Slovenija

UKC Ljubljana: Res je, pričakovali smo, da bo deklica umrla, pa ni

Ljubljana, 07. 11. 2016 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
SVET/24UR/K.H.
Komentarji
219

Dveletna deklica Neža, ki so jo v UKC Ljubljana zdravili zaradi hudega srčnega popuščanja, žal neuspešno, zaradi česar so staršem že sporočili, naj se pripravijo na najhujše, se še vedno bori za življenje. Starši pravijo, da se njeno stanje izboljšuje. Na UKC so podali prva pojasnila, dokumentacijo o zdravljenju so zahtevali tudi na Zdravniški zbornici.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Očitno se nekaj premika
    02:19
    Iz SVETA: Očitno se nekaj premika
  • Iz 24UR: Starši čakajo zeleno luč za pot v tujino
    02:29
    Iz 24UR: Starši čakajo zeleno luč za pot v tujino
  • Iz 24UR: Bodo deklici odobrili pot v tujino?
    01:21
    Iz 24UR: Bodo deklici odobrili pot v tujino?
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z varuhinjo pacientovih pravic
    04:15
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z varuhinjo pacientovih pravic
Neža Arnolj
Neža Arnolj FOTO: POP TV

Zdravljenje oziroma bolje rečeno paliativna oskrba Neže Arnolj se od petka, ko so novinarji nazadnje govorili z njeno mamo, ni spremenilo. "Neža sedaj veliko joka, ker ji marsikaj ne ustreza, ko jo posedemo, ji ne ustreza, ko jo obrnemo, ji ne ustreza," pravi mama Zala. A za starša je to, da pokaže, kaj si želi in česa ne, že velik napredek.

"Noben nima pravice odločati, kateri otrok ima pravico živeti in kateri ne," pravi mama in dodaja, da ima svojega otroka rada ne glede na to, kakšne posledice in poškodbe ji bo bolezen pustila. Kljub ljubezni in trudu pa imata že pri pridobivanju drugega mnenja, dokaj zvezane roke, kar priznava tudi zastopnica pacientovih pravic Duša Hlade Zore.

Starša nimata več zaupanja v klinični center. Tudi drugo mnenje praviloma opravijo zdravniki iz iste ustanove, ki pa do sedaj deklice niso obravnavali. Starši lahko preko ZZZS zahtevajo drugo mnenje v tujini. Toda, v tujini pregledajo samo dokumentacijo, deklice pa ne, opozarja zastopnica pacientovih pravic.

Zdravstvena zavarovalnica deklice ne more poslati v tujino, če ne dobi zelene luči zdravniškega kolegija. Starši že enajst dni čakajo, da se ta sestane. Odgovore kliničnega centra čakajo tudi na zdravniški zbornici. "Ko bomo to dokumentacijo dobili, jo bomo dali na odbor za strokovna in medicinska vprašanja, ki bo presodil, kako naprej," generalni sekretar Zdravniške zbornice Brane Dobnikar.

Starši so sicer danes izvedeli, da jim bo zdravnica, ki je Nežo zdravila do trenutka, ko so jo premestili v paliativo, izročila še en papir. Dobili naj bi odpustnico, kjer naj bi bilo zapisano stanje deklice – da se odziva in da njeno srce dela.

Kaj bo potem z Nežo? "To je pa to na kar apeliramo vodstvo UKC in zdravnike. Če so zaključili zdravljenje in sklenili, da nimajo več opcij zdravljenja, otrok pa se bori in je vsak dan boljši, naj jo pošljejo na nadaljne zdravljenje," poziva Hlade Zore.

Na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so se danes sestali na to temo. Kot kaže, vztrajajo pri tem, da so Nežo ves čas pravočasno in ustrezno zdravili.

Pred trinajstimi dnevi so zato na ZZZS že podali vlogo za odobritev zdravljenja v tujini, ti so takoj naslednji dan UKC Ljubljana prosili za mnenje, ali so možnosti zdravljenja v Sloveniji res že izčrpane in ali lahko deklici pomagajo kje drugje. Odgovora iz ljubljanskega kliničnega centra še niso prejeli.

UKC Ljubljana predstavil svojo plat zgodbe

Na ljubljanskem kliničnem centru so podali prva pojasnila o poteku zdravljenja deklice. Kot je pojasnil predstojnik KO za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Ivan Vidmar, je bilo dekličino stanje ob prihodu v UKC Ljubljana tako kritično, da so jo tudi oživljali. Pojasnil je, da je bila Neža kandidatka za presaditev srca. "Da bi živela do presaditve, smo pljuča in srce umetno ohranjali," je dejal. Ker pa je deklica medtem doživela hudo možgansko kap, pa pogojev za presaditev ni več izpolnjevala, so pojasnili na UKC. "Res je, pričakovali smo, da bo umrla, pa ni," je priznal Vidmar. Na UKC Ljubljana so še pojasnili, da so deklico reševali urgentno, sredi noči.

Na UKC vztrajajo pri mnenju, da se punčke ne da pozdraviti. "Starši drugo mnenje odklanjajo, želijo le v tujino," je dejal Vidmar. "Povedali smo, da dvomimo, da jo bo kakšen od centrov po svetu sprejel, če mi ne damo dokumentacije, starši pa tega ne pustijo," je še povedal.

Strokovna direktorica Marija Pfeifer pa je bila jasna: "Konzilij bo težko potrdil, da deklico pošljejo v tujino, saj ji niti tam ne bodo mogli pomagati."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (219)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nicor
10. 11. 2016 22.46
Pa kaj za boga je s temi dohtarji? Dneve dolgo se sploh ne sestanejo v takem primeru, kaj mečkajo, kaj skrivajo? Lahko so se zmotili pri diagnozi, terapiji, to razumem, ampak da zdaj mečkajo, tega pa ne. Meni so ob ugotovljeni (tudi lastni) napaki zvonili vsi alarmi, pa ni bilo vprašanje življenja ali smrti, le proizvod se je sfižil.
tej?i30
08. 11. 2016 16.01
+3
pa toti dohtarji res niso več normalni!! sicer pa se vprašajmo koliko otrok je do primera neža umrlo na tak način ?? ko so odklopili aparature ker so mislili da umira?? se bodo morali kriminalisti malo v dokumentacijo iz preteklosti pikniti in enih par ovadb napisat! ta mala punčka pa nam naj bo vzgled kako se bori za življenje proti pokvarjeni in nesposobnizdravniški bandi!! vso srečo neža !!!
cirenij
08. 11. 2016 16.33
+4
Ne bluzi. Verjamem, da zdravnik, skoraj vsak, naredi, kolikor lahko. veliko je pa v Božjih rokah. Nežika, vso srečo, če ti je usojeno.
Karantanija
08. 11. 2016 15.56
+3
Ko ste danes stavkali, bi raje naredili nekaj za to deklico, da bi prišla čim prej do zdravnikov, ki jim je mar za to življenje, če že sami ne morete nič narediti! To ni igrača, ki jo odvržeš, za mlado življenje gre!
tirolc20
08. 11. 2016 15.56
+2
Dejstvo je, da sedaj vsi bolj ali ne usmerjajo svojo energijo v to, da bi obdržali službe in dobro ime (s tem seveda ne smejo priznati svoje napake), ne pa da bi se borili za punčko.
mertseger
08. 11. 2016 15.26
-1
Po birokratsko bi napisal , jeb_eš otroka glavno da bo vse po zakonu.
AkenBosch
08. 11. 2016 15.21
+4
A v tujini ji ne bodo mogli pomagat, tako kot onemu fantku z grožno odžagane noge niso mogli? Teleta.
hansola
08. 11. 2016 14.19
+5
Čisto tak, v ZDA, kjer imajo 'plačljivo' zdravstvo preko zavarovalnih premij, mimogrede mi imamo 'brezplačno', imaš možnost zdravljenja kjerkoli si in dostop do največjih strokovnjakov na svojem področju. In toz isto premijo kot ti pri nas odtegnejo od plače. Pa še bele plombe imaš s tako premijo brezplačne. Toliko o brezplačnem zdravstvu...
bekson74
08. 11. 2016 14.17
+11
Ne morem brati vsebine, ker postanem tako jezen, da če bi bila moja mala, bi ostal brez glave zdravnik sigurno.... SRAMOTA... MESARJI..
ARMEL
08. 11. 2016 14.14
+8
Punčka bo živela in mora a zdravniki so jo odklopili a Nežika se njim ne da in sedaj še odpustnice ne dobijo to pomeni da nekaj mučkajo in niso složni že med sabo sami zdravniki a to bi moral biti alarm za male bolnike ki se vsak bori za svoje mlado živlenje a sedaj mora Nežika takoj v tujino in če bo potrebno bomo Slovenci spet zbirali denar kod že nekajkrat in bomo mi prebivalci reševali neke posameznike v zdravstvu in mi bomo plačali malomarno zdravljenje male Nežike,verjamem da nebo Slovenca da nebi prispeval tisto malo preko SMSa kolikokrat sem sam poklical a to ni nič to je drubiž a se zmeraj dovolj zbere in se je zbralo in pravim tudi za to borko bomo poklicali in bom poklical zmeraj ko se spomnim na takšne otroke nekaj krat na dan Nežika mora živeti in tudi bo staršem pa močnega duha saj imajo močnega otroka pravo borko ki se zdravnikom ne da in pravi pojdite se solit hočem v tujino in to takoj tukaj so me že odpisali a tam me pa nebodo bodo z menoj,bravo Nežika samo tako naprej....LP.
drzavljanka
08. 11. 2016 14.14
+16
Žalostna zgodba. Če starši najdejo pot v tujino, je tudi naša družina pripravljena finančno pomagati. UKC pa bi lahko dal na voljo vso dokumentacijo, če so že tako prepričani, da imajo prav. Dragi starši v mislih smo z vami in vas podpiramo številni Slovenci.
lucika24
08. 11. 2016 14.01
+14
Ubogi mali sonček :-( vse dobro ti želim! Bori se!
Covidus
08. 11. 2016 13.22
+4
stavkajo da bi vsi bemfe vozli, banda!
EdyEdi
08. 11. 2016 13.14
+13
Nedotakljiva in nezmotljiva elita. Čudno, vsi ljudje na svetu se motijo, razen zdravnikov. Niso pa vsi taki. Morda jih le nekaj ne dela s srcem, ki nato mečejo slabo luč na vse zdravnike.
FAUSTOS1
08. 11. 2016 13.11
+5
GRDO RES GRDO od zdravnikov tako se ne dela z ljudmi-ampak beli lažni bogovi pač bodo stavkali in ko oni stavkajo pač nekateri umrejo
hambala
08. 11. 2016 13.01
+9
Ne predajo dokumentacije drugim centrom razen po svoji hiši bi premetavali? to tuk smrdi po tem da bi jim tujina samo dokazala da krivo ravnali v zdravljenju. pol pa vik in krik k se bi to zvedlo med njiho stavko
Uporabnik652150
08. 11. 2016 12.59
+11
Saj ne moreš verjeti, kaj se tule dogaja. Ni osnove za drugo mnenje, zakaj že? Bedasta zakonodaja in sprenevedanje. Njihovo mnenje je bilo, da bo otrok umrl in to mnenje je napačno. Kaj bi se potem moralo še zgoditi, da bi bila pravica do drugega mnenja upravičena????? Srce se mi para in na jok mi gre, ko gledam deklico in upam in želim, da bi se zgodil čudež in bi preostali del možganov prevzel funkcijo, da bi deklica normalno živela!!! Ne morem verjeti, da zdravnik pove v kamero, da so nekatere funkcije refleksne, na posnetku se pa lepo vidijo odzivi deklice, tako z usti, kot sledenje z očmi. Kako upa lagati v kamero, kot da je cela Slovenija neumna! Prav želijo si, da bi deklica umrla in bi šla resnica v večna lovišča. Veliko veliko je takih zadev, nedavno sem bral o lokalni operaciji raka na maternici, ki jo je zapisala pacientka, ki je bila operirana brez lokalne anestezije. V dokumentaciji so opisali, da je bila nemirna, ona pa kričala in brcala med operacijo od bolečin.
adejteno
08. 11. 2016 12.55
+19
Strokovna direktorica že vnaprej navaja, da ji tudi v tujini ne bodo mogli pomagati... Kako nestrokovno in neprofesionalno od nje. Naj tuji zdravniki sami podajo svoje mnenje, naši so že itak brcnil' v temo...
adejteno
08. 11. 2016 12.56
+4
Pa še večje plače jim dajmo za napačne napovedi.
pomaranča
08. 11. 2016 12.44
+41
Feri Lainšček · Zgodba o deklici, ki noče umreti. Tudi to je Slovenija. Slovenija, ki je ne razumem. Žal mi je, da nisem zdravnik. Morda bi ji lahko pomagal. Vsi zdravniki, ki lahko pomagajo, bi se morali odpraviti k njej. Takoj in brezplačno. Rekli boste, da sem idealist. Ne. nisem idealist. Rekli boste, da obtožujem. Ne, ne obtožujem. Ne dovolim vam, da mi to rečete. Nobene pravice nimate. Poln kufer imam družbe brez empatije in etike. V tem je vsa moja resnica. In sam najbolje vem, kako se ob tem počutim. Zato vam lahko sam povem: sem zgrožen, besen in žalosten.
aboze
15. 11. 2016 18.07
Taglavnkavcar
08. 11. 2016 12.32
+10
žal se Neža napačno piše, ponovno nas sortirajo po priimkih. ZaBoga naj vsaj izročijo dokumentacijo in omogočijo zdravljenje v tujini. povsem jasno je, da so zamočili, potem po spremevedanje in zavlačevanje....zdele sm pa hud, j....
hambala
08. 11. 2016 12.59
+7
nočejo predat dokumentacije komu drugemo za drugo mnenje kot sam predalčkanje po lastni hiši ker bi tujina jim dokazala da so ravnali narobe. skor cist jasn
Timy15
08. 11. 2016 12.08
+20
Nikakor ne razumem teh odgovornih v UKC,da so odklopili otroka,češ,da bo tako in tako umrl,še manj pa varuhe pacientovih pravic.Kaj je v glavah teh ljudi sedaj,ko je punčka v domačem varstvu,čeprav je nujno potrebna bolnišničnega zdravljenja.Ali imajo ti ljudje kaj vesti?
Kr en tm
08. 11. 2016 12.11
+9
xmp125
08. 11. 2016 13.13
+8
Nima veze s kapitalom. Mislili so, da je puncka mozgansko mrtva. Ocitno ni. Ker ni, je treba ekspresno narediti vse, da se ji omogoci cim boljse zivljenje, in ce je mogoce, okrevanje. Zelo verjetno pa je, da je kap pustila velike posledice na mozganih. Za to, da ne dajo dokumentacije pa ni NOBENEGA opravicila.