Slovenija

'Policisti delamo strokovno in zakonito'

Ljubljana, 15. 02. 2019 06.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Potem ko so v uradu varuhinje človekovih pravic predstavili izsledke poročila o ravnanju slovenskih policistov na južni meji, v katerem ne izključujejo možnosti, da je v nekaterih policijskih postopkih prišlo do nepravilnosti, so se na slednje odzvali tudi na generalni policijski upravi. Zagotovili so, da policisti v omenjenih postopkih delajo strokovno in zakonito. Ob tem pa še opozarjajo, da velika razlika med številom izraženih namer in dejanskih vlog za mednarodno zaščito ter prosilcev za azil, ki živijo v azilnem domu, kažejo na zlorabe instituta mednarodne zaščite.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ravnanje na južni meji
    02:48
    Iz 24UR: Ravnanje na južni meji
  • Ivan Šelih o končnem poročilu
    01:34
    Ivan Šelih o končnem poročilu

Nadzora nad delom policije so se pri varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer lotili po opozorilih nevladnikov in medijev, da se na meji s Hrvaško izvajajo t. i. pushbacki, torej nezakonito zavračanje migrantov in izganjanje nazaj na Hrvaško, ne da bi jim omogočili azilni postopek.

Na policiji in ministrstvu za notranje zadeve so očitke zavrnili, a so pri varuhu že lani poleti v vmesnem poročilu ugotovili nekatere pomanjkljivosti pri postopkih obravnave tujcev. Po nenapovedanih obiskih policijskih postaj 19. junija lani v Črnomlju in Metliki so namreč v pregledanih primerih pogrešali resno obravnavo osebnih okoliščin vsakega posameznika.

Ker pa tedaj očitkov o prisilnem vračanju tujcev niso mogli ne potrditi ne zanikati, so pri varuhu nadaljevali nadzor in obiske posameznih policijskih postaj. Sklepne ugotovitve so strnili v končnem poročilu, ki ga je na današnji tiskovni konferenci predstavil namestnik varuhinje Ivan Šelih, zadolžen za področje policijskih postopkov.

Novinarska konferenca varuhinje človekovih pravic.
Novinarska konferenca varuhinje človekovih pravic. FOTO: POP TV

'Postopke bi lahko vodili na način, da bi izvedeli, ali bo prošnja za zaščito vložena'

Kot je povedal, so ob obisku omenjenih policijskih postaj pogrešali bolj resno oz. natančno obravnavo osebnih okoliščin vsakega posameznika na način, da bi ta lahko odpravil dvom oz. očitek, ali je imela oseba, ki se je nahajala v pridržanju na policijski postaji, sploh namero podati prošnjo za mednarodno zaščito oz. ali jo je celo podala, pa je bila preslišana. Varuh je zato predlagal sprejem ukrepov v smeri doslednejšega dokumentiranja vseh okoliščin policijskih psotopkov s tujci, vključno z njihovimi izjavami, da bi to tudi kasneje dopuščalo vpogled v pravilnost in zakonitost sprejetih odločitev policistov. "Pri delu policistov s tujci je pomembno, da so policisti ustrezno usposobljeni, tudi pri zaznavi oseb, ki morda potrebujejo mednarodno zaščito."

Tako Šelih kot Nussdorferjeva sta poudarila, da pri njihovem poročilu ne gre za kritiko dela policistov, saj so v splošnem z njihovim delom in upoštevanjem priporočil zelo zadovoljni, pač pa za "željo po še boljšem delu v konkretnih primerih".

Ministrstvo za notranje zadeve je varuhu odgovorilo, da bi vse to predstavljajo dodatno administrativno breme za policiste, ki že tako izvajajo naloge v oteženih okoliščinah, zato temu ni bilo naklonjeno. "Varuh se seveda zaveda, da je zahtevnost dela policista na meji izredno visoka in da delajo v težkih pogojih, vendar menimo, da bi lahko policisti že sedaj brez nekega dodatnega administratiranja postopke obravnave tujcev vodili in beležili na način, da bi odgovorili na kasnejše vprašanje, ali je imel obravnavan tujec namen vložiti prošnjo za mednarodno zaščito."

Varuh opozarja, da mora biti vsakemu prosilcu zagotovljena možnost zaprositi za mednarodno zaščito. Če bi se tujca odstranilo iz naše države, brez da se mu to omogoči, bi bilo to nezakonito, je še opozoril Šelih. Policisti so namreč dolžni tako namero zabeležiti. Ugotavljanje upravičenosti do mednarodne zaščite pa je stvar postopka, ki ga vodi ministrstvo, in ne policije.

"Na podlagi obstoječe dokumentacije ne moremo potrditi, da ni bila zaradi ravnanja policistov nekaterim osebam, ki so v juniju 2018 nedovoljeno prestopile državno mejo, zlasti na območju policijske postaje Črnomelj, kljub temu, da so morda izrazile namen podati prošnjo za mednarodno zaščito, kot naj bi zatrjevale same, bila onemogočena njihova obravnava v posebnem postopku," je dejal.

Oporo tem zaključkom dajejo tudi statistični podatki, ki kažejo na občuten upad namer za mednarodno zaščito v in po mesecu juniju. "Menimo, da je vzroke za padec mogoče iskati tudi v samem policijskem delu," je še dejal.

Prav tako so ugotovili, da je število zaznanih namer za mednarodno zaščito predvsem na policijski postaji Črnomelj zanemarljivo, medtem ko ministrstvo navaja, da opaža večje število podanih namer. To ob navedbah, da je bila policija zaradi pogostih zlorab instituta mednarodne zaščite prisiljena prilagoditi standarde vodenja postopkov, "lahko kaže na resnost očitkov, da je lahko prišlo do nepravilnosti, vključno s kolektivnim izgonom," je povedal Šelih.

Dodal je, da tudi sledenje protokolom in sporazumom o vračanju, sklenjenim med Slovenijo in Hrvaško, ne odvezuje policistov, da upoštevajo pravice tujcev in ne sme spodbujati zavračanja tujcev brez primerne obravnave.

Varuh tako predlaga, da ministrstvo za notranje zadeve skupaj s policijo sprejme potrebne ukrepe v smeri zagotavljanja pravic tujcem, vključno z omogočanjem dostopa do mednarodne zaščite.

Varuh človekovih pravic pri nadzoru nad ravnanjem policistov na južni meji ni mogel ne potrditi ne zavrniti očitkov o nezakonitem zavračanju migrantov.
Varuh človekovih pravic pri nadzoru nad ravnanjem policistov na južni meji ni mogel ne potrditi ne zavrniti očitkov o nezakonitem zavračanju migrantov. FOTO: POP TV

Odziv policije: V celoti spoštujemo človekove pravice

Na ugotovitve poročila varuhinje človekovih pravic o delu na področju migracij sta se danes odzvala tudi vodja sektorja mejne policije na Generalni policijski upravi (GPU) Melita Močnik in direktor Policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin. Ta je v izjavi pred stavbo ministrstva za notranje zadeve zagotovil, da policisti v teh postopkih delajo strokovno in zakonito. 

"Tako kot vsi slovenski policisti sem prepričan, da tudi naši policisti izvajajo strokovno in zakonito svoje naloge. Navkljub težkim razmeram, v katerih se znajdejo, tukaj govorimo o velikem številu ilegalnih prebežnikov, ki so v določenem trenutku vstopili v državo. Mi dnevno tehtamo postopke, strokovno zakonitost, mislim, da tukaj ni večjih odstopanj," je poudaril.  

Od 8804 oseb, ki so lani nedovoljeno vstopile v Slovenijo, jih je 4265 izrazilo namero za podajo vloge za mednarodno zaščito. Od teh je dejansko vlogo v azilnem domu podalo 2875 oseb, ostali pa so pred tem samovoljno zapustili Slovenijo. Na današnji dan se v azilnem domu nahaja 317 tujcev. "Navedeni podatki dodatno potrjujejo zlorabe instituta mednarodne zaščite za ilegalne migracije," so prepričani v policiji.

"Policija se ne obrača stran, sliši namere zaprosit za mednarodno zaščito, je pa res, da niso samo nevladniki in novinarji tisti, ki svetujejo tujcem, da izrazijo namero za mednarodno zaščito, ampak so to tudi tihotapci, ki to vključujejo v svoj poslovni model tihotapljanja," je v izjavi za medije dejala vodja sektorja mejne policije na GPU Melita Močnik. 

Policija v postopkih ugotavlja, "da so osebe, ki nedovoljeno vstopijo v Slovenijo, vnaprej podrobno seznanjene o svojih pravicah, postopkih pristojnih organov v posameznih državah članicah, in s tem zlorabljajo institut mednarodne zaščite". "Zasledujejo izključno cilj prihoda v njim ciljno državo članico in možnost boljšega življenja. S tem pa vplivajo oz. do določene mere onemogočajo dostop do mednarodne zaščite tistim, ki tako zaščito dejansko potrebujejo," so vnovič izpostavili.

Policija je sporočila, da so pri izvedbah obiskov varuha ves čas konstruktivno sodelovali, sproti nudili vso zahtevano dokumentacijo in odgovarjali na dodatne zahteve na konkretne primere. "Obiski varuha so bili večinoma izvedeni v poletju 2018, vmesna poročila varuha pa ne navajajo, da so bile pri tem ugotovljene nepravilnosti delovanja policije, ki bi zahtevale takojšnje ukrepanje," so zapisali.

Poudarili so, da se je policija v preteklem letu srečala z izrazitim povečanjem nedovoljenih migracij preko t. i. balkanske poti, novih pojavnih oblik nedovoljenih migracij ter hkratnim povečanjem primerov zlorabe postopkov mednarodne zaščite.

Poleg nadzorov varuha so nad postopki policistov z migranti izvedli tudi več notranjih nadzorov. Spremljanje postopkov (monitoring) je izvedel Urad Visokega Komisarja ZN za begunce za srednjo Evropo (UNHCR), s katerim ima policija sklenjen dogovor. Ta je v letu 2018 izvedel spremljanje postopkov na osmih policijskih postajah. Pri tem so ugotovili, da so postopki slovenskih policistov z migranti v skladu z mednarodnimi standardi, kljub temu pa so izpostavili določene elemente, kjer se stanje lahko še izboljša, čemur smo v čim večji meri sledili. Policija

"Policija v skladu z nacionalno in evropsko zakonodajo varuje državno mejo in z doslednim, zakonitim in strokovnim izvajanjem postopkov z osebami, ki na nedovoljen način prečkajo državno mejo, zagotavlja visoke standarde varnosti in učinkovitega varovanja meja celotne Evropske unije. Ob tem dosledno spoštuje človekove pravice, vključno s pravico do mednarodne zaščite. Zavedati pa se je treba, da mora vsak posameznik, ki zaradi osebnih okoliščin potrebuje mednarodno zaščito, to tudi jasno izraziti pri pristojnih organih, tudi pri policistih, ki osebo obravnavajo zaradi ilegalnega prehoda meje."

Nevladniki: med pregledi ni bilo dovolj prepričljive dokumentacije

Vprašanje, ali so policijski postopki na južni meji ustrezni, ostaja odprto, pa menijo v Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij (PIC). Med pregledi tamkajšnjih policijskih postaj, ki jih je opravil in danes predstavil državni preventivni mehanizem pri varuhu človekovih pravic, namreč ni bilo dovolj prepričljive dokumentacije, so spomnili.

Med pregledi policijskih postaj v Črnomlju, Metliki in Ilirski Bistrici ni bilo dovolj prepričljive dokumentacije, ki bi dela vtis, da je policija svoje postopke izboljšala in da evidentira vse potrebne okoliščine, je dejala Katarina Bervar Sternad iz PIC.

Upa, da bodo na ministrstvu za notranje zadeve "z vso skrbnostjo" prebrali in upoštevali priporočila državnega preventivnega mehanizma. Po njenih besedah tudi upajo, da ne bodo v nobenem primeru kršene pravice tujcev, ki pridejo v Slovenijo in tu nameravajo vložiti prošnjo za azil.

"Ravnanje policistov s tujci na južni meji preiskuje tudi specializirano državno tožilstvo, kar daje vedeti, da je zadeva resna," je ocenila. Očitke, ki so jih podale nevladne organizacije, so torej po njenih besedah vzeli "z najvišjo stopnjo resnosti", kar je pozitivno. Izrazila je upanje, da bo preiskava kmalu končana.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (288)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapetan
16. 02. 2019 22.21
+1
Če je bilo nekaj dobro postimano v stari jugi je bilo to. Ni si upal nihce kar tako v Slo ker te ni cakala lepa. Izhod mednarodni za Italijo pa kar cez polje koruze. Tu pa se ves ne kdo pije kdo placa. Se opravicujem. Placujemo davkoplacevalci.
User1538643
16. 02. 2019 14.10
Najbrž že, načelno, vendar hudič je v detajlih, posebej, če jih je veliko..
ivanzDoba
16. 02. 2019 14.02
+1
Verjamem nevladnikom, da policija vrača migrante brez izpeljave ustreznega postopka. Verjetno s tihim odobravanjem Države, ker je tako ceneje in hitreje.
SLObunkeljn
16. 02. 2019 13.31
-4
@24ur, a vas bi res treba tožiti , da boste blokirali komentarje pri člankih o migrantih ? @moderator, prosim vsaj preberite so komentarje med katerimi je večina tako suvereno primitivna in sramotna, da bi se bilo dobro vprašati , če bi državnim podjetjem priporočili, da ne oglašujejo več pri vas!
Shisui
16. 02. 2019 13.39
+4
ahahahahahahahahahahhah pazi da se ne pokakaš ko pa tako cmeraš :))
Shisui
16. 02. 2019 11.39
+10
Madona polovica nickov v tej temi se je drlo kakšen ksenofob sem, ko sem rekel da rabi Slovenija desno stranko katera bo pripravljena zavarovati mejo pred imigranti :) Hitro se je obrnilo.
SLObunkeljn
16. 02. 2019 13.33
-9
Za nezaplankane in nezahojene, torej inteligentne in razgledane svetovljane si še zmeraj in celo zmeraj bolj primitiven ksenofob, žal.
?AKAL
16. 02. 2019 11.16
+5
Bando poslat nazaj od koder so prišli
akmt
16. 02. 2019 10.33
+8
Vse nagnat nazaj. Sori.
cirenij
16. 02. 2019 10.31
+12
Zagovarjam policiste, na južni meji ali znotraj. Res, da včasih med delovnim časom kofetkajo, pa saj ves JS in JU. Ampak, ko zagusti, v raznih nočnih lokalih ali nesreče, ali ..............so vedno na razpolago in nosijo glave na prodaj. Plače pa 5 X manjše kot poslanske ipd. Nisem in nisem bil policist ampak iz prakse poznam njihovo delo.
cirenij
16. 02. 2019 10.35
+5
Pa tudi drugače. Policisti in kriminalisti ugotavljajo, se trudijo, zaradi naše zafurane zakonodaje pa vse zastara ali tako ali drugače ni "kao zakonito". Npr. Kanglerju že skoraj 20 prijav. Je tu kaka logika?
cirenij
16. 02. 2019 10.31
+2
Zagovarjam policiste, na južni meji ali znotraj. Res, da včasih med delovnim časom kofetkajo, pa saj ves JS in JU. Ampak, ko zagusti, v raznih nočnih lokalih ali nesreče, ali ..............so vedno na razpolago in nosijo glave na prodaj. Plače pa 5 X manjše kot poslanske ipd. Nisem in nisem bil policist ampak iz prakse poznam njihovo delo.
Mihatadesni
16. 02. 2019 10.22
+8
Policisti so delali po črki zakona, strokovno in pokazali profesionalen odnos, do beguncev in ekonomskih migrantov.Če pa tako imenovani nakladači, nevladniki , skupaj s to nesposobno neokusno naličeno Varuhinjo, ki nima nobene funkkcije je pa tam za to zaradi lepšega, resno jo tako nihče ne jemlje in oni medved, ki mi vsi skupaj že gredo kar pošteno na živce pa bo potrebno, začeti vlagati kazenske ovadbe proti tem parazitom, zaradi lažnih obtožb, varuhinja in medved pa še zaradi zlorabe položaja, ko brez dokazov, medijsko linčajo tiste, ki so stali na mrzlem in branili , mešalce megle , skupaj z varuhinjo in medvedom njihove tazadnje, ki so jih imeli na toplem. Ko je bila begunska in ekonomsko migrantska kriza, nisem nobenega od teh opazil, da bi bil vsaki dan tam, sedaj pa kar tja v en dan ti nesposobneži , napadajo tiste, ki so resnično delali. Če samo pogledamo medveda z dvojnim podbradkom, je vse jasno. Če ne prenehate s izmišljenimi in lažnivimi obtožbami bodo pa kazenske ovadbe padale.Če nimate dokazov, imate pa samo rekla kazala ali babje čenče, ki jih ne morete dokazati, prosim nehajte lajati, ker vas imam poln kufer in se čimprej poberite in nehajte delati Sloveniji sramoto, ta institut varuha pa ukinit, saj nima nobene resne funkcije, niti moči, kaj šele pristojnosti.
DAEMONIUM
16. 02. 2019 09.09
+2
kaj imata Nussdorferjeva in Sarec skupnega? Oba sta prepricana v svojo lepoto in se huje oba mislita da imata podporo drzavljanov!
krtofl
16. 02. 2019 09.27
+3
jajo je pa še vedno pleško....ima lase okol glave kod kloven...
DAEMONIUM
16. 02. 2019 09.58
-4
Pa kaj ima to veze z velikim sveckarjem oz princem teme?
DAEMONIUM
16. 02. 2019 09.05
+8
cisti dokaz o tem kako poizkusajo levicarji napolniti drzavico z migranti. A te dobro rejene varuhe s po trojnimi podbradki pa nič ne zanima 54.000 lacnih slovenskih otrok?? Pa to 54.000 so uradni podatki, se sploh zavedajo kaj to pomeni?? In kaj se ta drzava gre, za prehrano in to celo ekolosko ki jo mogoce lahko kupi 20-30% Slovencev kopujejo hrano za migrante hkrati pa imamo 54.000 lacnih slovenskih otrok in seveda 300.000 ljudi s statusom reveza! Redno berem avstrijske in nemske portale pa kaj taksnega nisem nikjer zasledil. Celo Nemci z 10 milijardami eur presezka v proracunu (Mehr als zehn Milliarden EuroBundeshaushalt verdoppelt) niti pod razno ne razmisljajo o nekaksni ekoloski prehrani. No skratka prav zaradi tega odnosa levice do migracij bom vedno neglede a gre za Slovenijo ali Evropo volil desnico. In rad bi, da sae oglasi kaksen levicar in mi naj utemeklji to razmetavanje denarja na migracije in na drugi strani taksen odnos do lastnih ljudi, ki ga lahko vidimo samo se v severni koreji ali Venezueli!
krtofl
16. 02. 2019 09.27
+6
jajotova nista lačna..živita od ukradenega prav udobno...
kaktusar1
16. 02. 2019 09.31
+8
sicer nisem levičar, še bolj sem oddaljen od desnice (povem, da ne bo kakih promerjav), sam, ko boš ti enkrat osebno obiskal severno korejo in venezuelo, pol boš veliko lažje komentiral in primerjal.....ti gegunci, migranti, emigranti..prebežni isis borci......noben od teh si ne želo ostati v sloveniji, tisti, ki so pa tu, mi pa verjemi, da če bi meli možnost, bi takoj odšli naprej......verjamem, da v sloveniji res ni vsem dobro poslano..nekateri res živijo v revščini, ampak slovenija je še vedno dovolj socialna država...potujem veliko po svetu in ti povem, da upam, da bo še lep čas tako tu pri nas, klub vsem aferam, krajam levih in desnih, razprodaji pod mizo..tako leve kot desne vlade...sem že velikokrat napisal, da si želim močne desnice, ampak pod temi pogoji, kateri so v tej stranki, desnica samo izgublja,.. upam, da pride v vrhu čim prej do zamenjave in da stari za frustrirani politiki odidejo iz političnega obzorja, dajo mesto mladim, ki se ne bodo 24 ur na dan ukvarjali z drugo svetovno vojno in obdobju po njej, ampak s tekočimi zadevščinami....pa ne rabiš nazaj filozofirat....
kaktusar1
16. 02. 2019 09.34
+4
pa še to...večina ljudi v sloveniji je proti naseljevanju teh ljudi pri nas in prav je tako, saj nas je jugo sistem že preveč premešal.....
DAEMONIUM
16. 02. 2019 10.17
-3
Z vsem se strinjam rtazen za obdobje 2. svetovne, ki jo je treba postaviti v pravi kontekst. Do leta 1991 se nam sanjalo ni o fojbah (samo poglej kaj se sedaj dogaja zaradi fojb in to samo zaradi tega ker so se skrivale) ali o barbarinem rovu in ostalih jamah. Ne vem ampak na skrivaj je v tej mali drzavici pobitih 200.000 ljudi in sorodniki teh ljudi se danes ne morejo dobiti mrliskih listov, uradnega grobas??? Pa saj so potomci danasnjih slovenskih komunistov hujsi ko tisti v Srebrenici, oni imajo lahko vsaj grobove. Mislim te stvari je potrebno urediti in da do danes niso urejene in postavljene v zgodovinski kontekst verjetno ni kriva desnica. In nihce ki vsaj malo pozna zgodovino ne bo zatrjeval da so tabeli zmagovalci ampak grob si zasluzijo in enako partizani ki so sli v vojno proti okupatorju (cel pohorski bataljon je padel pa enega komunista ni bilo med njimi in bog ve zakaj je padel, toi se daners ni jasno zato se o tej zrtvi edinstveni v tistem casu tako v Zugi kot v Evropi ne govori. Zakaj se ne govori?? A ljubin grob na Neretvi kjer je padlo 17 partizanov in jih je 14 prezivelo se jer vlacil skozi celotno zgodovino druge juge, se film so posneli a pohorskega bataljona se enkrat na letu srameyljivo spomnijo? Enako kot Leon Stuklja, za katrerega do 1991 nihce niti vedel ni da obstaja, ZAKAJ? No vseh teh stvari je kriva slovenska partija in zanikani ljudje in borci zasluzijo resnico, ki pa se se danes skriva in vsegliha s fasizmom, priljubljernimi diskvalifikacijami aktualne levice!
kaktusar1
16. 02. 2019 10.51
+7
kokr je men znano, je bil po vojni v celi evropi obračun z domačimi izdajalci in so jih po večini likvidirali.........., sam mi danes živimo v 21 stoletju, rojeni smo po tem,...zakaj pa ne začnete recimo pisat o cerkvenih pobojih, ko je na desettisoče nedolžnih zgorelo na grmadah, ker so bile samo čarovnice..?, pa ostale svinarije, ki so jih počeli v imenu vere a se je cerkev za to kdaj opravičila, a je to kdaj zahteval...aja..tri oče naš pa dve zdravi mariji, pa ti je greh odpuščen............sicer nisem zgodovinar, o teh stvareh se je govorilo pred letom 91....je pa verjetno res, da je v teh grobiščih velika večina ustašev, četnikov pa enih iz enih ruskih republik....slovencev bolj malo....fojbe...kaj pa trplenje primorcev...so se italijani kdaj opravičili .....tko da bi blo boljš, da se posvetite današnjim problemom,ne pa da nas desnica v svetu prikazuje kot da smo skor vsi v sloveniji zaplankan komunisti, kakor hitro imajo možnost.........
Malinha
16. 02. 2019 12.42
+1
ivanzDoba
16. 02. 2019 14.05
+1
@dae, Dy se o fojbah ni govorilo do l.91?! Umazana laž! Ostalo ti je kaktusar razložil.
RUGIEVIT
16. 02. 2019 09.01
+6
Samo zavračajte jih imate VEČINSKO podporo Slovenskega naroda!
RUGIEVIT
16. 02. 2019 09.00
+9
Kaj pa naše pravice!? Kaj so migranti več kot lasten narod! To je tako kot, da bi vrgel iz hiše otroke in bi tujce sprejel ter jim nudil vse ugodje ,ki ga premoreš!
krtofl
16. 02. 2019 09.20
+5
saj to smo naredili z jajotovo familijo....čeprav so vrinjenci smo jih in sprejeli in nudili ugodje.....
hop.cefizelj
16. 02. 2019 12.10
-4
Andree
16. 02. 2019 08.51
+3
Čudno,da se ni komentiranje zaprto. Včeraj dopoldne je brisal ko veliki
Nimasmisla
16. 02. 2019 07.52
+11
pri nas bi bilo treba kar nekaj takšnih uradov zapret ki so prisesani na državne jasli za vse poštene ljudi pa so mejni prehodi kamor prideš z potnim listom ne pa po gozdovih in hribih
Nadzornik
15. 02. 2019 22.18
+9
In za mizerno plačo.
profesor m
15. 02. 2019 22.08
+9
enako amnesty int....pri nas zal ne razumete pojma krsenja cl pravic...enakosti pred zakonom ipd...
profesor m
15. 02. 2019 22.07
+17
urad varuhinje lahko ukinemo...nepotrebno, neucinkovito, sistemsko neurejeno in predvsem nikomur ki so mu krsene pravice...sistemsko...niso nic uredili....za varuhe pa itak izberejo neke osebe brez karizme in za nagrado za pretekle zasluge....
Andree
15. 02. 2019 21.53
+11
Tukaj se briše bolj kot v severni koreji