Slovenija

Kaj bo s koncesijami v zdravstvu?

Ljubljana, 31. 01. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
7

Ustavni sodniki so razveljavili določbe Zakona o zdravstveni dejavnosti, ki omogočajo podaljševanje koncesij v zdravstvu. Po izteku 15-letne koncesije bo po novem potreben nov razpis oziroma nov postopek za podelitev koncesije. Koncesionarji so razočarani in opozarjajo, da bodo kratko potegnili bolniki. Hkrati pa menijo, da so koncesije preživete in jih je treba ukiniti.

Prvi med družinskimi zdravniki, Igor Muževič, je postal koncesionar v domu starejših pred približno desetimi leti. Kontinuiteta je po njegovem ena glavnih prednosti koncesionarja, ki ostaja v enem kraju s svojimi bolniki. Tudi britanska raziskava, ki so jo objavili pred dobrimi štirimi leti in je zajela devet različnih zdravstvenih sistemov iz devetih različnih držav ter štirih različnih celin, je pokazala, da ljudje, ki leta hodijo k istemu zdravniku, živijo dlje.  

"Problem je, ker študije kažejo, da če zamenjaš izvajalca, bodisi zaradi nasilnega odvzema koncesije, smrti, upokojitve, se smrtnost bolnikov za nekaj let poveča za 30 odstotkov, ki so tam obravnavani. V bistvu s to odločbo lahko pričakujemo, da bo kar nekaj ljudi po nepotrebnem umrlo," pravi Mužević. Podobno meni tudi Igor Dovnik, pediater koncesionar in tajnik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. S tem, da ne bo možno po 15 letih podaljšati koncesije, pač pa bo treba v nov razpis, bodo na slabšem predvsem pacienti, opozarja. Dodaja tudi: "Ker že v tem hipu brez vsega, kar počnemo koncesionarji in čisti zasebni zdravniki, bi pacienti dobili mnogo manj storitev, ki jih potrebujejo in na katere predolgo čakajo, kot pa s tem, kar počnemo mi."

Po novem bo morala občina oziroma ministrstvo za zdravje najpozneje leto pred iztekom koncesije preveriti, ali potreba po koncesiji še obstaja. V tem primeru jo bodo morali podeliti z javnim razpisom, ne pa nujno tudi dotedanjemu koncesionarju.

Dovnik trdi, da to, kar se dogaja zdaj, pravzaprav odvrača številne kolege, ki bi se podali na pot koncesionarstva. Ker s tem, ko si omejen časovno na 15 let brez prave možnosti ali pa z dvomljivo možnostjo podaljšanja, so investicije, ki so povezane s tem, da ti neko dejavnost počneš, pravzaprav vprašljive, meni Dovnik. 

Sicer pa v Združenju, po besedah Dovnika, menijo, da so koncesije preživete in jih je treba ukiniti, hkrati pa omogočiti vsem zdravstvenim delavcem, da se v sistem vključujejo pod enakimi pogoji. Kako bodo glede koncesij ravnali na ministrstvu, ali načrtujejo njihovo ukinjanje in kako gledajo na odločitev ustavnih sodnikov, naj bi odgovorili konec tedna na novinarski konferenci.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
31. 01. 2023 15.04
-5
Pa ne vem zakaj v Sloveniji komplicirate, zdravniki naj delajo privatno, vse posle pa plačuje državno zdravstveno zavarovanje. Pa je res pomembno kdo upravlja posel, pomembno je kdo ga plača.
multisola3
31. 01. 2023 16.33
+5
To ni čisto res. Ker v tem primeru bi lahko zasebnik zaračunal kolikor bi hotel. Poenotit jih pa tudi ne moreš, ker neki mali zasebnik ima sigurno slabše dobavne pogoje kot nek UKC.
mackon08
31. 01. 2023 17.14
+5
nikhrast pa daj no sploh ni pomembno kdo ga plača, ker se to itak ve, pomembno je koliko se plača kapiš?
nikhrast
31. 01. 2023 17.29
-3
Pa ni v Sloveniji nobene kontrole, zdravstveni sistem ne pregleduje koliko se plača za vsak servis. Tu v Kanadi je to točno določeno, koliko dobi zdravnik plačano za pacientov obisk, za vsako injekcijo, za recept..., vse to ureja tudi tajnica. Še če sem "no show" pri obisku zdravnika, me pa to stane $50, zavarovalnica ne bo to plačala.
zoran pušenjak
31. 01. 2023 10.02
+2
Najboljše da se ukine zdravstvo pa se naj bolni znajdejo kot vejo in znajo.
Grma53
31. 01. 2023 09.31
+1
Zdravstvo je potrebno popolnoma uničiti, tako da bodo ostali le veterinarji, ki bodo skrbeli da bo perjad zdrava.
mackon08
31. 01. 2023 09.25
+1
Jaz imam zdravnika koncesionarja sem zelo zadovoljen z njim.