Slovenija

Marakeška deklaracija ne enači beguncev in migrantov

Ljubljana, 06. 11. 2018 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zadnje dni se v medijih in družbenih omrežjih veliko govori o marakeški deklaraciji in njenih posledicah. Ravno zato smo se odločili, da preverimo podrobnosti zapisane v deklaraciji, ki je bila spisana maja 2018 v Marakešu, in predstavimo njene glavne točke.

Dogovor ZN o migracijah, glede katerega je v zadnjem času več držav sporočilo, da k njemu ne bodo pristopile, je prvi mednarodni dogovor o upravljanju migracij, ki se zavzema za boljše sodelovanje pri obravnavanju vprašanja migracij in bo "sprejet" decembra 2018. Pravzaprav bo dogovor sprejet z aklamacijo, saj je že usklajen in gre za simbolno dejanje sprejetja. Marakeška deklaracija pa je del prizadevanj EU za boljše upravljanje migracijskih tokov iz Afrike v EU in je bila sprejeta maja 2018. Gre za dva različna "dogovora", enega pod okriljem Združenih narodov, drugi pod okriljem Evropske unije. Oba govorita o podobnih zadevah in bosta (pobuda EU je že bila) sprejeta v Marakešu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nezavezujoča deklaracija

Marakeška deklaracija je bila predstavljena maja 2018 in, kakor večina deklaracij, ki nimajo ratifikacijskega procesa, ni zavezujoča in predstavlja priporočila za kakršnokoli politiko. Je zgolj politično sporočilo, politična deklaracija – kot veliko predvolilnih projektov in obljub; šele v implementacijskem obdobju se vidi, kaj se bo iz tega dejansko naredilo. Podobno, a vendar popolnoma drugače, saj deklaracija ni nič drugega kot lepo spisano politično sporočilo, pariški podnebni sporazum ne zahteva, da se sprejmejo ukrepi za zmanjšanje izpustov, saj ne obstajajo vzvodi, ki bi v sklopu sporazuma lahko kaznovali podpisnike. Tudi marakeška deklaracija nima te moči ali vzvodov, pravzaprav ima moči še veliko manj. Preden nadaljujemo k vsebini, je nujno ponovno poudariti, da deklaracija nima moči, da državo prisili k implementaciji njenih točk. Tako kot nimajo drugi migracijski regionalni procesi, ki so zgolj posvetovalna telesa za reševanje migracijskih težav v širših okvirjih in s spoštovanjem suverenosti države.

Marakeška deklaracija je nekako sestavljena iz prejšnjih deklaracij, posvetovalnih procesov in drugih mednarodnih nazorov in zakonov. Je tako zadnja točka v Rabatskem procesu, ki išče rešitve in predloge za migracije med Afriko in Evropo.

Migrantska karavana v Mehiki
Migrantska karavana v Mehiki FOTO: AP

Nekaj najbolj spornih točk, ki so v javnosti dvigovale precej prahu

Migranti in begunci so izenačeni: Ne drži

Pri prebiranju gradiva, iz katerega so izhajali pri sestavljanju precej splošne deklaracije, je jasno vidno, da se ločuje migracije na legalne in nelegalne. Jasno ločuje na begunce in migrante, za katere veljata dva različna pravna sistema. Marakeška deklaracija, ločuje med legalnimi migracijami, ki jih urejajo države, in nelegalnimi migracijami, ki so posledica tihotapcev, trgovine z ljudmi in ekonomsko situacijo.

Marakeška deklaracija odpira vrata za migracijo: Ne drži

V deklaraciji in v delovnem gradivu vidimo, da v procesu želijo širši, regionalni dogovor za urejanje legalnih migracij in njihovih prednosti ter večje zavedanje in reševanje nelegalnih migracij. Države so odgovorne za svojo migracijsko politiko, ki naj bo v skladu z mednarodno zakonodajo glede beguncev, človekovih pravic in dostojanstva. Vračanje nelegalnih migrantov se ne prepove, ampak se zgolj poudari, da naj bodo v procesu vračanja spoštovane človekove pravice in dostojanstvo ljudi. Prav tako poziva države, iz katere migranti izhajajo, da bolje sodelujejo pri reintegraciji ljudi. Tudi Slovenija "bo v kratkem ustanovila Medresorsko delovno skupino za pripravo Nacionalne strategije za področje migracij, ki bo celovito naslovila vse vidike urejanja tega vprašanja na nacionalni ravni", so sporočili iz ministrstva za zunanje zadeve.

Marakeška deklaracija pravi, da so migracije dobre in nujne v globaliziranem svetu: Je omenjeno

V deklaraciji je izpostavljeno, da so migracije posledica globalizacije, in da naj države podpisnice bolje uredijo procese za legalno migracijo. Migracije izpostavljajo kot pozitivne in nekaj, kar pomaga pri ekonomskem in kulturnem razvoju v državah. Kot je zapisano v tretjem cilju, je potrebno "vzpodbujati legalne migracije in mobilnost, posebno za mlade ljudi med Evropi in severno, zahodno in centralno Afriko." Potrebno je poudariti, da je to odločitev suverene države in njene migracijske politike, saj v tej točki govori o izdajanju viz, izobraževanju in delovnih dovoljenjih ter odnosu migrantov, ki legalno bivajo v državah, in izvornimi državami.

Nov razpis za migrante
Nov razpis za migrante FOTO: POP TV

Bistveno je poudariti, da sama deklaracija ne prinaša nič novega ali nenavadnega, obstaja kar nekaj podobnih deklaracij in projektov, tako da lahko upravičeno domnevamo, da gre pri tokratnem razburjanju za politične debate in politično obračanje s tematiko, ki se s podobnimi načini poskuša urejati že četrt stoletja. Dokument je splošen in deklerativne narave in ne gre za isti dokument, kot je sprejetje dokumenta Združenih narodov decembra 2018. Na vrsto pride šele proti koncu leta, končni osnutek imate v priponki pod člankom in si ga lahko ogledate. Tudi v tem dokumentu vidimo podobno strukturo glede vloge države. Države se morajo in imajo suvereno odločati, kako in kdaj bi implementirale določene ukrepe, le te, pa morajo uskladiti s sosedami. Ali Slovenija sprejme ali ne sprejme Globalni dogovor o migracijah, se samo usklajevanje glede migracij z državami v regiji ne bo nič spremenilo. 

Kot so nam sporočili iz MZZ je "vprašanje migracij kompleksno in potrebuje ureditev tako na nacionalni kot na mednarodni ravni, zlasti v okviru EU. V kratkem bo ustanovljena Medresorska delovna skupina za pripravo Nacionalne strategije za področje migracij, ki bo celovito naslovila vse vidike urejanja tega vprašanja na nacionalni ravni. V okviru EU potekajo usklajevanja glede različnih vidikov migracij, od varovanja meja in azilne politike, do sodelovanja z državami izvora in tranzita. Ker so migracije globalni fenomen, ki ga vsaka posamezna država ne more reševati sama zase, pač pa le z medsebojnim sodelovanjem, so se države članice Organizacije združenih narodov odločile za sprejetje Globalnega dogovora o migracijah."

Migranti
Migranti FOTO: POP TV
Globalni dogovor osnutek
Marakeška deklaracija v angleščini
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1538643
26. 12. 2018 17.07
Najboljši Trojanski konj vseh časov v pričo vseh dogodkov...
Pimplc
10. 12. 2018 21.25
+7
Kakorkoli je. vsa stvar gre v narobe smer. drzave bi se morale skupno boriti proti drzavam iz katerih migranti prihajajo. pomeni treba se je boriti pri izviru problemov. druga stvar pa je v tem da ce nekdo ilegalno precka mejo... pomeni.. napad na drzavo. in to nima veze z cloveskimi pravicami. da ne omenjam masovni napad. predstavljajte si da nekdo vdre v vaso hiso in rece da bo zivel notri??? kaj bi vi storili? da ne omenjam enkrat ko ga sprejmete, ce ga, zacne on vodit stvari po svoje... kakor receno na zacetku. borimo se narobe... in trump ima prav. begunci so vojska ki napada suvereno drzavo... orozje so otroci, zenske, bolniki ter mediji
FAUSTOS1
25. 11. 2018 12.30
+2
dejstvo migracije so bile in vedno bodo-marakeška deklaracija daje samo priporočila o tej temi zato je totalni nesmisel ko sds in nsi strašita prebivalce slovenije-referemdum je čista manipulacija skrajne desnice-PRIPOROČAM naj si vsak prečita besedilo te deklaracije in nikjer nebo videl trditev ki jih izjavljata sds in nsi-deklaracija daje samo priporočila koliko pa jih bo posamezna država upoštevala je to njena odločitev
topo
24. 11. 2018 15.30
+12
Kot prvo spoštovani novinarji začnite objavljat resnične podatke,slike in filme kot je trenutno stanje migrantov.Povejete da posnamete namirno kakšnega otroka ali žensko in ne dejansko stanje da potem zavajajoče nakladate narodu,pa čeprav vam nobeden ne verjame več.Pred par dnevi sem se vrnil iz Bosne in je živi obup.Na mojih posnetkih je cca 90 - 95 % samih večinoma mladih fantou ki pa je določen % sposobnih delati nemir.Sprašujem se tudi kako da ne raziščete,zakaj so žene,dekleta,starše in ostarele pustili doma,če je res tako ljubeče prijazen in sočuten narod.Bolje bi bilo da se vrnejo domov mi oziroma celoten svet pa bi jim pomagal ne samo telim ampak tudi tistim ki so še bolj ranljivi ki so ostali doma.
topo
24. 11. 2018 15.34
+1
Mogoče boste to označil za sovražni govor in izbrisal,ampak odgovor bo vedno se vračal samo v obliko resnice.Boleče bo če se bo za dener pisalo neresnice.
Thinc25
24. 11. 2018 18.13
-1
Skoraj vsi mediji so levičarski in pišejo neresnice, slabo o migrantih ne smejo pisati. Tudi sam včasih gledan novice iz Bosne, oni pa obveščajo kako je s tujci in kakšne nečednosti počnejo. Upam, da me ne bodo brisali, ker pišem resnico.
savinjon
24. 11. 2018 15.06
+0
Koga imate za norca????
Thinc25
24. 11. 2018 10.50
+1
Tale Šarec je velik levičar, tega si ni upal povedati pred volitvami!
starima?ek 1
14. 11. 2018 17.17
-7
Za begunce dobimo denar iz EU. Smo že tudi Slovenci bežali.
Thinc25
24. 11. 2018 10.43
+2
starimaček 1! Pelji jih domov, še prej pa preberi kakšno knjigo, glej tije novice, skratka razširi svoja obzorja.
Bojan-F
07. 11. 2018 14.50
+1
Migracije so integralni del odnosov EU s tretjimi državami, zato predstavlja konferenca v Rabatu pomemben korak k medsebojnemu razumevanju in skupnemu iskanju učinkovitih odgovorov. Dodana vrednost konference je med drugim tudi v spodbujanju odprtega dialoga med državami izvora in tranzita ter državami cilja, obenem pa v tesnejšem povezovanju afriške in evropske regije."
Bojan-F
07. 11. 2018 22.13
-2
... se je zapisalo Zunanjemu ministrstvu Vlade republike Slovenije leta 2006.
martinov
07. 11. 2018 11.28
+16
Za Slovenijo še vedno velja Schengenski sporazum ! Beguncem in ilegalnim migrantom je dovoljena prošnja za azil v prvi varni državi EU ! Naši politiki se sprenevedajo zaradi pritistkov nevladnih organizacij in sedaj tratijo čas o neki deklaraciji OZN. Sprejeli jo bodo tisti, katerih se migracijska gibanja ne dotikajo in jih tudi nič ne stanejo ! Torej vse prijete tujce vrniti na Hrvaško, Madžarsko in Italijo, če kateri že zaide iz Zahoda !
tirolc20
07. 11. 2018 10.44
+25
Naj dajo referendum če si upajo :D Mislim da že vsi vemo kako bi 80% slovencev glasovalo...
Thinc25
07. 11. 2018 10.58
+18
97% Slovenskih državljanov NE mara tujcev!
Thinc25
24. 11. 2018 10.48
+1
Vsi pozabljajo, da smo po letu 1991 sprejeli več kot 100.000 beguncev in migrantov iz Balkana. Takrat sem bil v taki službi, da sem imel vpogled v to dogajanje. Pa še to, v Slovenijo dnevno prihajajo migranti iz bivših republik, o tem se ne govori. V Ljubljani, Jesenicah, Velenju bo kmalu uradni jezik srbohrvaščina!
brabusednet
07. 11. 2018 10.16
+35
Ni problema,potem jih pa levičarji vzdržujte.Kar razdelite si jih po domovih.V proračun levičarji malo prispevate saj ste v večini v javni upravi,ki nič ne ustvarja.
bababu
07. 11. 2018 10.11
+11
Zelim si le, da ne bi ponovno pokleknili temvec bi obdrzali hrbtenico in suverenost na nacin kot to pocne (mislim da edina financno neodvisna oz.nezadolzena)Madzarska....
Bojan-F
07. 11. 2018 14.48
+2
Madzarski javni dolg se (danes) vzdrzuje z obrestno mero 3,61% (je slabsi se od italijanskega, ki je danes 3,36%) ... mimogrede ... slovenski javni dolg stane 1,13%.
brabusednet
07. 11. 2018 10.10
+19
Kako ne,če je država dolžna jih vzdrževat od stanovanja do vsega ostalega.Še za domače reveže ne skrbi ampak vse skozi fehtajo narod.Dovolj revežev imamo doma.
haad
07. 11. 2018 10.07
+18
zarad mene jih lahko enač al pa tud ne.v sloveniji ne potrebujemo ne enih ne drugih
zulj001
07. 11. 2018 09.20
+32
Dejstvo je ,da to niso migracije katerih smo bili navajeni do sedaj ,kot to želijo prikazat zagovorniki migracij ,to so selitve narodov ,boj za dobrine ,boj za preživetje......
Perrun
07. 11. 2018 09.00
-19
Končno en pove jasno, kaj je Marakeška deklaracija, in kaj ni. Ampak je žal se bodo vedno našli populisti, ki bodo to spet napihnili v nebo. Bognedaj, da bi SDS tako goreče se borila za dostopnost stanovanj za mlade, za boj proti sivi ekonomiji, itd itd... torej da bi se te politične stranke ukvarjale s problemi, ki nas resnično zadevajo. Najbolj smešni in bizarni so mi pa Madžari, tako goreči nasprotniki migracij, a po celem svetu jih je polni. Sami ekonomski migrantje. Hinavščina na kvadrat.
Al83
07. 11. 2018 08.52
+49
Da ne govorimo še o cenzuri migrantskega kriminala in protimigrantskih glasov v smislu sovražnega govora, ki ga ta Marekeška deklaracija od držav zahteva. Totalno protidemokratično posiljevanje narodov z ilegalnimi migranti.
Thinc25
07. 11. 2018 11.04
+7
Viky Lexy
07. 11. 2018 08.12
+46
Sem odločno proti Marakeški deklaraciji, upam, da bomo ravnali tako kot Madžari in Avstrijci.
Mungos2
07. 11. 2018 07.54
+46
Bravo Madžari in Avstrijci. Hvala Bogu, da imao pametne sosede !!!
nikhrast
06. 11. 2018 21.58
+23
Vsak migrant ki pride v Slovenijo in hoče ostati tam najprej potrebuje psihologa. Pa isto gre za ostale države vzhoda, kot Madžarska, Poljska...
najvsivedo
07. 11. 2018 08.35
+25
Kakšnega psihologa...ko se on zadere alah akbar ga ni ,da ga pomiri.