Slovenija

Jože P. Damijan poslal vabilo SMC, NSi in DeSUS: Slovenija potrebuje novo, boljšo vlado

Ljubljana, 29. 10. 2020 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
1817

Po tem ko so predsedniki opozicijskih strank predstavili predlog oblikovanja alternativne vlade, z Jožetom P. Damijanom kot tehničnim mandatarjem na čelu, je ta poslal programski dokument z vabilom predsednikom treh strank: SMC, NSi in DeSUS.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odzivi na povabilo
    01:43
    Iz 24UR: Odzivi na povabilo
  • Iz SVETA: Koalicija ustavnega loka
    03:29
    Iz SVETA: Koalicija ustavnega loka
Jože P. Damijan meni, da bi bila njegova vlada boljša alternativa za Slovenijo.
Jože P. Damijan meni, da bi bila njegova vlada boljša alternativa za Slovenijo. FOTO: Bobo

Ob tem je zapisal, da ga veseli, da "so v vsega treh tednih štiri opozicijske stranke uspele doseči tako visoko stopnjo soglasja in da so se poenotili okrog ključnih programskih prioritet nove vlade do volitev 2022".  

Programski dokument z vabilom predsednikom treh koalicijskih strank je sicer v skladu z izvirno pobudo, naj se v "koalicijo ustavnega loka enakopravno vključijo vse stranke trenutne opozicije (LMŠ, SD, Levica, SAB), vabilo pa je odprto tudi za DeSUS, SMC in NSi."

Jože P. Damijan ob tem še poudarja, da "Slovenija potrebuje novo, boljšo vlado". SDS očita, da se v času, "ko bi se vse sile morale strniti v boj z epidemijo, zapleta v ideološke bitke, gre v spopad z državnimi institucijami, z mediji in državljani ter neizprosno uničuje naš ustavni red".

Dokument strank, ki želijo "drugačno vlado" pa po njegovem sloni na štirih stebrih: zdravju, solidarnosti, okolju in razvoju, pri čemer je prva prioriteta prvega stebra bolj aktivno ter premišljeno, načrtno in vključujoče soočenje z epidemijo. "V ta namen smo oblikovali posebno delovno strokovno skupino, sestavljeno iz epidemiologinj in epidemiologov in menedžerk in menedžerjev v zdravstvu, ki so skupaj z nami oblikovali program potrebnih ukrepov za bolj učinkovito soočanje z epidemijo ter za čim bolj nemoteno in učinkovito delovanje celotnega zdravstva v času epidemije," je zapisal. 

SMC, NSi in DeSUS brez večjega navdušenja nad pobudo

V treh koalicijskih strankah so za STA potrdili, da so vabilo na pogovore s programskim dokumentom, ki ga je Damijan s poslal z mandatom opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB, prejeli.

Iz SMC so sporočili, da se bodo do vsebine pisma opredelili v doglednem času. "Glede na to, da je podpisnik pisma en sam, upamo, da gre res za skupno akcijo štirih strank," so navedli v odzivu. Ponovili pa so, da se jim zdi čas, ki so si ga opozicijske stranke izbrale za poskus oblikovanja nove večine, neprimeren.

"Ukvarjanje s sabo se nam namreč zdi v razmerah, ko je država v krču zaradi epidemije, najmanj nujno početje, ki lahko počaka na druge čase. Naši napori in misli so zdaj pri ljudeh, ki zaradi zdravstvene in drugih stisk trpijo in od nas pričakujejo dejanja, ne besed," so pojasnili.

Tudi v NSi so poudarili, da je njihov fokus trenutno posvečen reševanju zahtevne zdravstvene in gospodarske situacije, v kateri smo se znašli zaradi koronavirusa. Ker pa je dialog zanje vedno bil in je pomemben del aktivnosti za skupno dobro, se bodo vabilu na pogovor odzvali, so navedli.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je za STA pojasnil, da se bodo Damijanovemu vabilu na pogovore odzvali, a se bodo v DeSUS najprej pogovorili, ali bodo to storili pred strankinim kongresom, ki bo 28. novembra. 

Kaj pa pravi javno mnenje ...

V zadnji raziskavi Vox Populi so spraševali tudi, ali bi anketiranci soglašali z morebitnim kandidatom Jožetom P. Damijanom za novega mandatarja, s katerim se dogovarjajo LMŠ, SD, Levica in SAB, ki bi tako prevzel vodenje Koalicije ustavnega loka. S tovrstno namero se je strinjalo 45,8 odstotka vprašanih, 42,1 odstotka pa ne. 13 odstotkov vprašanih je odgovorilo z "ne vem".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1817)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mikitr
31. 10. 2020 11.45
+1
Jože nas hoče popljati na stara pota ,leve struje,kradljivega kapitalizma.
franko777
31. 10. 2020 08.02
+1
In kdo je ta boljša vlada, imena. Misliš mogoče na centralni komite in komuniste ? Kako bedni ste v svojih nategih, radikalnih napadih, agresivnosti in rušenju. Zapuščina pa reveži, elitneži in spet sami reveži in vaš svet v mehurčku. Spusti se na tla. Janko ima najboljšo stranko ! Zdaj, ko vlada on se vidi kako porazne so bile vlade tvojih komunistov z imeni (SD, SAB, LMŠ IN LEVICE.
mginko
30. 10. 2020 18.51
+1
Alternativa - komunistični vic stoletja v ukradeni globoki državi.
prinašalec2
30. 10. 2020 18.23
+0
...in, ti (damjan) pa popovci pa mislite, da si ti boljši.. ha, ha....
Anti SdS
30. 10. 2020 18.26
+1
Čistilka Fata bi bila boljša od sedanjega ne le Dajan ali kdor koli drugi.
Grma53
30. 10. 2020 11.54
-1
Upam, da ce mu uspe zrušiti vlado, ne bo spet takoj dal rep med noge in mesto prepustil " preizkušenim kadrom", politikom izpod dežnika Zorana Jankovica in drugih dveh naslednic komunisticne partije, ker le ta je že v skrbi za dobro Slovenije Hrvatom dala pol Istre, del Prekmurja s Štrigovo, in nato zakrila hrvaske poboje Slovencev, ki nikakor niso želeli ziveti v lepi njihovi.
Sputnik84
30. 10. 2020 10.19
+3
@Ljubljanski Snob To da si bil iz porodnišnice pripeljan v Renault-u in da si imel Comodore 64, pove da si otrok neke socialistične elite. Jaz se Jugoslavije spomnim zelo grenko. Imeli smo Yugota, ki mu je puščala streha. Kadar je šel dež je očetu kapljalo po nogah pa nikoli ni odkril kje priteče voda notri. Ker je bilo to v Jugi pač sprejemljivo, se je pač na to navadil. Živeli smo v socialistični stolpnici iz konca 60'let in imeli 2,5 sobno stanovanje 65m2. Z bratom sva imela kabinet. Spala sva na pogradu, v sobi pa je bil prostor le za eno pisalno mizo in dve omari. Igrala sva se v dnevni sobi ali v predsobi. Kopalnica je bila velika za dve gajbi pira. Spomnim se leta 1992, ko so tovarne propadle in so starši ostali brez služb, zato za novo leto nismo imeli kaj dati na mizo- dejansko! Legokocke so bile pojem. Z bratom sva jih imela nekaj malega. Imela pa sva tudi neke jugoslovanske plastične kovke ki so ble bolj žalostne. Na dopust smo hodili v apartma od firme, ki je bil že tako star, da v kuhinji na nekaterih omaricah ni bilo vratnih kril, postelje pa vse preležane. Spomnim se, da smo po kavo, prašek in čokolado vsakih 14 dni romali v Celovec čez Ljubelj. Nazaj grede pa smo svoje Yugote in Fičkote porivali, kavo in ostalo pa smo skrivali, saj je bilo doboljeno čez pripeljat le 1kg... Doma smo imeli črnobel televizor in star pralni stroj, ki so ga vsakič ko se je kar pokvarilo - popravljali. In tudi pri drugih mojih sošolcih in prijateljih je bilo isto. Noveden ni imel ne Comodorja in njihovi starši Renaulta. Spomnim se parkirišč polnih bednih avtomobilov, kot so bli Jugoti, stoenke, katrce, dijane, in bolhe... tu pa tam kak hrošč in pa kdo, ki je v jugi imel zveze, da je dobil Renoja... Leta 1993 je oče postal obrtnik, odprl svoje podjetje in v cca 5 letih kupil parcelo in postavili smo hišo. Hišo smo zgradili s svojimi prihranki in zasluženim denarjem. Tako da lahko rečem, da je oče več kot dokazal, da je socializem dušil sposobne ljudi, ki so delali za druge in zaslužili mizerno plačo... Je pa povsem otročje da socializem primerjaš na ta način ker si ti imel Comodorja in tvoji starci Renoulta. Večina ljudi je še leta 1990 imela fičota ali pa stoenko. In še barvni televizor je bil pojem, kamo li da je kdo doma imel računalnik... Resnica o življenju v Jugoslaviji je bila v naši generaciji doživeta precej jasno. In kdor se tega spomni, za noben denar nebi rad šel nazaj tja.
Sputnik84
30. 10. 2020 10.33
+3
In še to ne pozabit, da v času Jugoslovanske krize ni bilo popoldan elektrike, saj je bila redukcija. Dvigala niso delala in so morali ljudje pešačit po stopnicah in biti ob svečami. Bili so boni za bencin. Avto pa si lahko vozil na sodo ali liho datum. Takih kriznih ukrepov naša vlada zaenkrat ni še sprejela. V Jugi jih je pa sprejemala in bog ne daj, da si kar pisnil. Ker si končal na Povšetovi ali pa na Dobu... danes pa vsak lahko reče kar hoče... pa se mu ne zgodi nič. Tisti čas je bila resnično represija in kršenje človekovih pravic! Zato NE podpiram ideje komunizma in socijalizma. Vsak ki to podpira bi se za en mesec moral vrniti v tiste čase, da se bo spomnil kako slabo nam je šlo...
prašek
30. 10. 2020 10.38
-1
Tudi jaz se spominjam tistih let v Jugoslaviji. Bil sem tovorni šofer, leta 1975 sem sezidal svojo hišo, medetažno 10 X 10 m . Imel sem Rekorda 1966, ki sem ga kupil že rabljenega ...... Pa me avto ni zanimal. Vsako leto smo šli z otrokoma na morje, večinoma v prikolico podjetja . Imel sem vedno dovolj kave, pa tudi kaj drugega mi ni primanjkovalo ! Bili so lepi časi.
prašek
30. 10. 2020 10.39
-2
Naj samo še dodam, da nikoli nisem bil pri komunistih ..........................
Sputnik84
30. 10. 2020 10.40
+2
Ja ker si švercal glasbene stolpe in viskije
prašek
30. 10. 2020 10.42
+1
Sputnik84
30. 10. 2020 10.42
+2
Teta ki je leta 1973 gradila hišo je v vsti z škatlo od čevljev vsak teden čakala na ploščice za kopalnico. Ko jih je bilo zbranih dovolj so končali kopalnico v svoji hiši... Samo ona res ni bila šoferka....
Sputnik84
30. 10. 2020 10.43
+3
Pa da ne pozabim, teta je zemraj imela dovolj denarja. Samo ploščic ni bilo. Vsak jih je lahko dobil eno škatlo na teden... če so sploh bile...
Sputnik84
30. 10. 2020 10.45
+2
Upam da bodo posneli dokumentarni film in bodo ljudje te zgodbe delili, kako so čakali za ovo in ono... večina njih je imela podobno zgodbo. Le redki pa pišejo o luksuzu. Jaz se spomnim da so v trgovinah prodajali star kruh, ker svežega ni bilo...
prašek
30. 10. 2020 10.48
+1
Leta 73 sem kupil 40 ton anhovskega cementa, katerega baje ni bilo. Iz Anhova direktno na Brezovico dva vagona . Ploščice sem si pripeljal iz Italije, pa nisem švercal, sem cariniku pokazal, pa je samo zamahnil z roko.
prašek
30. 10. 2020 10.51
+3
Sputnik pa je živel v neki drugi Jugoslaviji .......☺
Dermeister
30. 10. 2020 11.19
+2
Sputnik, ti si ostal v vesolju sploh veš ne kaj se je dogajalo čez desetletja. 😂😂😂
Sputnik84
30. 10. 2020 12.12
-2
Očitno na Praškove pripovedi res ni šlo za isto Jugoslavijo... kot pa vem v leta 1973 brez dovolilnice tak al tak čez mejo nisi smel...
prašek
30. 10. 2020 12.22
+2
Premalo veš !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Anti SdS
30. 10. 2020 17.10
+1
Blagor takemu siromaštvu kot si ga imel Sputnik. Marsikdo bi dan danes bil v tej demokraciji zadoveljen, če bi lahko tako *trpel*.
vrti vrti
30. 10. 2020 20.11
-1
komel123
30. 10. 2020 08.21
+5
Kaj se grejo, podpirajo jih samo prirejena javna mnenja. Naj bodo konstruktivna opozicija in zmagajo na volitvah z realnim programom. Edini program jim je rušitev vlade, da bi zadržali privilegije. Kako jih ni sram.
France Korosec
30. 10. 2020 10.17
+0
Borba Levuharjev za oblawstno korito je borba in ne Demokracija. ker so boljševiki v kosteh, cilj posvečuje vsa sredstva inkluzive Kučanovo Fatvo iz Nove Gorice, ki je zločin-ne bodo se ustavili - tako kot Belorusija, Ukrajina, če jih bo ustavila Evropa, Amerika, sicer se ne bodo dali niti slučajno. Oblast je slast nadvalade nad človekom, kulture niso zmožni, samo revolucfijske metode uničevanja jim gredo po zločinskih beticah!
Jenkec
30. 10. 2020 08.17
-5
Tudi sam sem proti Damjanu vendar se vsaka pa se tako slaba alternativa proti Janši zdi zelo dobra. Slabše vlade kot zdaj se nismo imeli. Se Bratuškova je bila za te lopove zelo uspešna
rockon
30. 10. 2020 08.16
+5
Če Slovenija kaj potrebuje ta moment, to zagotovo ni zdraha v politiki in politične igrice. Trenutno potrebujemo sodelovanje, solidarnost... Kdo ima sploh obraz se pojavit in sredi totalne krize, rušit vlado. Če v tem momentu nisi sposoben sodelovanja, potem zagotovo nisi vreden, da bi kadarkoli sedel za krmilo...
Jenkec
30. 10. 2020 08.18
-4
Se strinjam. Vendar nič naštetega ta vlada ne spodbuja in uresničuje. Samo represija in razdor med državljani. Pa politično kadrovanje in seveda polnjenje lastnih žepov
Jenkec
30. 10. 2020 08.15
-6
Kaj je svečke danes pa že zjutraj visite v kleti. Rajse idite malo na sonce in sveži zrak. Tako ali tako vas nihče dokaj normalen ne jemlje resno.
Rastan Ra
30. 10. 2020 08.10
+8
JPD sanja ( ne bom napisal one grde) o stvareh, ki se ne bodo nikoli zgodile.
Jaka Jack
30. 10. 2020 08.07
+7
LOK, ki se samo napenja😂😂😂😂😂😂 brez puščice😂😂😂
jg57
30. 10. 2020 08.06
+6
Ta menda tudi zastopa jederno Evropo. Samo evro mu pa menda ni všeč, nasankal je pa na frankih.
Skunk Works
30. 10. 2020 08.04
+8
PRAVLJICA O ČAROBNEM RTV: Zadnji vikend januarja, Naš marjan hodi po sobi in premišljuje, »kaj naj storim, koalicijski partnerji me zasmehujejo in me vedno manj cenijo, za hrbtom se mi celo posmehujejo, tudi kak nož v hrbtu sem že čutil, sploh od tistih smrkavih mladih revolucionarjev«...Pa ga prešine misel, odgrne veliko zaveso na steni in se zazre v velik bleščeč lcd zaslon na steni, in zdeklamira: »rtv, o čarobni rtv na steni povej, kater najboljši in najlepši politik, v deželi je tej?« ..pa se oglasi gromko iz zvočnikov na steni: »ti seveda, ti serpentinšek, si najboljši, najlepši politik v deželi tej, še nina-nana media, ti meri vedno večjo podporo in priljubljenost med ljudstvom, dobesedno vedno večjo zaljubljenost ljudstva v tebe«.....Pa premišljuje Naš marjan dalje »res je, tako ne gre več naprej, tile koalicijski partnerji so vedno bolj nesramni, ne cenijo dovolj mojih ogromnih sposobnosti in ogromne priljubljenosti med narodom, kot mi kar naprej dokazuje čarobni RTV. A ne vedo, da sem dobil največ glasov na naši pošteni, pravični in napredni levi strani?.. res, da je tisti grdi Janša, s katerim nikoli, ampak res nikoli na veke vekov nihče več ne bo sodeloval, dobil še enkrat več glasov, kot jaz, to pa zato, ker ga podpirajo zavedeni in neizobraženi ljudje, ki jim bo čarobni rtv enkrat že odprl oči, in dokaz, kako nepriljubljen in osovražen je med ljudstvom je, da je dobil samo 25% na volitvah...Moji nesramni koalicijski partnerji pa kaj se gredo...Res, da sem imel pet popravcev na lesarski šoli, in me sedaj oni dr. ustavni pravnik, zaradi tega nekaj postrani gleda, pa ona, ki je bila šivilja, dokler ji niso napisali magistrske naloge, pa oni, ki se je ukvarjal nekaj s prašičerejo, da o onih mladih nesramnih revolucionarjih ne govorim...Kaj se gredo, toliko nehvaležnosti, pa sem jaz sestavil vlado, in jih vzel k sebi na toplo, sicer bi sedajle prezebali v opoziciji. Jim že pokažem, še jedli mi bodo z roke«....Naslednji ponedeljek čez vikend, tisti usodni ponedeljek, Naš marjan stopi pred kamere čarobnega RTV in se obrne na ljubljeno ljudstvo: »Ljudstvu oznanjam, da s tem dnem odstopam kot PV, ker tako in s takimi ljudmi več ne morem sodelovati. Zato razpisujem predčasne volitve. Na njih bom, kot mi obljublja čarobni RTV, zmagal s prepričljivo večino, in milostljivo sprejel pod okrilje skesane in ponižne sedanje koalicijske partnerje, ki mi bodo sedaj morali jesti z roke, in ubogati na migljaj, tisto grdo opozicijo z JJ načelu, pa bom še bolj oslabil in poslal v večno temo. Ljudstvo me bo pa še bolj ljubilo in slavilo, kot doslej«....No nadaljevanje je bilo za Našega marjana, po domače serpentinška, nekoliko manj pravljično.....Naučil se je pa verjetno vsaj nekaj: ne moreš vedno slepo verjeti pravljičnemu RTV...ali se pa tudi ni....
Skunk Works
30. 10. 2020 08.07
+8
Sedaj pa ta čarobni RTV že drugemu s stene obljublja, kako je najlepši in najboljši politik v deželi tej....kljub velikemu pufu v švicarjih....
srebrnibreg
29. 10. 2020 21.59
-9
Samo ne menjati te najbolj pokvarjene, lažnive in nesposbne vlade. Takšne še nismo imeli in je nikoli več ne bomo imeli v zgodovini Slovenije.
Skunk Works
29. 10. 2020 21.58
+12
JPD je zelo dober profesor na ekonomski fakulteti. Študenti so samo pred predavanji upozorjeni, da morajo početi natanko obratno, od tega kar slišijo na predavanjih, če ne želijo že čez par let biti zapufani za tri svoja življenja vnaprej....
Skunk Works
29. 10. 2020 21.55
+14
»vsak teden nov osel na trgu za mandatarja«...«pa kakšen de.bil moraš biti, da bi sredi epidemije razpisal predčasne volitve, kot je bilo to planirano ob odstopu spomladi« ..odlomki iz faktorja 26.10, tokrat briljantna oddaja, ki je presegla samo sebe.....
Dermeister
29. 10. 2020 21.58
+7
Mislim, da bi v tem primeru v SLo. tudi osel bil dobra izbira.
Dermeister
29. 10. 2020 21.54
+12
P. Damjan in njegova falanga nesposobnih ekonomistov iz EF-ja, kjer drugega kot predavanje socialistične ekonomije ne znajo, Dr. Tajnikar človek, ki mu je z Adrio uspelo izposlovat 33 miljonsko izgubo, neverjetno kakšno čast imamo živeti v sožitju s takimi genialci. Mramor, kateri ti že po faci da vedet, da z njim nekaj ni vse v redu, Tekavčička, ter afera z dodatki, oziroma kraja davkoplačevalskega denarja, torej gre tudi za kriminalce, ne samo nesposobneže, neverjetno kaj vse zemlja nosi.
srebrnibreg
29. 10. 2020 21.54
-9
Ne menjavajmo predsednika kateremu so idoli Plenkovič, Orban in predsednik Poljske. To so države naše bogate bodočnosti.
Skunk Works
29. 10. 2020 21.53
+11
Zdaj moramo Slovenci stopiti skupaj in enotno upoštevati navodila stroke....Skupaj nam bo uspelo, kot nam je že marsikaj....Sedaj morata pozicija in opozicija pokazati ODGOVORNOST, preseči razlike, in delovati za skupen cilj....Ko pa bo epidemija premagana, in rešeno gospodarstvo, pa naj potekajo politični boji naprej....Tako se obnašajo ODGOVORNI LJUDJE!!!!!
srebrnibreg
29. 10. 2020 21.56
-13
HAHAHAHAHA.............sedaj moledujete pri opoziciji po kateri ste pljuvali ob manj kot sto okuženih, ko jih vi imate 2500. Umazanci pokvarjeni lažnivi.
Volga Malek
29. 10. 2020 21.57
+11
@Srebrni dihaj idi h Marjanu po pusko v 🌽😂🤣