Slovenija

Jugozahodni veter nam bo prinesel občutno otoplitev

Ljubljana, 20. 10. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
6

Po treh tednih precej hladnega vremena in pogostih padavin z nizko mejo sneženja so pred nami občutno toplejši dnevi. Prinaša nam jih okrepljen jugozahodni veter, ki bo nad nami vztrajal do konca tedna. Temperature bodo v prihodnjih dneh marsikje presegle 20 stopinj Celzija in tudi ob jutrih se v večjem delu države ne bodo več spuščale pod 10 stopinj Celzija. Ker se bo meja ledišča dvignila krepko nad naše najvišje vrhove, se bo snežna odeja v visokogorju precej stanjšala, sneg v sredogorju pa bo večinoma pobralo.

Pred nami so večinoma sončni, a vetrovni dnevi z najvišjimi dnevnimi temperaturami tudi nad 20 stopinj Celzija.
Pred nami so večinoma sončni, a vetrovni dnevi z najvišjimi dnevnimi temperaturami tudi nad 20 stopinj Celzija. FOTO: Shutterstock

Vremenski vzorec nad Evropo se bo danes spremenil, za kar bo poskrbel globok ciklon, ki se bo s svojim središčem pomikal prek Britanskega otočja proti severovzhodu. Zaradi velike razlike v zračnem tlaku bo marsikje v zahodni in severni Evropi zelo vetrovno, močan veter bodo na Iberskem polotoku spremljale tudi obilne padavine. Pri nas več kot nekaj kapelj dežja do konca tedna ne bo padlo, bo pa zaradi vrtenja ciklona v nasprotni smeri urinega kazalca zapihal okrepljen jugozahodni veter, s katerim bo k nam po daljšem obdobju razmeroma hladnega vremena začel dotekati občutno toplejši zrak. Lahko rečemo, da nas čaka vsaj nekaj dni babjega ali indijanskega poletja s temperaturami, ki bodo dolgoletno povprečje presegle za okoli 5 stopinj Celzija. Še nekoliko večji odklon bo v višjih legah. Za ta čas topla zračna masa bo sicer preplavila večji del stare celine.

Jugozahodni veter bo našim krajem poleg otoplitve prinesel tudi nekaj vlage, a ker bo plast vlažnega zraka doka plitva, se bo oblačnost v prihodnjih dneh nabirala predvsem na območju primorskih in notranjskih hribov, medtem ko bo drugod prevladovalo sončno vreme. Več oblakov in nekaj padavin po vsej državi lahko pričakujemo šele v soboto, ko nas bo prešla oslabljena hladna fronta.  

Občutno toplejši zrak se bo v prihodnjih dneh razširil nad večji del stare celine.
Občutno toplejši zrak se bo v prihodnjih dneh razširil nad večji del stare celine. FOTO: Wxcharts.com

Temperature bodo iz dneva v dan nekoliko višje, sneg v gorah se bo talil

Toplejši zrak bo nad naše kraje dotekal že danes. Otoplitev bo najizrazitejša v višjih legah, kjer se bo meja ledišča z včerajšnjih 2000 danes dvignila na okoli 4000 metrov nadmorske višine, torej krepko nad naše najvišje vrhove. Na Kredarici, kjer so včeraj popoldne izmerili tri stopinje pod ničlo, sta bili danes ob peti uri zjutraj dve stopinji nad ničlo, čez dan pa se bo ogrelo do okoli sedem stopinj Celzija. Snežna odeja, ki je po podatkih Arsa tu visoka 80 centimetrov, se bo v prihodnjih dneh precej stanjšala, sneg v sredogorju pa bo do konca tedna večinoma pobralo.  

V višje lege občutno toplejši zrak doteka že danes, medtem ko po nižinah izrazitejšo otoplitev pričakujemo v prihodnjih dneh. Prikazan je vertikalni časovni presek za Rateče.
V višje lege občutno toplejši zrak doteka že danes, medtem ko po nižinah izrazitejšo otoplitev pričakujemo v prihodnjih dneh. Prikazan je vertikalni časovni presek za Rateče. FOTO: Arso

V večjem delu države smo, podobno kot pretekle dneve, tudi današnji dan začeli z meglo ali nizko oblačnostjo. Zgornja meja oblačnega pokrova je na nadmorski višini okoli 1600 metrov, višje je jutro jasno.

Dopoldne bo marsikje še oblačno ali megleno. Oblačnost bo v hribih severne Primorske in Notranjske vztrajala tudi čez dan, drugod se bo postopno razkrojila. Popoldne bo tako v večjem delu države sončno. Ob jugozahodnem vetru, ki bo izrazitejši po nižinah Štajerske in Prekmurja, bodo današnje najvišje dnevne temperature v vzhodni, osrednji in južni Sloveniji od 15 do 17 stopinj Celzija, še kakšna stopinja več bo na Primorskem, medtem ko bodo v alpskih dolinah termometri pokazali okoli 13 stopinj Celzija.  

Prihodnji dnevi v znamenju okrepljenega jugozahodnega vetra

Ponoči se bo jugozahodni veter krepil. Hribovitemu svetu zahodne in osrednje Slovenije bo prinesel oblake in kakšno kapljo dežja, drugod bo prevladovalo jasno vreme. Zaradi vetra bo jutrišnje jutro za ta čas precej toplo s temperaturami nad deset stopinj Celzija, le v zatišnih legah bo nekoliko hladneje.  

Sreda bo v vzhodni Sloveniji sončna in vetrovna. Najmočnejši sunki jugozahodnika bodo na Štajerskem in v Prekmurju dosegali hitrost okoli 70 kilometrov na uro. Tudi marsikje na zahodu se bo po sivem začetku dneva pokazalo sonce. Popoldne bomo v večjem delu Slovenije izmerili od 15 do 19 stopinj Celzija. Najtopleje bo v krajih ob vzhodni meji, kjer bo tudi veter najizrazitejši.  

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: POP TV

V četrtek se vreme ne bo veliko spremenilo, le veter bo prehodno nekoliko oslabel. A že v petek se bo spet okrepil, saj se nam bo bližala hladna fronta. Oblačnost na zahodu se bo zgostila in razširila tudi nad osrednjo Slovenijo. Predvsem v bližini hribovitih pregrad bo popoldne že rahlo deževalo ali rosilo, medtem ko se bo po nižinah vzhodne Slovenije nadaljevalo sončno in za ta del leta zelo toplo vreme. Ogrelo se bo do okoli 22 stopinj Celzija.  

V soboto kaže na precej oblačno vreme z nekaj dežja. Zapihal bo severovzhodni veter, s katerim bo k nam spet dotekal nekoliko hladnejši zrak. V nedeljo lahko pričakujemo več sonca in najvišje dnevne temperature okoli 15 stopinj Celzija.  

Več o vremenu v vašem kraju

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
20. 10. 2020 20.24
+1
Vsi pogoji za gripo ,krči po mišicah vneto grlo in povišana temperatura ,dva tri dni ,
TistoPravo
20. 10. 2020 11.46
+0
Občutna otoplitev na že dodobra ohlajen beton in druge materiale bo samo občutno, da kr grej še naprej ko bo zabrnilo...se še segrel beton ne bo niti malo. V dolinah, če nebi blo nbenga beto samo....bi bili kraji in mesta ziher 4 stopinje manj hladna sredi noči vsaj...
nonac
20. 10. 2020 09.43
+4
Odlično, torej gobarske sezone še ni konec!?Kolikšna je že dovoljena dnevna količina nabranih?
Marcuus
20. 10. 2020 09.54
+2
škamp
20. 10. 2020 08.47
+1
prihajajo virusi nahod itd.
Michel Franco HD
20. 10. 2020 12.35
+1