Slovenija

Kaj bi Frelihov nakup Vinakoper pomenil za podjetje in slovenske vinarje?

Koper, 06. 05. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
79

Bo šlo največje istrsko vinarsko podjetje, družba Vinakoper, v roke enega najbogatejših Slovencev? Franc Frelih, ki je kot obrtnik začel v domači delavnici, se danes ponaša s 13 slovenskimi in tujimi podjetji in je eden največjih slovenskih industrialcev. Zdaj pa želi priključiti še enega največjih pridelovalcev grozdja in rdečih vin v Sloveniji. Cilja na združevanje velikih in malih vinarjev in osvajanje svetovnega trga. Ali pomeni to premik za vinogradništvo in vinarstvo Slovenije? O tem smo povprašali tudi slovenskega enologa Zdravka Mastnaka.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Zdravkom Mastnakom
    04:21
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Zdravkom Mastnakom
  • Iz 24UR ZVEČER: Bo Franc Frelih kupil Vinakoper?
    03:47
    Iz 24UR ZVEČER: Bo Franc Frelih kupil Vinakoper?

Šentruperčana ujamemo pred njegovo najljubšo ljubljansko gostilno, le eno od zadnjih investicij sedmega najbogatejšega Slovenca. Največja želja pa je seveda ena največjih slovenskih kleti. "Vedno sem imel veselje do vinograda, tudi sam imam svoj vinograd in dve vini, ki se imenujeta po mojemu očetu Josipu," pove Franc Frelih. Tudi njegova družina ima zelo veliko klet in vinograde.

Ponosna dolenjska družina sicer prihaja iz Vipavske doline. In tako kot je pestro ozadje Frelihov, je pester tudi poslovni portfelj Franca. Od plastičnih izdelkov do živilstva, ki je poslovnežu še posebno pri srcu in ga želi razširiti. Svojim poznanim podjetjem Dani, Vitalu Mestinje in Gei pa bi zdaj rad priključil še Vinakoper. "Imam zelo sposobne ljudi. Moja najboljša lastnost je morda prav to, da znam izbirati dobre ljudi in prenašati delo na druge," pove.

Malvazija
Malvazija FOTO: POP TV

Delu v vinogradu pa se vendarle ne bi odpovedal. V družbi Vinakoper od novega lastnika pričakujejo prav takšno zavzetost na vseh 584 hektarjih v Istri. Ta so sicer v lasti sklada kmetijskih zemljišč. "Naš dolgoročni interes pa je, da ta zemljišča ohranimo za kmetijsko rabo in da razvijamo vinogradništvo in vinarstvo v slovenski Istri," pravi direktor družbe Vinakoper Borut Fakin.

Doseči vsaj 20-odstotni izvoz, medtem ostaja prvi cilj, pa tudi povezovanje z drugimi kletmi – doma in v tujini. Vrata bodo odprta vsem slovenskim vinarjem zagotavlja Frelih. "Le nekaterim je uspelo – to so zvezde. Zadaj je pa še veliko manjših zvezdic, ki se lahko povečajo. To je tudi naš poslovni namen in to bo verjetno največja zgodba v bivši Jugoslaviji," napoveduje Frelih.

Franc Frelih
Franc Frelih FOTO: POP TV

88-odstotni delež ene največjih istrskih kleti obvladuje Adriafin, ki je v rokah Istrabenza, zdaj Slabe banke, in Luke Koper, ki ima v tem primeru predkupno pravico. Ali bi jo pri družbi Vinakoper uveljavljala, še ne ve, ker še ni bila k temu pozvana. Frelih sicer v zgodbo prinaša še posestvo Brič nad krajinskim parkom Dragonja, ki je nekoč že spadalo pod Vinakoper. K temu pa bi Frelih dodal še družinsko znanje pod taktirko Veronike Frelih.

"Moja nečakinja je končala najvišjo šolo v Bordoju in je trenutno strokovnjakinja z najvišjo izobrazbo v Sloveniji, kar se tiče vina," pravi in dodaja, da ima nečakinja tudi veliko veselje do tega dela. To vidi kot razširitev družbe, s ciljem povezovanja vinarjev in osvajanje svetovnega trga.

Sodelovanje in povezovanje slovenskih vinarjev bi Sloveniji prineslo prepoznavnost?

Kaj bi Frelihov nakup Vinakoper pomenil za podjetje? Do zdaj se je sicer kot možni kupec omenjal tudi odvetnik Andrej Toš. "Družina Frelih ima seveda veliko sinergijo v živilski industriji in tudi občutek za vizijo in prihodnost," priznava enolog Zdravko Mastnak. "Vsa njegova podjetja so se do sedaj širila in rasla. Vinarji smo se do zdaj na nek način bali kapitala in dobrih investitorjev. Tu je Slovenija morda nekoliko podhranjena," dodaja.

Takšni investitorji so po njegovem mnenju več kot dobrodošli, še posebej če imajo vizijo, kako povezati in kako prodreti na ta široki trg. "Danes trga ni brez močnega marketinškega oz. komercialnega vlaganja," pravi. Prepričan je, da prav tu Frelih pomeni dobro kombinacijo.

Tudi Mastnak je leta 2001 vodil uspešen konzorcij 12 vinarskih kleti. "Pod kontrolo smo imeli dva milijona steklenic vina in 12 dolenjskih vinarjev centralne cvičkove kleti v Krškem. Takrat je imel cviček zelo dobro ceno in močno pozicijo na trg," je dejal in dodal, da je to morda lahko eden od modelov, ko ima ena pokrajina lahko eno močno ime, "če je le vsak člen verige od vinogradnika do kleti povezan". "Ko se začne razprodaja, ko pridejo novi ponudniki s priložnostjo, da spustijo ceno na policah, to je zelo nevarna zadeva in na žalost se je to zgodilo tudi na Dolenjskem," pove.

Zdravko Mastnak
Zdravko Mastnak FOTO: POP TV

Slovenija ima sicer kup prepoznavnih vinarjev in tudi velike vinske kleti. Vendar pa ali bi ta sinergija vinarjev zajela tudi posamezne uspešne vinarje, ki so ime Slovenije ponesli v svet? To bi bilo dobro tudi zanje, če bi naredili celotno regijo in Slovenijo bolj prepoznavno, meni Mastnak. "Ko rečeš Francija, pomisliš na vino. Skozi določene tipe in izbore vin bi lahko velika in srednje-mala podjetja lažje napadla širše trge. V kombinaciji tega bi kakšen zelo močan veletrgovec morda želel zastopati in prezentirati naša vina v zelo široki regiji ali pa še širše," meni enolog. To pa po njegovem mnenju ne bi zajelo le velikih kleti, temveč tudi vse tiste, ki bi želeli sodelovati v takšnih povezavah.

"Imamo mega zvezde, sijajne in kulinarične mojstre. Jaz vedno s poklonom gledam na vse te zgodbe in tudi Vinakoper je bilo v nekem trenutku vodilno podjetje v tehnologiji in odlični kvaliteti," pravi. Slovencem je vino kultna pijača, dodaja, zato ni čudno, da je zaznamovana tudi v naši državni himni. "Manjka nam le še ta majhen kanček močne prepoznavnosti in skupnega napada na široke trge. Tu se ne smemo bati, ali bo zraven stopil Hrvat ali celotna regija. Ti igralci imajo kapital in možnost, da lahko to naredijo," še poudari.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sandi101
06. 05. 2021 13.12
+2
Je pa zanimivo ko Srbski tajkuni kupujejo vse po Sloveniji se pa nihče ne pritožuje.
VAREN
06. 05. 2021 12.02
+0
Še nobeno, tajkunu prodano podjetje v Sloveniji, ni napredovalo pa tudi to ne bo.
Bogdan Kranjc
06. 05. 2021 11.48
Tajedobra Marino Portorož kupi firma kinima zaposlenih toje sigurno levičarski unikum.
Spegu
06. 05. 2021 11.27
+3
Z vsem spoštovanjem do cvička - ne gre to lokalno vino (ki ga tržijo samo v delu Slovenije) primerjati s sortami, ki jih goji Vinakoper in so že uveljavljena tako doma kot v tujini - shiraz, rumeni muškat, .... da refoška in malvazije sploh ne omenjam.
audirs
06. 05. 2021 10.35
+6
Sem zato da če človek hoče narediti še boljše iz tega kar Vina Koper trenutno so potem okej ni težav. Težava je samo da ti bogati ljudje nevem če so pripravljeni plačati za podjetje, nepremičnine, klet, itd. toliko kolikor je dejansko vredno!! Dejansko ne za pol dejanske cene. Tukaj pa se zgodba zaključi če bo prodano pod tržno ceno. Ker DUTB obrača naš davkoplačevalski denar!!
Lovec na mušice
06. 05. 2021 10.20
+7
Pred leti je glavni enolog Iztok Klenar zapustil Vinakoper. Od tedaj je kakovost večine njihovih vin drastično upadla.
Bogdan Kranjc
06. 05. 2021 10.06
+2
Kje Carlova kampira nič ne poroča ješla v izolacijo ubogi Simonović.
detect
06. 05. 2021 09.55
+4
Ko je slišal za izjave o nacionalizaciji, ga je stisnilo pri srcu. Upal je namreč, da so časi, ko se je bilo treba bati odvzema premoženja, že davno minili. Pravi da nima občutka, daje bogat. hehehe...
TistoPravo
06. 05. 2021 09.44
+9
A na dolgimrok bodo iz grozdja začel marmelado delat...alko manija gre počasi v zgodovino velike bolezni človeštva
MUNGATUMBA
06. 05. 2021 11.32
Za to, ga pa dajmo do takrat.. sicer si bodo pa sami krivi da bodo ob užitek..
CIGU MIGU
06. 05. 2021 09.29
+23
za poznavalce,cilj ni vina koper,cilj je vinograd na debelem rtiču in pospešena gradnja turističnih kapacitet nad klifom,ozadje je skrito
maršal Broz
06. 05. 2021 10.07
-13
MUNGATUMBA
06. 05. 2021 11.36
+2
maršale- pojdi hitro čez ta klif- vinograde, na čudovito divjo plažo pod njo, do katere so si bivši jugo vojaki vklesali stopnice.
rocky6
06. 05. 2021 12.55
+1
sej na dalec res zgleda lepa plaza.. sam na blizu pa dalec od tega.. pa se nevarno, da bol tezko se je sonct spodej.. nije to zakintos.. bi kr rabl gore mivke, peska, da bi tam spodaj res uspelo kaj cudovitega..
rocky6
06. 05. 2021 12.57
+0
s tem da gore peska, mivke tam spelat je pa tut problem.. od zgoraj dol sipat bi naredl vec skode kot koristi.. s helikopterjem je pa tut noben nebo vozu, pa si lah se tak tajkun.. razn ce se je dost beguncev nabralo da jo bodo pes nosil..
tron3
06. 05. 2021 09.29
+11
Spet eden najbogatejših Slovencev, zgodbe o njih so Vam pa itak znane, denar imajo ljudje, ki si sploh ne mislite da ga imajo toliko in to pridno skrivajo pred vsemi, zraven pa še povrhu živijo čisto nič drugače kot vsi ostali, na zunaj seveda.
MUNGATUMBA
06. 05. 2021 11.37
+5
To so pravi bogataši.. ne pa ti kvazi, ki se blefirajo d aga majo.. pa vse na lizing in fafing.. doma pa krompir v župi in RK / Karitas paket
rocky6
06. 05. 2021 12.57
+0
ti bogatasi na teh lestvicah zakreditirani do grla..
Banion
06. 05. 2021 09.23
+7
Upajmo sa mu bo uspelo in ne bo zopet nastopila slovenska zavist ter bomo raje prodali tujcem kot smo obe mineralni vodi in celo prehrambeno industrijo
User416781
06. 05. 2021 09.44
+8
Saj je bilo skoraj vse prodano najprej slovenskim lastnikom in kaj se je zgodilo...
Banion
06. 05. 2021 10.28
+6
pero, zgodila se je politika na čelu z nekim ekonomistom ki je slučajno postal minister in prepovedal podalšanje kreditov, torej zavistnež in nesposonež a večno komentator, lobist za TEŠ 6 in še kaj
AlternativeFacts
06. 05. 2021 09.13
+7
In tudi verjsamem, da slovenski vinarji, ki so danes že priznani in uveljavkljeni v svetu, komaj čakajo, da se povežeji s frelihovim nakupom Vina Koper, po možnosti si celo želijo, da bi znamke, ki so uveljavljene kar prenesli na Vina Koper... če verjamemo seveda....
igor1
06. 05. 2021 09.12
+5
upam na boljse vino redko pijem ampak ko vzamem njihovo vino sem 3 dni bolan
scipio
06. 05. 2021 09.18
+11
Verjetno problem ni v kvaliteti ampak v kvantiteti. Mene po buteljki VK malvazije na podlago nikoli. Vsak naj najde svojo mero in z njo ravna kot z zlatom.
CIGU MIGU
06. 05. 2021 09.35
+4
igor1
06. 05. 2021 09.37
+1
dajajo zveplo..ko vzamem od kaksnega kmeta ki ne dodaja nic sem zdrav
vagabund
06. 05. 2021 10.25
+3
In ti misliš, da tvoj kmet ne dodaja nič?
martinov
06. 05. 2021 10.32
-1
Ti pa pivec, da ne veš, da žveplo gre samo v belo vino ! Vina Koper prodaja večino rdečega, pa malo preveč skadkega Rumenega moškata !
Rožice so zacvetele
06. 05. 2021 11.26
+2
Žveplo gre v vsa vina, ne samo v belega, le v tem ga je malo več.
Rožice so zacvetele
06. 05. 2021 11.31
+4
Igor1 tudi jaz tako nakupujem. Pri takem vinu je potrebno samo paziti, da je steklenica vedno polna, kar ostane, se prelije v manjšo steklenico. Tako vino bo vedno enakega okusa. Če bo v steklenici preveč zraka, npr. v litrski le pol litra vina, se bo okus spremenil. Te bojazni pri nakupu ustekleničenih vin v trgovini ni, ker le-te vsebujejo veliko žvepla in se okus ne spremeni. Posledično glavobol pri preveliki količini popitja. Glavobol je od žvepla in ne alkohola.
Rožice so zacvetele
06. 05. 2021 11.34
+2
Igor1, vsi dodajajo, vendar ta, ki ne stekleniči zelo malo, zaradi jasnosti in tudi, da se ne pokvari.
AlternativeFacts
06. 05. 2021 09.07
+6
Ste že pozabili, kako je država plačevala za uničenje vinograda? Sedaj je pa to naenkrat investicija? Seveda, za lasten žep, država bo pa spet izpadla iz voza...
Letmethink
06. 05. 2021 09.05
+0
Je Dana v stecaju? Slabo detektaš..
Metalllca
06. 05. 2021 09.04
+18
Je pa zanimivo ko Srbski tajkuni kupujejo vse po Sloveniji se pa nihče ne pritožuje.
AlternativeFacts
06. 05. 2021 09.08
+5
Bolj je zanimivo, da eni ne znmorete dojeti, kdo prodaja...
MUNGATUMBA
06. 05. 2021 11.39
+1
detect
06. 05. 2021 08.57
-8
spet eden,ki nima nikoli dovolj.konec je pa že poznan,stečaj ,delavci pa ne bodo dobili nič.
SenecaLucius
06. 05. 2021 09.04
+11
Spet eden, ki samo komentira brez da bi prebral članek in pogledal video. Očitno imate eni močno željo, da poleg domačim razkrijete svojo bebavost še celi Sloveniji!
scipio
06. 05. 2021 09.11
+4
Čakmal, detect. Ne mešaj takoj na začetku podjetniške iniciative in sindikalizma. Brez prve ni delovnih mest. Za te skrbi imamo že Luko Mesca in njegove fante. Od skrbi samih sicer nikoli ni nič bolje. Brez dela in vložka namreč ni vina. Res pa je tudi, da ga je bolje lokat kot kopat. Še bolj res pa je, da pri prvem kozarcu človek pije vino, da pri drugem vino pije vino in da od tretjega dalje vino pije človeka. A nekaj koprske malvazije mi gre vedno dobro z orado na žaru, ne branim se ju prav nič, tega dnara sta vredni. Za zdaj.
detect
06. 05. 2021 10.00
-2
Maja Kajza
06. 05. 2021 08.55
+8
Treba se je učit iz napak, kaj je šlo narobe, da je tako uspešna firma kot je Vinakoper propadel. Da se jo ne ponovi.
morfo
06. 05. 2021 09.03
+6
Preveč familijarnih vodilnih položajev v firmi in razpršeni delničarji ki jih zanima samo zaslužek, posledično manj investicij v firmo in tako konkurenčnosti drugim.
User416781
06. 05. 2021 09.48
+1
Vinakoper je propadlo podjetje? Tega pa nisem vedel...
User416781
06. 05. 2021 09.53
+5
Skoraj 10 mio EUR prihodkov in 1.5 mio EUR dobička. Kar dobro za podjetje, ki je propadlo...
janimir
06. 05. 2021 13.43
+1
roten
06. 05. 2021 08.52
+8
Verjetno bo bolje kot sedaj
Walter Pravicek
06. 05. 2021 09.00
+2
A vinarji Slovenije nimajo svojega biltena za obvestila?Razen Primorcev nikogar ne ganejo nakupi in prodaje vinogradov,kleti ali "pušnšankov"na primorskem je to osmica!Nikogar!Kaj kdo pije bo še naprej,etiketa,če jo bo spremenil, bo kupcu povedala ali tem flašam zaupajo ali starim napisom,letnikom in imenom vina,ki je flaširano!Ostalo som pravljice!
martinov
06. 05. 2021 10.35
+2
Svoje vinograde obdelujejo in pod nizko ceno grozdja prodajajo Vina Koper, ker drugega nimajo !!