Slovenija

Kadrovske težave Slovenske vojske

Ljubljana, 03. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več kot 20 odstotkov pripadnikov Slovenske vojske nima ustrezne izobrazbe za delo, kakršnega opravljajo. Z uveljavitvijo zakona o obrambi bodo morali pridobiti ustrezno izobrazbo ali pa jih bodo prerazporedili na nižje delovno mesto z nižjo plačo. V generalštabu SV razmišljajo celo o spreminjanju zakona.

Tisti pripadniki, ki imajo nižjo izobrazbo od zahtevane in se ne izobražujejo, morajo na nižje delovno mesto, določa zakon o obrambi, oz. novela, ki velja od lanskega junija. V SV so ugotovili, da je takih več kot 20 odstotkov ali 1250, od tega jih je 550 zares problematičnih.

Polkovnik David Humar
Polkovnik David Humar FOTO: POP TV

"To ne pomeni, da so to slabi delavci, to ne pomeni, da ne morejo opravljati svojega dela naprej, vendar dejansko večina med njimi nima ustrezne izobrazbe, takšne, kot v tem trenutku formacije SV zahtevajo," je povedal polkovnik David Humar, iz generalštaba SV.

Te dni imajo našteti na obrambnem ministrstvu informativne razgovore. Poklicalo nas je kar nekaj častnikov, ki so razgovor že opravili, vendar nihče zaradi pričakovanih težav v službi ne želi nastopiti javno. Povedali so, da so razgovori kruti, saj jih posebne komisije postavljajo pred dejstvo.

"Za vse te pripadnike vsekakor obstaja rešitev v izobraževanju, obstaja rešitev v prerazporejanju na ustreznejša delovna mesta, kar ne pomeni vedno degradacijo, in obstaja rešitev v spremembi zakonodaje," meni Humar.

slovenski vojaki
slovenski vojaki FOTO: POP TV

Tisti častniki, ki so delo opravljajo dosledno in so bili izredno dobro ocenjeni, bodo morda lahko to počeli še naprej. V drugi polovici junija bo obrambno ministrstvo razmišljalo tudi, da bi z spremembo zakona omenjene častnike kljub pomanjkljivi izobrazbi obdržali na teh delovnih mestih. Napredovati pa ne bodo več mogli.

Med zaposlenimi je opaziti veliko nezadovoljstvo, kar bi lahko pomenilo tudi destabilizacijo SV. Torej bi lahko bila vprašljiva nacionalna varnost. No, to v generalštabu izključujejo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou