Slovenija

Juri in Anderlič o Forumu za levico

Ljubljana, 22. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.V./M.T.
Komentarji
0

O tem, ali se nam obeta nova stranka Forum za levico, smo se pogovarjali s podpredsednikom ZLSD Aurelijem Jurijem in s podpredsednikom LDS Tonetom Anderličem.

Še ena organizacija na levici. Gre za neko prerazporejanje sil. Ali vam bo to pobralo članstvo?

Aurelio Juri
Aurelio Juri FOTO: POP TV

"Ne gre za organizacijo na levici, pač pa za neko organizirano skupino pritiska na tako imenovano institucionalizirano levico, ki bo učinkovala kot neka kritična vest tej levici. Ta skupina nima ambicij glede članstva, zagotovo pa lahko prispeva k temu, da članstvo pritiska bolj na svoje vodstvo, na svoje poslance, takrat ko odstopamo od levih vrednot in levih pogledov," odgovarja Juri.

"Mi pozdravljamo to, da se razvija demokratični dialog. Nek pritisk, ki ga je bilo v bližnji preteklosti bolj malo, bo zagotovo dobrodošel. Naša stranka prav tako izvaja podoben program, kot so ga na tem forumu predstavili. Mislimo, da ni nič narobe, če ta dialog poteka tako, kot so si ga zastavili. Ne verjamem, da je to že neka osnova za stranko. Lahko, da bo. Nekateri, ki so podpisniki te ustanovne listine, so namreč na predlog LDS člani nekaterih forumov in organizacij. Sandra Bašič – Hrvatin je na predlog LDS predsednica Sveta za radiodifuzijo, ampak mi jo jemljemo kot predstavnico tako civilne kot strokovne javnosti. Če bo zato še ojačal dialog, bo to za nas še toliko bolje," dodaja Anderlič.

Če pogledamo genezo foruma, lahko rečemo, da gre za frakcije znotraj strank?

"Jaz bi rekel, da ne, saj nihče od ustanoviteljev foruma ni član ZLSD. Gre pa za pomembne intelektualce, ki zagovarjajo leve poglede ter vrednote in ki lahko prispevajo k temu, da se naša stranka sproti korigira," pravi Juri.

"Članstvo je tudi v strankah fleksibilno. Nekateri prihajajo, drugi odhajajo, spet nekateri, pa se spogledujejo s civilnimi družbami. Tukaj gre za izmenjavo mnenj o nekih konkretnih projektih in o konkretnih potezah, ki jih vlada in oblastna struktura počne. Če so dobra, se z njimi strinjajo, če ne, pa pač ne," odgovarja Anderlič.

Mislite, da je prostor na levici še za eno politično stranko?

"Mislim, da je prostora toliko, kolikor volivci posamezni stranki dajo glasov. Seveda so te stranke lahko manjše, kar je za politični prostor seveda slabo. Za stabilnost neke oblasti v državi je namreč bolje, če je manj strank in da so te bolj trensparentne in močnejše. Takšne namreč lažje zastopajo posamezne interese," pravi Anderlič.

"Sami ocenjujejo, da levice na Slovenskem ni. Zato so prepričani, da prostor na levici za novo stranko je. Jaz trdim, da si moramo v LDS prizadevati, da ta prostor zasedemo mi, včasih pa moramo opraviti tudi samokritiko in pogledati na kaj nas opozarjajo," dodaja Juri.

Glede na to, kaj ste do sedaj povedali, lahko rečemo, da ste pripravljeni na sodelovanje s Forumom za levico?

"Prej bi rekel na dialog," pravi Anderlič in dodaja: "Narobe bi bilo, če bi to postal prostor za lov na posamezne kritične, neodvisne intelektualce, in bi gledali, katera stranka bi jih čimveč vključila med svoje in jih na ta način tudi pasivizirala. Poznamo bližnjo zgodovino, kjer so se civilna družbena gibanja razvila, pa so potem kar malce izginila."

"Dobrodošla je vsaka kritika," zaključuje Juri.