Slovenija

JTAC – eno najmočnejših orožij Slovenske vojske

Poček, 27. 02. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
288

Slovenska vojska je zadnji teden februarja urila kontrolorje združenega ognja – JTAC. Človek, ki ne nastopa v prvi vrsti, redko se pojavi v filmih, v realnosti pa je najmočnejše orožje, ki ga ima poveljnik na tleh. Močnejši od tanka, močnejši od vojaka – ker je on tisti, ki lahko nad nasprotnikove enote spravi na stotine kilogramov eksploziva.

JTAC – Joint Terminal Attack Controller je na bojišču odgovoren za ves podporni ogenj, ki bi ga enota potrebovala. To je vse od artilerijske do zračne podpore, ves proces tako mora pregledati in "požegnati" ena oseba, ki ima najboljši pogled na terenu. Končna odločitev je vedno poveljnikova, izpolnjevanje te želje pa je v rokah JTAC-a. In to je veliko težje, kot si lahko predstavljate, saj je toliko neznank in znanih neznank, da je delo precej stresno. 

Ekipa 24ur.com se je na enem od treningov priključila dvema JTAC-oma, ki sta se urila na Počku: višjemu vodniku  in vodniku, ki sta del 15. polka vojaškega letalstva iz Cerkelj ob Krki. Njihovo urjenje seveda hkrati pomeni urjenje pilotov in drugih enot, novinarja pa sta bila moteč element, ki sta ga sprejela, večino časa z nasmeškom, kot velevajo povelja. To izpostavljam zato, ker je vohunjenje nad njunim delom pokazalo to, da je potrebnega res ogromno dela in osredotočenosti, ki jih v civilni sferi razbijajo obvezni počitki, v vojski pa Frutabele. Spremljali smo že veliko enot, a JTAC predstavlja res vrhunec izurjenosti in koncentracije, čeprav sta bila, kot večina vojakov, preskromna, da bi priznala. 

Če piloti nimajo težav s hvaljenjem, pa sta JTAC-a takoj začela delo, predstavila, kaj počneta in pokazala vso opremo, ki jo imajo. Najbolj pomembna pa je njihova glava, saj si morajo sestaviti tridimenzionalno sliko bojišča in jo ves čas tudi posodabljati in znati pravilno skomunicirati po radijski zvezi. Vedeti je treba, kje je nasprotnik, kje so prijateljske enote, kakšno orožje je na tleh, kakšno podporo lahko zagotovijo, kakšen je učinek tega orožja. Predvsem podpora je zelo pomembna, saj usmerjanje artilerijskega ognja v bližini prijateljskih enot ni nekaj, kar bi vojaki želeli – večino časa. Pripravljena morata biti tudi, da zagotovijo ognjeno podporo blizu lastnih enot in izbrati tisto ognjeno podporo, ki bo zagotovila uspeh.

Med novinarskim teženjem je bilo toliko vprašanj, da je postajalo jasno, da smo že malo v napoto, a sta pokazala izredno visoko izurjenost in živce, da sta odgovarjala in kazala vse postopke, sama pa izvajala redno urjenje. Načrt je bil pa približno takšen, da bosta prišla pilatusa, ki bosta oborožena z mitraljezi in bombami, kasneje pa še ameriška blackhawka, ki bosta prav tako zagotavljala ognjeno podporo. 

Naši JTAC-ovci in piloti pilatusov verjetno Poček poznajo bolje kot svoje žepe, zato je bilo fascinantno gledati, kako se kljub temu držijo postopkov in teh ni bilo malo. Ko se letalo bliža območju nadzora JTAC-ovcev, ga še vedno nadzoruje vojaški radarist, nato ga preda ekipi na tleh. Ta ga prevzame, razloži situacijo in pove, kaj se bo dogajalo v naslednjih minutah. 

Komunikacija poteka zgolj v angleščini in zato je ta zelo pomembna, saj ne gre zgolj za ponavljanje frazeologije. JTAC mora pilotu jasno opisati območje delovanja – od širše slike do ožje, pa potem do detajlov tarče. Pogovorna angleščina ne bo dovolj, saj certificiran JTAC lahko usmerja vsa letala v zvezi Nato in jezikovne bariere ne sme biti. Sploh ne, če je v igri lahko nekaj sto kilogramska bomba. 

Naše prisluškovanje višjemu vodniku je pokazalo, da sta s pilotom komunicirala kar nekaj časa. Najprej je opisal okoliške hribe, nato obliko doline, smeri, ki so na voljo, potem kontejnerje – vse skupine njih, ceste, kako se ceste križajo in kaj bo pilot videl na koncu, ko bo pripravljen za streljanje. Fanta pravita, da je cilj to tako opisati, da bo pilot, ko bo poravnal merek na strelišče, okrog njega videl točno to, kar je bilo opisano. Pravzaprav mora, še preden sploh lahko strelja, takšen pogled potrditi. To ni bila novinarska predstavitev, saj nam delovanje JTAC-ov jasno pove, zakaj je to pomembno. 

V filmih jih namreč vidite, kako panično kričijo v slušalke in potem se magično pojavi letalo, ki bombe odvrže ravno na pravi cilj. V resnici pa, kot ste že videli, je toliko komunikacije, saj je praktično nemogoče, da bi letalo, ki potuje med 500 in 1000 kilometri na uro, sploh lahko razločilo, kje se nahajajo sovražne in kje prijateljske enote. Kaj šele, da bi jih natančno zadelo. JTAC tako predstavlja druge oči pilota in glas poveljnika, da se vse izvrši, kot se mora. Zagotavlja tudi zaščito za letala, saj mora ocenjevati nevarnosti tudi za njih. Je na tleh delujoča protiletalska obramba? Kaj so prioritetni cilji, da zaščiti letalo, kakšno vrsto napada naj odredim, da bo letalo čim manj časa nad bojiščem? 

Glede na to, da Poček in te procese poznajo tako JTAC-i kot piloti, smo prosili, če bi lahko v končnem delu napada letalo odpoklical. Namreč, letalo ne sme kar samo začeti streljati, ampak mora njegovo smer (da res gleda proti tarči) in višino preveriti in radijsko potrditi JTAC, končno dovoljenje pa mora prav tako priti s tal. In to je v praksi videti tako, da pilot tarčo vidi, se poravna z njo, prst je na sprožilcu in čaka na dovoljenje s tal. Napadi ali ne napadi. 

Ker gre na urjenjih skoraj vedno "po scenariju", smo sumili, da bo pilot pričakoval ukaz za napad. A je dobil "abort (prekini)" in tukaj se je pokazala tudi izurjenost letalskih posadk. Ne samo, da je pilot moral priti do tarče po navodilih, gledati, če res strelja na pravo tarčo (če bi zadel novinarja, bi verjetno imel opravka z veliko papirologije), moral je čakati pravo povelje ... Sum je bil, da bi ga abort presenetil in bi reagiral kaj počasneje, a je bilo presenetljivo obratno. Še preden je JTAC izgovoril zadnjo črko besede abort, je pilatus že odpovedal napad in se vrnil v zrak. Dejansko vrhunska reakcija. Impresivna. 

Od kdaj JTAC? 

Prvi JTAC-ovci so nastali v času druge svetovne vojne, a niso bili niti približno tako izurjeni, kot so bili danes. Takrat so bili bolj kot ne prenosni telefon (walkie-talkie), ki je poveljniku omogočal, da se je slišal s poveljstvom v zaledju. Kasneje so bili vse bolj pomembni, večja sprememba pa se je zgodila med vietnamsko vojno, ko so bili odgovorni tudi za podporni ogenj, a še vedno je bilo precej odvisno od pilotov in nekaj sreče. 

Nekaj hudih nesreč in prijateljskega ognja v Zalivski vojni in na Balkanu je ameriško vojsko prisililo v večje spremembe. Dodaten trening, nove tehnologije, frazeologija, treningi in standardizacija znotraj zveze Nato so omogočili takšen napredek, da slovenski JTAC lahko usmerja in komunicira z ameriškim A-10 Thunderboltom ali helikopterjem Apache – ali na tokratni vaji, ko je slovenski JTAC nadzoroval ameriškega blackhawka. 

Naša vključitev v zvezo Nato nam je tako podala zmožnosti, ki jih Slovenska vojska nikoli ne bi imela, JTAC pa so praktično postali multinacionalno orodje neprecenljivega pomena. Kako pomembni so za našo vojsko? Tako, da nam ne smejo odgovoriti, koliko jih imamo. 

Sam tečaj je sicer kompleksen, po temeljnem usposabljanju pa morajo, še preden so samostojni, opraviti JTAC certification course, na katerem kandidati pridobijo specifična znanja in mednarodno licenco usmerjevalca združenih ognjev. Njihovo urjenje poteka tudi v naši, slovenski šoli JTAC, ki je mednarodno akreditirana. Do zdaj je bila šola JTAC-ov v Sloveniji izvedena že osemkrat, pri nas pas so se urile številne zavezniške države. To samo pove, kako dobri so naši JTAC-ovci, da največja vojska na svetu in drugi zavezniki zaupajo v znanje, ki ga predavajo. 


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (288)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

za naše
08. 01. 2022 17.08
+6
Zaradi vas levnuharjev z kordišem in mesecem na čelu se Slo.ni posodabljala,saj ste nasprotovali vsakemu euru,ki je bil namenjen armadi!Bedniki
el capitano
20. 03. 2021 10.48
+8
Vojska brez resne protiletslske obrambe in letalstva je edino tarča..
VP87
28. 02. 2021 15.30
-2
Huda vojska ,če samo pogledaš našega vrhovnega povelnjika in obrambnega ministra je jasno, da jih premaga vsaka tolpa iz središča Ljubljane.
Antoniozmaj
28. 02. 2021 13.27
+3
kako v zadnjem času propangirajo slovensko vojsko in poklic vojaka
bohinj je zakon
28. 02. 2021 13.03
+8
S Pilati lahko razbijemo vsako drugo silo, ki nas ogroža. So hitri in učinkoviti.
Gsmm
28. 02. 2021 13.47
-2
white31
28. 02. 2021 11.38
-9
tile naši vojački nam delajo sramoto 😂😂
David Rusjan
28. 02. 2021 11.35
-3
najmočnejše orožje je denar... vržeš v luft in puf, vsi doma zaprti
tomahawk
28. 02. 2021 11.23
+13
kaki komentarji. Sej gre človeku na bruhanje. A ste sploh slovenci? Po vaše svoje vojske ne rabimo. Ok. Bomo plačali tujo. Če do česa pride.... nam bodo pomagali? Mogoče. Politika..... kdorkoli pride na oblast, je za vas čisti poden. Nekateri dihate za to da kontrirate vsemu in delate razkol v družbi. Ja pol najbolše da vse razpustimo, sej se nč ne splača vse je brez veze, ljudje ki so 30 let študiral in so doktorji ne vejo nič....ne se cepit vse nas bodo pobil..... Res v naši državi je lepa samo še narava.
Gepard007
20. 03. 2021 15.02
+1
Ne razumeš. Vojaki so ok. Za obsojat so politiki in ljudje, ki podpirajo to bando, ki ne more spacat ta 2%, ki so obljubili, da bomo namenjali za vojsko. Še enkrat lažniva vlada in tisti, ki podpirajo lažnivo vlado (ker so sami lažnivci) lahk spokajo. Ko bo počilo bojo pa vsi jokcali kje je vojska.
jps28
28. 02. 2021 10.44
+3
Svaka čast kontrolorjema in pilotu. mSam žalostno je da pilot celo karijero leti na sesavcu "pilatusu"
-5
...zdravlica pa prazna flaša je slovensko najmočnejše orožje, to zgornje mnenje pa je en prfk politični prrrrk...
RamzesII
28. 02. 2021 09.42
-6
"saj je praktično nemogoče, da bi letalo, ki potuje med 500 in 1000 kilometri na uro, sploh lahko razločilo, kje se nahajajo sovražne in kje prijateljske enote" Kako pa potem razloči okolico, ki mu jo opišejo vnaprej. Saj ni čudno da zgrešijo tarče oz. napadejo 'napačne'.
Corvette
28. 02. 2021 12.00
+2
Rocno potegnes pa se malo razgledas oni spodaj pa pocakajo!
Firnk
28. 02. 2021 09.20
-3
Stop spremembi zračnega prostora nad slovenijo.
borjac
28. 02. 2021 09.13
+1
JTAC – eno najmočnejših orožij Slovenske vojske, naslov članka je malo lovski, z enostavnimi besedami je ta JTAC sistem za koordinacijo napada letal ali helikopterjev na napadalca, ali pa topovskega ognja, tokrat so koordinirali helikopter Black Hawka in Pilatuse, lahko koordinirajo in usmerjajo letala A-10, helikopterje Apache, pa še kaj, ampak jaz ki imam rad naše južne sosede, se vprašam, če nas bodo ti južni sosedje napadli, kaj bomo mi usmerjali?? bodo prileteli ti A-10, Black Hawki, in Apachi iz Aviana nam na pomoč, ali bomo mi usmerjali samo Pilatuse, in da ne bi mogoče našli ta prej omenjena letala in helikopterje na drugi strani in jih bodo naši južni bratje z njihovim JTAC usmerjali proti nam, mislim da smo obe državi v Natu, vprašajmo se, le koga bi podprli Američani v tej vojni ?? mislim da je odgovor več kot jasen, nas zagotovo ne. Če pa se spustijo Orbanove vojaške sile po ravnicah Slovenskega Prekmurja, jih bo tam čakal Veliki vodja Janša in generalisimo Tonin, Horvat ter kompletni zbor Qislingov iz SDS-a, ponudili jim bodo kruh in vino za dobrodošlico, objemov in bratenja ne bo manjkalo v veliki Madžarski.
znesek123
28. 02. 2021 09.20
+6
Mislim, da ste si kr sami odgovoril. Slovenija in Hrvaska sta v NATO in zato vojne ne bo nikoli.
August
28. 02. 2021 09.37
+1
Vojne igrice pač, mi smo se tudi igrali ravbarje in žandarje. Kaj pa bi ti naredil s tem, kar imamo? V primeru agresije od zunaj pa bi tebi podobni verjetno pisali v Bruselj "glejte, oni nas pa tepejo”? V vsakem primeru pač vedno "najebejo mali in slabi".
yokerxdinterfan
28. 02. 2021 10.03
+1
zato pa, par jedrskih raket pa je problem rešen, kaj drugega niti ne rabimo....tisti ki napade se mu pač za začetek glavno mesto zravna
Gepard007
20. 03. 2021 15.06
+1
Ni daleč od resnice. Tisti, ki enkrat izda Slovenijo jo bo še drugič...
Gepard007
20. 03. 2021 15.08
+0
A jaz to prav vidim? Se pravi vojne za Ciper med Turčijo in Grčijo (ki sta btw obe NATO članici) ni bilo nikoli?!?
Stauffenberg
28. 02. 2021 09.09
+6
Vauu.. Od sedaj naprej lahko mirno spimo, imamo čudovitega predsednika vlade in krasnega predsednika države. Ponosni smo in srečni, da živimo v tej naši državi.
Walter Pravicek
28. 02. 2021 08.27
+2
V moji mladosti smo bili presrečni,če je telefonska zveza z ozadjem delovala,ko smo bi v bivakih!Ali radijska,če je bilo tako dogovorjeno(ob uri in minuta točni poziv).Danes,ko je tudi Slovenska vojska plačana,ter je v sestavu NATO/OTAN,je seveda prav,da imajo vsaj delček tehnike,ki je vsaj desetletja že na voljo v močnejših armadah.DRON JE CAR NA NEBU!
hotchilipoper
28. 02. 2021 08.21
+0
A je hujše kot atomska bomba?
User768643
28. 02. 2021 08.50
+4
In atomsko bombo ima Slovenija kje? Jo boš ti sestavil, ko bo treba.
Potouceni kramoh
28. 02. 2021 09.13
-2
lolek1111
28. 02. 2021 08.19
+6
članek je dober samo naslov je neposrečen
extradeluxe
28. 02. 2021 08.17
+3
ko je Kim Jun Un slišal za našo floto ga je zvilo.
+0
Nekako še vse štima razen mi ni jasno kaj lahko naredijo ta letala proti letalom katere imajo vse druge države. Morda so pa zato tako majhna kot mušice,da jih lovska letala zgrešijo,ker jih zamenjajo za muhe enodnevnice hahaha.
Walter Pravicek
28. 02. 2021 08.29
+1
EH,ne gre za hitrost,moč ali velikost letal,gre za tehniko opazovanja in strel po komandi.To zmore tudi motornio zmaj recimo!KOMANDIRA SE IZ OZADJA,DELUJE IZ NEBA!
VAREN
27. 02. 2021 21.46
+0
Beležka, svinčnik, počečkan zemljevid in kmečka aviacija. To so Slovenski skavti. Novodobno pa je laserska namerilna naprava in voden izstrelek. No do leta 3000 bodo mogoče že imel kaj takega.
Brezdelnež
28. 02. 2021 09.50
+5
se pravi da si za modernizacijo SV in podpiraš 780 mio vlaganja?