Znanost in tehnologija

66 let po zmagi nad otroško paralizo: 'Patenta ni. Bi lahko patentirali sonce?'

Ljubljana, 13. 04. 2021 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
95

Po svetu še vedno potekajo globalni programi za izkoreninjenje otroške paralize. Verjetnost za njen izbruh je sicer največja v necepljenih skupnostih, kjer ljudje živijo v slabih sanitarnih pogojih. V Evropi smo s cepljenjem otroško paralizo izkoreninili, zadnji primer smo v Bolgariji zabeležili leta 2001, ampak to še ne pomeni, da se ne more vrniti. Prav zato je tako pomembno, da precepljenost dosežemo tudi v bolj ogroženih državah. Cepivo, ki je uničilo to hudo bolezen, pa je pred 66 leti razvil ameriški virolog Jonas Salk.

66 let nazaj, natančneje 12. aprila 1955, so časopisi po vsem svetu naznanili 'zmago nad otroško paralizo'. Tistega dne je bilo namreč cepivo, ki ga je razvil virolog Univerze v Pittsburghu Jonas Salk, razglašeno za varno in učinkovito, kar je obljubljalo zmago nad eno od najgrozljivejših bolezni v tistem času.

Salkovo cepivo je bilo ključnega pomena pri izkoreninjenju otroške paralize. Preden je bilo cepivo splošno dostopno, je bolezen samo v Združenih državah vsako leto prizadela več kot 35 tisoč ljudi. Le dve leti po uvedbi Salkovega cepiva pa so primeri v ZDA padli za skoraj 90 odstotkov, do leta 1979 pa je bila otroška paraliza v ZDA izkoreninjena.

Virolog Jonas Salk.
Virolog Jonas Salk. FOTO: AP

Vpliv na preostali svet je trajal dlje časa. Znanstvenik, ki je postal junak 20. stoletja, pa cepiva ni želel patentirati. "Patenta ni. Bi lahko patentirali sonce?" je takrat odgovoril na eno od novinarskih vprašanj. Želel je namreč, da cepivo doseže čim več ljudi.

V Sloveniji smo rutinsko in sistematično cepljenje otrok proti otroški paralizi prav tako uvedli v 60. letih prejšnjega stoletja. Do takrat je po podatkih spletnega portala Cepljenje.info za otroško paralizo vsako leto zbolelo do 250 otrok, do 24 otrok na leto pa je umrlo. Še veliko več otrok je zaradi bolezni do konca življenja ostalo hromih.

Pionir pri razvoju cepiv z mrtvim virusnim vektorjem

Jonas Salk je bil najstarejši sin, ki se je v New Yorku rodil materi, ki je bila ruska judovska priseljenka, in očetu, ki je bil sin judovskih priseljencev. Srednjo šolo je Salk končal pri le 15 letih, nato se je vstopil na City College v New Yorku. Čeprav se je prvotno nameraval ukvarjati s pravom, pa je njegovo zanimanje za medicino spremenilo njegovo poklicno pot. Leta 1933 je diplomiral iz znanosti, pri 19 letih pa se je nato vpisal na Medicinsko fakulteto Univerze v New Yorku.

Njegov namen ni bil opravljati medicino, temveč je želel postati medicinski raziskovalec. Doktoriral je leta 1939, nato pa sprejel štipendijo Nacionalnega raziskovalnega sveta za delo na Univerzi v Michiganu, kjer je šest let raziskoval virus gripe in razvijal cepivo proti gripi. Njegovo delo je v veliki meri podpirala ameriška vojska. Cepivo, ki so ga končno razvili leta 1943, je bilo cepivo, ki je vsebovalo mrtvi virus. Salk je bil tako eden od pionirjev pri razvoju cepiv z mrtvim virusnim vektorjem. Do takrat so bili namreč za izdelavo cepiv uporabljeni oslabljeni živi virusi.

Leta 1947 je Salk sprejel položaj na Medicinski fakulteti Univerze v Pittsburghu, kjer je ustanovil laboratorij za raziskovanje virusov. Njegovo delo tamkajšnje delo je opazila Nacionalna fundacija za otroško paralizo, ki ga je povabila k sodelovanju v raziskovalnem programu. Strinjal se je in prevzel nalogo tipiziranja poliovirusov. Leta 1951 je Nacionalni program tipizacije potrdil, da obstajajo tri vrste poliovirusa, Salk pa je bil prepričan, da bo pristop z uporabo mrtvega virusnega delca uporaben tudi pri razvoju cepiva za otroško paralizo.

Januarja 1956 mu je Kongres podelil medaljo za uspešno raziskovanje otroške paralize.
Januarja 1956 mu je Kongres podelil medaljo za uspešno raziskovanje otroške paralize. FOTO: AP

Salk je začel razvijati metode za gojenje velikih količin treh vrst virusov otroške paralize na opičjih celicah, nato je viruse ubil, cepivo, ki je vsebovalo ta mrtvi del virusa pa vbrizgal v opice. Ceppivo jih je zaščitilo pred paralizacijo, ki jo je povzročila otroška paraliza. Leta 1952 je nato začel cepivo testirati tudi na ljudeh, začenši z otroki, ki so bili že okuženi z virusom. Pred cepljenjem je izmeril njihovo raven protiteles, nato pa je bil navdušen, ko je ugotovil, da so se s cepivom koncentracije znatno zvišale.

Dve leti kasneje so začeli tudi obsežni testi na terenu, v katerem je sodelovalo skoraj dva milijona ameriških otrok, ki so bili stari med šest in devet let. Na nekaterih območjih države je polovica teh "pionirjev otroške paralize" prejela cepivo, polovica pa placebo, 12. aprila 1955 pa je Thomas Francis, Salkov mentor in direktor preskusa, poročal, da je cepivo varno, močno in 90-odstotno učinkovito pri zaščiti pred paralitičnim otroškim paralizmom.

Cepljenje proti otroški paralizi v Sloveniji del obveznega programa cepljenja

V ne tako davni preteklosti, med letoma 1948 in 1962, je bilo na območju Slovenije nekaj večjih epidemij, zaradi cepljenja pa se je število primerov občutno zmanjšalo. Eno ključnih vlog pri zdravljenju otroške paralize v našem prostoru je odigrala t. i. Bolnica za predšolsko invalidno mladino na Stari Gori, kjer so med letoma 1952 in 1962 zdravili 200 malčkov, ki jim je otroška paraliza pustila hude posledice.

Zadnjih devet primerov otroške paralize smo v Sloveniji zabeležili leta 1978. V Evropi bolezen že velja za izkoreninjeno, zadnji podatki pa kažejo, da divji sev otroške paralize ni več prisoten v kar 99 odstotkih držav sveta. "Cepljenje proti otroški paralizi je izjemno učinkovito in zato moramo s cepljenjem nadaljevati, dokler bolezen ne bo povsem izkoreninjena po vsem svetu," poudarjajo na portalu.

Salk med cepljenjem otrok.
Salk med cepljenjem otrok. FOTO: AP

Bolezen je sicer pogostejša v manj razvitih predelih sveta, kjer je tudi higiena običajno slabša. Virus se prenaša prek umazanih rok, okužene hrane in vode, pa tudi ob tesnih stikih z okuženo osebo. Po najnovejših podatkih so v letu 2020 divje seve virusa otroške paralize zaznali le še v Afganistanu in Pakistanu, Svetovna zdravstvena organizacija pa je po dolgih letih prizadevanj razglasila, da je divji virus otroške paralize v Afriki izkoreninjen.

"Najučinkovitejši način preprečevanja otroške paralize je vzdrževanje visokega deleža cepljenih v skupnosti," pravijo tudi na NIJZ. Cepivo proti otroški paralizi je sicer danes eno izmed najbolj učinkovitih cepiv. Za polno zaščito pred boleznijo so potrebni štirje odmerki cepiva. "Cepljenje proti otroški paralizi je v Sloveniji vključeno v obvezni program cepljenja. Tako pred boleznijo zaščitimo že majhne otroke v prvem letu starosti, ko dobijo prve tri odmerke kombiniranega cepiva proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusu influence b in otroški paralizi. Četrti odmerek dobijo v starosti 12–24 mesecev," še piše na spletni stani NIJZ.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pitki
13. 04. 2021 20.38
-4
Zdej pa naredite še raziskavo in objavite kako se je polio virus prenašal oziroma razširil preko cepiv..aja, tega ne smete pisat, ovčke pa bojo verjele kontra.
jozejoze1
13. 04. 2021 15.49
-9
Cepimo se CEPCI.....vsak dan cel kup idiotskih reklam....NE HVALA
nikhrast
13. 04. 2021 16.27
+5
Da ne bi dal otroka cepiti za polio moreš pa biti nor.
nikhrast
13. 04. 2021 17.00
+2
Malo poglej slike in video posnetke, videl boš kaj vse je je povzročil polio po svetu.
Zdravka Joker
13. 04. 2021 14.19
-13
SV40 je bil tudi vključen v Salkov izdelek. Od takrat pa količina raka v človeški populaciji stalno narašča. Tako zelo narašča, da mislim, da je povem nesmiselno imeti otroke.
indal
13. 04. 2021 14.13
+3
Monsanto je hotu patentirat prašiča. So popušili, ko deda cigaru ;)
RamzesII
13. 04. 2021 15.44
+0
Ljudje nimajo pojma kaj vse se patentira, tudi človeške gene. Če jim iz ljudi rata narediti 'robote' brez duše, bodo patentirali tudi to. Niti vaše telo ne bo vaša last.
nitiniti
13. 04. 2021 13.54
-2
V Sloveniji so pričeli poskusno cepiti proti otroški paralizi leta 1960 in v članku ne povedo, da je bilo veliko otroške paralize izvano po cepljenju. Stara gora pa je bila za majhne otroke v tistem času katastrofa. Zagibsali so te do vratu, prizadeto okončino so kasneje večkrat operirali z iživljanjem ortopedov v operacijski, učinka pa ni bilo. V Stari gori so bili otroci od eneg leta naprej z obiski staršev enkrat na leto. Odgovornosti po posledicah po cepljenju pa ni priznal NIHČE, čeprav je to obvezno cepljenje. Življenje je samo eno za vsakega in takšne posledice po cepljenju so krivica in nepravičnost za posameznika, če prav je bilo dobro za skupnost
Zdravka Joker
13. 04. 2021 14.17
-10
Po nekaterih državah cepljeni otroci izločajo žive viruse paralize in ti virusi potem preskočijo na necepljene otroke.
User416781
13. 04. 2021 14.29
+7
Joj, kakšne neumnosti pišete eni tukaj. Admin pa briše moje komentarje. Tebi bi bilo potrebno onemogočiti komentiranje.
ABoZo
13. 04. 2021 13.40
+5
Čestitam 3/4 komentatorjem za opravljene doktorate iz več področij med korona časom. Dobro ste vnovčili več časa! Bravo!
Geres
14. 04. 2021 08.27
+1
Inred
13. 04. 2021 13.30
+6
Pa dobro, smo ovce, samo takšne ne, da ne bi ločili med boleznijo in tem prehladom.
pomlad 2020
13. 04. 2021 13.17
+12
Ne morete primerjati otroške paralize in VIRUSA!
Bibubabur
13. 04. 2021 13.30
+5
Otroško paralizo povzroča virus (poliovirus).
slim386
13. 04. 2021 13.49
+1
Komentar od pomlad 2020 je tipičen za manj inteligentne osebke. Taki ljudje so ponavadi antivaxerji
Zentrum
13. 04. 2021 14.10
+2
Ker visokointeligentni ponavadi slepo zaupajo ljudem z nazivom, tudi če so jih že desetkrat na suho z istimi ukrep. Hej, mogoče po pa v enajsto kaj drugače LOL
Zdravka Joker
13. 04. 2021 14.21
-2
SV40, ki je bil vključen v cepivo ali poli virusi, ki se s cepljenih oseb izločajo in potem necepljeni zbolijo za paralizo. Tako, da živimo v začaranem krogu. Toda življenje v začaranem krogu lahko prihranimo vsaj novi generaciji. Kako? Tako, da se odločimo za antinatalizem.
User416781
13. 04. 2021 14.30
+2
Začaran krog? Koliko otrok pa je v Sloveniji zbolelo za otroško paralizo v zadnjih letih?
junij66
13. 04. 2021 13.16
+5
ČLOVEŠKA NEUMNOST NIMA MEJA. ZDRAVILA PA NI, NITI GA NIKOLI NE BO.
Blaugrana123
13. 04. 2021 13.07
+5
Propaganda! Nehajte gnjavit ljudi s cepivi in odprite vse nazaj. To vase kovid cepivo pa lahko vlijete v jarek zaradi mene!
Inred
13. 04. 2021 13.30
+2
oba tri sm te vido
13. 04. 2021 13.07
+0
nov dan nove laži
henki penki
13. 04. 2021 13.19
+1
Inred
13. 04. 2021 13.31
+2
User416781
13. 04. 2021 14.30
+2
junij66
13. 04. 2021 13.03
+18
Če se mislite cepit proti covidu19 potem se cepite. Če se pa ne mislite oz.zavračate cepljenje potem pa se ne. Ni pa potrebno vsak ljubi dan tu gor ponavljat kot papagaj eno te isto jaz se ne bom jaz se ne bom. Če se nočeš pač se nočeš. Vsak odgovarja za svoje zdravje in pri tem virusu tudi za zdravje svojih bližnjih. Virus je tu in tega se moramo zavedati vsi. Kar tako pa ne bo izginil. ČE NIMAŠ ZDRAVJA NIMAŠ NIČ.Samo to velja.
borut321
13. 04. 2021 13.06
+12
Ta virus ne bo nikoli izginil, pa kaj vam ni jasno. Cepljenje gor al pa dol. Koliko respiratornih virusov smo do danes izkoreninili? Niti enega!
Blaugrana123
13. 04. 2021 13.11
+11
Problem je v tem, da nas hocejo po vsej sili prisilit v cepljenje! Se strinjam s tabo. Naj se cepi, kdo se hoce in obratno. Nevem zakaj pa je potrebno ljudi silit v to. Pa neke cepilne potne liste si zmisljujejo. Kaj smo v nacisticni nemciji mogoce? Bomo dobili necepljeni zvezdo na ramo?? Haloo
gripson
13. 04. 2021 13.00
+7
20 let nič o cepljenju, zdaj pa 10 člankov na teden...kaj pa o cepljenju drv, kdaj boste pa to temo obdelali?
Komendator
13. 04. 2021 12.51
+0
Čakamo samo, da bo prva vzgojiteljica v otroškem vrtcu, ki bo popoldne delala kot prostovoljka v begunskem centru od pakistanskega begunca prenesla virus otroške paralize na necepljene "sončke" v vrtcu in potem bo zelo "veselo" v anticepilskih družinah...
oba tri sm te vido
13. 04. 2021 13.10
+1
Bibubabur
13. 04. 2021 13.32
+1
Necepljeni sončki ne smejo več v javni (mislim ne privat) vrtec...
dej no
13. 04. 2021 12.50
+4
lepo dokazano, da deluje.ni pa bilo narejeno včeraj.
HermanCof
13. 04. 2021 12.50
+0
Lepo piše kako je "divji sev" praktično izkoreninjen. Nič pa ne piše v članku o tem, da imajo v Afriki in Indiji precejšnje probleme z ponovnim izbruhom otroške paralize, ki je direktna posledica cepljenja proti otroški paralizi... Ker linka seveda ne smem nalepiti, vtipkajte v vaš priljubljeni brskalnik "polio outbreak WHO report Sudan" in si sami preberite kaj je Svetovna zdravstvena organizacija ugotovila o vzrokih izbruha otroške paralize.
aljoteam
13. 04. 2021 12.50
+8
Propaganda za cepljenje proti Covid gre naprej. Kako vam ni jasno da s posiljevanjem in propagando samo odvračate ljudi. Osnovna psihologija. Že pri otrocih je jasno, da če so do nečesa sumničavi, da če jim boš težil in posiljeval, bodo sumničavi in negativni do tega še bolj. Ker posiljevanje okrepi negativni dražljaj (strah recimo).
_Hammer_
13. 04. 2021 12.49
+1
omenjeno cepivo je rešilo ogromno otroških življenj in je res izkoreninilo divje seve polio, pred kratkim tudi v afriki ampak bodimo pošteno, cepivo je tudi povzročilo nastanek novih (vaccine-derived ) sevov otroške paralize, zadnji tip - cVDPV2, katerega manjši izbruhi se sedaj pojavljao in ima ravno tako posledice za otroke, to bi članek tudi lahko omenil
HermanCof
13. 04. 2021 13.04
+1
Vsekakor bi bilo korektno omeniti tudi pojav novih (vaccine derived ) sevov, vendar to ni novinarstvo ampak propaganda, žal.
jutri_pa_res
13. 04. 2021 12.44
+6
Svet bo odrešil, kdor bo iznašel cepivo proti neumnosti. Ampak kaj, ko ga ciljna skupina ne bo hotela.
s_d_s
13. 04. 2021 12.44
-3
Primitivec si ce ne zaupas znanosti.
dej no
13. 04. 2021 12.51
+1