Slovenija

Johnny Young: Američani so še vedno patrioti

Ljubljana, 04. 07. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.V./M.T.
Komentarji
0

Ob 4. juliju, ameriškem dnevu neodvisnosti, smo se pogovarjali z ameriškim veleposlanikom v Sloveniji Johnnyjem Youngom.

Najprej čestitke ob dnevu neodvisnosti. Se je pomen tega praznika kakorkoli spremenil po 11. septembru, vojni v Iraku, ko so ZDA postale edina svetovna velesila?

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Johnny Young
Ameriški veleposlanik v Sloveniji Johnny Young FOTO: POP TV

Mislim, da se osnovni pomen praznika ni spremenil. Vendar sedaj čutimo še večjo hvaležnost, da živimo v svobodnih ZDA. Ponosni smo, da smo do svobode pomagali tudi drugim državam po svetu in jim jo pomagamo ohranjati. In zaradi tega sedaj še bolj cenimo svojo svobodo.

ZDA danes praznujejo dan neodvisnosti, po drugi strani pa Washington pričakuje, da bo svet odvisen od njih. Recimo zadeve v zvezi Mednarodnim kazenskim sodiščem in statusom zapornikov v Guantanamu?

Rad bi poudaril, da ne pričakujemo, da bi bil kdo odvisen od nas. Tistim, ki si to želijo, pa bi radi pomagali. Kar zadeva Mednarodno kazensko sodišče, ZDA pričakujejo, da jih bodo države članice sodišče spoštovale, čeprav same nočejo postati članice. Gle3de Guantanama smo že velikokrat pojasnili, da so naša sodišče razsodila, da tam ni nič nezakonitega, ni nepravilnost, nobenega kršenja človekovih pravic. Za nas to ni sporno, ne gre za kratenje svobode.

Ameriški državljani, ki živijo v Evropi, napovedujejo proteste proti Bushevi vladi konec tedna v Berlinu. Ste Američani še vedno patrioti?

Bolj kot kdaj koli prej. Naš narod temelji na ljudeh, ki so svobodno izražali svoje mnenje. Ustanovitev države temelji na protestih zoper tedanje vladajoče sile, saj nismo bili zadovoljni z njihovim ravnanje, od nas so med drugim zahtevali visoke davke.Zato smo izrazili nezadovoljstvo. Tako je nastala naša država in vedno bo naša.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3