Slovenija

Kaj bo s plačami medicinskih sester?

Ljubljana, 02. 02. 2009 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dogovor o začasnem 20-odstotnem povišanju plač srednjim medicinskim sestram, ki opravljajo delo višjih, se je iztekel, novi predlog pa se je 'zataknil' na ministrstvu za javno upravo.

Bolje vrabec v roki kot golob na strehi, je o dogovoru o plačah medicinskih sester, ki se je v soboto iztekel, dejala predsednica njihovega sindikata Vesna Rugelj. Dogovor bodo najverjetneje podaljšali za eno leto.
Bolje vrabec v roki kot golob na strehi, je o dogovoru o plačah medicinskih sester, ki se je v soboto iztekel, dejala predsednica njihovega sindikata Vesna Rugelj. Dogovor bodo najverjetneje podaljšali za eno leto. FOTO: POP TV

V soboto se je iztekel dogovor, ki so ga septembra lani podpisale srednje medicinske sestre s tedanjim ministrom za javno upravo Gregorjem Virantom o začasnem 20-odstotnem povišanju plač tistim, ki opravljajo zahtevnejša dela. Novega dogovora še niso podpisali, saj se je predlog "zataknil" na ministrstvu za javno upravo.

Septembrski dogovor je predvideval, da bodo višino plač srednjih sester, ki opravljajo zahtevnejša dela in dela diplomiranih medicinskih sester, uredili z nacionalnimi poklicnimi kvalifikacijami. A slednje so "padle v vodo" po sestanku med predstavniki ministrstva za šolstvo in srednjih ter visokih zdravstvenih šol. "Enoten zaključek je bil, da so potrebne določene izpopolnitve šolskega programa na srednji stopnji, poleg tega pa je treba v celoti realizirati predpisan praktični pouk za višje medicinske sestre na vseh visokih šolah," je v začetku januarja pojasnil direktor direktorata za zdravstveno varstvo Janez Remškar.

Na ministrstvu za zdravje so se v tem mesecu sestali s predstavniki medicinskih sester in pripravili predlog novega dogovora. Tega so poslali v potrditev na ministrstvo za javno upravo, kjer pa mu niso dali zelene luči. Podpisniki sporazuma se bodo tako predvidoma znova sestali naslednji teden, ko naj bi se dogovorili o podaljšanju sedanjega sporazuma. "Mnenje ministrstva za zdravje je, da bi ga podaljšali za eno leto," je za 24ur.com povedala predsednica sindikalne konference sester Vesna Rugelj.

Dejala je, da s sedanjim dogovorom sestre niso povsem zadovoljne, saj bi morali za enako delo dobiti tudi enako plačilo. "Če so ti ljudje doslej znali delati, če so uspešno in strokovno delali, ne vidim razloga, zakaj kar naenkrat ne bi znali," je še dejala. "V končni fazi lahko prideš do nekega znanja ali po formalni poti s šolskim sistemom ali pa po neformalni poti z nekim dodatnim izobraževanjem ali v praksi sami. Ampak prideš konec koncev do enakih zaključkov," meni Rugljeva. Če jim naložijo takšno delo kot bolj izobraženim sestram, naj jim dajo tudi takšno plačo, še pristavi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
04. 02. 2009 12.50
+2
povojček, ti imaš pa popolnoma prav, hipertrofija teh visokih, zdaj diplomiranih sester (delajo že magisterije in doktorate iz "nege"), je bila katastrofalna napaka! Na vsakih par deset km imamo neko visoko šolo ali fakulteto za izdelavo teh diplomiranih sester in zdravstvenikov, blazno jih rabijo, nihče pa ne ve, kaj počnejo, razen da si izmišljajo nove obrazce in formularje.
populus
04. 02. 2009 10.58
+2
poglekte. preden se prepirate tukaj na forumu srednja sestra zasluži okol 800 evrov z vsemi dodatki vred in opravlja delo od a-ž.tukaj je treba ločit diplomirane sestre ki v zdravstveni negi krepko dvignejo odstotek višine plač! diplomirane sestre so v prvi meri plačane zelo dobro in v okviru zdravsta bore malo naredijo ,večina jih med rednim delovnim časom dela za zbornico in jim je skrb za bolnika ali poškosovanca milo rečeno malo mar!srednje sestre pa so tiste ki so preobremenjene in poleg svojega dela večinoma delajo še vsaj polovico dela diplomiranih sester da lahko one guncajo svoje tazadnje po sestenkih in seminarjih od katerih srednje sestre nimajo tako ali tako nič! dejmo srednjim sestram dostojanstvo in malo boljšo plačo ker če si to kdo zasluži si jo one!večina ki to berete je bilo rojenih prav z pomočjo srednje sestre -takratne izobrazbe babic. z prihodom diplomiranih sester se je kvaliteta počutja bolnikov na oddelkih zmanjšala verjetno za dobrih 50 % kaj morejo oddelki imet zaposlenih po 5-7 diplomiranih sester da urejajo papirje ?medtem ko velikokje po sloveniji ob 30 bolnikih na oddelku in 5 diplomiranim sestram delata na oddelku samo 2 srednji sestri in ljudje s temi imate kontakt,PRAV TI DVE STA TISTI KI SKRBITA ZA VAS IN VAŠE DOBRO POČUTJE ,ostalo je pa bolj kot ne bolj boj za stolčke in čimmanj dela in prelaganje dela na srednje sestre in da nebi o kakem mobingu sploh začeli držat katero od tem lep pozdrav vsem bralcem in varen dan
Tonček Balonček
03. 02. 2009 21.13
-1
Ne nakladaj, prešolaj se!!
Buena Vita
03. 02. 2009 20.13
-1
medicinci nehajte grozit,ker vas ne bomo ne poslušal ne podpiral malo si prevetrite znanje teorije,za kaj in koga ste se šolale, nihče vas v nič ne sili,zato ne izsiljujte,ker vas podpiramo,žal vedno manj in čigava krivda je,ne naša -pacienti smo in imamo pravice,vi imate dolžnosti to dejstvo dejte na tehtnico,bomo videli kaj bo prevagalo izsiljevanje zagotovo ne, imate pa možnost ali se prezaposlit ali došolat
Buena Vita
03. 02. 2009 20.07
-1
huh sej vsak ki kaj nase da,gre k privatniku pipčki
strogoff
03. 02. 2009 13.44
+1
Najprej naučite pravilno medicinske stroke in medicinske etike VSE zdravnike v RS, in se šele potem lotite popolnejšega izobraževanja medicinskih sester v RS !! _ _ _ Grrrrrrrrrrrrrrr !
laksi
03. 02. 2009 11.19
-1
saj če hočeš dobro storitev tak moraš iti privat. Tak da, naj znižajo glede na to kako in koliko delajo.
smalsister
03. 02. 2009 10.23
tisti, kateri pravite, da so plače dovolj visoke, ne jamrejte, ko vas bo zdravstveno osebje pustilo izkrvaveti v čakalnici...na žalost živimo v čudnem svetu, kjer je edina vrednota, denar...če ga nimaš, ne opravljaš dela, niti nisi deležen uslug, na bilo katerem področju...upam, da vam je to jasno...zato, tisti, ki pravite, da si ne zaslužijo več, še enkrat premislite, kam to pelje...najbolje, da jim zmanjšajo plačo in potem bomo vsi pričakovali kvalitetno medicinsko oskrbo...pa ja de :)
Tonček Balonček
03. 02. 2009 10.16
SadniJ, sestre pač nimajo odgovornosti, saj ne smejo odločati o ničemer.
balkanac_86
03. 02. 2009 10.09
-2
ko so diplomirane med. sestre 4 leta se učile na faksu so navadne med sestre lepo že delale pa služle dnar zdej bi pa mele skor isto plačo NAJ SE SPRAVIJO NA FAKS PA NAJ POTEM ZAHTEVAJO
J.K. & Gang
03. 02. 2009 08.55
+1
Največjo odgovornost na oddelkih imajo ravno srednje medicinske sestre, medtem ko dohtrji in višje sestre lepo spančkajo na toplem po svojih pisarnicah. In če si kdo zasluži več so to ravno srednje med. sestre.
laksi
03. 02. 2009 08.32
-1
pa kaj te sestre bi imele dvakrat višje plače od inženirjev
porka.malorka
03. 02. 2009 08.24
-1
Če se jim zdi da majo nizko palčo v primerjavi z gospodarstvom pa naj dajo odpoved in v tovarno
karlek
03. 02. 2009 08.10
zdej mi pa nič več jasno, najprej vlada govori kako bo v javnem sektorju znižala plčae potem pa komu je potrebno povišati, strinjam se, d aimajo medicinske sester ponekod bistevno prenizke plače, ne strinjam pa se s tem da poskušajo razvrednotiti pridobljeno izobrazbo s študijem, bolje bi bilo zahtevati od vrlih sindikalistk kaj so delale v pogajanjih da so samo eni tarifni skupini uredili zadevo, naj pa sindikat pokrije to razliko.
Buena Vita
03. 02. 2009 00.46
PAHOR IN ERJAVEC STA SE TAKO KRJAVILA DA BOSTA POVEČALA PENZIJE IN PLAČE ZDAJ PA NEJ IZPOLNIJO OBLJUBLJENO DENARJA JE ,NAJ GA KR LEPO KOORDINIRAJO SAJ SO TAKO KRIČAJI DA ZMOREJO ja ,zmemeti,zmorejo tulit in se dreti,cmerit janša nima fedrov v komolcih,ne skačejo njegove roke na glasovalni ukaz velikega volovodje janša je zvest svojim volivcem KAJ SMO MU KAJ ZAMERILI,JE NAREDIL KAJ PROTI NAŠI VOLJI-NI VI LEVAKI PA KOORDINIRAJTE SVOJEGA VOLOVODJO
Tonček Balonček
02. 02. 2009 21.53
Danny11, ti boš apč kakšen direktor klinike ali vsaj koordinator za stike z javnostmi na kakšni kliniki! A ni to v redu? Saj iamš enako visoko izobrazbo kot zdravniki!
Danijel Unger
02. 02. 2009 21.43
SLAB POKLIC, SLABA KVALITETA DELA, ITD.... ŽAL=TAKO;O(
Tonček Balonček
02. 02. 2009 20.18
Struktura zaposlenih v UKC je katastrofalna. Nezdravstvenih delavcev je skoraj polovica, od formalno zrdavstvenih jih pa tudi par deset odstotkov ne dela s pacienti. Menda ja nimajo toliko hišnikov, vzdrževalcev, piarovcev, računovodij, kuharjev itd., pravnej, varnost itd jim itak opravljajo "zunanji"! Denar v hišo jim praktično prinaša manj kot 40 odstotkov zaposlenih, kar je blamaža organizacije, managementa, ministrstva in še koga!!! Tam delujejo armade računalnikarjev, planerjev, analitikov, komunikologov itd.... Sramota! Včasih s emi zdi, d aje ecla klinika kot akk oddelek dr. Housa!
Buena Vita
02. 02. 2009 20.18
NE.NE PREJ KAKOVOSTNO DELO OPRAVIT IN NA UČINEK PLAČO DAT PA SE NEHATE TAKOJ KREGAT TA PRIDN BODO DOBRO PLAČAN TA LENIH ITAK NIHČE NE RABI MALA MATEMATIKA--PRVI RAZRED O.Š
Danijel Unger
02. 02. 2009 19.47
Saj to je itak totalen polom, le kaj vraga me je udarlo po glavi, da sem se vpisal na fakultetoza zdravstvene vede v mb-ju!!!! Zdaj mam diplomo, pa se bom lahko nanjo čez kakih 10 let sam požvižgal! KATASTROFA!!!! V tem poklicu ti je res služba na prvem mestu, družina pa na zadnjem! Boljše bit vse drugo kot pa tole!