Slovenija

Junaki 3. nadstropja z veliko začetnico: pripnite si zlato pentljo

Ljubljana, 15. 02. 2021 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Vesna Lambergar, STA
Komentarji
12

V Sloveniji vsako leto za rakom zboli 70 do 80 otrok. Ti otroci se pogumno spopadajo z vsemi težavami, ki jih prineseta bolezen in zahtevno zdravljenje, zato so to Junaki 3. nadstropja z veliko začetnico. Simbol boja proti otroškemu raku je zlata pentlja, zato bodo nekatera mesta v znak podpore pomembne zgradbe osvetlila z zlato barvo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zlate pentlje
    01:28
    Iz 24UR: Zlate pentlje
  • Iz SVETA: Dan boja proti otroškemu raku
    05:46
    Iz SVETA: Dan boja proti otroškemu raku

 

Zlato pentljo si lahko vsi pripnemo na srčno stran. Danes se bo tudi veliko pomembnih stavb po Sloveniji odelo v zlato barvo. V zlati barvi so med drugimi zažareli Cankarjev dom, Tromostovje, Tehniški muzej Bistra, Vila Vipolže in številne druge stavbe po državi.

Danes obeležujemo mednarodni dan boja proti otroškemu raku.
Danes obeležujemo mednarodni dan boja proti otroškemu raku. FOTO: Društvo Junaki 3. nadstropja

Junaki 3. nadstropja, društvo staršev otrok, zdravljenih na hemato-onkološkem oddelku, želi v letu 2021 glas o mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku razširiti predvsem v šole in vrtce. Za njih so pripravili zlate pentlje, ki simbolizirajo ozaveščanje, hitrejše diagnosticiranje ter manjše število smrti, invalidnosti in posledic zdravljenja. Odziv je izjemen, saj je sodelovanje potrdilo več kot 30 šol, vrtec in drugih ustanov, predvsem tistih, ki jih obiskujejo Junaki in njihovi sorojenci. 

Društvo je danes o tej nenalezljivi otroški bolezni ozaveščalo v centru Ljubljane. Na stojnici so se jim pridružili tudi zdravniki iz hemato-onkološkega oddelka Pediatrične klinike. Stojnico je obiskal tudi predsednik republike Borut Pahor. Predsednik Pahor je otrokom dejal, da so resnični junaki, saj se v najbolj ranljivem obdobju življenja soočajo z izjemno težkimi preizkušnjami. Hkrati pa je njim in njihovim staršem zaželel, da naj se še naprej tako hrabro borijo in naj nikoli ne izgubijo upanja. 

Tehniški muzej Bistra odet v zlato barvo.
Tehniški muzej Bistra odet v zlato barvo. FOTO: Društvo Junaki 3. nadstropja

V Sloveniji za rakom zboli od 70 do 80 otrok na leto, vsak teden pa raka na novo odkrijejo pri enem ali dveh. 

V razvitem svetu je otroški rak drugi najpogostejši vzrok smrti pri otrocih, starih od 5 do 14 let. V Sloveniji zaradi raka leto umre od 10 do 15 otrok. 

Leta 2002 je stekla kampanja ozaveščanja o raku v otroštvu in mladosti (International Childhood Cancer Day – ICCD), s katero je bil 15. februar razglašen za mednarodni dan otroškega raka. Namenjena je predvsem ozaveščanju in spodbujanju pri razumevanju težav, s katerimi se srečujejo družine otrok in mladostnikov v času zdravljenja ter po zdravljenju.

Kampanjo ozaveščanja pa je simbolično zakrožil Junak Janež Matko Juvančič, ki je posnel in izdal himno Junakov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oba tri sm te vido
15. 02. 2021 12.26
zakaj sintetičen THC rastlina od boga dana pa prepovedana ? kot je rekel nipke ... vam stresa pepel na bele rokavice.
Ovceeee
15. 02. 2021 11.06
+4
Zdravljenje raka bazira na ubijanju vsega kar je dobrega in slabega v človeku, napdanje vseh celic v telesu. Preživijo najmočnejši oz srečni. Žalostno da ne razvijajo zdravil, ki bi zatrle raka oz pacientu vsaj poboljšale življenje. Toda ni dnarja za farmacijo v tem da je narod zdrav. Farmacija raje fila z vsem sranjem naša že tako ošvohnela telesa.
oba tri sm te vido
15. 02. 2021 12.03
bazira na ubijanju vsega dobrega in slabega pa ne zato ker je to edina rešitev. zdravnik ti predpiše recimo obsevanje vedoč da če ne bo efektivno ali pa da te celo ta način zdravljenja ubije sam zdravnik ne bo odgovarjal saj je upošteval protokol. ko si tako bolan bi vsak človek naredil VSE ! kar pomeni tudi alternativne metode zdravljenja. zatakne se pri tem da če ti zdravnik samo omeni katero od alternativnih metod in v primeru da nima zdravilnih učinkov odgovarja zdravnik na lastno pest saj je izven protokola ! zdravnik v takem primeru odgovarja tudi če ta metoda ne poslabša stanja !
oba tri sm te vido
15. 02. 2021 12.05
en lep primer je konoplja ki je marsikje že legalizirana ! še en lep primer pa je nova tehnologija ki se jo uporablja v meksiku kjer se veliko američanov hodi zdravit z tem pa reskirajo da jim ameriško zavarovanje ne bo več veljalo saj so šli v alternativne metode zdravljenja !
oba tri sm te vido
15. 02. 2021 12.10
terapija z matičnimi celicami predlagam vsem da se poučite o tej izjemni tehnologiji zdravljenja ironično je le to da se zgodba okoli nje odvija ENAKO kot z konopljo ! prvo so govorili da ni dokazov za učinkovitost in jo zatirali zdaj pa iščejo način zaslužka ... na drugi strani pa danes maske .. alternativno in preventivno .. nobenemu krona padla iz glave ...
PegySue
15. 02. 2021 09.49
+15
Res so junaki te male duše,ki so se primorane že na pragu boriti za življenje. Junaki so tudi njihovi starši,ki morajo zavoljo otroka obdržati stoično držo in nasmeh na obrazu,da so mu lahko v oporo. Sočustvujem s temi ljudmi,žal jim ne morem pomagati drugače,kot misliti nanje in jim poslati pozitivne misli in želje....
GOTOVI STE
15. 02. 2021 09.41
+13
Glavo gor in gremo dalje! Drzimo pesti, da vsi zmagate! SREČNO!
Andree
15. 02. 2021 09.27
+8
sam sem prebolel raka že nekaj let nazaj ampak kako se zadnje leto osebje obnaša na onkološkem inštitutu pa je katastrofa.
Prototip
15. 02. 2021 09.08
+15
To so pravi bolniki,,,,,vsi se bojijo korone,ko pa zboliš za rakom,je pa konec heca,,če bi bil interes in denar,bi lahko tudi za rakave bolnike našli cepivo ali zdravilo,vendar se mi zdi,da ga namerno ne proizvedejo,ker je zdravljenje veliko bolj drago in donosno za farmacevtske firme,,,,,lp pa srečno.
Abica
15. 02. 2021 09.31
-16
Najbolje, da postanes znanstvenik, pa bos razvil cepivo za raka.
Prototip
15. 02. 2021 10.54
+3
@maggie,ko dobiš raka se mi pa oglasi,do takrat se pa skrij nazaj v mišjo luknjo...pa svoje bu taste komentarje vzemi s sabo.
oba tri sm te vido
15. 02. 2021 12.18
+1
@maggie tebi se vidi da hujše bolezni od gripe in prehlada še nisi imel/a