Slovenija

Patria: Proizvodnja začasno preložena

Ljubljana, 02. 09. 2009 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.Š./V.L./STA
Komentarji
61

Direktor Patrie za Slovenijo Hessulf je dejal, da so ustavili "novo" proizvodnjo v Gorenju, dokler ne bo prišlo do spremembe v pogodbi. V Patrii so izrazili pripravljenost na pogovore.

V Gorenju, kjer poteka proizvodnja patrij, poudarjajo, da zaenkrat v njihovem programu ni sprememb in da proizvodnja v Indopu v Šoštanju poteka normalno. Na novinarsko vprašanje, če držijo informacije, da bo Patria prekinila sodelovanje s Slovenijo, in sicer Indopom, ki ima pogodbo s Kolesnikom, so na Patrii odgovorili, da "to ni res".

Patria na Pohorju
Patria na Pohorju FOTO: Jani Dolinšek

V nadaljevanju pa so zapisali: "V skladu z določili javnega naročila je Patria, da bi izpolnila obveznosti glede prodaje oklepnikov, vzpostavila sodelovanje z lokalnim proizvodnim partnerjem Indop. Trenutno smo ustavili 'novo' proizvodnjo, dokler se ne bomo dogovorili o spremembi pogodbe glede nakupa oklepnikov," so še sporočili iz finskega podjetja.

Vlada naj bi kupila le 80 patrij

Slovenska vlada je pri Patrii zmanjšala število naročenih osemkolesnikov, in sicer s prvotnih 135 na okvirno 80, je za finsko agencijo STT dejal predsednik Patria Land & Armament Seppo Seppälä. Na obrambnem ministrstvu informacije ne komentirajo. Pojasnjujejo namreč, da se s Patrio še niso pogajali o novem številu vozil.

Indop in Patria sta vzpostavila dolgoročno sodelovanje pri proizvodnji kolesnikov. Patria je izrazila pripravljenost in že nekaj časa čaka na povabilo MORS na pogajanja o spremembah pogodbe, so še dejali.

Predstavnik za stike z javnostmi na ministrstvu za obrambo Aleš Sila je povedal, da je ministrstvo obvestilo podjetje Patria, da nameravajo pristopiti k pogajanjem za spremembo pogodbe o nakupu vozil. S spremembo pogodbe bodo določili novo strukturo, število, dobavne roke in poskušali znižati ceno, pojasnjuje Sila.

Ob tem so na ministrstvu finskemu podjetju po njegovih besedah omenili "nekatere parametre" glede novega števila dobave vozil, vendar niso omenjali konkretnih številk. Potrdil pa je, da nameravajo s spremembo pogodbe o nakupu patrij število vozil zmanjšati na manj kot 100.

Proizvodnja začasno preložena

Področni direktor podjetja Patria za Slovenijo Wulf Hessulf je danes potrdil, da je podjetje ustavilo dobavo novih sestavnih delov za proizvodnjo novih oklepnikov 8 x 8 v Gorenju. Pojasnil je, da je začetek proizvodnje novih vozil začasno preložen, dokler se z ministrstvom za obrambo ne dogovorijo o spremembi pogodbe nakupa vozil.

Ob tem je dodal, da so se v Patrii že nekaj časa z ministrstvom pripravljeni pogajati glede spremembe pogodbe oz. glede "prilagoditve nove številke ter opremljenosti" vozil. Hkrati je dejal, da se trenutno osredotočajo na zaključek izdelave 13 oklepnikov, ki so v različnih fazah dovršenosti izdelka.

Proizvodnja se osredotoča na finalizacijo

Reprogramiranje pogodbe o dobavi osemkolesnikov je že nekaj časa v središču pozornosti. "Neformalni pogovori med ministrstvom za obrambo in Patrio kažejo na veliko manjše število vozil in pomembne spremembe v oborožitvi. Doslej je bilo MORS-u dobavljenih 13 kolesnikov, ki so že plačani, približno enako število vozil v različnih fazah izdelave pa je v tem trenutku v proizvodnji," so v skupni izjavi Patrie in Gorenja sporočili za 24ur.com.

Patria na Pohorju
Patria na Pohorju FOTO: Jani Dolinšek

"Ministrstvo za obrambo je nakazalo, da za ta vozila trenutno nima sredstev. Zaradi obvladovanja stroškov naraščajočega števila gotovih vozil je Patria sprejela začasne ukrepe glede proizvodnje dodatnih vozil. Proizvodnja se ni ustavila, ampak se osredotoča na finalizacijo tistih vozil, ki bi lahko bila dobavljena konec tega leta in prihodnje leto," so še obrazložili v skupni izjavi.

Vozila samevajo

Sestavljenih in pripravljnih je že več kot dvajset vozil, ki pa jih obrambno ministrstvo ne prevzame. Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac ni želel komentirati izjave o prekinitvi dobave, je pa omenil, da imajo v odnosu s finskim podjetjem zavarovane svoje interese. Kaj bo s celotnim poslom, ki je vreden 280 milijonov evrov, se še ne ve, je pa bil del zaposlenih v Gorenju že premeščen na druga delovna mesta v orodjarni.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac prekinitve proizvodnje ne komentira, je pa v torek izpostavil, da je posel ustrezno zavarovan.
Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac prekinitve proizvodnje ne komentira, je pa v torek izpostavil, da je posel ustrezno zavarovan. FOTO: POP TV

Na ministrstvu za obrambo so pojasnili, da zaenkrat še ne vedo, ali so že dobili uradno sporočilo Patrie o ustavitvi proizvodnje, in da je zadevo v tem trenutku težko komentirati.

Na Ministrstvu za obrambo so danes  za 24ur. com znova potrdili, da so do sedaj prevzeli zgolj 13 vozil, ki ustrezajo vsem varnostnim in tehničnim zahtevam, dokler pa ne bodo sklenjen nov dogovor o količini, stroških in dobavnih rokih, novih vozil ne bodo prevzeli.

Poudarili so še, da do konkretnih dogovorov o spremembi pogodbe s predstavniki Patrie še ni prišlo, prizadevali pa si bodo za znižanje stroškov. Potrdili so še, da bo ministrica za obrambo Ljubica Jelušič preučila možnost, da bi z dokumentov o nakupu oklepnikov umaknili oznako zaupno.

Uresničitev zastavljenih ciljev

Odbor za obrambo je v torek opravil razpravo o poročilu Računskega sodišča RS o nakupu patrij. Po skoraj peturni razpravi je na koncu sprejel več sklepov, med njimi tudi sklep, v katerem vlado poziva, naj preuči pravne možnosti za enostransko prekinitev pogodbe o nakupu oklepnikov, vključno z oceno, kakšne posledice bi imela takšna prekinitev. Prav tako so člani odbora vlado pozvali, naj pripravi izhodišča, na podlagi katerih se bo v prihodnje odločala o nadaljnjih ravnanjih glede nakupa oklepnikov. Še pred tem pa je odbor na predlog koalicijskih poslancev s sklepom ugotovil, da je bil nakup oklepnikov 8 x 8 negospodaren in neuspešen.

Odgovor na vprašanje glede prekinitve dobave.
Odgovor na vprašanje glede prekinitve dobave. FOTO:

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je med razpravo dejala, da z nakupom patrij ne bo mogoče realizirati vseh ciljev, ki si jih je zadala država. Prav tako ne bo mogoče v celoti izpolniti zavez, danih Natu. Do istega zaključka so prišli tudi revizorji, kar je zmotilo poslance največje opozicijske stranke (SDS).

Kot je znano, je Računsko sodišče ugotovilo, da nakup ni bil izveden tako, da bi zagotovil ustrezno konkurenco med ponudniki tudi v fazi pogajanj, s čimer si je ministrstvo po mnenju revizorjev omejilo svojo pogajalsko moč.

Ali bodo dokumenti postali javni

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič zagotavlja, da bo ministrstvo upoštevalo vse pripombe računskega sodišča. Tako so tudi že upoštevali njegova priporočila glede izterjave pogodbenih kazni zaradi zamude pri nakupih. "Računi so izstavljeni, večina pogodbenih kazni pa je tudi že poravnana," je dejala.

Na predlog Cvete Zalokar Oražem (Zares) so člani odbora sprejeli tudi sklep, s katerim ministrstvo za obrambo in vlado poziva, naj iz gradiv, ki se nanašajo na nakup, odstrani oznako zaupnosti, posebej s "kriterialnega modela ocenjevanja ponudb, poročila o pregledu in ocenjevanju ponudb in spremembe predmeta naročila".

Zvonko Černač (SDS) bi, kot je dejal, pričakoval, da se bo računsko sodišče namesto s skladnostjo z zastavljenimi cilji države o tem, koliko oklepnikov bo imela, ugotavljalo, ali je ministrstvo za denar, ki ga je namenilo za nakup, dobilo najboljši izdelek. "Te ugotovitve v poročilu, kljub velikim besedam, ni," je dejal in dodal, da se namesto tega celo poročilo ukvarja z "nekimi formalizmi in formalnostmi".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
02. 09. 2009 20.15
Komunisti so krivi! Hočemo 500 patrij, kdo bo odgovarjal? Cvikel? Komaj čakam Janšev komentar! Za njega bo to seveda otročarija, imamo pomembnejše izzive etc....
SDS-MAFIJA
02. 09. 2009 19.18
kaj pa sploh proizvajajo,če na koncu ostane samo oklep???'
manco-capac
02. 09. 2009 18.15
Re Kekecimavasrad:" Razmetavanje davkoplačevalskega denarja, po drugi strani, pa se pri vseh teh miljonih "nesmiselnih" nakupov ne najde denarja za pedijatrično kliniko, dokončanje avtocestnega križa, Mure... in še mnogo bolj pomembnih in smiselnih zadev..." tudi za klinike, avtoceste in ostalo se porabi precej preveč denarja, kot bi bilo treba. Le kam gre?
8JASMIN
02. 09. 2009 17.48
Kolikor mi je znano, je bil denar že prišparan za PATRIE. Pa ga je verjetno porabila ta "potratna" koalicija. Saj so govorili :ERJAVEC, da denar je tu , kaj pa sedaj.... kake vreče ima KRIŽ-(zanič), da vse nekam USAHNE ??????
mindfucker
02. 09. 2009 17.45
sami rotisi, praksisi in ostali d.o.o. pa sistemske in ostale hopsasa - tehnike! slovenija republika palma de cocco!
8JASMIN
02. 09. 2009 17.35
yoosin: Bravo končno eden iz tujine, ki vidi kaj se dela v Sloveniji......
zahod.west
02. 09. 2009 15.21
ti so morili kot zverine in vse skrivali in vse še skrivajo...za eno pogodbo (in le pogodba in nič drugega) pa cel ta halo.......zares neokusni in demokratično nezreli ti zares stalinisti.......
zahod.west
02. 09. 2009 15.19
je pa zanimivo opazovati kako ti zares stalinisti delujejo........
8JASMIN
02. 09. 2009 14.53
A bo denar za SISTEMSKO TEHNIKO ?????? vEJETNO BO, KER ZATO BO POSKRBEL cvikl....
FolkloraS
02. 09. 2009 12.38
Pogodbo je potrebno prekinit, Svinjarije so se dogajale.
Sam Il
02. 09. 2009 12.24
Res te mine da bi se hodil na volitve! Dopridjal sem se, da bi pometel z nesposobnimi ekonomisti in pravniki, pa mi je faliran FDVjevec, ki se ima za admina pobrisal komentar. Govedna zabita sploh ne loci, kaj je za pobrisat in kaj ne! tinckavdane: saj ne morem verjet, da tako zabiti folk sploh obstaja v SLO. Potem se pa americanom delamo norca, ces, da so butasti! ODPRI OCI, slepec! takrat, ko je jansa bil na vladi je vse cvetelo! Za krizo NI kriv Pahor - pa ceprav je butast in nesposoben! kot je nekdo ze napisal; jasa = pahor = kresal = karel = golobic = SeKdo, ker so vsi isti, samo eni se slepite, ali pa ste tako zabiti, da slepo verjamete bodisi JJ bodisi BP! V SLO pa vse tone, vi pa se kar sledite, kot ovce! KekecImaVasRad: ampak eni se kar slepo sledijo tem barabam!!!
KekecImaVasRad
02. 09. 2009 12.16
Ali v Sloveniji res ni nekih sposobnih ljudi, ki bi znali vsaj kakšno zadevo speljat tako, kot je potrebno in brez AFER? Spomnimo se nakupa policijskega čolna P111, pa nesmiselno predelavo tankov T55, nakup mobilne vojaške bolnišnice, pa nakup Falcona...???? Razmetavanje davkoplačevalskega denarja, po drugi strani, pa se pri vseh teh miljonih "nesmiselnih" nakupov ne najde denarja za pedijatrično kliniko, dokončanje avtocestnega križa, Mure... in še mnogo bolj pomembnih in smiselnih zadev...
Dol.z.izdajalci
02. 09. 2009 12.15
Še kmalu, pa desničarji ne bodo imeli koga za voliti !!
FolkloraS
02. 09. 2009 12.09
Sprenevedanje, vseh skupaj. Sramotno.
Sam Il
02. 09. 2009 12.06
In, dokler bo tak folk pri nas ne gre upati, da bo slo kaj na bolje....
Sam Il
02. 09. 2009 12.00
tinckavdane: saj ne morem verjet, da tako zabiti folk sploh obstaja v SLO. Potem se pa americanom delamo norca, ces, da so butasti! ODPRI OCI, slepec! takrat, ko je jansa bil na vladi je vse cvetelo! Za krizo NI kriv Pahor - pa ceprav je butast in nesposoben!
tinckavdane
02. 09. 2009 11.52
Vi pa ste res neumni. Povejte mi kdaj je bilo lepše živeti, med Janševo vlado ali Pahorjevo vlado.
tinckavdane
02. 09. 2009 11.49
Vi pa ste res neumni. Povejte mi kdaj je bilo lepše živeti, med Janševo vlado ali Pahorjevo vlado. Janša zakon....
Dol.z.izdajalci
02. 09. 2009 11.45
Vsak rdeč minus bo pomenil milijardo pokradenega denarja ali pa desetkrat več.
alterego
02. 09. 2009 11.44
Finci niso vešči balkanskih manir, odtod vsa šlamastika