrdili, da to ni predstavljalo nevarnosti za krajane ali imelo vpliva na okolje. A lokalni prebivalci opozarjajo, da je pobočje hriba Straža zaradi obrata že povsem golo, zaradi nenehnega močnega jedkastega vonja se je tam nemogoče zadrževati dlje časa. Skrbi jih, kako bo vse to onesnaževanje vplivalo na njihovo zdravje.

Nad Jesenicami so se v torek, 28. decembra lani, v nebo dvigali gosti temno rdeče-rumeno obarvani oblaki dima. Krajani so na družbenih omrežjih opisovali kiselkast vonj v zraku. Po začetnem ugibanju, kaj se dogaja, se je izkazalo, da prihajajo iz obrata SIJ Acroni Jesenice na Slovenskem Javorniku, kjer se nahaja hladna valjarna.

"V valjarni se uporabljata dušikova in fluorovodikova kislina. Vodikov fluorid je močan strup, ki takoj in za vedno poškoduje pljuča in očesno roženico. Tako tekočina kot para lahko povzročita hude opekline na vseh delih telesa. Tudi vdihavanje dušikove kisline lahko povzroči poškodbe pljuč," nam je sporočil zaskrbljen bralec. 

Opozoril je, da se hladna valjarna na Slovenskem Javorniku nahaja znotraj gosto poseljenega območja. "Obrat, v katerem hranijo zgoraj opisano kislino, se nahaja tik pod vzhodnim pobočjem hriba Straža, katerega vzhodno pobočje je povsem golo. Na tem pobočju se je zaradi nenehnega močnega jedkastega vonja nemogoče zadrževati dalj časa. Več kot očitno hlapi te kisline nenehno uhajajo iz obrata, kar je vidno tudi na golem, neporaščenem pobočju (ves ostal hrib je gosto poraščen)," je naštel.

Poleg tega, je še dodal, Acroni Jesenice območje Slovenskega Javornika noč in dan posiljuje s hrupom, prahom in nenehnimi težkimi industrijskimi tovornjaki, ki vozijo skozi naseljeno območje vsakih nekaj minut in poleg hrupa in smradu povzročajo ogromno škodo na objektih. Kot pravi, omenjeno podjetje s svojimi posegi in pritiski na okolje onemogoča dostojno življenje domačinov, ki se bojijo, da bo nenehno onesnaževanje vplivalo na njihovo zdravje. 

SIJ Acroni: Izpust ni predstavljal nevarnosti za krajane ali imel vpliva na okolje 

Na Facebookovi strani Koroška Bela so dan pozneje objavili pojasnilo, ki so ga v zvezi z dogodkom, ki je vznemiril ljudi, prejeli od družbe SIJ Acroni. Pojasnili so, da je pri izvajanju vzdrževalnih del v obratu za predelavo debele pločevine na Javorniku med postopkom letnega čiščenja pralnika hlapov prišlo do nepričakovanega izpusta dušikovega dioksida – plina intenzivno rdeče-rjave barve. 

"Pri kratkotrajnem izpustu se je plin sprostil v zrak ter se razredčil, pri tem pa ni bilo stika z zaposlenimi v obratu, prav tako izpust ni predstavljal nevarnosti za krajane ali imel vpliva na okolje," so zatrdili.

Dodali so, da so nemudoma sprejeli vse potrebne zaščitne ukrepe ter obvestili pristojni inšpektorat, za neželen dogodek pa so se tudi opravičili.

Inšpektorat prijel prijavo 

Na Inšpektoratu za okolje in prostor so nam potrdili, da so bili o izrednem dogodku res obveščeni – kot veleva protokol. "Inšpektorat bo v inšpekcijskem postopku preveril, ali je šlo pri tem dogodku za kršitev predpisov. V kolikor bo ugotovljena kršitev, bo inšpektor ustrezno ukrepal," so še dodali.

Meritve kakovosti zraka in vpliva na okolje se sicer opravljajo na letni ravni in jih mora Acroni posredovati Agenciji RS za okolje in prostor (Arso). Povprašali smo jih, ali je tistega dne prišlo do kakšnih odstopanj in kakšni so sicer rezultati meritev kakovosti zraka na Jesenicah. Pojasnili so nam, da so v teku pogovori z Občino Jesenice glede lokacije, kjer bi namestili merilno mesto za kakovst zraka, da bi lahko merili kakšen zrak v resnici dihajo prebivalci. 

IJS: Sistem čiščenja dimnih plinov ni dovolj učinkovit ali pa se vzdrževanje čistilnih naprav ne izvaja pravilno

Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME) na Institutu Jožef Stefan o izpustu plinov dušikovih oksidov iz jeklarne na Jesenicah v okolje ni bil obveščen, da bi lahko na terenu preveril stanje. Je pa Dušan Žigon, vodja kemijskega dela ELME IJS, za nas pripravil odgovore, ki jih je lahko podal iz do tedaj znanih informacij. 

Kot je pojasnil, pline in hlape, ki nastanejo v proizvodnji jekla v obratu PDP na Javorniku, zadržijo in očistijo z mokrimi filtri zraka (pralniki). Kot navajajo v dopisu tovarne, je prišlo pri čiščenju pralnikov do nenadzorovanega izpusta rdečkasto rjavega dima, to so hlapi dušikovih oksidov. Tovrstni izpusti so nevarni za zdravje ljudi in okolje, kjer povzročijo ožige rastlinja, kisel dež in posredno uničujejo prst na širšem območju v okolici tovarne, kar omenjajo tudi občani. 

"Ker se v dopisu ne navaja, za kakšne količine in dolžino izpusta onesnažila iz pralnikov je šlo, težko ocenimo stopnjo onesnaženja in posledice za okolje. Ker pri čiščenju mokrih filtrov ni bilo zastrupitve neposredno prisotnih delavcev, lahko ocenjujejo, da dogodek ni pustil posledic na zdravje ljudi. Glede na degradirano območje okoli tovarne (gozd na hribu Straža) pa je očitno, da je tovarna s svojo dejavnostjo in izpusti onesnaževalec okolja in sistem čiščenja dimnih plinov ni dovolj učinkovit ali se vzdrževanje čistilnih naprav ne izvaja pravilno," je ocenil strokovnjak. 

Dušikov dioksid je po njegovih besedah strupen pri vdihavanju. Zaradi jedkega vonja ga zaznamo že pri nizkih koncentracijah, zato se tovrstnim zastrupitvam na splošno lahko izognemo z umikom v zaprte prostore ali na čisto območje. Znaki zastrupitve se pojavijo na sluznici in dihalih (pljučni edem) nekaj ur po inhalaciji strupenih hlapov. Nizke koncentracije plina (4 ppm) poškodujejo sluznico, oslabijo voh in ustvarijo možnost za predoziranje hlapov. 

Dolgotrajna izpostavljenost NO2 v koncentracijah nad 40-100 g/m3 pa lahko zmanjša delovanje pljuč in poveča tveganje za okvare dihalnih poti. Glavni viri dušikovih oksidov so promet, kurjenje fosilnih goriv, industrijski obrati, kjer se v proizvodnji uporablja dušikova kislina in umetna gnojila v kmetijstvu. Najbolj izstopajoči viri NO2 so motorji z notranjim zgorevanjem, termoelektrarne in industrijski obrati. Dušikov dioksid nastaja v naravi tudi v nevihtah med udarom strele, je še pojasnil Žigon. 

Občina Jesenice je zadnje meritve onesnaženosti zraka izvedla med 2013 in 2014

Kot nam je pojasnil jeseniški župan Blaž Račič, na Jesenicah ni merilne postaje za merjenje onesnaženosti zraka v okviru državne mreže merilnih mest. Prav tako Občina Jesenice sama nima nobene merilne postaje za merjenje onesnaženosti zunanjega zraka. 

Kljub temu, da k temu ni zavezana, izvaja periodične meritve onesnaženost zraka. Zadnje meritve kakovosti zunanjega zraka, ki jih je občina izvedla, so bile izvedene od decembra 2013 do marca 2014 na merilnem mestu Slovenski Javornik. Merili so le PM10 delce, ker je to edini parameter, ki se pri t. i. zunanjem zraku giblje okrog mejne vrednosti, je pojasnil župan.

"SIJ Acroni spada med naprave, ki lahko povzročajo onesnaževanje večjega obsega, kar pomeni, da pomembno vpliva na okolje. Skladno z določili Uredbe o preprečevanju in zmanjševanju večjih nesreč, ki velja za njihovo obratovanje, morajo o takih izpustih obveščati pristojno ministrstvo, ki mora obvestiti tudi inšpekcijo za okolje. Za več informacij se je treba obrniti neposredno na SIJ Acroni," je še pojasnil. 

Acroni
Acroni FOTO: N.D.

Skupina SIJ: S čistilnimi napravami prestrežemo najmanj 98 odstotkov izpustov

Skupina SIJ je v svojih pojasnilih še enkrat poudarila, da je šlo pri nedavnem izpustu dušikovega dioksida za posamičen izredni dogodek, ki ga obžalujejo. "Brezhibno delovanje naprav je ključnega pomena za učinkovit nadzor nad izpusti, zato čiščenje in vzdrževanje čistilnih naprav izvajamo strogo dosledno, načrtovano ter skladno s predpisi. Meritve izvajamo skladno z okoljevarstvenim dovoljenjem vsako tretje leto, zadnje meritve so bile izvedene v letu 2021. Redne meritve koncentracij, ki jih izvajajo različne pristojne inštitucije s pooblastili Ministrstva za okolje in prostor, izkazujejo, da so vse izmerjene vrednosti skladne z zakonodajo," so zapisali. 

Poudarili so, da so trajnostno naravnani, kar dokazujejo z zmanjševanjem ogljičnega odtisa, porabe vode in energije na tono proizvedenega jekla, zaključevanjem snovnih krogotokov po načelih krožnega gospodarstva, skrbno presojo vplivov na okolje pri načrtovanju projektov, investiranjem v najboljše razpoložljive tehnologije in drugimi vidiki odgovornega ravnanja.

"Proizvodnja jekla v družbi SIJ Acroni temelji na 100-odstotnem recikliranju jeklenega odpadka. Pri jeklenem odpadku največji delež nečistoč predstavlja jalovina, ki je najpomembnejši dejavnik za povečano tveganje izpustov. Tej problematiki namenjamo veliko pozornosti ter z namenom zmanjšanja tveganja reklamiramo neustrezen odpadek, ločujemo nečistoče iz jeklenega odpadka ter povečujemo uporabo kakovostnejšega jeklenega odpadka. Konec leta 2021 je v družbi SIJ Acroni začela delovati nova linija za magnetno separacijo jeklenega odpadka. Naložba v vrednosti 1,2 milijona evrov pomembno doprinaša k večji čistosti jeklenega odpadka, zmanjšanju vplivov na okolje, zmanjšanju možnosti izrednih dogodkov ter izboljšanju delovnih razmer v proizvodnji," so še dodali.

V skupini SIJ zagotavljajo, da s čistilnimi napravami prestrežejo najmanj 98 odstotkov izpustov. "Glede pomislekov o škodljivosti prahu želimo pomiriti skrbi sokrajanov, saj iz ocene odpadka izhaja, da izpusti prahu niso škodljivi. V zadnjih 10 letih nam je uspelo količino izpustov prahu znižati za skoraj dve tretjini."

Pojasnili so še, da na področju investicijskih in vzdrževalnih vlaganj delajo v skladu s potrjeno strategijo razvoja, ki temelji na nenehnih vlaganjih. "Skupina SIJ je od leta 2008 v kapacitete in modernizacijo v družbi SIJ Acroni namenila več kot 270 milijonov evrov, s čimer neprestano znižujemo vplive na okolje. V naslednjem letu bomo za naložbe v novo opremo in strateško vzdrževanje strojev ter naprav v Skupini SIJ namenili kar 67,8 milijona evrov. Pri naložbah dosledno upoštevamo smernice BAT (Best Available Tecnology) in obenem avtomatiziramo, robotiziramo in digitaliziramo proizvodnjo. Enako pomembno je tudi vlaganje v dodatno zniževanje ogljičnega odtisa, kjer smo že zdaj uspešni, saj se naši jeklarni, torej tudi družba SIJ Acroni, pri izpustih uvrščata med 15 odstotkov najboljših na svetu."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zelen
11. 01. 2022 09.55
zgodila se je napaka,da je bil izpust podnevi in viden.redno se to dogaja ponoči.
Smartbtm
10. 01. 2022 08.05
+4
En znan je rekel, da otroci, nosečnice in mlade ženske, ki mislijo zanosit v bodočnosti nimajo kaj tam za iskat. Na kaj vse ti strupi vplivajo si ne upam zamislit.
petka5
09. 01. 2022 21.52
+2
kdo to verjame te kvazi pristojnim
anabanana
09. 01. 2022 21.34
+4
To sploh ni pomembno, zdaj je covid št 1,ta nosi zlata jajca, vse ostalo nobenega ne zanima pa čeprav je lahko resno za zdravje!!!!
beyblademaster
09. 01. 2022 21.07
+4
a to jih skrbi, da so se cepil z netestiranim covid cepivom pa ne haha
Zmaga Ukrajini ...
09. 01. 2022 20.30
+13
Seveda ni škodljivo. Drevesa so gola samo zdaj, ko je zima. V resnici je tale čudovit oblak lepe "ognjene" barve v bistvu sam samcat čisti kisik, za katerega bi se morali Jeseničani iskreno zahvaliti taki okoljevarstveno naravnani firmi kot je Acroni.
ap100
09. 01. 2022 20.20
+15
Za narodovo zdravje gre - na jesenicah nihče nima pomanjkanja železa
Zmaga Ukrajini ...
09. 01. 2022 20.27
+5
buda78
09. 01. 2022 20.14
+10
a da ni nic!!!! dusikov dioksid ke rdečkasto rjav plin z ostrim jedkim vonjem.Je velik onesnaževalec zraka.
User1958074
09. 01. 2022 20.03
+6
Kar lepe denarce prinaša posameznikom ne mora in nikoli ne bo nevarno, prav obratno, prinaša pozitivne učinke in se priporoča vsem od 5 leta naprej.
slovenc59
09. 01. 2022 19.30
+27
Če je ta dim tako v redu, si ga not v pisarne napelte, modeli jedni brezobrazni !! Sicer inšpektorjev pa ni, ker hodijo po gostilnah in preverjajo pct !!! Beda od države !!
Damjan Diamond
09. 01. 2022 20.30
+9
Hodijo redno, a ne na inšpekcijo, temveč po koverto
Blaz224432
09. 01. 2022 21.41
-1
izi šarlah
09. 01. 2022 19.24
-4
Levi lopovi.,že od 1945 dalje...
predator999
09. 01. 2022 19.28
+11
Desni in levi isti 💩 sam različne smeri
predator999
09. 01. 2022 19.28
+8
Ki so namišljene v ideoloških glavah 🤣🤣🤣🐑💩
Potouceni kramoh
09. 01. 2022 19.49
+7
Lopov je lopov..tut desnih kr mrgoli, jih je ko rusov.
Igi31
09. 01. 2022 19.20
+6
spuščajo nov sev megatron
zelen
11. 01. 2022 09.57
Potouceni kramoh
09. 01. 2022 19.13
+8
Acroni je že strup zato ker so z družbo Lameta in gospodičem Ludvikom Berglezom izstisnili delavce male delnicarje ki niso dobili nic iz naslova lastninjenja
petnikov
09. 01. 2022 19.11
+7
evo, maske gor. Sicer pa, ta portal je ažuren, Vsa čast...not.
nebanebo
09. 01. 2022 19.09
+12
Fasadam škoduje, ljudjem pa ne
Ana Sols
09. 01. 2022 19.06
+24
Svež gorski zrak, tako kot v Anhovem
24debak
09. 01. 2022 19.04
+16
Po dveh letih politicne gripe bi bilo lahko ze vsem jasno, da vladajoce BRIGA za nase dejansko zdravje, temvec jih briga samo kolicina pridobljenega denarja
Poš
09. 01. 2022 19.01
+15
Akron, Jesenice, železo... Le kaj bi lahko bilo strupenega?
Poš
09. 01. 2022 19.01
+8
petnikov
09. 01. 2022 19.07
+4
TheWhey
09. 01. 2022 18.58
+14
Seveda, to blagodejno vpliva na telo. 🤬
lojze3
09. 01. 2022 18.56
+16
Ne ta prah ni problem, problem so dizli z euro6 motorjem