Slovenija

Cerar: Mnenje pravne službe v Bruslju potrjuje glavne navedbe Slovenije

Zagreb/Ljubljana/Bruselj, 17. 09. 2018 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.V/ U.Z/ STA
Komentarji
258

Po razkritju nemškega časnika Spiegel o mnenju pravne službe Evropske komisije, ki ga je njen predsednik Juncker "prezrl", so iz Bruslja sporočili, da ne načrtujejo razprave v zvezi z arbitražno odločbo med Slovenijo in Hrvaško. Hrvaški državni vrh molči, so pa do ravnanja predsednika komisije ostri slovenski politiki.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Hrvaška 'nadigrala' Slovenijo?
    03:32
    Iz 24UR: Hrvaška 'nadigrala' Slovenijo?
  • Iz 24UR ZVEČER: Cerar o Junckerjevem ravnanju
    10:10
    Iz 24UR ZVEČER: Cerar o Junckerjevem ravnanju

Slovensko (in evropsko) javnost v zadnjih dneh razburja razkritje nemškega časnika Spiegel, da je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ignoriral mnenje pravne službe z datumom 14. maj 2018, v katerem je jasno zapisano, da večina trditev, ki jih je v predlogu tožbe predstavila Slovenija glede kršitev prava EU s strani Hrvaške, drži, in da bi morala Evropska komisija v mnenju to podpreti. A Juncker se je odločil, da se komisija ne bo izrekala o sporu o meji med Hrvaško in Slovenijo.

Juncker naj bi omenjeno mnenje popolnoma ignoriral na prošnjo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. Spiegel se v članku sprašuje, ali je to storil zato, da bi pomagal Plenkoviću, ki je član iste stranke kot on.

Jean-Claude Juncker in Andrej Plenković.
Jean-Claude Juncker in Andrej Plenković. FOTO: AP

Cerar: Hrvaška je dolžna uveljaviti arbitražno razsodbo

Medtem ko razkritja ne komentirajo v Bruslju, molči pa tudi hrvaški državni vrh, so slovenski politiki do ravnanja predsednika komisije ostri.

Hrvaška je dolžna uveljaviti arbitražno razsodbo, z neupoštevanjem odločitve arbitražnega sodišča pa krši mednarodno pravo in pravo EU, je dejal zunanji minister Miro Cerar. Mnenje pravne službe v Bruslju po njegovem mnenju potrjuje glavne navedbe Slovenije in jasno pove, da arbitraža velja tudi za celo Evropsko unijo.

Edina možnost, da bi Slovenija umaknila tožbo je, da bi se Hrvaška odločila uveljaviti arbitražno razsodbo in to tudi jasno pokazala. V tem primeru bi bila tožba namreč brezpredmetna. Miro Cerar

"Slovenija upravičeno implementira, kolikor lahko, to (arbitražno) odločbo, jo spoštuje in je pristojna, da v mejah svojih suverenosti v okviru svojih meja izvaja suverene pravice," je povedal.

Pojasnil je še, da je arbitražna razsodba zavezujoča v vsakem primeru, tudi če Slovenija ne bi vložila tožbe proti Hrvaški na Sodišču Evropske unije. S tožbo pa želi Slovenija dodatno pokazati, da Hrvaška krši pravo EU. Z uspešno tožbo bo to le še dodatni pravni pritisk na Zagreb glede uveljavitve arbitražne razsodbe.

Kritičen je bil do Hrvaške, saj s tem, ko ne spoštuje odločitve arbitražnega sodišča, krši pravo EU glede ribiškega režima, glede schengenske meje, glede nekaterih okoljskih in upravnih vidikov in glede spoštovanja načela lojalnosti do Evropske unije in njenih članic.

Da Evropska komisija ni obravnavala mnenja svoje pravne službe, bodo morali v Bruslju pojasniti, še pravi Cerar. Spominja pa, da je za dnevni red kolegija Evropske komisije odgovoren njen predsednik in da je njihova avtonomna odločitev, ali obravnavajo tovrstne dokumente in izrazijo svoje mnenje.

Slovenija se ne more neposredno vmešavati v delo Evropske komisije, a lahko vztrajno izraža svoje mnenje. "Evropska unija stoji in pade na vladavini prava," je dodal. Ocenil je še, da Slovenija sicer dobro sodeluje z Brusljem, a da je komisija na primeru arbitraže zamudila svojo priložnost, da bi varovala načela vladavine prava.

Plenković Šarca povabil v Zagreb

Premier Marjan Šarec, ki je od hrvaškega premierja danes tudi uradno prejel vabilo na obisk v Zagreb, je že v nedeljo v pogovoru za oddajo 24UR dejal, da je Evropska komisija politično telo in kot tako "ne ravna vedno v skladu s tistim, kar nalaga pravo" ter da je vseskozi govoril, da se Evropska komisija ne bi smela postaviti ne na slovensko ne na hrvaško stran, ampak na stran vladavine prava. Dodal je, da bodo vztrajali pri uveljavitvi arbitražne sodbe.

Plenković je sicer Šarcu v pismu čestital za imenovanje na mesto predsednika vlade, mu zaželel vse dobro pri opravljanju dolžnosti in zapisal, da se veseli sodelovanja v dobrobit obeh prijateljskih držav.

Kot pravi, si želi nadaljevati dialog glede odprtih vprašanj, da jih "končno pustimo za seboj", zlasti vprašanje meje, ki si ga "resnično želimo rešiti v obojestransko zadovoljstvo in v dobrososedskem duhu, kot se spodobi za zreli in prijateljski državi". Ob tem je izkoristil priložnost in Šarca povabil v Zagreb.

Pričakovano srečanje premierja Marjana Šarca s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem je Cerar ocenil kot dobro, saj so dobrososedski odnosi v interesu obeh držav.
Pričakovano srečanje premierja Marjana Šarca s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem je Cerar ocenil kot dobro, saj so dobrososedski odnosi v interesu obeh držav. FOTO: Damjan Žibert

Pahor: Slabo sporočilo za prihodnje mejne sporazume na zahodnem Balkanu

Ostre besede je imel predvsem predsednik DZ Dejan Židan: "Zaradi političnih kupčkanj, kar lahko ogrozi temelje Evropske unije, je Juncker ravnal napačno, zato je dobro, da odhaja," je dejal in ob tem spomnil, da v Sloveniji sedanja in prejšnja vlada nista desni ter da Evropsko komisijo obvladuje desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP).

Tonin: Hrvaška nas je preprosto nadigrala

Hrvaška nas je diplomatsko in politično nadigrala. Jasno je, da je Evropska komisija sprejela politično odločitev, pa pravi predsednik Nove Slovenije Matej Tonin. Kot pravi, obžaluje, da je Juncker prezrl pravno mnenje lastne službe, toda v isti sapi dodaja, da so tisti slovenski politiki, ki zdaj to izpostavljajo, sami poteptali mnenje pravne službe državnega zbora glede statusa Levice.

Kritičen je tudi predsednik države Borut Pahor, ki ocenjuje, da Evropska komisija iz političnih razlogov ni prisluhnila stališču pravne službe, ter poudaril, da je to "slabo sporočilo za prihodnje mejne sporazume na zahodnem Balkanu".

Nemec: Pri delovanju komisije se v ospredje postavlja strankarske interese

Evropska poslanca Romana Tomc in Milan Zver (EPP/SDS) sta v odzivu na objavo mnenja pravne službe Evropske komisije, ki potrjuje slovenska stališča glede arbitraže, stopila v bran šefu komisije Jean-Claudu Junckerju. Tanja Fajon (S&D/SD) in Igor Šoltes (Zeleni) sta zelo kritična. Alojz Peterle (EPP/NSi) pa pravi, da bo govoril z vodilnimi v EPP.

Predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec pravi, da odločitev komisije, da ni upoštevala mnenja svoje pravne službe postavlja pod vprašaj njeno verodostojnost. Razkritje nakazuje, da naveza med Junckerjem in Plenkovićem dejansko presega vladavino prava in tudi njeno spoštovanje, kar je temelj Evropske unije, je dodal. Poudaril je še, da razkritje kaže tudi, da se pri delovanju komisije v ospredje postavlja strankarske interese in interese posameznih držav, ne pa celotne družine evropskih držav. 

Nemec je ob tem zahteval odziv ustreznih institucij v Bruslju, tudi Evropskega parlamenta. "Smo v pomembnem obdobju, ko bomo odločali o prihodnosti Evrope in jasno je treba pokazati, kakšne Evrope si ne želimo. Želimo si Evropo, ki bo spoštovala vladavino prava, kar je njen temelj," je poudaril s pogledom na evropske volitve maja 2019.

Hrvaška: Odločitev Evropske komisije je pravilna

Hrvaški mediji so se po vikendu molka danes razpisali predvsem o slovenskih odzivih na razkritje. Jutarnji.hr povzema Pahorjeve besede in ob tem navaja tudi stališča uradnega Zagreba, da je odločitev Evropske komisije, da se ne vmešava v mejni spor med Slovenijo in Hrvaško pravilna, a da hrvaška vlada ne komentira internih dokumentov, "ki ne predstavljajo uradnih odločitev ali stališč Evropske komisije". In ponavljajo staro stališče naše južne sosede, da gre za dvostransko vprašanje.

Index.hr medtem piše, da je šef slovenskega parlamenta napadel EU zaradi stališča o arbitraži v najostrejši kritiki na račun predsednika Evropske komisije do sedaj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (258)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
08. 01. 2019 21.12
Ja, Juncker je že našo Alenko razumel, kot je treba in samo Bogu hvala, da mu ni uspelo vrniti to trapo, da bi nam delala sramoto v Bruslju.
Petur
17. 09. 2018 22.29
+1
Eu poslancem....politikom je edino vazen sef ob katerem vlecejo denarje da ni za javnost
Petur
17. 09. 2018 22.17
-1
Bili smo razviti dobrostojeci spostovani ....zdaj pa..zadnje kolesce evropejsko..sicer pa koliko zemlje je slo cez apenine ,da se sekiramo za nekaj vode..
srebrnibreg
17. 09. 2018 21.18
+6
Evropska poslanca Romana Tomc in Milan Zver (EPP/SDS) sta v odzivu na objavo mnenja pravne službe Evropske komisije, ki potrjuje slovenska stališča glede arbitraže, stopila v bran šefu komisije Jean-Claudu Junckerju..........................Iz drugega vira. Verjetno je vsem normalnim vse jasno.
man1983
17. 09. 2018 20.39
+1
Pahor in Erjavec v zapor zaradi veleizdaje slovenskega naroda
srebrnibreg
17. 09. 2018 20.44
+5
Pahor je moral samo potrditi kar sta se dva predsednika držav na Bledu dogovorila, ker bi v nasprotnem primeru bil deležen linča s strani fehtarja. Erjavec pa ni čisto nič kriv. Kdo je nadziral sovo? Zakaj nadzorne službe niso uspele ugotoviti kdo je prisluškoval? Morda niso hotele ugotoviti?
Nevzdrzni
17. 09. 2018 20.59
-2
Srebrni ti si res zaslepljen z levo politiko... Po tvojem mnenju so vsi drugi krivi samo levi ne! Za vse imaš nek iz trte zvit izgovor. A dejstvo je da tak levi tak desni niso naredili dovol za zaščito slovenske zemlje in slovenskega naroda!
srebrnibreg
17. 09. 2018 21.08
+3
Zmaga Ukrajini ..
17. 09. 2018 22.17
+3
man.... KDO je narodni izdajalec? Ne zavajaj! JAJO je tisti, ki je pokopal sporazum Drnovšek - Račan. To so dejstva. Ali znate svečkarji še kaj drugega kot samo lagati in zavajati?
direstraits
17. 09. 2018 20.24
-3
VSE NAJBOLJŠE JANŠA ZA TVOJ PRAZNIK 🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮
srebrnibreg
17. 09. 2018 21.08
+2
Zmaga Ukrajini ..
17. 09. 2018 22.18
+1
srebrni .... iz tvojih ust v božja ušesa! Res bi bil čas.
Nevzdrzni
17. 09. 2018 20.23
+6
Da me ne bo administrator kateri je sam hrvat spet zbrisal bom povedal dejstva z drugimi besedami: hrvati so znani koloboranti, ne resnicoljubi, vojni zločinci, itd. Za to niso vredni našega zaupanja in prav tako za rad njihovega primitivnega razmišljanja ne sodijo v EU! So etnično naj čistejša država EU katera je na svojem in tujem ozemlju ne dolgo nazaj vršila pokole nedolžnih civilov... Sedaj pa spet začnite nabijat o Srbih kaj vse so storili ampak mi ni mar za njih saj niso v EU in tudi v sporu nismo z njimi
Belibog
17. 09. 2018 20.04
-2
Hrvati in Srbi so isti narod, Sarmati, oboji so Alani, 1 so rod Croati, 2 pa Serboi, se prav daleč od Slovanov.
Belibog
17. 09. 2018 20.05
-1
Belibog
17. 09. 2018 20.05
-1
Belibog
17. 09. 2018 20.04
+0
Hrvati in Srbi so isti narod, Sarmati, oboji so Alani, 1 so rod Croati, 2 pa Serboi, se prav daleč od Slovanov.
Nevzdrzni
17. 09. 2018 19.55
+7
Seveda levi so podarili slovensko ozemlje in spustili hrcek v EU a desni se igrajo domoljubje samo v slo a v Bruslju ne upajo niti roke dvignit! Katastrofa za slovenski narod
srebrnibreg
17. 09. 2018 19.57
+4
So levi krivi, ker Evropska desnica ščiti hrvate?
Nevzdrzni
17. 09. 2018 19.58
+6
Ne niso! So pa krivi da so hrvate spustili v EU!!!
srebrnibreg
17. 09. 2018 20.19
+2
Če bi t. i. desni vedeli s Sanaderjem rešiti mejo namesto, da so jo predali v reševanje Evropejcem tega sedaj en bi bilo.
Nevzdrzni
17. 09. 2018 20.24
+0
Če borci ne bi nasedel ne bi bli v EU in bi nam ga lahko ves kaj
sagesse
17. 09. 2018 19.54
+2
za evropo je spor med slovenujo in htvaškonepomemben in ker socialistična slovenija kot družbeni ekspiriment v evropi nima prijateljev izgubo vse proti htvaški,kateri so siv evropi stkali prijateljstva....tera so nam hrvati ukradli,,,kranjsko klobaso...avtohtone slovenske znamke.no za socialistično internacionalo je država kot taka nepomembna,ker kot sem videlna proslavi za priključitvi primorske k jugoslaviji,sem videl izključno samo zastave socialistične jugoslavije.edina slovenska zastava je bila prikazana na lcd zaslonu.če še samine priznavamo slovenije,zakaj bi jo evropa,? in cel levičarski politični zborček je prepeval pesmi jugoslavije...
Nevzdrzni
17. 09. 2018 19.52
+0
Seveda je plenky povabil našega komika v Zagreb ker mu je jasno da ga bo v luftu obrno in se nasmejali se bodo hrvati do solz
srebrnibreg
17. 09. 2018 19.29
+4
Nikjer nisem zasledil, da bi t. i. desničarski del naše ekipe v Bruslju kaj povedal na temo Juncker. Le Fajonova in Šoltes govorita o njem drugi pa tiho. Tisti so samo glasni, ko morajo zaradi svojih ciljev pljuvati po lastni domovini in narodu. Izdajalci.
piljan
17. 09. 2018 19.34
+0
sagesse
17. 09. 2018 19.41
+6
violeta bulc je edina vedela za to poročilo inkot je povedala včeraj,je ona komisarka cele evrope in se ne more opredeljevati v korist ene članice....eu poslanci o poročilu niso bili obveščeni..ne fajonova in ne peterle...bulčeva je pač evropejka z 25.000 eu plače in ne neka zahojena slovenka...
INAZ
17. 09. 2018 19.43
+1
piljan
17. 09. 2018 19.47
+4
Glej svečkar,tudi sedaj ,ko so izvedeli se tvoji kvazi domoljubi niso oglasiti,ampak so se poskrili globoko v klet,kot nekoč njihov šef.Plače pa imajo mastne.
srebrnibreg
17. 09. 2018 19.48
+2
A sedaj bo pa Bulčeva kriva, ker desnuhi proti svojemu ne upajo stegniti jezik.
piljan
17. 09. 2018 19.51
+1
Ne da ne upajo,nočejo ,ker so izdajalci in držijo z hrvatarji.
Kollerik
17. 09. 2018 19.52
+1
njih pač bolj skrbi za njihovega Orbana, kot za naše, Slovensko morje...
Zmaga Ukrajini ..
17. 09. 2018 22.20
Točno to. Zver je spet nekaj jokal čez zaprtje Jajota. In to je njegov komentar na poročilo Spiegla. Prav bedna je tale svečkarija.
sagesse
17. 09. 2018 19.26
+3
dejstvo je,da se slovenska leva politika ukvarja z palestino,pa vrhom med zda in rusijo,pa ko cela evropa obtoži rusojo za napad v angliji,se slovenski levičarji postavijo proti eu in za rusijo..i,pa povabijo putina v slovenijo,ko so bili eu rusija odnosi na najnižji točki zaradi uktajine...td..itd...tu pa so posledice takšnih političnih odločitev.če kdo misli da nam rusija lahko pomaga se je ktepko zaj....rusija pač ščiti svoje notranje intetese in klju naporom erjavca se trump in putin srečata v helsinkih.napoved priznanja palestine smo si prigatali sovtaštvo zda in pol evrope....in potem se čudite,da je tako kot je.....čisto vse sodbe v eu bomo izgubili na tak način.levičarjibi rekli...ko jih jeb..... evropo...super potem pa bomo izvažaliv venezuelo in prevzeli rusko valuto rubelj,kateri je v sano enem letu izgubil 50% svoje vrednosti.....ali si res to želite dragi levičarji...?...ahh seveda dokler imate znanega domačega sovražnika,je to nepomembno,nihče vas ne razume...niti sami sebe....
srebrnibreg
17. 09. 2018 19.32
+0
Zakaj lažeš in zavajaš lažnivec. Kaj pa ima veze Palestina s tem? Kdo je s Sanaderjem na Bledu predal rešitev meje Evropejcem? Čigav je Juncker kateri se je priliznil Plenkoviču? Kdo je pred to pritožbo Slovenije bil pri Plenkoviču?....
sagesse
17. 09. 2018 19.37
+3
no.no brez žalitev,jaz sem vam pač povedal dejstva.lahko se z nlimi ne strinjate,lahko jih poskušate strokovno demantirat,toda ne vleči janšo v to zgodbo,ker očitno pozabljate,da je levicana oblasti zadnjih 10 let....to pa so vaši rezultati...
srebrnibreg
17. 09. 2018 19.50
+1
Tudi jaz sem samo svoje napisal in to je proti argument za obtoževanje nekoga brez veze s čim nima veze. Navedel sem pa dejstva katera so kriva za to situacijo.
Kollerik
17. 09. 2018 19.22
+3
Da imamo v Bruslju poslance ala zver, peterle, tomička..., ki nam delajo samo sramoto in ki jih bolj zanima sramotno navijanje za Orbana ( katerega so se skorajda odrekli celo avstrijski skrajni desničarji), kot pa boj za pravično uveljavitev EU pravnega reda na Slovenskem morju...nam je znano.
Belibog
17. 09. 2018 19.21
+4
Slovenija, kot si jo želi Levica: Mesečni zaslužek od 3 do 5 dolarjev, prazne police v trgovinah, smrt in lakota. V nedavni oddaji na POP TV je voditelj oddaje Dan najlepših sanj Peter Poles gostil gospo iz Venezuele, ki je odkrito spregovorila o težkih razmerah, v katerih se nahaja socialistična država, ki je Levici za zgled.
Kollerik
17. 09. 2018 19.34
-2
in zdaj se ti kao sekiraš, ko ti res nihče ne morte nič vzet, saj nikjer ne delaš, razen agitpropa na netu
Belibog
17. 09. 2018 19.21
+0
Slovenija, kot si jo želi Levica: Mesečni zaslužek od 3 do 5 dolarjev, prazne police v trgovinah, smrt in lakota. V nedavni oddaji na POP TV je voditelj oddaje Dan najlepših sanj Peter Poles gostil gospo iz Venezuele, ki je odkrito spregovorila o težkih razmerah, v katerih se nahaja socialistična država, ki je Levici za zgled.
Belibog
17. 09. 2018 19.19
-1
Znani angleški novinar James Delingpole trdi, da mu je neimenovani nemški politik dejal, da se bo v Evropi zgodila državljanska vojna.
kaktusar1
17. 09. 2018 19.27
+0
Spet kaka fejk novica iz nore tv.....kot tista grimsova o 50 000 beguncev, ki so že 3 mesece nekje na poti proti sloveniju
srebrnibreg
17. 09. 2018 19.19
+1
Janšistom so pa kot kaže samo še ostali migranti za strašenje državljanov, ker na vsakem članku o čisto drugih temah lajnajo o njih. Jaz osebno sicer ne maram nejanšistov in ne migrantov. Tudi to jim več ne pomaga.
INAZ
17. 09. 2018 19.42
+4
Samo ta vikend so jih ujeli 80, nevladniki pa preprečujejo vračanje Hrvaški.
JanezNovakJohn
17. 09. 2018 19.16
+8
Junker, gotof si. Takoj je potreben njegov odstop zaradi rušenja temeljev EU
JanezNovakJohn
17. 09. 2018 19.17
+8
Kollerik
17. 09. 2018 19.18
+7
srebrnibreg
17. 09. 2018 19.20
+5
Kaj pa lahko pričakuješ od desničarja kot delanje škodo naši državi. Pa naj bo naš ali tuj.