Slovenija

Kmetijski minister Podgoršek odstopil s položaja

Ljubljana, 20. 04. 2022 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA, T.H.
Komentarji
1132

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je odstopil s položaja. Kot je povedal v izjavi za javnost, obžaluje afero z neplačanim računom za bivanje v hotelu Damiana Merlaka, ki ga je poravnal šele naknadno ob izbruhu afere v medijih. Podgoršek se je za odstop odločil, potem ko je imel v zadnjih dneh težave s pojasnjevanjem, kdo je plačal njegovo nastanitev v Bohinju januarja letos. Matej Tonin je ob tem dejal, da stranka NSi s tem kaže nivo politične kulture tudi v praksi. "Dva dni pred volitvami odstopiti in govoriti, kakšne standarde imaš, je precej dvolično," pa je slišati kritike iz opozicijskih vrst.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Odstop ministra
    03:26
    Iz SVETA: Odstop ministra
  • Izjava ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška in predsednika NSi Mateja Tonina
    04:03
    Izjava ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška in predsednika NSi Mateja Tonina

Kot je Podgoršek dejal v izjavi, odstopa izključno zaradi prepozno plačanega računa, s tem pa sprejema odgovornost za to dejanje. "To je dejstvo in ga obžalujem," je zatrdil. "Odstopam izključno zaradi prepozno plačanega računa in s tem sprejemam odgovornost za svoje dejanje. Obžalujem pa tudi, da so mojo površnost izkoristili tisti, ki so se želeli s tem okoristiti. Očitno sem za nekatere, ker sem se postavil za gorenjske kmete, postal moteč," je povedal Podgoršek.

"Očitno se nekateri zelo trudijo z izdajanjem in popravljanjem množice računov, da bi me očrnili. V teh dneh sem namreč pridobil različne verzije računov iz hotela, o namenu katerih lahko le ugibam. Najprej, očitno obstajata dva različna računa na dve različni imeni z različnimi zneski za isto opravljeno nočitev v hotelu. S soprogo sva račun poravnala sama, za kar sva prejela tudi račun. Račun je bil izdan na podlagi prejete ponudbe hotela, ki je bil na moje ime in poslan na moj zasebni naslov," je dejal Podgoršek.

Podgoršek pravi, da očitno obstajata dva različna računa, izdana na dve različni imeni z različnimi zneski za isto opravljeno storitev nočitve v hotelu. S soprogo sta v hotelu bivala na podlagi aranžmaja v vrednosti 800 evrov, znesek sta poravnala sama ter za to tudi prejela račun. Ta je bil izdan na podlagi prejete ponudbe hotela, na Podgorškovo ime in poslan na njegov zasebni elektronski naslov, je dejal minister v odstopu. 

Ob tem je dejal, da se je v javnosti pojavil še en račun, izstavljen na drugo ime, v znesku 578 evrov, s katerim da nima nič.  "V teh dneh sem prejel tudi različne verzije računov iz hotela za dodatne storitve, ki sva jih s soprogo poravnala z gotovino ob odhodu. Na istem računu so popravljene postavke računa in plačnik, kar dokazuje, da gre za vnaprej zrežiran proces proti meni in moji družini.  Poskusa izsiljevanja, ki sem ga bil deležen konec prejšnjega tedna, sem prijavil kriminalistični Policiji. Predal sem jim vso dokumentacijo in dokaze, tudi omenjene račune, tako da primer že preiskujejo."

Policijski upravi Ljubljana za STA danes potrdili, da so v zadevi domnevnega izsiljevanja s strani podjetja KŽK kmetijstvo prejeli prijavo in zbirajo obvestila glede morebitnih sumov kaznivih dejanj. Zaradi interesa preiskave več podatkov o tem ne želijo podati.

"Moj odstop ne pomeni, da so gorenjski kmetje ostali sami," je še sklenil Podgoršek. Storil bo namreč vse, kar je v njegovi moči, da jih zaščiti, pri tem pa bo uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva, je podčrtal.

Še brez premierjevega odziva

Premier se uradno še ni seznanil z današnjim odstopom člana njegove ministrske ekipe. "Predsednik vlade in predsednik SDS Janez Janša je na terenu in odstopne izjave še ni prejel," so na temo odstopa kmetijskega ministra Jožeta Podgorška za STA sporočili iz SDS.

Tudi iz kabineta predsednika vlade na prošnjo STA po komentarju še niso odgovorili.

Jože Podgoršek
Jože Podgoršek FOTO: Bobo

Tonin: Podgorškov odstop kaže na politično kulturo NSi

Po besedah predsednika NSi Mateja Tonina pa Podgorškov odstop kaže na politično kulturo njihove politične stranke. Tonin je dejal, da sta se s Podgorškom v torek podrobno pogovorila o vseh stvareh. "Vse to se verjetno dogaja ravno zato, ker so v KŽK ministra želeli prisiliti, da ravna v skladu z njihovimi interesi. Podgoršek se je postavil na stran gorenjskih kmetov in za to ima vso priznanje."

V stranki NSi so po konvenciji za STA potrdili, da se Podgoršek v nadaljevanju ne udeležil dogodkov stranke do konca predvolilne kampanje. Po neuradnih informacijah pa Podgorška prav tako ne bodo predlagali za nobeno izmed funkcij, če bo NSi del naslednje vlade.

Toda iz družbe KŽK so sporočili, da minister nikoli ni izrazil želje ali namere, da bi poravnal stroške bivanja, kar je storil šele štiri mesece kasneje, potem ko je izbruhnila medijska afera. "Minister Podgoršek je Davidu Poštraku dal vedeti, da si želi preživeti vikend v omenjenem hotelu, Poštrak pa mu je uredil rezervacijo. Minister ni nikoli izrazil želje ali namere, da bi stroške bivanja poravnal osebno. To je storil šele štiri mesece kasneje, ko je izbruhnila medijska afera in ko je od hotela zahteval, da že plačani račun stornirajo," so sporočili. 

"Ker je bil KŽK, d. o. o. v odnosu do ministra  v povsem podrejenem položaju in ker je bilo potrebno račun plačati, so nam ga iz hotela posredovali, mi pa smo ga tudi plačali," so razložili in dodali, da jih je k temu še dodatno spodbudil strah, da bi izgubili še kakšno zemljišče. V KŽK, d. o. o. so tako pokrili stroške za uporabo hotelskih storitev ministra Podgorška in zatrdili, da v zameno niso zahtevali ali dobili nobenih uslug ali privilegijev.

Ponovno so zavrnili tudi vsa namigovanja o tem, da je minister Podgoršek lobiral za interese KŽK. "Iz celotnega dogajanja je očitno, da je lobiral za skupino privilegiranih gorenjskih kmetov, ki si z njegovo pomočjo v zadnjih letih lastijo kmetijska zemljišča, do katerih niso upravičeni," so dejali.

'Dva dni pred volitvami odstopiti in govoriti, kakšne standarde imaš, je precej dvolično'

V delu opozicije ob Podgoroškovem odstopu ostajajo kritični do delovanja aktualne vlade. V SD in Levici menijo, da tudi slednje dokazuje, da gre za vlado korupcije, v SAB pa opozarjajo, da bi se moral minister bolj posvetiti izzivom na področju samooskrbe s prehrano.

V SD so v odzivu za STA zapisali, da so Podgorškov odstop pričakovali že pred dnevi ter da je storil, "kar bi moral v takem položaju brez prozornih izgovorov nemudoma storiti vsak minister in funkcionar". Menijo pa, da ministrov odstop ne zvišuje zaupanja v aktualno vlado Janeza Janše, ki po njihovem mnenju zadnji dve leti dokazuje, da gre za vlado kaosa, konflikta in korupcije.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec meni, da je današnji odstop "razkril vso bedo situacije, v kateri trenutno živimo". Ključen problem Vatovec vidi predvsem v tem, da so za "par sto evrov pripravljeni zapasti v korupcijske posle", po njegovem pa se ob tem poraja tudi vprašanje, kaj se dogaja ob nabavah orožja in projektih na infrastrukturnem ministrstvu. Afera s plačilom nastanitve v Bohinju kaže tudi na to, "kako vlada deluje in to je eden izmed razlogov, zakaj mora čim več ljudi v nedeljo na volitve in odplakniti koalicijo, ki je v dveh letih večkrat pokazala, da deluje na korupcijski pogon", je še prepričan Vatovec.

Po besedah predsednice SAB Alenke Bratušek pa je "žalostno, da se kmetijski ministri ukvarjajo s svojimi počitnicami, ki jih na koncu ne plačajo, kot pa s slovensko zdravo hrano". Ob trenutnih izzivih in posledicah vojne v Ukrajini je namreč po njenem mnenju ključno naslavljanje povečanje samooskrbe Slovenije na področju prehrane.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec pa je dejal, da je odstop v posmeh. "Dva dni pred volitvami odstopiti in govoriti, kakšne standarde imaš, je precej dvolično," meni. Po njegovih besedah ta vlada dve leti ni imela nobenih standardov. "Bolj ko si delal mimo pravil, bolj ko si delal mimo zakonodaje, bolj si bil zaščiten od predsednika vlade in zato tega odstopa zagotovo nihče ne more jemati resno," je povedal.

Po besedah predsednika SNS Zmaga Jelinčiča je to hud udarec za stranko, ki bo "na ta način zgubila kar nekaj volivcev". Za STA je dejal še, da je zanimivo, da se je čakalo do zdaj, dogodek pa se je zgodil že januarja.

KOMENTARJI (1132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
21. 04. 2022 10.35
+2
Vzrok odstopa ministra Podgorška ni v korupciji, saj vendar ne moremo reči da je 800 € kakšna korupcija, tako poceni pa se ja ni prodal, VZROK je v tem ker si ni privihal rokavov na beli srajci, vsi NSi ministri pozirajo v belih srajcah z privihanimi rokavi, le Podgoršek ni zavihal rokavov, zato je moral odstopiti, je pa resnično original ta propagandna reklama NSi, delovni ljudje, garači v belih srajcah, Toninu vleče vse bolj na belo, samo na tanku je imel belo srajco umazano od blata, naši pripadniki SV, ki bodo odšli v Galicijo bodo namesto uniform vsi nosili bele srajce.
Nimasmisla
21. 04. 2022 08.55
+1
kaj pa hojsi še kar hodi hrvate kontrolirat
krojacekhlacek
21. 04. 2022 08.39
+1
Vsak Minister ali Direktor kadar odstopi, odstopi z razlogom, ker si je predhodno že pripravil dober posel ali investicjo (in uslugo za naslednika), ki mu bo prinesla veliko več "koristi"💰, kot pa da bi vstrajal na stolčku Ministra ali Direktorja.
barjan?ek1
21. 04. 2022 08.33
+1
Ko ga dobiš s prsti v marmeladi pa še ne prizna. No vsaj odstopil je. Pa saj tako ne bi bil več dolgo na položaju. Nsi je stranka prevarantov še hujša kot SDS
Opazujemvas
21. 04. 2022 08.06
+1
echa
21. 04. 2022 08.03
-4
Naredil je nedopustno napako in odstopil. kaj pa golobček: njegovi računi v Romuniji in še kje, 15% provizije, ki je sicer ni bilo, ker ni bilo posla (sicer bi bilo), njegovi nakupi firme ipd... sram vas bodi! Zakaj tako enostransko poročate? In ob tem tulite, da je sedanja vlada onemogočala medije...
mungus
20. 04. 2022 21.48
+3
ob koncu mandata pa res ni problem odstopiti....očitno je problem temu pokvarjencu plačati hotel !....jaja!
prevalanar
20. 04. 2022 21.30
+3
Ministru se godi krivica, ker ga krivijo za neplačevanje računov, vendar to ni pošteno. Ko še nismo poznali denarja, so se kmetje že šli blagovno menjavo - ti meni korist in jaz tebi nato vrnem. Tudi predhodnica je to počela in, ko to počneš dalj časa, postane pravilo. Razmišljanje naših vladajočih je tako ali tako unikum v svetu - ko te dobijo z roko v marmeladi je to metanje polen pod noge. Minidter si je mogoče po svoje razlagal, da naj bi tisti, ki nič ne dela, ne dobi plačila in je razmišljal, da ko je počival v hotelu od napornega ministrovanja, ni delal nič in mu tudi plačati ni treba, nič.
SAKOSAKO
20. 04. 2022 21.18
+5
Tako ali tako bi z volitvami odletel!!!
Loana
20. 04. 2022 21.15
+4
Ka je s temi kmetijskimi ministri vsi bi zastojn prenočevali?
Markee
20. 04. 2022 21.14
+5
Kolikokrat bi ze moral potem odstopiti jansa 😂 imamo bivsega zapornika na vrhu vlade 😂😂
Betuul
20. 04. 2022 20.50
+5
Ja!kaj pa bo pol drugega; če ni kmet
Betuul
20. 04. 2022 20.51
+4
Potouceni kramoh
20. 04. 2022 20.37
+1
Voli volite me.Hvala lepa.
MiskoPol
20. 04. 2022 20.26
+9
Zanimivo, kdo so kandidati za Počivalškovo in Pivčevo stranko v našem kraju. Tisti, ki so že v preteklih letih prekrižarili vse stranke od skrajno leve do skrajno desne. Skratka, kandidirajo za tistega, ki da več.
Nimasmisla
20. 04. 2022 20.25
+6
Kaj pa sds standardi in odstopljen hojs
SlobodaNE
20. 04. 2022 20.22
+7
Toninčkov izredni kader
SlobodaNE
20. 04. 2022 20.20
+5
Jože ne bi šel raje pometat ?
MiskoPol
20. 04. 2022 20.27
+3
Mu je že tista Ukrajinka z visoko šolo zasedla mesto.
MiskoPol
20. 04. 2022 20.19
+5
Sedaj že pol ure nisem gledal poročil. Kakšna je zadnja Podgorškova verzija? A so že kaj tudi Marsovci vpleteni?
User300173
20. 04. 2022 20.10
+4
Minister sprejel podkupnino pri polni zavesti? Tako bi lahko rekli vsemu temu njegovemu izmikanju in "farbanju" državljanov. Račun za bivanje v hotelu je poravnalo podjetje KŽK. Minister nekaj opravičuje, ampak dejstvo kaže drugače. Hotel, banka...itn, ne bo sprejel plačila za vaše usluge, če predhodno vi osebno ne date pristanka na to. Torej, v kolikor bi držalo opravičevanje ministra Podgorška, bi lahko jaz plačal bivanje predsedniku vlade in ga kasneje izsiljeval, da se je pustil podkupiti? Torej g. minister v odstopu, katero še ni sprejel premijer (odprl pošto), prijavo na policijo ste podali za sum izsiljevanja. Lepo da ste se sam ovadil, saj iz vsega tega izhaja, da je minister ta ki je izsiljeval in koristil priviligiran položaj minister Podgoršek?
dagi23
20. 04. 2022 19.57
+3
Zdaj pa spokaj kovčke pa na Dob.