Slovenija

Mednarodna nagrada za preiskovalno novinarstvo Juretu Tepini

Tirana, 15. 11. 2023 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novinar POP TV in urednik 24ur.com Jure Tepina je v Albaniji prejel prestižno novinarsko priznanje za svoje večplastno in predano pokrivanje vojne v Ukrajini. Nagrade vsako leto podeljujeta Srednjeevropska pobuda (CEI) in Organizacija za medije v Jugovzhodni Evropi (SEEMO), letos so se osredotočili na preiskovalno novinarstvo v času velikih kriz, s poudarkom na raziskovalnih zgodbah, ki razkrivajo tudi posledice vojne.

Novinar in urednik 24ur.com, Jure Tepina.
Novinar in urednik 24ur.com, Jure Tepina. FOTO: 24ur.com

Jure Tepina, ki je pred leti že pripovedoval zgodbe, pisal o grozotah in posledicah vojnih žarišč Bližnjega vzhoda, Iraka, Afganistana, Severne Koreje in Ukrajine, je bil prav v Kijevu eden prvih slovenskih predstavnikov sedme sile. Že v prvem tednu ruske invazije se je v živo javljal z območij, hkrati pa bralcem in gledalcem POP TV prinašal raziskovalne zgodbe. Komisija je zato nagradila njegovo požrtvovalnost, predanost, predvsem pa večplastno poročanje v življenjsko nevarnih okoliščinah o vojnih zločinih, kršitvah človekovih pravic leto dni po začetku vojne.

"Vedno bolj opažam, da je slovensko novinarstvo vrhunsko, ko prestopi domače ograde. Že leta ugotavljam, da imamo vrsto izjemno pogumnih novinark in novinarjev, ki se ne zadovoljijo z lokalnimi zgodbami in obvladajo mednarodno poročanje tudi s konfliktnih območij. Lahko jih uvrstimo ob bok največjih svetovnih medijskih organizacij in dokazujejo, da imamo v Sloveniji dolgo tradicijo izjemnega poročanja s krajev in dogodkov, prelomnih za svet. Človekove pravice in vojno pravo sta danes na žalost dve od najbolj aktualnih tematik. V čast mi je, da je tokrat moje poročanje in poročanje moje ekipe prepoznala tako ugledna organizacija, kot je Srednjeevropska iniciativa, ki skupaj z Jugovzhodno medijsko organizacijo in Inštitutom Konrada Adenauerja podeljuje to nagrado," je dejal novinar in urednik 24ur.com.

Podelitve nagrad najboljšim preiskovalnim novinarjem sta se udeležila tudi slovenski veleposlanik v Albaniji, Peter Japelj, in Nina Kodelja, namestnica generalnega sekretarja Srednje evropske pobude (CEI).
Podelitve nagrad najboljšim preiskovalnim novinarjem sta se udeležila tudi slovenski veleposlanik v Albaniji, Peter Japelj, in Nina Kodelja, namestnica generalnega sekretarja Srednje evropske pobude (CEI). FOTO: 24ur.com

Posebno priznanje je bilo na sinočnjem dogodku podeljeno večkrat nagrajenemu ukrajinskemu preiskovalnemu novinarju Tarasu Zozulinskemu ter ekipi ukrajinskih neodvisnih novinarjev Slidstvo.info za poročanja o vojni v Ukrajini. 

Med mladimi profesionalnimi novinarji je nagrado prejela novinarka Balkanske raziskovalne mreže BiH (BIRN BiH) Azra Husarić Omerović, in sicer za razkrivanje skupine samooklicanih zdraviteljev, ki je zavajala rakave bolnike in jih usmerjala proč od konvencionalnega zdravljenja, zaradi česar je ena oseba umrla. 

To ni prva nagrada slovenskemu novinarju, saj sta leta 2012 to nagrado prejela Blaž Zgaga in Matej Šurc, in sicer za preiskavo trgovine z orožjem, o kateri sta napisala tudi več knjig. Med prejemniki te nagrade pa je tudi ena najbolj znanih srbskih novinark, izjemna Brankica Stanković

Albanski premier Edi Rama.
Albanski premier Edi Rama. FOTO: SEEMO

Podelitev nagrad je potekala v okviru dvodnevnega Medijskega foruma Jugovzhodne Evrope (SEEMF) v Tirani, ki je letos potekal pod sloganom 'Novinarstvo bo preživelo! Tveganja in priložnosti za prihodnost'. Foruma so se udeležili predstavniki več kot 30 različnih držav. Udeležence je nagovoril tudi albanski premier Edi Rama, ki je govoril o odnosih med Srbijo in Kosovim. Med drugim je dejal, da se sprti strani izogibata neizogibnemu, torej dogovoru. "Kosovo in Srbija se bosta morala dogovoriti, druge poti ni," je dejal Rama in poudaril, da je obema mesto v evroatlantski skupnosti. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja