Slovenija

19-letnica v Avstraliji opravila maturo iz slovenščine

Ljubljana/Brisbane, 27. 11. 2018 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Julija Cvetkovič, ki od svojega sedmega leta živi v Avstraliji, je tam opravljala maturo iz maternega jezika. To je bil precejšen organizacijski zalogaj, a z rezultatom je lahko zadovoljna. Dobila je oceno 5 na lestvici do 7, ki velja v Avstraliji. In kje je lepše? Vprašanja ne mara. "To je tako, kot da bi te vprašali, katerega od staršev imaš raje," pravi.

19-letna Julija Cvetkovič, Slovenka, ki že od svojega sedmega leta živi v Avstraliji, je v svoji novi domovini opravila maturo iz slovenščine, so objavili na spletni strani ministrstva za izobraževanje. 

Julija Cvetkovič
Julija Cvetkovič FOTO: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Maturo iz slovenskega jezika je Julija tako kot njeni slovenski vrstniki opravljala že maja letos, v minulih dneh pa se je spoprijela še z ostalimi maturitetnimi izpiti. Šolsko leto v Avstraliji se namreč zaključi 15. novembra. Rezultate bodo izvedeli januarja, medtem ko je za rezultate mature iz slovenskega jezika Julija že izvedela. Opravila jo je z oceno 5 na ocenjevalni lestvici do 7, ki velja v Avstraliji.

Julija zdaj uživa v počitnicah, v pogovoru, ki so ga objavili na spletni stani ministrstva, pa je v smehu povedala, da s prijateljicami in prijatelji kar ne vedo, kaj bodo počeli do februarja, ko se začne študijsko leto.

Rojena v Sloveniji, pri sedmih letih odšla v Avstralijo

Julija se je rodila v Sloveniji, osnovno šolo je začela obiskovati v Domžalah. Ko je bila stara sedem let, se je proti koncu leta s starši preselila v Avstralijo. Najprej v Melbourne, kjer ji do konca januarja, ko se tam začne šolsko leto, ni bilo treba sesti v šolske klopi. Nato pa je vstopila v tretji razred. Sprva ji ni bilo enostavno, saj ni znala angleškega jezika. "Težave sem imela z angleščino, pa tudi vsi te kot tujca gledajo drugače, ker nisi njihov. V začetku sem izostajala od pouka matematike in drugih predmetov, ker sem morala obiskovati ure učenja angleščine," pripoveduje. Ko jo je osvojila, je postalo lažje.

S starši so se nato preselili v Brisbane, kjer je nadaljevala šolanje, ki sicer v Avstraliji traja 12 let. "Osnovna in srednja šola sta v bistvu združeni," pojasni Julija. Ko je zaključila deveti razred, se je odločila, da se vpiše na Queensland Academies for Creative Industries. Šolo je izbrala, ker omogoča mednarodno maturo, saj bi si rada pustila odprtih čim več vrat. Del študija želi opraviti tudi v Sloveniji. 

Velik organizacijski izziv

"Zavedala sem se, da če želim študirati v Sloveniji, moram zelo dobro znati slovenski jezik. Pogovorno ga znam dobro, tudi dopisujem si s prijatelji iz Slovenije, ne znam pa knjižne slovenščine, sem ocenila. Kako opraviti maturo tudi iz slovenskega jezika? Z mami sva se poglobili v to, kontaktirali sva šolo, kjer so nam povedali, da moram najti učiteljico, ki me bo pripravila za maturo iz slovenščine. Najprej sva iskali med Slovenci v Avstraliji, a ni bilo nikogar, ki bi znal učiti po kriterijih, ki so primerni za mednarodno maturo. Potem sva iskali v Sloveniji in tako prišli do učiteljice slovenskega jezika Mojce Osvald, ki poučuje na Gimnaziji Bežigrad," je opisala dolgo pot do mature iz slovenskega jezika.  

Na svoji matični šoli se je enkrat tedensko srečevala z učiteljico angleščine in ji poročala, kako napreduje učenje s slovensko učiteljico, sicer pa je bila neprestano v stiku z Mojco Osvald. Nad sodelovanjem z njo je navdušena. "Z Mojco Osvald sva bili na zvezi že od lani preko Skype-a. Predebatirali sva literaturo, ki sem jo morala prebrati, napisati sem morala esej in opraviti vse ostalo, kar zahteva matura iz slovenskega jezika." V tem času sta se dvakrat srečali tudi v Sloveniji.

Bo prišla študirat v Ljubljano?

"Veselim se februarja, ko bom odšla študirat. Upam, da bom sprejeta na Queensland University of Technology. Ta namreč ponuja študijsko izmenjavo z ljubljansko ekonomsko fakulteto," je povedala Julija. 

O tem, da bi celoten študij opravila v Sloveniji, ne razmišlja. "V Avstraliji živi moja družina, tu imam svojo družbo, navadila sem se Avstralije, zato za pet let ne bi šla študirat v Slovenijo. Poleg tega Slovenija kot država ni tako poznana, zato menim, da mi bo avstralska diploma odprla več vrat."

Vprašanje, ki ji ga raje ne postavite: Kje je lepše?

Slovenijo ima Julija rada. Najbolj jo jezi, ko jo sprašujejo, kje je lepše, v Sloveniji ali v Avstraliji. "To je tako, kot da bi te vprašali, katerega od staršev imaš raje." 

Naša družina obožuje Slovenijo. Negujemo slovenski jezik in tradicijo. Pri nas pečemo potico, imamo maškare… Juija Cvetkovič

Za Avstralijo pravi, da ponuja več možnosti za zaposlitev in za življenje, kakršno ji je všeč. "Služba v Avstraliji človeku dopušča, da ima dovolj prostega časa zase in za družino. Tako je tudi v šoli. Ko sem bila v Sloveniji, me je učiteljica Mojca, z dovoljenjem vodstva Gimnazije Bežigrad, povabila, da sem šla tudi v njen razred na bežigrajski gimnaziji. Dobila sem občutek, da je v slovenskih šolah precej stresno. Pri nas je bilo bolj sproščeno. V razredu so denimo za sedenje na voljo žoge za jogo, pa vreče, sediš lahko tudi na tleh, kakor želiš. Vse je zelo sproščeno. Učitelji so prijazni, dovoljeni so različni načini učenja. Ni pomembno, po kateri poti prideš do znanja. Pomembno je, da ga osvojiš. Rada imam šolo, res dobre izkušnje imam z njo. Veliko mi je dala. Znanje, izkušnje za življenje, naučili so me, kako si organizirati čas, obenem pa je pomembno, da šola vselej dopušča tudi dovolj prostega časa. Tudi moji starši so bili zelo odprti in niso zahtevali, da domov nosim samo sedmice, kar je najvišja ocena v Avstraliji. Ocene so pomembne samo zato, da prideš na univerzo."

Za konec so jo vprašali tudi, česa si želi v prihodnje? "Veselja in zdravja si želim v življenju," je odgovorila. "Želim si takšno življenje in službo, ki dopušča, da imaš poleg službe tudi zasebno življenje in družino."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mihatadesni
27. 11. 2018 16.21
+33
Vsaka čast Julija, vsi drugi pa ,ja to je prava novica, saj daje upanje, da mladi ljudje, ki živijo v tujini , čutijo toliko ljubezni do svoje matične domovine. Ne s tem ne boste mogli plačati položnic, za mene pa je to velika stvar saj vem, da bo Julija naše izroči.lo in naš jezik prenesla tudi na svoje otroke.To pa naj bo v poduk vsem, ki ste se vtaknili na tisti ič na koncu njenega priimka. Marsikdo, živi v Sloveniji 20 in već let pa še sedaj ne zna SLOVENSKEGA JEZIKA, kaj šele , da bi pisali maturo, visi taki nsi Julijo vzamite za vzgled.
HumanNOTsheep
27. 11. 2018 14.53
-15
Tok sem vesel te novice kot dviga benciskih derivatov vsak torek .. hvala hvala in še enkrat hvala danes bom lažje plačal poližnice
komarec
27. 11. 2018 14.39
-3
A tam imajo ocene v colah, al kako?
brezveze13
27. 11. 2018 14.36
-21
" cvetkovič" pa materin jezik dajmo novinarčki Zanimivo pa je da musliman lahko poroči žensko ne glede na veroizpoved v tem ko kristjan ki hoče poročiti muslimanko se mora spreobrniti v muslimana. toliko v vednost če novinarčki kaj ne vedo ,sicer cvetkovič ni ravno muslimanski priimek sigurno pa ni slovenskiin ima lovke po drugi naciji čeprqav so lahko daljne
HumanNOTsheep
27. 11. 2018 14.48
+7
Ti pa res teško spiš ponoči ob tako velikih problemih ....
Infraping
27. 11. 2018 13.39
-28
ne morm verjet, de ste članek napisal o čem tak brezveznem
borigi
27. 11. 2018 14.02
+13
pluty
27. 11. 2018 13.23
-5
Da ni to kak sovražni govor da je naredila maturo in SLOVENŠČINE??? Hmmmm Pa to da še izjavi da ima Slovenijo rada... Dost si upa
Frane Šajn
27. 11. 2018 13.20
+7
Ala ministrstvo za šolstvo povrnite jim stroške šolanja v Avstraliji!
kure bedne
27. 11. 2018 13.18
+32
Ne morem, da ne bi napial, da je total podobna moji ženi v mladih letih. Mater je fejst pucna.
26277
27. 11. 2018 13.15
+9
Imam, pa zelo slabe izkušnje pred 25. leti z veleposlaništvom - Slo v Avstraliji. Znanje 0.00 o Avstraliji.
26277
27. 11. 2018 13.07
-12
Večina slovencev, je to opravila v OŠ...mislim srbohrvaščino.
Blue30
27. 11. 2018 13.07
+28
Bravo. zdaj ima odprta vrata v cel svet :) Ne resno, lepo to, da pozna svoje korenine.
Scipion
27. 11. 2018 13.03
+31
Dobro vam je povedala glede šolstva, ki je poleg zdravstva v naši državi v katastrofalnem stanju, čeprav večina misli da je zastonj.
Principat
27. 11. 2018 17.51
+5
murkecc
27. 11. 2018 13.02
+30
Pametna in zrela punca.
Transformerji
27. 11. 2018 12.50
+37
Iskrene čestitke; kajti bodočnost je čisto verjetno taka, da bodo naš slovenski jezik ohranili samo naši izseljenci ..... pri nas bo vedno več priseljenih.
rCharles
27. 11. 2018 15.19
-6
kaksni paradoksi, pa ona je ravno tako priseljena!!!
murinar
27. 11. 2018 12.40
+25
Je s teboj vse redu mario ? Jaz sem te ocenil ,da si čisto navaden bedni sanjač in zakompleksani hrvat z občutkom manjvrednosti ker si balkanec !Pa ne sekiraj se takih je še zeeelllooo veliko na hrvaškem ODGOVORI
murinar
27. 11. 2018 12.41
+14
mariomandzukic ----nekaj je s teboj stvarno narobe !
Otancici
27. 11. 2018 12.40
+40
Razen severne Evrope, Kanade pa mogoce Avstralije, se nikjer ne lepse zivi, kot v nasi lepi Sloveniji. In tudi tukaj nam ne veliko manjka. Imamo lepo naravo, cisto okolje, dobre in mrljive ljudi, varnost...., skratka skoraj vse najbolj pomembne stvari za normalno zivljenje. No kaksen evro vec ne bi skodil, a z voljo in malcek iznajdljivosti je tudi teh dovolj. Obilo zdravja in notranjega miru vsem drzavljanom nase male lepe Slovenije.
Fulano in Beltrano
27. 11. 2018 15.47
+4
Načeloma si zadel/a bistvo. Kar je motečega v Sloveniji je to, da so ljudje nevoščljivi in da namesto, da bi te spodbujali, naredijo kar je v njihovi moči, da te zatolčejo. Drugo kar pa je, je pa customer service, ki pri nas ne obstaja...in smo tako v trgovinah kot v zdravstvu, javnih službah tretirani kot ovce. Ni hujšega, da greš na upravno enoto vprašat po neki zadevi, pa namesto odgovora od osebe, ki je zadolžena za taka pojasnila dobiš zavijanje z očmi in - "ja, saj to bi morali pa ja sami vedeti, vi pa hodite še spraševat"....
KAPIBARA
27. 11. 2018 12.24
+85
Eni so že od 45 v Sloveniji, pa se še smejat ne znajo po SLOVENSKO
mariomandzukic
27. 11. 2018 12.28
-39
tko je prav.zakaj bi se ucili slovensko,ce pa ne rabjo.cist normaln zivijo brez slovenscine.tko kot ksn Francoz v Luksemburgu
murinar
27. 11. 2018 12.33
-12
murinar
27. 11. 2018 12.44
+14
KAPIBARA ---eni so prezabiti oz. trde glave pa ne dojemajo čeravno mnogo let živijo tu !
Novi uporabnik
27. 11. 2018 13.15
+31
Ne, če prideš v neko državo se spodobi da se naučiš njihov jezik.
KAPIBARA
27. 11. 2018 13.20
+24
ecnarf
27. 11. 2018 12.02
+11
sigurno ne ve kaki abervezni levaki pustošijo SLO
ŽivljenjeJeLepo
27. 11. 2018 11.59
+66
ČESTITKE JULIJA!!!!!!
YUGO45.
27. 11. 2018 11.53
-54
Ostanite vi tamo..Možemo mi Yugosloveni i brez vas...Tudi ce se tezje zivi ostajamo v domovini..
BUONGIORNO
27. 11. 2018 12.15
+23
Socialna je vsak dan večja, nema problema, pa še kakšen paket iz RK pa bo, a ne YUGO ??!!!
Kollerik
27. 11. 2018 12.17
+8
ni je večje socialne, kot jo dobi vaš ex črpalkar + njegovi odpadniki tam v Bruslju za svoje nedelo in šuhtanje
Novi uporabnik
27. 11. 2018 13.19
+5