Slovenija

Jourova o stanju vladavine prava v Sloveniji in neodvisnosti medijev

Ljubljana, 02. 03. 2023 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova se je sestala s predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, s katero je med drugim spregovorila o stanju vladavine prava v Sloveniji, neodvisnosti medijev in zaščiti novinarjev. Jourova je izpostavila, da Slovenija potrebuje kakovostne javne medije z zagotovljenim stabilnim financiranjem. Jourova se je nato sestala tudi s predsednico države Natašo Pirc Musar, ukrajinskim veleposlanikom v Sloveniji Andriijem Taranom ter ministricama za kulturo in pravosodje.

V okviru dvodnevnega delovnega obiska podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove sta obiskovalka in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič med drugim spregovorili o poročilu Evropske komisije o vladavini prava v letu 2022. Predsednica DZ je ob tem Jourovi predstavila pripravo nove zakonodajne podlage za delo parlamentarnih preiskovalnih komisij, kar je bilo tudi eno izmed priporočil Evropske komisije.

Kot sta dejali v izjavi za medije po srečanju, sta se v pogovoru dotaknili tudi zaščite človekovih pravic in temeljnih svoboščin, državnega tožilstva, neodvisnosti medijev in stanja na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) ter zaščite novinarjev in žvižgačev. "To so zelo pomembne teme, na katerih moramo neprestano delati in neprestano varovati demokracijo, ustavne pravice vseh in vladavino prava v državah članicah Evropske unije," je dejala Klakočar Zupančičeva.

Podpredsednica Evropske komisije je srečanje označila za plodno. Pozdravila je pripravo spremembe zakonodaje za delo preiskovalnih komisij DZ. Dotaknila se je tudi aktualnih razmer na RTV. Kot je še navedla Jourova, je v okviru delovnega obiska v Sloveniji razumela, da se pričakuje, da ustavno sodišče o ustavnosti novele zakona o RTV odloči kmalu.

"Pri boju proti dezinformacijam ne delamo iz muhe slona, gre za velik problem. Dokaz za to pa je nevarna ruska propaganda v Ukrajini, Moldaviji in nekaterih državah Zahodnega Balkana. Žal v Sloveniji premalo govorimo o tem problemu, zato sem to temo uvrstila visoko na svojo agendo," pa je ob srečanju z Jourovo dejala predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar.

S predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom se je sicer Jourova sestala že v sredo, a po njenih besedah o ustavnem presojanju novele zakona o RTV, prav zaradi tega, ker postopek še teče, nista govorila. Prepričana pa je, da bo odločitev ustavnega sodišča pokazala, kako se bo javna RTV razvijala v prihodnje. "Nobenega dvoma ni, da Slovenija potrebuje visoko kakovostne javne medije z zagotovljenim financiranjem in s člani uprave z visokim ugledom," je poudarila Jourova.

"Hvala, Urška Klakočar Zupančič, za vašo osredotočenost na vprašanja vladavine prava v Sloveniji in v EU ter za vašo zavezanost uresničevanju priporočil iz letnega poročila o vladavini prava," je po srečanju na spletu sporočila Jourova. Ob tem je dodala, da ji je bilo v čast razpravljati s slovenskim parlamentom tako o letnem poročilu o vladavini prava in njegovih priporočilih kot tudi medijski svobodi in pluralizmu ter ukrepih za boj proti dezinformacijam, predvsem iz Rusije. "Hvala vsem poslancem tako iz vladnih kot opozicijskih strank," se je zahvalila.

Ministrica Asta Vrečko pa je po pogovorih spomnila, da se je Jourova s tem aktom začela ukvarjati prav zaradi dogajanja v Sloveniji. "Zelo dobro pozna razmere pri nas, zato nam služi ta akt (...) tudi kot neko vodilo pri razmišljanju o naši zakonodaji in se vsebinsko pokriva z našimi pogledi na medijsko zakonodajo," je dejala.

Klakočar Zupančičeva o zadržanju dela zakona o RTVS

Klakočar Zupančičeva in Jourova sta spregovorili tudi o evropskem aktu o zagotavljanju medijske svobode. Predsednica DZ je zagotovila, da se bo Slovenija aktivno vključila v oblikovanje vsake pravne podlage, ki bo podpirala in varovala samostojnost ter neodvisnost novinarjev, njihov položaj in onemogočanje političnih pritiskov na novinarsko delo.

"Gre za to, da si je ena politična stranka na ta način zgradila monopolni položaj oziroma si je zagotovila monopolni vpliv na javno RTV in s tem je bila neodvisnost javnega zavoda razgrajena," meni predsednica DZ. Z zadržanjem dela zakona o RTVS so po njenem mnenju nad interesom državljank in državljanov pretehtali interesi, ambicije in privilegiji nekaterih funkcionarjev dosedanjega programskega sveta RTVS. V sklepu ustavnega sodišča tako pogreša obrazložitev škodljivih posledic, ki že in še bodo nastale, med drugim ustavno zagotovljena pravica državljanov do obveščenosti.

Verjame, da je prav, da sodišče o ustavnosti zakona o RTVS odloči nemudoma, saj je to tudi odgovornost ustavnih sodnikov do vseh državljanov. Prepričana je, da se te odgovornosti tudi zavedajo. Kaj bo sledilo, če bo ustavno sodišče ugotovilo neustavnost novele zakona o RTVS, pa Klakočar Zupančič ni želela špekulirati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mr.
05. 03. 2023 21.42
+3
Ko te obiščejo sicer nesojeni kriminalci... pa jih povabijo celo na ustavno sodišče... po onem miha skup štriha....
Perivnik
03. 03. 2023 13.17
+3
Naj neha Jureva smetiti po Sloveniji in se futrati za slovenski davkoplačevalski denar. Mi tu delamo, ne pa af... guncamo.
echa
03. 03. 2023 12.58
+1
Zanimivo, spet Jureva in kakšen veličasten sprejem te izrazito levo usmerjene političarke. Kako, da ni poslušala še zatiranih desno usmerjenih novinarjev, pa protiustavnega zakona o RTV, po katerem bo RTV izrazito leva, kot je bila 70 let...
mario7
03. 03. 2023 10.16
-1
Kaj se ukrajinc meša zdraven? Kaj brez teh c...nov res nw gre več?
zibertmi
03. 03. 2023 10.07
-1
in kakšen bo ukrep bruslja glede javnih medijev in vsega kar spada zraven.mnogo so povedali v času corone in po njej o ukrepih in kršenju pravic,ste kot kpk in ob enem tudi šefi evrope,ki diktirare način delovanja in življenja ljudi v državah za svoj in interes velikih držav v tej skupnosti,kamor smo hoteli in sedaj imamo
borjac
03. 03. 2023 10.00
+1
Le kaj dela Ukrajinski veleposlanik na debati o svobodi tiska in propagandi, na tej točki sta si Ukrajina in Rusija popolnoma enaki, le s to razliko, da je Ukrajinska lažna propaganda o vojni , požegnana od EU in ZDA, Ruska lažna propaganda o vojni je pa hudobna, obsojena od EU in ZDA.
zvoneti
03. 03. 2023 09.40
+2
Jooooj.....lepo prosim, da pošljejo nekoga v MOL-ovo greznico kriminala, tam niti slišali še niso, da to sploh obstaja.......ahaha.., umreš od smeha. Vladavina prava je za njih teta, ki prodaja rože na tržnici.
Zmaga Ukrajini ..
03. 03. 2023 09.28
-2
Svečarija kruli, ker bo počasi konec z njihovim haranjem po rtv. Slovenija pač ne potrebuje dve noritv. In, če ne bodo prav hitro spucali to nesnago, pač ne bomo več plačevali tv prispevka. Svečarji naj si kar sami financirajo svojo propagando. Hočemo neodvisen in profesionalni državni medij, ali pa nič.
zoran pušenjak
03. 03. 2023 09.23
+4
Ta ni vredna, da se jo sploh omenja
periot22
03. 03. 2023 09.17
+5
V našo državo hodi sam odpad!
z765
03. 03. 2023 09.15
+4
Zanima me če omenjena evroposlanka ima svojo družino glede na to da se NE zavzema za mir v Ukrajini temveč za še večjim oboroževanjem Ukrajine. Ali misli da bo to prineslo mir ?
Zmaga Ukrajini ..
03. 03. 2023 09.31
-1
Zanima me, če si šel ti na kakšen strokoven pregled,... glede na to, da imaš očitne težave z razumevanjem preprostih dejstev.
brabusednet
03. 03. 2023 09.02
+2
So ji povedali za Štefančičeve besede,jeb-eno mali jih je in veko kateri so.Prvo to razčistite potem pa naprej.Pa naj bi še nerežimske medije obiskala in novinarje.Posluša samo levičarje,ki tako obvladujejo večina medijev.Tega Bruseljskega socjalističnega enoumja imamo že tudi dovolj.
zlo?o
03. 03. 2023 08.58
+4
zanimivo da so ukrajinci sedež vladavine prava sve posod so zraven in so glavni zanima me kakšni so mediji v ukrajini mogoče kopirajo snn ali vašigtonpost
Tone 12345
03. 03. 2023 08.53
+5
Vladavine prava a ha ha ha ha ha!!?kakšen nobel izraz poštenja a ha ha ha ha
proofreader
03. 03. 2023 08.26
+3
Golobovim se trese stolček. Brez močne podpore medijev Golob ne bo več dolgo, volilci so ga spregledali.
Perivnik
03. 03. 2023 13.16
+1
proofreader - ko bodo Golobo poleg gasilcev in upokojencev spregledali še kakšna druga ciljna skupina ponižanih, izigranih in finančno izčrpanih, tista garda 530 novinarjev ne bo imela več moči.
proofreader
03. 03. 2023 08.24
+4
Kaj ima EU levičarka hoditi sem in pritiskati na neodvisne sodnike? Ali bo tajnik od Fajonove spisal sodbo?
proofreader
03. 03. 2023 08.23
+6
Glavno da se je NPM opravičila Novi24 za laži.
Perivnik
03. 03. 2023 13.15
+1
Seveda se je opravičila, ker se je zavedala, da je lagala. Hkrati je pa toliko požrta na dnr, da se je še vseeno raje opravičila kot pa plačala.
mali.mato
03. 03. 2023 08.04
+7
Na drugem portalu se celo bere, da je tale Verica sedela v zaporu zaradi korupcije na ceskem. Mislim pa to je kot v risanki lolek in bolek, Von Leyen odstopljena nemska obrambna ministrica zaradi korupcije, njena prva namestnica pa sedela celo v zaporu. Sedaj pa nam v slo pridiga o demokraciji ter svobodnih medijih …. pa dober kam smo prisli???
brabusednet
03. 03. 2023 09.05
+1
Saj taki se delajo najbolj pošteni.Prej bi našel nedolžno prostitutko,kot tako poštenko.
Infiltrator
02. 03. 2023 21.58
+2
Našo državo o so in bojo se bolj zavozili vsi ,tko levi kot desni ,narod se pa krega kdo je boljši, a so vsi isti ...
Uporabnik1884443
02. 03. 2023 20.30
+10
mediji so pa res neodvisni. Upam, da gasilci ne čitajo medijev in ne gledajo televizije.