Slovenija

Kadrovske štipendije in študentsko delo bi izvzeli iz dohodkov staršev

Ljubljana, 17. 09. 2019 17.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
N.P. / STA
Komentarji
7

Poslanci NSi so v DZ vložili predlog dopolnitev zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Da bi olajšali položaj socialno šibkejših družin dijakov in študentov, predlagajo, da se iz upoštevanja dohodka pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev izvzame kadrovske štipendije ter dohodek za začasno ali občasno delo na podlagi napotnice.

Poslanci NSi so v DZ vložili predlog dopolnitev zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Dohodek za začasno ali občasno delo na podlagi študentske napotnice za dijaško in študentsko delo se po predlogu ne bi uveljavljal do višine posebne olajšave za to delo, kot je določena v zakonu, ki ureja dohodnino; trenutno je to 3.302,70 evra letno.

Predlog bi izboljšal položaj dijakov in študentov iz socialno šibkejših družin.
Predlog bi izboljšal položaj dijakov in študentov iz socialno šibkejših družin. FOTO: Shutterstock

"Ta izvzem bo bistveno olajšal položaj socialno šibkejših družin dijakov in študentov, ki prejemajo kadrovske štipendije oziroma opravljajo dijaško ali študentsko delo, njihovi starši pa so zaradi njihove pridnosti dobesedno kaznovani z nižjimi pravicami iz javnih sredstev," so v obrazložitvi pojasnili v NSi.

Zakon bi se začel uporabljati 1. januarja 2020. Predlog bodo podrobneje predstavili naslednji teden. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marija Ribi?
17. 09. 2019 21.39
+1
Kadrovska štipendija, del se ob zaposlitvi poračuna. Bodo potem staršem tudi odračunali? Delo preko servisov je zaslužek otroka, lahko dodajo k otroškemu dodatku, kar pa slovenski otroci tako skorajda ne prejemajo več. Kam bi še radi vpisali delo otroka do 18 let, k staršem v napoved za odmero? Delo otroka, njegov zaslužek je navajanje na delo, žepnina iz družbe, zaslužena. Katere pravice iz javnih sredstev pa še imamo Slovenci? Če preproste policijske ekipe, če te kdo že resneje nadleguje ne dobiš več na dom... Dohodki... Dajte, no. Vse propada, država zadolžena. Kdor pa od njih vzame minimalen del, ker ga potrebuje, pa napad z moderno tehnologijo, poskusi na ljudeh, posledično za prejetih 10 do 100 evrov pa trajne anomalije. Če vidite, da svet propada... Bahami, neurja... Zdaj se je malček umirilo v Sloveniji, pa ponovno napovedujejo. Prenizke plače, prenizke cene produktov v trgovinah, ne obrača se več dovolj za material, plačilo in zavarovanje delavca... Vse več bolezni. Ozrite se v novi dan in upajte v izboljšanje. Predlagam ukinitev državnega zbora, javnih državnih svetovalcev, naj ostane intelektualen predsednik s svojo malo ekipo in močna inšpekcijska služba njegove ekipe. Brez tega, da bi v državni sistem poslali državna podjetja in pričeli zaposlovati tokrat ne bo šlo. V zasebnem sektorju so na minimalnih plačah, v javnem pa na minimalnih in se polovica. Kdo jih lahko gor drži, če je javnih uslužbencev več kot zasebnikov zaposlenih in ostalih delavcev? Na minimalne plače naj pridejo v javnem sektorju... Bog že leta pozablja na delavce, ljudi, da bi prišel po njih in jih popeljal v raj, državni so pa sledili njegovemu vzoru in so naš vagon, delavce izključili. Samo ob davkih se spomnijo in kje se da še kaj proč vzeti, potem nas malček priklopijo.
TheEarthIsFlat
17. 09. 2019 19.10
+9
Kaj pa penzije bodo kaj povečali? 500e za 40 let delovne dobe!
KAPIBARA
18. 09. 2019 16.12
Pa ka si ti v zmoti ! Penzija za 40/60 je danes - ta mesec 530+ drobiž...
Ka pa mislis
17. 09. 2019 18.46
+2
sekta je proti.
Skankhunt42
17. 09. 2019 18.45
+8
filantropisti v levici bojo zih proti
kolbek460
17. 09. 2019 18.34
+19
Res ,predlog na mestu ,,ko pa to traja in traja ,da mi bo hči prej končala fakulteto ki še jo sploh ni vpisala ,
KAPIBARA
17. 09. 2019 18.25
+4
In to zdej, k mi hči končuje študij.. :-(