Slovenija

Jurša: Poslanci in velik del članstva enotni, da s Pivčevo ni poti naprej

Ljubljana, 21. 08. 2020 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je izpostavil, da so poslanci DeSUS in velik del članstva enotni v mnenju, da z aktualno predsednico Aleksandro Pivec ni poti naprej. "Najti je treba nov obraz, ki bo vodil DeSUS," je prepričan.

Kot je dejal Franc Jurša, so od Janše dobili zagotovila, da se ne bo opredeljeval za eno ali drugo stran znotraj DeSUS, kjer se nekateri zavzemajo za odhod predsednice Aleksandre Pivec, drugi jo podpirajo.

V kabinetu predsednika vlade so srečanje potrdili, pojasnili pa so le, da je bilo na njem govora o demografskem skladu. Vlada je namreč v četrtek sprejela odlok o ustanovitvi demografskega urada, ki ga bo po dogovoru v koaliciji vodil minister brez listnice iz kvote DeSUS.

Tudi Jurša je dejal, da so se na sestanku pogovarjali tudi o drugih aktualnih stvareh. Demografskega sklada sicer ni omenjal, glede urada za demografijo pa je pojasnil, da če Pivčeva misli, da ji ustanovitev, ki jo je v javnosti po četrtkovi seji vlade sama predstavila, koristi pri podpori v stranki, se moti. Po Jurševih besedah je Pivčeva sicer to piarovsko izkoristila, toda članov stranke s tem ne bo prepričala, "njej se očitajo druge stvari".

Franc Jurša
Franc Jurša FOTO: Bobo

"Mislili smo, da bo Aleksandra Pivec nov zagon za stranko, ki bo vodil k njenemu napredku, a se je zgodilo ravno nasprotno," je dobrega pol leta po izvolitvi Pivčeve dejal Franc Jurša. Tako se lahko po njegovih navedbah zgodi, da bo stranka celo izginila s političnega prizorišča, če jo bo še naprej vodila Pivčeva. Njega, kot je dejal, sicer že na kongresu ni prepričala, "žal pa je večina članov ni poznala". V stranki je po njegovih besedah "ogromno tistih, ki so Pivčevi pomagali pri prevzemu predsedniške funkcije, zdaj pa jo želijo odstraniti z nje".

Poleg afer in laganja poslanci Pivčevi očitajo tudi, da je zanemarila odnos s poslansko skupino. Glede tega je Jurša za Dnevnik dejal, da ji manjkajo politične izkušnje, saj "se ni zavedala, da je poslanska skupina srce stranke".

"Želimo, da pride nekdo, ki bo stranko konsolidiral, poenotil članstvo in ki bo razumel politiko," je poudaril. Jurša sam stranke, kot je dejal, ne bi prevzel, po njegovih navedbah pa tisti, ki imajo v stranki večjo odgovornost, o novem imenu že razmišljajo. Glede na to, da je izvršni odbor sprejel sklep o sklicu izrednega kongresa, bo stekel postopek evidentiranja kandidatov za predsednika stranke, je pojasnil Jurša, ki pričakuje, da bo svet stranke na torkovi seji določil datum kongresa. Jurša upa, da bo svet v torek glasoval o nezaupnici, "predsednico in vse druge voljene organe pa seveda razreši kongres", je dodal.

Mnenja, kdo lahko razreši predsednika stranke, so različna

Mnenja, kdo lahko razreši predsednika stranke – ali svet ali samo kongres – so namreč različna. Kot je dejal Jurša, bi vsak pravnik o tem podal drugačno mnenje, na svetu pa bodo stvari reševali politično, saj je glasovanje o nezaupnici politična rešitev.

"Glasovanje o nezaupnici smo predlagali poslanci, in če ne bo izglasovana, pomeni, da smo nezaupnico dobili mi. V tem primeru bomo uresničili plan B, ki ga bomo predstavili na svetu stranke," je napovedal.

Pred torkovo sejo sveta stranke Jurša pričakuje tudi pogovor s predsednikom vlade Janezom Janšo, v katerem pričakuje, da bodo izvedeli, ali z uradom za demografijo iz brezna rešuje podpredsednico vlade Pivčevo in koliko so zanj pomembni poslanci DeSUS. Odlok o ustanovitvi urada za demografijo je vlada sprejela na četrtkovi seji, kar je bilo za Juršo presenečenje. Po njegovem mnenju bi bilo modro najprej ustanoviti urad za starejše, kar je imel DeSUS v svojem programu, pozneje pa zadevo nadgraditi.

Kritičen je bil tudi do načina kadrovanja pod vodstvom Pivčeve. Med drugim je dejal, da bodo po zamenjavi Nine Stankovič z Damjanom Stanonikom v kratkem verjetno dobili že tretjega generalnega sekretarja stranke. Glede odločitve, da bo Pivčeva do kongresa pooblastila enega od podpredsednikov stranke za koordinacijo stranke s poslansko skupino, je Jurša dejal, da jim niso povedali, kdo naj bi to bil, četudi pa bi jim, se z njim ne bi pogovarjali, saj je za povezavo med poslansko skupino in stranko zadolžena predsednica.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (371)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anton.petersic.
28. 08. 2020 10.54
Jurša in njegovi poslanci nikdar ne bodo iztopili iz koalicije,bojijo se za svoje riti(denarnice).Zato naj bo kar kongres,da bodo tudi njih počasi poslali domov.A.Pivec pometi z veliko metlo.Gantar naj uredi zdravstvo,bolje bi bilo da ga Janša kar menja.Desus naj povrne 20% ukradenega denarja iz kriznih časov.
totnhem
26. 08. 2020 11.01
+1
A s tabo pa je,samo zgago delaš pa še na pamet neznaš povedati vse čitaš pa če so samo 3 besede.Take plačujemo.?
drago štubljar
24. 08. 2020 09.22
+0
pde desus v pm hahahahahahahm z lopovi
drago štubljar
24. 08. 2020 09.21
-2
karl je car kje je tonin lopov nic se ne javlja lopov crkveni fujjj
nebel
23. 08. 2020 21.15
+2
To pomeni tudi propad stranke kot parlamentarnega pretendenta, če ne bodo delali po zapisani črki lastnega statuta.
cool1
22. 08. 2020 20.43
-1
Poslancem Desusa in vodji poslancev ni potrebno pojasnjevati, zakaj nočejo ga. Pivec za predsednico, podpora stranki je padla skoraj na ničlo, to je dovolj za njen odstop. Odstopiti bi morala že pol leta prej !
Pal?ek Smuk
22. 08. 2020 12.52
+1
S teboj lopov rdeci tudi ne...!!!
slabogledam
22. 08. 2020 11.21
+8
Mesar Jurša,še napisano težko prebere.
Pal?ek Smuk
22. 08. 2020 12.52
+4
iga_biba
21. 08. 2020 21.57
+0
a ona ne razume. se oklepa stolčka. bi še brezplačno letovala z družino. doktor znanosti. Halo!
Miss YAY
21. 08. 2020 21.32
+5
"Glasovanje o nezaupnici smo predlagali poslanci, in če ne bo izglasovana, pomeni, da smo nezaupnico dobili mi. V tem primeru bomo uresničili plan B, ki ga bomo predstavili na svetu stranke," je napovedal Jurša. Ti pa lahk jaz že sedaj napovem plan B, v tem primeru boste poslanci DESUS izstopili iz koalicije in tako uresničili svojo grožnjo za rušitev vlade, ker ste pač element v vladi z značilnostmi trojanskega konja.
komarec
21. 08. 2020 21.38
+2
Tako je tudi prav, ker je šef vlade obljubljal da ne bo odpiral ideoloških tem in prav to počne. SMC in DESUS bi lahko s tem vlado držali na vajetih, da bi delala pošteno in v interesu naroda. Zgodilo se pa je ravno obratno, da te dve stranki, drži Janša v šahu za to da mu kimata. Na naslednjih volitvah pa ne ena ne druga ne bosta videle parlamenta.
komarec
21. 08. 2020 21.38
+2
Tako je tudi prav, ker je šef vlade obljubljal da ne bo odpiral ideoloških tem in prav to počne. SMC in DESUS bi lahko s tem vlado držali na vajetih, da bi delala pošteno in v interesu naroda. Zgodilo se pa je ravno obratno, da te dve stranki, drži Janša v šahu za to da mu kimata. Na naslednjih volitvah pa ne ena ne druga ne bosta videle parlamenta.
mačo123
22. 08. 2020 11.40
-1
Na naslednjih volitvah pa tudi Bratuškove ne bo.Vprašanje pa je tudi Albanec,saj je že skoraj uničil stranko.Sedaj mu pred vrata stranke hodijo že srat.Sam je to sliko objavil.
cool1
22. 08. 2020 20.45
+0
In takrat bom jaz poslancem Desusa čestital, saj so končno sprevideli, kako je pravilno in kako je prav !
Miss YAY
21. 08. 2020 20.51
+4
"Mnenja, kdo lahko razreši predsednika stranke – ali svet ali samo kongres – so namreč različna. Kot je dejal Jurša, bi vsak pravnik o tem podal drugačno mnenje, na svetu pa bodo stvari reševali politično, saj je glasovanje o nezaupnici politična rešitev." Hallo, bizgeci pa kaka mnenja vi rabite, pa poglejte v vaš poslovnik, tam vse piše, kako in kdo lahko razreši predsednika stranke. Sedaj pa se vid, da ste enio ta pravi pajaci v tej poslanski skupini. Nekaj bi razreševal, pa pojma nimate kako!!! Ja halo!
kure bedne
21. 08. 2020 20.45
+8
Jurša-tole mečkanje in neodločnost Desusa s pivčevo je samo minus za vas in ena velika žalost. Volitve so blizu in vrata se vam hitro zapirajo.
cool1
22. 08. 2020 20.47
+2
Točno tako, še malo bodo čakali, pa bodo volitve, takrat pa bodo z predsednico vred izginili tudi poslanci in člani stranke, saj podpore več ne bo za to stranko na naslednjih volitvah, če bo ona predsednica, sigurno ne !
Miss YAY
21. 08. 2020 20.40
+3
Pazte se, ta eni preljubi Slovenčki, da vas žlehtnoba ne bo pobrala- sama faušija in škodoželjnost vas je. Zmer bi sam nekaj rušil in razgrajeval a se zavedate, da se svet ne vrti okrog vas. Mal več razumevanja in spoštovanja do soljudi pa bi lahk pokazal, tko eni kot drugi.
Balki30
21. 08. 2020 20.18
+2
Novi minister pa bo....erjavec...pa to
User300173
21. 08. 2020 17.39
+4
Na Ministrstvu za delo, socialo...itn, imajo direktorat za trajnostno oskrbo, v Mariboru pa bo deloval urad za demografijo, ki ga bo vodil "minister sirota", saj bo imel 2 milijona za plače in najemnino 20 zaposlenih. Kaj pa bo počel ta urad brez državne "srebrnine"? Daje Janša DeSUS-u nekaj neuporabnega, le da jim "zamašijo" usta? Rešuje Pivčevo? Novoustanovljeni urad je brez haska,saj isto lahko počnejo na ministrstvu za delo, brez podvajanj stroškov,imajo pa tudi vso potrebno papirologijo in evidence. DeSUS je zahteval urad za demografijo s sredstvi, ki naj bi bila iz državne "srebrnine" prenešena in ga upravljal. Izgleda, da Janša drži figo v žepu in niti ni nameraval prepustiti tak finančni zalogaj stranki DeSUS,ampak ga sam neposredno upravljati. DeSUS je tukaj izigran in bi moral postaviti pogoj, komplet urad s sredstvi ali pa odstopamo iz koalicijske pogodbe, ker se SDS in Janša ne držita dogovorjenega. Ne glede kaj bo Janša obljubil,denarja za demografski sklad ne bi izpustil iz rok.DeSUS ostaja samo to,da častno izstopi iz koalicije,v kateri je konstantno izigravan. Kateri pomembni skupni dogovor je bil realiziran? Očitno premalo poznajo SDS in Janšo.
šavrin
21. 08. 2020 16.25
+10
pa kaj je dejansko Desus naredil za upokojence, prilastil si je njihovo ime za lastno dobro, če bi delali v korist upokojencev , nebi ti v takem stanju revščine kot so in če bi bila res to njihova volilna baza,bi morali zasedat mesto med prvimi tremi strankami z 600.000 upokojenci.
kure bedne
21. 08. 2020 20.48
+6
Uporabnik458403
21. 08. 2020 16.25
+12
Jursa kdaj bo tvoj sin vrnil 6 milijonov kredita na lepe oci iz Nlb........?
Miss YAY
21. 08. 2020 21.06
+4
Ja zato pa mora rušit, pa četudi lastno stranko. Na faci se mu vid, da je voden. In zakaj, za velik dnar, zdrahar pa rogovili za 400,00 eurov. Ja bravo, kdo vse je tu pristavil svoj mošnjiček, od samih rušilcev, do samopromotorjev za kandidata predsednika stranke. Vse počas prihaja na plan. Edin grešni kozel je pač Pivčeva, kot trn v peti resnično koruptivnih elementov v stranki Desus. Kako fino so ji nastavli.
komarec
21. 08. 2020 16.15
+12
Direktor Vina Kras pa kar priznava koruptivnost. V tem dejanju sta kriva oba tisti, ki daje in tisti ki prejema, ker ta stvar ima svoj namen. Kot kaže pri nas se enega posla ne da sklenit brez požrtije.
komarec
21. 08. 2020 15.54
+9
Oromaj, DESUS je šel po gobe, stranka je zgubila ogromno na ugledu že prej, Pivčeva je zabila zadnji žebelj v krsto.
Vladimir Mahni?
21. 08. 2020 15.26
-10
Stranka bi morala rapasti in potem naj eno prevzame Jurša s Gantarjem ,ki jim je bliže F21 in Kučanova linija in A.Pivec ,ki ima podporo med člani. DeSUS ne zastopa vseh upokojencev, ker niso vsi ljubitelji "herojev" ki so likvidirali. Mnogi upokojenci imajo drugačne poglede kot tiste iz 45 leta
kapljač1
21. 08. 2020 15.47
+2
Raspasti bi morala, "članstvo zabit do nafte, nazaj zasut, poteptat in z novo travo posadit". Po 70 letu ukinit volilno pravico. Zadost so s e ga upokojenci glumili z to stranko Desusu, in po cerkvenih mašah , pridigah, za roke peljani na volišča in tako pokazali, da so njihovi volilni glasovi vedno bolj zloraba politično neprimernih , kadar niso zgolj egoistični , "pa če druge zaradi hudič vzame", kot pa korist družbi in državi.
wolfterier
21. 08. 2020 15.50
+8
Kaj ima Desus z mašami,kapljać,a ti nekaj na možgane kaplja...
komarec
21. 08. 2020 16.10
+18
Vladimir, od osamosvojitve imajo upokojenci možnost voliti kogar jim paše, stranka DESUS pa se je ustanovila pod pretvezo, da skrbi za upokojence. Kot kaže te tudi moti koga upokojenci volijo. Nihče tebe ne vpraša koga ti voliš za to tudi tebi ni potrebno dajati drugim nasvete koga naj volijo. To je ustavna pravica vsakega volilnega upravičenca. Ti pa se raje s kom posvetuj kaj je demokracija.
jastreb13
21. 08. 2020 18.10
-1
DESUS so sami stari komunajzerji in ti nimajo nobene veze z cerkvenimi mašami. Razni shodi rdeče kmerovske sekte niso cerkveni obredi in maševanje ampak navadno sektaško druženje za utrjevanje oblasti rdečih kmerov.