Slovenija

Krivec: Janša najboljši kandidat za premierja, vse drugo so špekulacije

Ljubljana, 04. 02. 2020 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / Ti.Š. / V.Š.
Komentarji
394

V predsedniški palači so se začela posvetovanja predsednika republike Boruta Pahorja z vodji poslanskih skupin. Pahor se je najprej pogovoril z vodjo poslanske skupine SDS Danijelom Krivcem, ki pravi, da je prvak SDS Janez Janša njihov najboljši kandidat za predsednika vlade. "Vse drugo so špekulacije," je dodal. Golubović pa je Pahorju pojasnil, da se LMŠ ne bo odzvala na nobeno vabilo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Posveti pri Pahorju
    01:00
    Iz 24UR: Posveti pri Pahorju
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdo se bo odzval vabilu?
    02:41
    Iz 24UR ZVEČER: Kdo se bo odzval vabilu?
  • Iz 24UR ZVEČER: Rok Čakš in Alem Maksuti o politični krizi
    05:43
    Iz 24UR ZVEČER: Rok Čakš in Alem Maksuti o politični krizi

Predsednik republike Borut Pahor je danes začel posvetovanja z vodji poslanskih skupin, potem ko je Marjan Šarec prejšnji teden odstopil z mesta predsednika vlade.

K Pahorju danes Krivec in Golubović
K Pahorju danes Krivec in Golubović FOTO: Damjan Žibert

Pahor se je danes tako že sestal z vodjo poslanske skupine SDS Danijelom Krivcem. "Predsednik republike bo do četrtka opravil pogovore z vsemi poslanskimi skupinami in si na osnovi tega izoblikoval stališče," je po posvetu s predsednikom pojasnil Krivec. Spomnil je, da je SDS na pogovore povabila vse stranke, tako da nikomur ne zapira vrat. Ti bodo potekali v petek, nato bo tudi s strani SDS bolj jasno, kako naprej.

Posvetovanja z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti bodo potekala še v sredo in četrtek. Iz Pahorjevega urada so sporočili, da se bodo v pogovoru dotaknili postopkov, ki sledijo premierjevemu odstopu in nekaterim drugim odprtim postopkom v tem obdobju.

"Gre za izmenjavo ocene trenutnega stanja in ocene, kako nadaljevati s koraki vnaprej," je pojasnil. V petek tako pričakujejo, da se bodo stranke glede tega vprašanja izjasnile. Kot je dodal Krivec, sta še vedno odprti obe možnosti - sestava vlade ali pa predčasne volitve.

Vabila so bila po njegovih besedah v ponedeljek razposlana na uradne naslove, zato doslej še niso prejeli odgovorov strank, ali se bodo pogovorov udeležile. Jih pa pričakujejo v kratkem. Že v ponedeljek so sicer vabilo na pogovore zavrnili v LMŠ in Levici.

Na vprašanje, ali za SDS ostaja edina možnost, da je predsednik stranke Janez Janša tudi predsednik vlade, pa je Krivec odgovoril: "Janez Janša je naš predsednik, ali bo tudi predsednik vlade, je odvisno od drugih strank, ki bodo prišle na razgovore. Za nas je najboljši kandidat, vse drugo pa so špekulacije," je pojasnil.

Golubović: LMŠ se ne bo udeležila ne pogovorov pri Janši ne pri Bratuškovi

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović pa je Pahorju danes pojasnil, da si v LMŠ želijo predčasnih volitev in ne vidijo potrebe po drugem krogu pogovorov. LMŠ se sicer ne bo odzvala ne vabilu Janše ne vabilu Bratuškove.

Pahor začenja posvetovanja z vodji poslanskih skupin.
Pahor začenja posvetovanja z vodji poslanskih skupin. FOTO: Miro Majcen
Stranka SAB pa je v ponedeljek vsem parlamentarnim strankam z izjemo SDS poslala vabilo k razmisleku o oblikovanju nove, projektne vladne koalicije, ki bi volitve zamaknila za toliko časa, da bi uspeli sprejeti spremembe volilne zakonodaje in morda nekatere nujne zakone.

"Imamo dvoleten proračun, država je stabilna, začeli so se infrastrukturni projekti, do predsedovanja Slovenije Svetu EU je še leto in pol. Če gremo zelo hitro na volitve, imamo lahko vlado do poletja sestavljeno," je Golubović povedal po pogovoru pri predsedniku republike.

"Moje vprašanje je, ali se je politika SDS v letu in pol kakor koli spremenila glede na čas, ko smo se oz. nismo pogajali z njimi za vstop v vlado. Odgovor je ne, zato smo zavrnili pogovore o oblikovanju nove koalicije z njimi," je vabilo Janše komentiral Golubović.

Na to, da se zdaj z Janšo pogovarjajo nekatere druge stranke, pa je odgovoril: "Ko predčasne volitve postanejo glavni motivator za sodelovanje, je čas za predčasne volitve." A prav tako Golubović ne vidi potrebe po tem, da bi se udeležili pogovorov pri Bratuškovi. Kot je spomnil Golubović, v SAB predlagajo projektno vlado za eno leto, v kateri bi bilo osem partnerjev. Že to je po njegovih ocenah težava.

'Oblikovanje vlade tik pred predsedovanjem EU bi bilo neodgovorno'

Po Šarčevem odstopu so že stekli pogovori o morebitnem oblikovanju nove vlade, ni pa še jasno, ali bo komu tudi uspelo sestaviti vlado. V LMŠ, SD in Levici so se zavzeli za predčasne volitve, priprave nanje pa so začeli tudi v NSi, SDS in DeSUS, kjer pa pogovorov o morebitni novi koaliciji ne zavračajo. Tudi v SMC in SNS so pripravljeni na pogovore o novi koaliciji.

Največjo težavo pa vidi v tem, da bi v tem primeru do novih volitev prišlo šele januarja ali februarja leta 2021, kar je tik pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU. "Tako bi tik pred predsedovanjem oblikovali novo vlado. To pa je neodgovorno," ugotavlja.Napoveduje pa, da se bodo v LMŠ pogovarjali in so se vedno, tudi pred volitvami, pripravljeni pogovarjati s politično sredino ali levo stranjo o povolilnih koalicijah, o skupnih projektih, ki jih mora nova vlada sprejeti.

LMŠ je sicer povabila SMC k sodelovanju na volitvah. Po srečanju predsednikov strank, Marjana Šarca in Zdravka Počivalška, so pogovori predvideni na ravni vodij poslanskih skupin. Kot je danes povedal Golubović, so pogovore začeli, podrobnosti o tem pa ni želel razkrivati.

Predsednik republike in Golubović sta danes spregovorila tudi glede volilne zakonodaje. Pahor je izrazil skrb, ker so poslanci predlog te zakonodaje v parlamentarni postopek vložili kljub temu, da pod njim ni podpisanih vsaj 60 poslancev, kolikor jih mora za sprejetje podpreti predlog na glasovanju, pač pa 59.

Golubović je predsedniku pojasnil, da bodo naredili vse za to, da dobijo nujnih 60 glasov podpore, da pa je bil "skrajni čas - če pride do predčasnih volitev - da ta zakon vložijo in ga lahko do volitev spravijo pod streho". Tudi v tem primeru pa te nove volitve še ne bi potekale po novem sistemu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (394)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SabincaH
10. 02. 2020 08.29
Sposobnost Janše je mnogo večja, kot jo mediji predstavljajo. Levičarji se tega seveda zavedajo, zato pa nasprotujejo njegovi vladi. Njegova sposobnost bi jim pokopala mandate za nekaj več let!
SabincaH
10. 02. 2020 08.28
Komaj čakam, da vidim obraze levičlarjev, ko bo Janša sestavil vlado! Res!
serumresnice
09. 02. 2020 15.26
+1
Če bi si upal,bi povedal,da si ti boljši od Janšeka,a si ne upaš!
Frane Šajn
07. 02. 2020 19.29
-1
Predvčerajšnjim smo lahko gledali Anmeriško komedijo "BUTEC IN BUTEC" PARODIJO NA TRENUTNO POLITIČNO SCENO IN STANJE OKOLI TRSTENJAKOVE!
MamaRezi
07. 02. 2020 11.55
+4
E moj Krivec. JJ ni vaš najboljši kandidat. Je EDINI. Po Titi Janša.
Mars1212
05. 02. 2020 16.35
-5
Janša naj bo!
Frane Šajn
07. 02. 2020 19.27
+0
Na volitvah je kot posameznik gladko izvisel! Apak desni tega ne priznajo , da je to "Palitičen kanstrukt!"pravijo...
Zvezda3000
05. 02. 2020 16.26
+11
Janse ni za poslat po cike, ne pa da je premier
crazymoto
05. 02. 2020 13.22
+14
Ja Janša je najboljši kandidat.... za nakup oklepnikov.... pa da se odtuji nekaj miljončkov Slovenceljem
ajnajs
06. 02. 2020 07.53
+3
kaj pa župan najlepšega mesta, aja, njemu se odpiše dolg
Frane Šajn
07. 02. 2020 19.31
+0
TOČNO TAKO DRUGAČE BI LOGAR NAIVEN KOT JE VSE TO NESEL V NAROČJE JANEZU, DA SE REŠI KREDITOV OKOLI IN OKOLI, KI MU VISIJO ZA VRATOM !! HA,HA,HA,........
setisfekšn
05. 02. 2020 11.11
-1
hotchilipoper
05. 02. 2020 09.12
+6
Krivec kolk so ti obljubili?
hotchilipoper
05. 02. 2020 09.10
+4
Sem mislil da je že konec te morije,pa se še kar nadaljuje
Milan Sotlar
05. 02. 2020 08.28
+2
Eno samo veliko sranje ...
Švaba
05. 02. 2020 07.43
+5
Dej Golub ne bot pametn..k nimaš pojma...ti raj šetkaj unga tvoja pska kotona po Izoli... po cest vozš pa k stara baba s tisto Toyoto..nesposobnež
Janez Novak 12
05. 02. 2020 07.36
+12
Borči bo spet nekaj časa taglavni na (kvazi) politični sceni: 'mami, a me vidiš kok sem pomemben'.
hotchilipoper
05. 02. 2020 09.16
+10
Pahor je samo slika,odločitve se dogajajo v ozadju
puntova
05. 02. 2020 07.33
-8
Naj bo Janša gor ali dol, dejstvo je, da Slovenija potrebuje človeka s hrbtenico ne pa lole, kot smo jih gledal zadnjih deset let.
Principat
04. 02. 2020 21.30
+15
kandidat , ki ga predlaga Krivec , bo po dveh tednih začel z isto lajno , kot jo lansira že 15 let ,,,, ... strici iz ozadja , okostnjaki v omarah , ud ba , komunisti , za lega , .. ombiji , da mu ne priznavajo osamosvojitelja in domoljuba .. .. potem bo uvajal vojsko in in vse bo zarota proti njem ,, se spomnite odlomka izpred 6 let , ; Dovolj mi je! Res, dovolj mi je Janeza Ivana Janše, dovolj mi je ostalih politikov, dovolj mi je pokvarjenih direktorjev, dovolj mi je podkupljivih županov, ............ Kdo sem? Jaz sem ti! Jaz sem tisti sosed, ki ne more plačevati stanovanja iz katerega so ga vrgli ven! Jaz sem tisti sosed, ki je ostal brez hiše, ker ni mogel plačevati kredita! Jaz sem tisti upokojenec, ki cele dneve presedi pred hišo in prek.... ta sistem in politike! Jaz sem tisti ..o šar, ki na Prešernovem trgu prosi za drobiž! .............. še kako sem imel prav
setisfekšn
04. 02. 2020 21.04
+10
Krivcu bi dal jest stemarco v roke pa na gradbišče da nesto radi!!ne da spava na stolu i se redi!!
setisfekšn
04. 02. 2020 20.59
+7
Jaz predlagam da se parlament zapre tele pa vse na zavod!!politke se ne rabi!!to vse je brezvezna zdraha ki moti in obremenjuje delavno ljudstvo pri delu!!
setisfekšn
04. 02. 2020 20.52
+1
Krivac kva si ti za en!ti boš ta zadnji pamet solil pa vsiljeval svojga !
alibaba 07
04. 02. 2020 20.31
+3
HA HA HA Danijelom Krivcem in modelom JJ Sllovenija bo majhna (Switzerland) bog pomagi