Slovenija

Jug: V UKC Ljubljana je okolje izjemno varno

Ljubljana, 15. 09. 2023 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred nedeljskim svetovnim dnevom varnosti pacientov v številnih zdravstvenih ustanovah v sodelovanju z Zvezo organizacij pacientov Slovenije poteka dan odprtih vrat, tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Generalni direktor UKC-ja Marko Jug je ob tem ocenil, da je okolje naše največje bolnišnice izjemno varno.

Generalni sekretar Zveze organizacij pacientov Slovenije Gregor Cuzak je na novinarski konferenci povedal, da lahko bolniki pripomorejo k večji varnosti, če razumejo terapijo in se z njo strinjajo, prav tako, če razumejo postavljeno diagnozo. To ne pomeni, da postanejo strokovnjaki, temveč da zaupajo strokovnjakom in včasih opozorijo na nenamerne napake – njihova vloga tako ni zgolj pasivna. "Vemo, da ko smo odpuščeni iz bolnišnice, je kakovost našega zdravljenja odvisna tudi od tega, kaj mi počnemo," je poudaril. 

Varnost bolnikov je v medicini ključna, enako tudi v UKC-ju, je poudaril Jug. V trenutnih razmerah, ko obravnavajo veliko število bolnikov in se spoprijemajo s pomanjkanjem kadra, včasih prihaja do stisk, ki pa jih je treba prepoznati in obvladovati. Za to so v kliničnem centru pripravili tudi sobo pobega na temo Skupaj do varnosti – izzivi za bolnike in zdravstveno osebje. Ideja je po besedah generalnega direktorja nastala v prizadevanjih UKC-ja za iskanje lastnih šibkih točk in njihovem premoščanju. 

Navdušenje nad sobo pobega je izrazil tudi Cuzak: "Tam spoznaš, da je že obisk bolnika (...) zelo kompleksna operacija." V Zvezi organizacij pacientov si sicer prizadevajo za ločevanje napak v zdravstvu od krivde. "Napaka je najprej priložnost, da si jo priznamo, potem pa je priložnost, da se iz napake nekaj naučimo," je poudaril. 

UKC Ljubljana
UKC Ljubljana FOTO: Bobo

Po njegovi oceni podatki kažejo, da v Sloveniji med napako in krivdo odnos ni urejen, saj je na nacionalni ravni Ministrstvu za zdravje letno prijavljenih samo 100 napak. Glede na število zdravstvenih storitev pa bi po njegovih besedah pričakovali, da bi bilo letno prijavljenih 20.000 napak. Med njimi so tudi primeri nepravilnosti, zelo redko pa se pojavijo naklepne napake ali malomarnost, je prepričan Cuzak.

V UKC-ju sicer vsak dan sporočijo približno 20 odklonov, vendar gre večinoma za manjše napake, je pojasnil Jug.

Poleg sobe pobega so v UKC-ju pred nedeljskim svetovnim dnevom varnosti pacientov v sodelovanju s pooblaščenci za varnost pacientov, zaposlenimi in predstavniki društev pacientov v avli glavne stavbe postavili informativne stojnice, na temo varnosti pacientov pa so organizirali tudi okroglo mizo.

Svetovni dan varnosti pacientov bo v nedeljo potekal pod geslom Glas pacientov. V zvezi organizacij pacientov ob tem župane pozivajo, naj zvečer spomenike, mostove in stavbe po državi osvetlijo z oranžno barvo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senzor
23. 09. 2023 20.47
+1
UKC je varen, če ga ne rabiš. Bolan pa se lahko samo bojiš prestopiti njihov mogočni prag. Obravnave prepočasen. V času kovida, vem za primer, niso hoteli operirati pacienta, če ni bil cepljen. Domači pa so morali ob obisku dokazovati, da so zdravi (z testiranji.)
Darko32
15. 09. 2023 17.19
+1
Nevem kaj naklada JUG in zavaja. PA on je največji prevarant in ogroža bolnike na celi črti samo zato, ker premal ogre v njegov žep privatne firme.
St. Gallen
15. 09. 2023 15.42
+1
v Svici pa je okolje zdravo.
Poskusnizajček
16. 09. 2023 16.27
Poskusnizajček
16. 09. 2023 16.28
+1
zdravkob
15. 09. 2023 15.20
Varnost. nenamerne napake?! Kaj je pa potem katastrofa od cepljenja kovid? Nepreizkušeno cepivo, zavajajoče informiranje, izsiljevanje s PCT ali celo s službami? Temu vi rečete varnost?!