Slovenija

Jih bo zakon potisnil v ilegalo?

Ljubljana, 30. 05. 2007 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci sprejemajo zakon o zdravilstvu, ki ga zdravilci ostro kritizirajo. Mnogi napovedujejo odhod v tujino.

Čeprav so pri nastajanju zakona sprva sodelovali tudi zdravilci, so nad zadnjo različico zakona, ki ga je ministrstvo za zdravje poslalo v državni zbor, razočarani. Med njimi je tudi znan mariborski bioenergetik in doktor alternativne medicine Vasilij Šimek. "Želeli smo, da slovensko zdravilstvo postane del zdravstenega sistema, zakon pa je pripravljen tako, da nas izključuje iz družbe," je za 24ur.com povedal predsednik Društva zdravilcev Slovenije Šimek.

Namesto, da bi uredil področje zdravilstva, zakon mnoge izvajalce alternativne medicine potiska v ilegalo, menijo zdravilci
Namesto, da bi uredil področje zdravilstva, zakon mnoge izvajalce alternativne medicine potiska v ilegalo, menijo zdravilci FOTO: POP TV

Zakon naj bi zaščitil uporabnike zdravilskih storitev, hkrati pa prinesel prednosti tudi za zdravilce.

"Sama sem po poklicu zdravnica, vendar menim, da nadzora ne morejo izvajati zdravniki konvencionalne medicine, ki o zdravilstvu nimajo pojma ali pa imajo o njem predsodke," pravi upokojena zdravnica Milena Plut Podvršič, sicer akupunkturistka, bioenergetičarka in refleksoterapevtka.

Zakon gre po Šimekovem mnenju "celo tako daleč, da v enem od členov določa, kaj naj bi bilo bio-polje."

V poslanski razpravi je predlog naletel na številne pomisleke. Poslanke in poslance zlasti moti popolno ločevanje zdravilstva od uradne medicine ter uporaba termina 'zdravilstvo' namesto 'komplementarna' in 'alternativna medicina'.

Zakon bo mnoge zdravilce potisnil v ilegalo

"Mnogi zdravilci, tudi jaz, smo se šolali v tujini, ker v Sloveniji to ni bilo mogoče," pravi Šimek. "Vendar s tem zakonom tovrstno izobraževanje, v kar smo vložili ogromno svojega denarja, ne bo priznano. Kdo pa je gospodom zdravnikom, ki so zdaj v politiki in so soustvarili ta zakon, plačal njihovo šolanje? Seveda mi vsi davkoplačevalci."

Šimek je ogorčen nad dvoličnostjo uradne medicine in je prepričan, da bo zakon mnoge zdravilce potisnil "v ilegalo". Tako so nekateri zdravilci že napovedali, da se bodo preselili v tujino in tam sprejemali slovenske bolnike.

Homeopatsko zdravilo
Homeopatsko zdravilo FOTO: POP TV

Pripombe na zakon o zdravilstvu so posredovali tudi zdravniki iz Zdravniške zbornice. Po mnenju zbornice ni dovolj, da zakon predpisuje, da mora zdravilec v primeru, ko ugotovi znake akutne bolezni ali poslabšanje kronične bolezni, predlagati medicinsko zdravljenje in to zavesti v zdravilski dokumentaciji. Tako naj bi zdravilci "uporabniku storitev nemudoma predlagali obisk pri zdravniku." Zdravniška zbornica se tudi ni strinjala, da bi se Zdravilska zbornica financirala iz javnih sredstev.

Cilj zakona o zdravilstvu naj bi bila po trditvah ministrstva za zdravstvo "ureditev do sedaj neurejenega področja". Tako naj bi zakon določil vrste zdravilstva, izvajalce zdravilstva, način opravljanja zdravilske dejavnosti, poenotil izobrazbo, licenciral registrirane zdravilce v Zdravilski zbornici.

Državni zbor je z večino glasov za nadaljnjo obravnavo podprl predlagani zakonu o zdravilstvu, ki ga je v državni zbor poslala vlada.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ID.KAM@gmx.net
02. 10. 2007 23.24
@katana, zaradi enega primera, tega ne smemo posploševati. Kateri zdravilec je sposoben in ima že več let izkušenj, mu ne bo težko to medicinsko znanje tudi dokazati. Kot pa vidim, se sindikat že sedaj zgraja, da zdravilcu ni potrebno vedeti latinskega imena mišice. Zdravilec mora vedeti še mnogo več, tudi fiziologijo in patologijo, zaščito in diferencialno diagnostiko... Predvsem pa ga obiskujejo bolniki s psihosomatskimi boleznimi in mi smo mnenja, da je Zakon o psihološki dejavnosti nujnejši kot pa Zakon o zdravilstvu. Ne razumem Šimekove ogorčenosti. Nihče ne mora iti v ilegalo. Saj imamo obrtni zakon, po katerem so vsi obrtniki legalni; kdor pa se bo hotel še učiti, pa bo lahko tudi zdravil; vsaj upajmo, da se bi nemški model lahko uvedel tudi pri nas. Kdor se bo učil, bo sam odgovoren za to, kar dela in ne bo rabil zdravilske zbornice, morebiti še iz financiranja javnih sredstev.
katana
01. 07. 2007 00.36
+2
Komar: točno tako, če zdravnik ne razume, zakaj mora prekinit nosečnost v 6 mesecu, ker nosečnica krvavi, po enem mesecu predlaga splav, ker krvavitve ni mogoče ustaviti --- potem pa pride "zdravilec" in že naslednji dan krvavitev preneha, otrok je danes zdrav in star 6 mesecev. Ne mi govorit, kdo kaj ve. Zdravilec je tudi povedal diagnozo, zakaj je bila krvavitev. Uradna medicina v mesecu dni z vsemi pripomočki ni ugotovila nič. Hotela je le ubiti otroka. Kdor objektivno razmišlja, bi se nad tem zamislil, sam sem namreč se.
topovsek@hotmail.co.uk
04. 06. 2007 18.39
Marko, tako je. Pa poglej ce je v tem novem predlogu zakona karkoli napisanega o psihi. Pri nas se lahko vsaka sekta in vsak mazač ukvarja s psihologijo. Govorijo o srednjih šolah, ki nimajo veze ne z medicino in ne s psihologijo. Saj je dovolj druge alternativne in komplementarne medicine, za katero se je treba zavzeti, ne pa za tele šarlatane
topovsek@hotmail.co.uk
04. 06. 2007 18.12
Saj se ne more vsak igrati zdravnika in potem pretiti, da če ga ne pustijo, bo pa šel čez mejo ali v ilegalo. Pa naj gre, to so sama izsiljevanja. Tudi v ilegali se ne bo mogel tako skriti, da ga ne bi našli, če bo opravljal delo, za katerega nima izobrazbe. Kam pa pridemo, da bomo sedaj upoštevali želje posameznikov. Na mnenje zdravnice, ki zdravi z angelčki in na mnenje eksorcistov, ki si kupujejo certifikate preko interneta, pa se res ne bomo ozirali. Zdravniška zbornica mora pod nujno sodelovati pri pripravi Zakona o zdravilstvu, da se naredi meja med zdravljenjem na eni strani in trženjem in religijo na drugi strani.
Caterpillar
31. 05. 2007 01.18
5, 10 ali 15 let. dejstva so dejstva. ce pa alternativci na koncu ozdravijo cloveka samo s pomocjo psihe, pa naj bo psiha razlog. vseeno pa nekje tici zajec...
Digger
30. 05. 2007 23.56
janezek123: Te primere, ki jih navajaš, seveda ne moreš pripisati ničemur drugemu kot placebu. Boš rekel, da nekdo, ki skoraj 10 let študira medicino, ve manj od nekega mazača, ki operira v svoji dnevni sobi?
Franc Kavka
30. 05. 2007 23.06
No, končno pametno razmišljanje;: čimprej gredo iz Slovenije, manj škode bodo napravili.
janezek123@gmail.com
30. 05. 2007 22.07
Zdravniski in farmacevstki lobi varujeta svoje pozicije. Cudno, pa je, da se ne vmesa zdravstvena zavarovalnica. Namrec, poznam veliko ljudi, ki jim je zdravljenje z akupunkturo ali npr. bioresonanco pozdravilo kronicne tezave zaradi katerih so dalj casa jemali zdravila na recept in bremenili uradno zdravstvo. Nato pa so po ustrezni terapiji z alternativno medicino cudezno ozdraveli in sedaj zivijo bolj kvalitetno zivljenje in ne potrebujejo vec nikakrsnih zdravil. Nad tem bi se t.i. uradna medicina in tudi zdravstvena zavarovalnica vsekakor lahko zamislila. Tukaj je namrec se veliko rezerve za zmanjsanje stroskov zdravstvenega sistema.
OSA Nr.1
30. 05. 2007 21.55
Vegos, se strinjam s tabo, da služijo na človeški neumnosti. Da smo dežela z največ "zdravilci" na svetu na število prebivalcev pove vse. Vsak, ki ima 5 minut časa je že zdravilec, bioenergetik, itd....Zakaj? Zato, ker smo slovenci tk naivni, da pogoltnemo vse, kar nam kdo ponudi. Mogoče je v vsem tem šrotu le peščica takšnih, ki si zasluži to ime in ki res kaj znajo in zmorejo.
Caterpillar
30. 05. 2007 20.56
kitajska alternativna medicina se ne imenuje zastonj tako. glede na to, da je svetovno znana, mora biti nekaj na tem. ampak dobro, sam je osebno nisem preizkusal, imam pa veliko kolegov, kateri so bili pri bioenergetiku in so rekli, da ne mores verjeti, kako dobro ucinkujejo na telo. Pozdravljena rana na zelodcu, neznana bolezen na crevesju... Halo politiki? Nekateri dosegajo rezultate, kaj pa vi???
Vegos
30. 05. 2007 17.51
Komar, placebo efekt je še vedno efekt. Šarlatanov je precej, se strinjam, ampak tisti ki se na stvar spoznajo pa imajo vso pravico to početi. Samo obdavči naj se jih in se jim delovno razmerje zakonsko uredi, pa bo tudi davkoplačevalec kaj imel od tega. Zakaj bi jih torej ukinjal?
Digger
30. 05. 2007 17.37
Vegos: Odvetnike se potrebuje, z razliko od vedeževalcev in zdravilcev, ki običajno prodajajo samo placebo efekt.
cloudy
30. 05. 2007 16.50
zdravilci, ki imajo strokovno izobrazbo in vedo, kaj delajo so zlata vredni, zato bi bilo potrebno zakon urediti tako, da jim bo v prdi, hkrati pa bo določal pravo selekcijo med njimi.
nikolaj@mail386.com
30. 05. 2007 16.43
Alternativa rada ozavesca o zdravih zivljenskih poteh, sluzi predvsem za uravnavanje milejsih nepravilnosti v zdravju in je ucinkovita preventiva pred resnejsimi obolenji, od saniranja slednjih pa zivi uradna medicina. Zdravi in zavestni ljudje, manj denarja farmaciji.
Vegos
30. 05. 2007 16.16
Vedeževalce, zakaj? Saj vendar samo služijo na človeški neumnosti, nekako tako kot odvetniki.
Digger
30. 05. 2007 16.14
Še vedeževalce je treba skenslat, pa bo mir.