Slovenija

Kadrovski cunami v policiji se nadaljuje. Sveži šef policije z novo čistko

Ljubljana, 16. 06. 2020 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
681

Takoj, ko je bil Anton Travner imenovan za novega generalnega direktorja policije, je včeraj razrešil še dolgoletno vodjo Sektorja za odnose z javnostmi Vesno Drole, ki je na tem položaju preživela pet generalnih direktorjev policije in pet različnih ministrov za notranje zadeve. Droletova je v policiji zaposlena že od leta 1999, najprej je bila šefica odnosov z javnostmi na Ministrstvu za notranje zadeve, zadnjih sedem let pa vodja te službe na policiji.

Lansko leto je bila celo prejemnica mednarodne nagrade PRO.PR,  ki jih podeljujejo posameznikom, ki so na poseben način prispevali k razvoju in promociji odnosov z javnostmi. Kot strokovnjakinjo na tem področju so prepoznali tudi Vesno Drole

Kadrovski cunami na policiji se torej nadaljuje. Govori se, da obstaja celo seznam ljudi, ki jih bodo zamenjali. Dolgoletno strokovno delo, kot kaže, ni več pomembno. Že pred časom smo opozorili, kako naj bi po novem potekalo zaposlovanje na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), ko naj bi novi prvi mož na razgovor povabil kriminalista mariborske policijske uprave, še preden je bil sploh objavljen razpis. Ta pa naj bi se potem pohvalil, da odhaja na NPU. Ko smo preverjali na policiji, ali držijo informacije, da gre celo za osebo, ki naj bi bila obravnavana za domnevne kršitve v službi, so nam odgovorili, da je kriminalist februarja letos dobil opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, saj naj bi ga obravnavali zaradi kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja. Šlo naj bi za neupravičeno uporabo službenega vozila v zasebne namene.

Vesna Drole ni več vodja Sektorja za odnose z javnostmi pri policiji.
Vesna Drole ni več vodja Sektorja za odnose z javnostmi pri policiji. FOTO: Bobo

Sindikat o nedopustnosti političnih pritiskov na kriminaliste, preiskava že maja 2019

Policija je v zadnjem času zelo na udaru, pojavljajo se politični pritiski na posamezne preiskave, diskreditacije kriminalistov in policistov, prišlo je do številnih kadrovskih zamenjav, politika pa je predlagala celo ukinitev Nacionalnega preiskovalnega urada. Na Twitterju so se pojavili pozivi, kako zamenjati tranzicijsko kriminalistko Nacionalnega preiskovalnega urada Tino Pahor, jo morda upokojiti ali prestaviti? Pahorjeva namreč sodeluje v preiskavi, kjer sta kaznivih dejanj osumljena obrambni minister Matej Tonin in državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič, zaradi domnevno spornega nadzora Knovsa na Ministrstvu za obrambo. V spletnih člankih pa so Pahorjevo označili kot »lovko na Janeza Janšo in SDS«. Odzval se je tudi Policijski sindikat Slovenije, predsednik Rok Cvetko pa je za našo spletno stran zapisal: "Različne oblike pritiskov na kriminaliste oziroma preiskovalce, ki vodijo preiskave, so za nas nedopustne. Prepričani smo, da kriminalistka svoje delo opravlja strokovno in zakonito, zato od vodstva policije pričakujemo, da bo kriminalistko tudi ustrezno zaščitilo." A se to ni zgodilo. 

Vodstvo policije kriminalistke ni zaščitilo

In še zanimivost, zaradi katere je bilo na hodnikih policije kar nekaj smeha - novo vodstvo je po naših informacijah že pred časom Sektorju za odnose z javnostmi ukinilo naročnine na vse dnevne časopise, ker da jih v policiji ne potrebujejo. Ostala je samo Demokracija. 

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so zelo razočarani, ker se niti vodstvo NPU niti vodstvo policije ni odzvalo na spletne članke o "naročeni preiskavi" zoper aktualno vlado. Prizadeli so jih zapisi na spletu in družbenih omrežjih, da naj bi zdaj že bivši direktor NPU Darko Muženič, ko je začel dobivati informacije, da ga namerava Janševa vlada zamenjati, tajno naročil svojim izbranim zaupnikom iz vrst kriminalistov, med njimi prav Tini Pahor, naj začnejo vse postopke, vse preiskave, ki se jih da začeti zoper Janševo vlado, da bi tako pred javnostjo ustvaril vtis, da ga Janševa vlada menja zaradi kriminalističnih preiskav NPU zoper politike te iste Janševe vlade. In da preiskavo znova vodi kriminalistka Tina Pahor, interno znana kot "lovka na Janeza Janšo in SDS". Policijski sindikat Slovenije pa je glede pritiskov na preiskovalce jasen: "Policija je v takšnih primerih dolžna ravnati po Pravilniku o notranji varnosti v policiji in oceniti tveganje ter vpliv takšnih pritiskov na kriminalistko in na postopke, ki jih slednja vodi. PSS ni pristojen zato, da bo presojal kulturo dialoga v javnosti, v kolikor pa bo ta dialog presegel delovnopravne ali osebnostne pravice policistov oziroma naših članov, jim bomo nudili vso potrebno pravno in drugo pomoč, da se bodo zavarovale njihove pravice, ne glede na družbeni položaj vršilcev pritiska," je zapisal predsednik sindikata Rok Cvetko.

Preiskava se je začela že maja 2019 in ne aprila letos

Zaposleni na NPU so po naših informacijah pričakovali, da bo vodstvo policije demantiralo, da je bila preiskava zoper Tonina in Mahniča naročena in politično motivirana ter da naj bi se začela aprila letos, ko so se pojavili namigi, da se bo politika znebila prvega moža NPU. Preiskovalci so seveda vedeli, da se je preiskava začela že lansko leto, ko so prejeli kazensko ovadbo, ko Janša še ni bil predsednik vlade, Tonin ne obrambni minister in Mahnič ne državni sekretar. Na Generalni policijski upravi smo preverili, ali držijo navedbe o preiskavi, ker jih niso demantirali? "Lahko vam pojasnimo zgolj to, da je NPU začel predkazenski postopek na podlagi naznanila suma kaznivega dejanja, ki ga je podal državni organ že v maju 2019, ostalih navedb pa v interesu preiskave kaznivih dejanj ne moremo komentirati." Torej, ta preiskava se ni začela aprila letos, ampak že maja lansko leto. To seveda postavlja pod vprašaj domneve, da jo je naročil odstavljeni direktor NPU, saj policija sama odgovarja, da so jo začeli na podlagi naznanila, ki ga je dal državni organ. In kot je znano, je dala ovadbo obveščevalno-varnostna služba obrambnega ministrstva. 

Na tožilstvu so se odzvali na politične napade nad tožilci

Medtem ko vladajoča politika na družbenih omrežjih še naprej obtožuje nekdanjega direktorja NPU Darka Muženiča, da je odgovoren za nepreiskano pranje iranskega denarja v NLB, se je Specializirano državno tožilstvo takoj odzvalo na obtožbe ekonomista Rada Pezdirja, ki je sodeloval pri delu parlamentarne preiskovalne komisije. Pezdir se je lotil tožilca Jake Brezigarja, sina nekdanje generalne državne tožilke Barbare Brezigar in ga označil za tožilca v službi globoke države, ker je zavrgel ovadbo parlamentarne komisije zoper nekdanje vodilne bančnike v NLB. Podrobnosti smo razkrili v članku Razkrivamo, zakaj je tožilec Brezigar zavrgel ovadbo. 

Na SDT so se postavili v bran svojemu tožilcu in zahtevali popravek Pezdirjevega članka: "Avtor članka se ne strinja z odločitvijo državnega tožilca Jake Brezigarja v zadevi domnevno pranje iranskega denarja v NLB, v kateri je tožilec delno zavrgel kazensko ovadbo. V zvezi s tem sporočamo, da je državni tožilec odločitev sprejel na podlagi zbranih podatkov in strokovno, za kar je tudi navedel razloge. Ni mogoče polemizirati z navedbami avtorja članka, iz katerih je razvidno temeljno nepoznavanje kazenskega postopka in dokaznih standardov in ki si jemlje pravico biti edini razsodnik, pri čemer pa ni sposoben potrebne racionalne distance za trezno razsojanje. Žalitve na račun državnega tožilca pa kažejo, da avtorjev namen ni bila obravnava problema, ampak osebni napad na človeka, državnega tožilca Jako Brezigarja, ki z integriteto in strokovno opravlja svoje delo." 

Tožilstvo nad Pezdirja, Pezdir pa z ovadbo nad kriminaliste

Poslanci SDS, člani parlamentarne komisije in njihov strokovni sodelavec Rado Pezdir, so večkrat diskreditirali že nekdanjega direktorja NPU Darka Majheniča, ki je bil dolgo njihova tarča zaradi preiskave pranja iranskega denarja. In mnogi so prepričani, da so ravno ti napadi pripomogli, da ni bil znova izbran za direktorja, ko mu je lansko leto potekel mandat. Nič več sreče ni imel niti njegov naslednik Darko Muženič, ki je bil deležen enakih obtožb kot Majhenič, ker iransko pranje denarja ni dobilo želenega epiloga. Rado Pezdir je šel celo tako daleč, da je januarja letos kazensko ovadil kriminaliste NPU, ker niso ovadili bančnikov NLB. Specializirano državno tožilstvo pa Pezdirju zdaj jasno sporoča, da ne pozna kazenskega postopka in dokaznih standardov in da zato ne more biti razsodnik v tej zadevi. Če bodo zavržene tudi ovadbe zoper kriminaliste NPU, ki jih Pezdir preganja, ker naj ne bi dobro opravili svojega dela v preiskavi glede pranja iranskega denarja, ga bodo preiskovalci lahko kazensko ovadili zaradi krive ovadbe. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (681)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tovarišinajuriš
16. 06. 2020 19.55
+5
... niso pa vsi policaji pokvarjeni...je bil en pošten...v Avstraliji...je pa že pokojni...
Gorazd Petek
16. 06. 2020 19.54
-6
"$? Nobena državna služba ne sme prirasti na zadnjico.In vsaka oblast ima pravico nastavljati svoje kadre,nehajte nabijat,v ZDA so to normalne stvari z predsednikom odide tudi komplet njegova garnitura in nehajte nabijat.Nobenih cunamijev ni,vsaka vlada pa si nastavi kadre s katerimi laho izvaja program in sodeluje.
Brakedirt
16. 06. 2020 20.26
+8
Brakedirt
16. 06. 2020 20.28
+13
sicer bos pa tale post dobil pod nos vsakic, ko bos jokal ko bodo levaki menjali kadre.
Antoniozmaj
16. 06. 2020 21.16
+9
gorazd, kaj ima zamenjava raznih šefov policije, sodišč, statističnega urada...veze s programom strank oz.vlade? To ima edino veze z doseganjem cilja, kot je na primer totalitarizem.
brezveze13
16. 06. 2020 19.50
-2
kolikor razumem koz piše da Pezdir ne pozna kazenskega zakonika, sedaj me zanima ali je bolj poštena logika kaj se sme in kaj ne , ali je mogoče v tem zakoniku napisano da se mora prati denar,ali da se proti tistim ki si to upajo ,ne sme vmešavati ali voditi kazenski postopek, ali je zato tako boleče da jim je spodletel morebitni novi ustavni sodnik
EEgon
16. 06. 2020 19.41
+9
Policija že 30 let nima zaupanja pri narodu. kdor je imel opravka s policijo ve, da jim dol visijo muda za uspešno opravljeno delo.
EEgon
16. 06. 2020 19.40
+6
če pomislim kdo so naši Policisti: roparji bencinskih servisov, roparji Bank, gojenje marihuane, ljubica morilca poštne uslužbenke, prodaja notranjih informacij prijateljem kriminalcem, ... . Mislim, da bi bilo dobro če bi vse odpustili in izvedli preverbo vseh! Koliko ilegalcev pa so Policisti privat in službeno pretihotapili??? oz. obveščali vodnike?!
tovarišinajuriš
16. 06. 2020 19.31
+13
...fašizem,nacizem,janšizem...
Boris Kavčič
16. 06. 2020 20.47
-3
Principat
16. 06. 2020 19.23
+12
pred pol leta so kričali v parlamentu o Severni Koreji , sedaj pa jo imamo v celi državi , domoljube in prave državljane so spravili v strah , a šef* koalicije pa kod da je pospravil devet univerz , osnovnega bontona ne obvlada , a v svetu pa še komaj nas na kake kvatre omenijo , IZOGIBAJO se nas in odpovedujejo srečanja na državni ravni , to pa je problem in zaskrbljujoče
NajboljsiBoguniverzuma
16. 06. 2020 19.16
-9
Levaki ste bili večino časa na oblasti. Zadolževali ste nas v enormne številke. Bratuškova je decembra 2013 dokapitalizirala slovenske banke. Naj samo omenim, da je v NKBM šla dobra milijarda evrov, ste jo levaki prodali za 100mio evrov. Kakšna je to računica?? Pomagali ste irancem preko NLB oprati milijardo evrov za financiranje terorizma. Odgovarja pa nihče. Imate dovolj ali vam še kaj napišem??
Principat
16. 06. 2020 19.34
+18
lepo si napisal , bratuškova je s pomočjo državljanov sanirala 17 milijardni blagoslov kreditom v 04-08 , izvoz vojaške tehnologije Iranu , pa pranje ni prava beseda , ampak tu obstajajo druge dimenzije , a na sklop Istrabenza , pivovarne laško , Mercator , da o ZUJF-u ne govorim , in to vse so naredili domoljubni fantki , pol slovenije pa je že itak vatikanske, še Triglav zrihtajte in prekmurje pa smo kost in koža
NajboljsiBoguniverzuma
16. 06. 2020 19.38
-12
tito73
16. 06. 2020 20.02
+16
Tak odgovor dobiš od desničarja, ko nima več argumentov
triestino
16. 06. 2020 19.00
-6
Potrebno je pospraviti nesnago v policijskem Avgijevem hlevu. Travner naj skozi napelje hudourno Soco!
Cervantes Saavedra
16. 06. 2020 18.43
+3
Kot bi rekel JJ, podobno kot za novega direktorja Statističnega urada RS, gre za delavko z dolgoletnimi izkušnjami. V prvem primeru je tak zaradi tega prišel na novo delovno mesto, v drugem primeru pa je morala oseba oditi navkljub enakim lastnostim. - Vendar naj pomirim komentatorje, tudi vsaka prejšnja vlada je izvajala kadrovski cunami. Le da je JJ, ko je bil v opoziciji, objavljal kadrovski števec, zdaj ga ne. In ko bo JJ spet v opoziciji, bo nasprotna stran tudi izvajala kadrovski cunami, zreli in modri volivci JJ pa se ne bodo razburjali zaradi tega. Kar bodo potrdili tudi s tem, da mi ne bodo dajali minusov, ampak le pluse.
Angelica007
16. 06. 2020 18.40
+17
ma kaj ste nori ljudje! Mene me kar strah postaja ! le kje zivim?:( Ljudje si ne bodo vec upali ust odpret...bo tako,kot 41..
U4
16. 06. 2020 18.33
+20
Plešasta grosupeljska hijena se ne ustavlja. Ustaviti ga bomo morali mi !
Boris Kavčič
16. 06. 2020 20.50
-2
TEHNOVED
16. 06. 2020 18.16
-1
še en fikus je šel!
Cervantes Saavedra
16. 06. 2020 18.46
+6
Kekec 007
16. 06. 2020 18.09
+20
Ko je Hitler prišel na oblast je nardil čistke in v vseh porah države je on in njegova stranka nameščala ljudi, ki so slepo sledili. Zgleda, da se vzorec ponavlja tudi v 2020. Sicer je bilo vsakič podobno. V tretje pa gre še globlje in bolj nasilno.
nanodelec
16. 06. 2020 18.37
-1
to je podoben vzorec, le da mu sedaj daje posebno moč Trumpova republikanska stranka, ki sedaj pobira predane posameznike po svetu za namestitev v Sloveniji, dvorišču bele hiše.
FAUSTOS1
16. 06. 2020 17.47
+15
Vse to vodi v teror nad državljani,ta strahovlada z madžarskim denarjem,hara po medijih jim grozi in ukinja vodilne ki ne slepo sledijo sds vse to pa so znaki profašistične diktature,ki je vsakim dnem oblasti sds bolj vidna.
totinori
16. 06. 2020 17.35
+26
Očitno bo ponovno treba počistit določene kartoteke, založiti nekater ovadbe, izgubiti kakšne dokaze itd., itd. Če bo slučajno vseeno prišlo do kakšnega procese, so rezultati znani vnaprej! Če ne bo pa nastopilo krivosodje.
CIGU MIGU
16. 06. 2020 17.34
+11
dolazi cica na kolica
Jaka Jack
16. 06. 2020 17.34
-16
Jansa... odlično. Kulturo in program Šarca in Fajonove lahko vidite vsak petek
CIGU MIGU
16. 06. 2020 18.34
+7
jack,ti boš pa kmalu gledal iz grmovja,če pride kakšen komi mimo
NajboljsiBoguniverzuma
16. 06. 2020 17.28
-11
Še vedno se sprašujem KDO je tolk prtegnjen, da daje glasove stranki Levica!!
yanay
16. 06. 2020 19.05
+14
tovarišinajuriš
16. 06. 2020 20.00
+11
User300173
16. 06. 2020 17.28
+38
Da sta Hitler in Mussolini preganjala komuniste je še nekam razumljivo, da pa diplomirani komunist iz Kumrovca verbalno preganja komuniste, ki jih itak ni več, je pa skregano z zdravo kmečko pametjo. Naj pripomnim, da Diploma iz Kumrovca ni preklicana, le veljava je nekam vprašljiva.
štrekeljc
16. 06. 2020 20.41
+4
Kako to misliš, da komunistov ni več? Celo na ablasti so!