Slovenija

Junaki 3. nadstropja: Poleg zdravja si želijo predvsem sprejetosti

Ljubljana, 15. 02. 2023 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letošnji mednarodni dan boja proti otroškemu raku so v društvu Junaki 3. nadstropja posvetili osveščanju o tem, kako pristopiti k obolelim in njihovim družinam. Kot poudarjajo, si otroci in mladostniki, ki se borijo s to zahrbtno boleznijo, poleg zdravja želijo predvsem sprejetosti med vrstniki in v svoji okolici.

V društvu Junaki 3. nadstropja navajajo, da do obolelih otrok in njihovih družin pogosto ne znamo pristopiti, zato so pripravili uporabne nasvete. Kot poudarjajo, si oboleli otroci in mladostniki ter njihove družine želijo sprejetosti v svoji okolici, zato je pomembno, "da jih v težkih trenutkih ne zapustite, ampak jim pokažete, da jim stojite ob strani". Svetujejo tudi, naj nasvete o zdravljenju prepustimo zdravnikom ter raje ponudimo pomoč pri vsakodnevnih in rutinskih opravilih, za katere starši obolelih otrok pogosto nimajo časa.

Junaki 3. nadstropja
Junaki 3. nadstropja FOTO: Kanal A

V društvu še poudarjajo, da rak pri enem družinskem članu vpliva na dinamiko cele družine in tudi na sorojence. Slednji se pogosto čutijo pozabljene, zato se je treba z njimi pogovarjati o njihovih občutkih, koristno pa jim je tudi preusmeriti pozornost s povabilom na izlet ali igranjem družabnih iger, so še zapisali.

Simbol boja proti otroškemu raku je zlata pentlja. V društvu Junaki 3. nadstropja pozivajo vse, da si jo danes nadenejo in tako simbolično podprejo otroke, ki se v 3. nadstropju pediatrične klinike v Ljubljani borijo s to zahrbtno boleznijo.

Kot so sporočili iz društva, v Sloveniji za rakom vsako leto zboli približno 80 otrok in mladostnikov. Ozdravljivost je 80-odstotna, mnogi pa bitko s to kruto boleznijo žal izgubijo.

 V društvu Junaki 3. nadstropja pozivajo vse, da si danes nadenejo zlato pentljo in tako simbolično podprejo otroke, ki se v 3. nadstropju pediatrične klinike v Ljubljani borijo s to zahrbtno boleznijo.
V društvu Junaki 3. nadstropja pozivajo vse, da si danes nadenejo zlato pentljo in tako simbolično podprejo otroke, ki se v 3. nadstropju pediatrične klinike v Ljubljani borijo s to zahrbtno boleznijo. FOTO: Shutterstock

Društvo Junaki 3. nadstropja sicer združuje starše otrok, obolelih za rakom, ki si med seboj nudijo podporo in razumevanje v težkem obdobju strahu in negotovosti. Pri tem se osredotočajo predvsem na finančno, socialno in psihološko pomoč otrokom in njihovim družinam med in po zdravljenju bolezni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mirko Igor
15. 02. 2023 08.03
+6
Trpljenje staršev in otrok, njihov pogum in strah sta brezmejna kot vesolje. Vsaka gesta, kot je denimo licitacija katrce g. Boruta Pahorja vsaj za trenutek preusmeri politično ekonomski propagandni boj, ki je izključno v korist "elit", ki traja 30 let, ki siromaši in prinaša nesrečo vsem, Slovencem, državljanom,"hegemonom" in njihovim hlapcem v TISTO RES BISTVENO. V POTREBE NAS VSEH, IN TI OTROCI SO NAJPREJ NAŠI OTROCI IN NJIHOVI STARŠI NAŠI BRATJE IN SESTRE. TEGA SE ZAVEDANJMO. IN TO JE TISTO DOBRO V NAS IN TO NAS BOGATI. VSE DOBRO. ŽELIM JIM POPOLNE OZDRAVITVE. Nam vsem pa čut za sočloveka. Denar je moč, zdravje je vsemoč.