Slovenija

Kacin zavajal javnost? Informacijska pooblaščenka ni kriva za težave s cepljenjem

Ljubljana, 12. 04. 2021 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
334

Nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin je za težave s cepljenjem ponovno okrivil informacijsko pooblaščenko. Ta naj bi po njegovih besedah onemogočila prenos podatkov, ki so jih s prijavami na cepljenje zbrali na eUpravi. A to ni res, saj ni informacijska pooblaščenka nikoli prepovedala uporabe podatkov iz teh prijav. "Izjavo gospoda Kacina razumem kot povsem neprimerno," je obtožbe že komentirala informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

 

Za težave s cepljenjem je po mnenju nacionalnega koordinatorja za cepljenje Jelka Kacina med drugim kriva tudi informacijska pooblaščenka. Včeraj je namreč na TV Slovenija dejal, da je prav ona onemogočil dostop do podatkov oseb, ki so se na eUpravi prijavile na cepljenje.

"Imamo težavo, da so se ljudje že decembra prijavljali za cepljenje na eUpravo in teh podatkov na žalost še vedno ni dovoljeno posredovati zdravstvenim domovom. Pooblaščenka za informacije javnega značaja je začasno ustavila in onemogočila posredovanje teh podatkov uporabnikom," je še dejal ter dodal, da je težko narediti čudeže, dokler je tako.

Njegove besede je na družbenem omrežju delil tudi notranji minister Aleš Hojs. "Je neverjetna uzurpacija pristojnosti informacijske pooblaščenke. Prepovedala naj bi uporabo seznamov prostovoljno prijavljenih za cepljenje na straneh javne uprave," je zapisal ter pristavil, da je to po opoziciji in ustavnem sodišču še dodatna destrukcija.

Jelko Kacin, nacionalni koordinator za cepljenje
Jelko Kacin, nacionalni koordinator za cepljenje FOTO: Bobo

Krivdo informacijske pooblaščenke je Kacin izpostavil tudi že konec marca, ko je pri Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) potekal posvet o že četrti strategiji cepljenja proti covidu-19. Tudi takrat je dejal, da se je prek eUprave zbralo kar nekaj kakovostnih prijav, vendar pa da informacijska pooblaščenka zdaj ne dovoli združevanja podatkov iz samoprijav na portalu in tistih, ki so na voljo v osnovnem zdravstvu.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik pa je besede Kacina označila za povsem neprimerne: "Izjava g. Kacina je povsem neprimerna in gre ali za popolno sprenevedanje ali pa popolno nepoznavanje problema, oboje je zaskrbljujoče." Problem počasnega cepljenja v državi je pomanjkanje zadostne količine cepiva, je še izpostavila ter dodala, da iz javno dostopnih virov izhaja, da je bilo z drugim odmerkom doslej cepljenih le šest odstotkov državljanov, "kar pa seveda z začasno odločbo informacijskega pooblaščenca nima prav nobene povezave". 

"Breme odgovornosti za nastalo situacijo je v celoti na predstavnikih oblasti, ki si celotnega procesa prijavljanja na cepljenje in samega izvajanja več kot očitno niso dovolj učinkovito in organizirano zamislili in ob tem tudi ne upoštevali temeljnih človekovih pravic, kot je pravica do poštene in transparentne obdelave osebnih podatkov," poudarja Prelesnikova ter dodaja, da imamo državljani pravico vedeti, država pa nam mora izkazati vsaj minimalno spoštovanje s tem, da izvemo, kako točno in kje se prijaviti na cepljenje. "Tako pomembne informacije bi nam morali predstavniki oblasti podati enovito in celovito, ne pa da smo državljani vsak dan soočeni z novimi povsem nasprotujočimi si in nejasnimi izjavami predstavnikov različnih organov na tiskovnih konferencah in izjavah za medije."

Zamrznitev, dokler prijavljenim ne posredujejo ustreznih podatkov

Že decembra lani je informacijska pooblaščenka v nadzoru nad zbiranjem prijav za cepljenje na portalu eUprava namreč ugotovila, da je zbiranje osebnih podatkov povzročilo zavajanje posameznikov, saj da objektivno niti ni mogoče ugotoviti, kaj so z oddajo vloge dosegli.

Mojca Prelesnik: "Izjavo gospoda Kacina razumem kot povsem neprimerno."
Mojca Prelesnik: "Izjavo gospoda Kacina razumem kot povsem neprimerno." FOTO: Bobo

Nadzor so sprožili potem, ko je minister za javno upravo osmega decembra lani poudaril, da se bo o uporabi zbranih podatkov odločalo šele naknadno. Informacijska pooblaščenka je sicer opozorila, da je to v popolnem nasprotju s pravom varstva osebnih podatkov ter da to ne pomeni vzpostavitev vrstnega reda za cepljenje. Predsednik vlade Janez Janša je za tem pojasnil, da se lahko k cepljenju prek aplikacije prijavi vsak ter da bo prijava upoštevana kot vrstni red.

Informacijska pooblaščenka je ob tem opozorila, da to posameznikom ob prijavi ni bilo izrecno in nedvoumno sporočeno ter da to ne izhaja niti iz nobene različice nacionalne strategije cepljenja proti covidu-19. "Ob oddaji vloge za sporočanje interesa za cepljenje preko portala eUprava tako državljani niso izvedeli in še danes ne vedo, kdo bo njihove podatke sploh obdeloval (bo to NIJZ, Ministrstvo za javno upravo ali Ministrstvo za zdravje), še manj za katere namene – je to postavitev v vrstni red, preliminaren izkaz interesa za potrebe ugotovitve obsega nabave cepiva ali kaj drugega," je poudarila Prelesnikova ter dodala, da se celo na podlagi kar sedmih pozivov v inšpekcijskem postopku ne da objektivno ugotoviti, kaj so posamezniki z oddajo vloge v resnici dosegli.

Informacijski pooblaščenec
Informacijski pooblaščenec FOTO: Bobo

"Taka obdelava osebnih podatkov je v nasprotju s temeljnim postulatom obdelave osebnih podatkov, po katerem mora biti vsaka obdelava podatkov predvidljiva, poštena in transparentna. Velja pa izpostaviti, da so javni uslužbenci, ki so pri državnih organih pristojni za varstvo osebnih podatkov, ob vzpostavljanju načina prijavljanja opozarjali na pomanjkljivosti z vidika varstva osebnih podatkov, vendar pa so bili njihovi strokovni argumenti s strani odločevalcev v celoti prezrti," je izpostavila.

Ni pa informacijska pooblaščenka nikoli prepovedala uporabe podatkov, odredila je le zamrznitev njihove uporabe, dokler posamezniki, ki so oddali vloge, ne bodo prejeli ustreznih informacij. "Zelo povedno je tudi to, da do osebnih podatkov, ki so bili zbrani prek portala eUprava, od začetka zbiranja teh podatkov pa do 16. marca letos, ko je bila izdana začasna odločba informacijskega pooblaščenca, še nihče ni dostopal, pristojni državni organi pa posameznike še danes pozivajo k oddaji prijave za cepljenje (le) pri svojem osebnem zdravniku," je še povedala. Vse to po njenem mnenju postavlja pod resen vprašaj nujnost tega množičnega zbiranja podatkov, ki so danes v veliki meri tudi že neažurirani, saj je veliko posameznikov s tega seznama že cepljenih.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (334)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjan Marodi 1
13. 04. 2021 12.43
Če od koga smrdi , smrdi od Kacina qand co! pa , če se še tako umije , bo zmeraj smrdel ..
Trglav
13. 04. 2021 09.06
Glede Kacina pa le toliko; V Kočevju so vodilni pri cepljenju, pa je vse narobe. Za Zavrč, kjer je daleč najmanj cepljenih (samo 6%), pa Kacina boli patka! Toliko o njegovi kredibilnosti!! Resnično bi človek ........(mislite si sami, kaj bi najraje napisal)!!
jbtjbt
12. 04. 2021 21.26
+4
Vladni lažnjivec za 3000 na mesec,našega denarja
majmun11223344
12. 04. 2021 21.21
Baron Münhausen
Blond James
12. 04. 2021 21.00
+0
Sploh niso imeli nič organizirano.cepljenje je krinka dostave koke in transporte.opazujte snemajte
ina5785
12. 04. 2021 20.55
-1
Tale gospa se nikoli NE izpostavlja, pove pa vedno resnico in BOBU BOB!! Za "preoblečenca" kacina pa teko vemo kako je - jasno da JAVNO LAŽE, brez sramu!
shonchek
12. 04. 2021 20.54
-1
On se lahko zlaže da so se športniki cepili preko vrste on lahko Kočevje obtoži da so krivi za zamujanje, sedaj informacijska pooblaščenka, samo on ON ni nikoli nič kriv, čeprav je totalno nesposoben za vse, no ima vsaj Godler lahko v oddaji rubriko, kdo je kriv
jbtjbt
12. 04. 2021 20.24
+5
Kacin je itak nesposoben do konca
tutp
12. 04. 2021 20.00
+1
Poptv že včeraj..nekaj je narobe s objavo komemtarjem. Enkrat objavi enkrat ne. Lp
tutp
12. 04. 2021 19.55
+4
Gospod Jelko prosim ne biti jezni na kočevje in njihovo strategijo cepljenja. In ne se jeziti in kričati na kočevje. Hvala.
simeoni
12. 04. 2021 19.15
+4
Kacin -Vakcin in Horsi svoje nesposobnosti ne preneseta in krivdo pripisujeta na druge. Kjer se pojavi Vakcin, se pokaže ves njegov domet sposobnosti. Vse zašteka !
pepikrlinca
12. 04. 2021 18.51
-2
naša info . pa itak ve več in si EU predpise razlaga povsem drugače kot ostala Evropa,
lustracija
12. 04. 2021 18.40
-4
Bravo Jelč 💜💛❤💙💚
amedeo
12. 04. 2021 18.37
+1
Nič čudnega, ko pacient ni naročil cepiva, ker je šparal...
Se.en.Primorec
12. 04. 2021 18.24
+3
Zakaj ima sploh Kacin čez strategijo cepljenja?
simeoni
12. 04. 2021 19.16
+3
Ker je strategija taka kot on, torej nikakršna.
ina5785
12. 04. 2021 20.56
-1
Se.en.Primorec - Ker je oplel svoj mandat v EU, sedaj NIMA kam in ga je STARA KOMPANIJA zopet DOBRO NAMESTILA - stari borci iz ZKJ!!!
slucajni
12. 04. 2021 21.58
Fejst pob?
12. 04. 2021 18.08
+5
Vsekakor se fant rad heca, grozi in na veliko manipulira.
MrKrmar
12. 04. 2021 17.52
-2
Ženska dela le v korist levuharjev, za pošten narod ji ni mar.
mmickica
12. 04. 2021 17.24
-1
S to prijavo na eUpravi so nas kar posreno nat...i. Sem se prijavila ze prvi dan, pa se vedno nisem bila cepljena in po besedah moje zdravnice se lep cas ne bom. No saj zdaj po vsej tej zmedi okrog astre zenece se mi niti ne mudi vec tako zelo.
štrekeljc
12. 04. 2021 21.01
+4
micka, koliko si stara, da še vedno padaš na otročje finte? Ob zbiranju prijav je bilo povedano, da prijava NE ZAGOTAVLJA cepljenja, ampak le vzpostavlja nek pregled nad interesom. Pravi naslov je osebni zdravnik, ki pozna tvoje zdravstveno stanje in leta in te na podlagi tega uvrsti na prioritetni seznam ali pa ne, če si zdrava in mlada.
avitoresno
12. 04. 2021 17.13
+6
pospravi se v penzijo nesposobnjakovič, samo jj te še lah angažira
Walter Pravicek
12. 04. 2021 17.10
+5
A JE BIL ZOPET ALKOHOLNO"UREJEN"?
lado-a1
12. 04. 2021 17.18
+4
Ne, sam mal se je hecal. Pametnega tako in tako nič ne zna (in nikoli ni znal)