Slovenija

Jože Šubic v Mestni galeriji

Ljubljana, 06. 04. 1999 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V ljubljanski Mestni galeriji bodo drevi ob 20. uri odprli razstavo slik akademskega slikarja Jožeta Šubica iz obdobja zadnjih šestih let. Ob tej priložnosti sta avtor in umetnostna zgodovinarka Polona Škodič danes predstavila tudi obsežno monografijo o slikarjevem delu. Razstava bo na ogled do 21. aprila.

Kot ugotavlja Polona Škodič, avtorica enega od tekstov v monografiji, sta slikarja že od vsega začetka zanimali linija in ploskev v likovnem polju, kamor je postopoma dodajal vse več barve in na ta način gradil svoj avtohtoni jezikovni model, sprva še kot navezovanje na izkušnjo postkubizma in postmodernizma. V zadnjem obdobju pa je opaziti vse večje premike v smeri čiščenja slikarske površine in vnašanja neslikarskih materialov. ''Vse bolj je izražena specifičnost kolorita, materialnost barve in način nanašanja v ritmu svetlih in temnih segmentov, reliefnost, večplastnost in globina. V abstraktni igri oblik vibrira neskončno število barvnih delcev - risba in barva dosegata svoje notranje zlitje,'' je zapisala Škodičeva.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.