Slovenija

Kaj je Natura 2000?

Ljubljana, 13. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija z vstopanjem v EU prevzema številne obveznosti, med drugim tudi na področju naravovarstva. Unija že skoraj desetletje oblikuje mrežo posebej varovanih območij Natura 2000, kjer so naravni življenjski prostori še posebej ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. K projektu se sedaj priključuje tudi Slovenija.

V Evropi so mokrišča med najbolj ogroženimi habitati
V Evropi so mokrišča med najbolj ogroženimi habitati FOTO:

Pred dnevi so minister za okolje Janez Kopač, veleposlanik EU v Sloveniji Erwan Fouere in Društvo za opazovanje in proučevanje ptic (DOPPS) predstavili strokovne predloge posebnih zaščitenih območij v Sloveniji (SPA – Special protected areas), območij posebnega varovanja, ki se bodo ob vstopu države v EU vključila v evropsko mrežo Natura 2000. Na podlagi večletnih raziskav so strokovnjaki opredelili 25 območij, ki pokrivajo skoraj četrtino ozemlja Slovenije.

Biodiverziteta; število različnih vrst rastlin in živali na nekem območju, genetska raznovrstnost, ki jo skrivajo osebki posamezne vrste, raznovrstnost življenjskih okolij, habitatov in ekosistemov.

Območja omrežja Natura 2000 pokrivajo habitate (življenjske prostore) vrst in habitatne tipe, ki so ogroženi na ravni EU (vlažna travišča, suha travišča, alpinska in subalpinska travišča, barja, stoječe in tekoče vode, morski in obalni habitatni tipi, gozdovi in podzemeljski habitatni tipi. V Sloveniji ta območja med drugim vključujejo nekatere kmetijske in vodne površine, gozdove, močvirja, obalo, morje in jame.

Glavni namen projekta je ohranjanje raznolikosti življenja biološke raznovrstnosti - t.i. biodiverzitete. Na to pa smo lahko v Sloveniji upravičeno ponosni, saj je za to področje značilna velika pestrost vrst na majhni površini (na ozemlju naše države se namreč stikajo panonski, alpski, sredozemski in dinarski svet, kar omogoča obilico različnih življenskih okolij, domovanj rastlinskim in živalskim vrstam). Poleg tega, da je je narava v mnogih državah Unije mnogo manj pestra, pa je v marsikateri tudi bolj uničena.

Veleposlanik EU v Sloveniji Erwan Fouere
Veleposlanik EU v Sloveniji Erwan Fouere FOTO: Dare Čekeliš

V Sloveniji po ocenah strokovnjakov domuje približno 15.000 živalskih vrst, 6.000 rastlinskih vrst in 5.000 vrst iz sveta gliv. Kljub temu je od tega ogroženih kar 36 % vseh sesalcev, 49 %vrst ptic, 16 od 22 vrst dvoživk, 48 %vrst domorodnih rib in 10 % višjih rastlin. Večino vrst ogroža prav izguba naravnega življenjskega prostora.

Čeprav smo lahko v Sloveniji ponosni na tradicijo varovanja narave (Triglavski narodni park smo leta 1924 ustanovili med prvimi v Evropi, prvi predpis o varovanju narave sega v leto 1920), pa si z vstopanjem v EU lahko tudi na področju naravovarstva obetamo dvig standardov in ustreznejši odnos ljudi in države do okolja.

Viri:

http://www.natura2000.gov.si/

http://www.sigov.si/mop/

http://www.ljudmila.org/livinggg/dopps/

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3