Slovenija

Inšpektorji večjih kršitev pri prodajalcih naftnih derivatov niso zaznali

Ljubljana, 23. 06. 2022 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Kralj, M.P.
Komentarji
262

Glavna tržna inšpektorica Andreja But je predstavila rezultate inšpekcijskega nadzora Tržnega inšpektorata RS nad zaračunavanjem in prodajo goriv, ki ga je inšpektorat izvajal v minulih dneh. Večjih nepravilnosti niso ugotovili, točenje goriva kljub napisu, da je tega zmanjkalo, je bilo posledica tega, da mora v rezervoarju ostati določena količina goriva, je pojasnila inšpektorica. Na enem od bencinskih servisov so ugotovili nespoštovanje z uredbo določene cene, gre za zavezanca, ki je že v preteklosti naredil isti prekršek, je povedala. Ugotovili so tudi, da so potrošniki točili neobičajno velike količine goriva, kar kaže na to, da so ljudje gorivo kupovali na zalogo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Je goriva zares zmanjkalo?
    06:00
    Iz 24UR ZVEČER: Je goriva zares zmanjkalo?
  • Iz SVETA: Inšpekcijski nadzor
    01:57
    Iz SVETA: Inšpekcijski nadzor
  • Izjava tržne inšpektorice Andreje But
    11:30
    Izjava tržne inšpektorice Andreje But

Glavna tržna inšpektorica Andreja But je pojasnila, da so nadzirali upoštevanje kontrole cen in ali je bilo regulirano gorivo na razpolago in kakšni so bili razlogi za pomanjkanje goriva na bencinskih servisih. Prvi dan nadzora so ugotovili, da na avtocestah večjih težav s pomanjkanjem goriva ni bilo, kar je bil razlog, da so naslednji dan nadaljevali s pregledi v notranjosti države.  

Večjih kršitev niso zaznali 

Inšpektorji, ki so se konec in začetek tedna podali na bencinske servise po Sloveniji, večjih kršitev pri prodajalcih naftnih derivatov niso zaznali, v enem primeru bencinskega servisa vodijo prekrškovni postopek.

Nadzor je v ponedeljek izvajalo 30 tržnih inšpektorjev, dan zatem pa 27 tržnih inšpektorjev. Ti so v ponedeljek naključno preverjali stanje zalog na bencinskih servisih po vsej državi, pri torkovih pregledih pa so se inšpektorji osredotočili na prijave potrošnikov, v katerih so prijavitelji navajali, da servisi z gorivom razpolagajo, a ne omogočajo točenja. 

Tržni inšpektorat tako večjih nepravilnosti ni zaznal, z izjemo enega bencinskega servisa, ki ni upošteval Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki je ta dan stopila v veljavo. Gre za ponudnika naftnih derivatov, ki ga je tržni inšpektorat v preteklosti že obravnaval zaradi istovrstne kršitve. Proti njemu tečeta tako prekrškovni kot upravni postopek. Ker odločba v upravnem postopku še ni bila vročena, Butova ni želela povedati več. Kršitelju sicer po zakonu o kontroli cen grozi nekaj več kot šest tisoč evrov kazni.

Inšpektorji so ugotovili, da sedem pregledanih bencinskih servisov, kar znaša tri odstotke vseh pregledanih bencinskih servisov, v času nadzora ni obratovalo, 40 nadzorovanih bencinskih servisov pa kljub obratovanju v času nadzora ni imelo na zalogi 95-oktanskega neosvinčenega bencina in dizla. Težave s pomankanjem goriva so še vedno v notranjosti države, zlasti na manjših bencinskih servisih, kjer je bilo večje povpraševanje potrošnikov, ki so polnili cisterne in večje posode. 

Prišlo je tudi do velikih odstopanj v povprečni prodaji goriva na posameznih črpalkah. Ta je bila v danih primerih tudi tri- do 10-krat višja kot običajno, so ugotovili. Naročanje goriva za posamezne bencinske servise sicer avtomatično poteka preko dispečerske službe, ko gorivo v rezervoarju pade pod določen nivo. Posledično prodajalci na bencinskih servisih ne vedo, kdaj jim bo novo gorivo dejansko dostavljeno in izvedo, ko je kamion napoten na njihov servis. K temu so dodali tudi ugotovitev, da distributerji z gorivi najprej oskrbujejo svoje bencinske servise, kasneje franšizojemalce – slednji so tako bolj izpostavljeni občasnemu pomanjkanju zalog.

Stanje ni normalno, zakaj pa je prišlo do take situacije, inšpektorat ne bo ugotavljal, je inšpektorica pojasnila v oddaji 24UR ZVEČER, saj da je inšpektorat zadolžen za nadzor prodajne verige od distributerjev do bencinskih servisov, kjer so zaznali le eno kršitev. Prodajalci so dobavljali blago, a je bilo povpraševanje povečano. "Pridobili smo tudi podatke distributerjev, da smo naredili navzkrižno kontrolo. Povprečna dobava je bila v zadnjem vikendu višja za 60 odstotkov v primerjavi s tremi zaporednimi vikendi," je še pojasnila inšpektorica. 

Gorivo kljub prekritim ročkam točili zaradi varnostnega sistema črpalnih sistemov

Veliko prejetih prijav se je nanašalo na prekrite, zavezane ročke za gorivo, ki so bile označene z obvestilom o pomanjkanju goriva, iz katerih je bilo ob odstranitvi pregrinjal, pokrovov in vezic kljub temu možno točiti gorivo. Da so nekateri potrošniki samovoljno točili gorivo tudi iz teh mest, je bilo pri nadzoru ugotovljeno s pregledom računov. Prodajalci so pojasnili, da je gorivo v takšnih primerih še mogoče točiti zaradi varnostnega sistema črpalnih sistemov, zaradi česar morajo ohranjati minimalni predpisan nivo goriv v rezervoarju. 

Tržni inšpektorat je zaprosil distributerje tudi za podatke o prodanih in dobavljenih količinah v zadnjih treh vikendih meseca junija in ugotovil, da je bila prodaja goriv pretekli vikend bistveno večja kot vikend pred tem, v povprečju pa je bila prodaja goriv višja za več kot 60 odstotkov. Distributerji so sodeč po pojasnilih zaradi povečane prodaje angažirali dodatne prevoznike velikih cistern, vendar kljub temu niso zmogli slediti povpraševanju, kar tržni inšpektorat še preverja.

Kot je še povedala inšpektorica, je eden izmed prodajalcev, ko mu je zmanjkalo ene vrste goriva, po isti ceni prodajal kakovostnejše gorivo, da je ugodil potrošnikom. Inšpektorji so sicer nadzore izvajali že od marca, ko je bila cena goriv prvič omejena, z nadzori pa še vedno nadaljujejo.

Matjaž Han
Matjaž Han FOTO: Damjan Žibert

Poročila inšpektorjev je komentiral tudi gospodarski minister Matjaž Han. "Veseli me, da se je tržna inšpekcija hitro in učinkovito odzvala, opravila nadzor in rezultate že predstavila javnosti. Še bolj pozitivno pa je, da do sedaj razen v enem primeru, kjer inšpekcija vodi prekrškovni postopek, ni zaznala kršitev," je dejal.

Ob tem je izrazil prepričanje, da je bila to "šola za vse" in da bodo trgovci naftnih derivatov v prihodnje poskrbeli, da do takšnih situacij ne bo več prihajalo. "Zaključimo lahko, da je bilo občasno kratkotrajno pomanjkanje na nekaterih bencinskih servisih po Sloveniji res kombinacija visokega povpraševanja potrošnikov ter zapletov pri logistiki in infrastrukturi trgovcev. To je bila šola za vse, do takšnih situacij ne sme več prihajati," so še dejali na ministrstvu.

Spomnimo

Slovenijo je v zadnjih dneh zaznamoval kaos na bencinskih servisih, ko je pred spremembami cene pogonskih goriv na številnih servisih prihajalo do težav v oskrbi, na številnih pa je goriv celo zmanjkalo. 

Kot smo poročali, so se težave pojavljale po celotni Sloveniji in pri vseh dobaviteljih goriv. Na Petrolu so sicer zagotovili, da je kakršna koli panika odveč, saj da imajo zadostne zaloge. Nekatere črpalke so kljub temu zaprle vrata. Ali so dobavitelji namerno zadrževali gorivo? To so pri Petrolu ostro zanikali, na teren pa se je podal tržni inšpektorat. 

Pomanjkanje goriva na bencinskih črpalkah v Ljubljani
Pomanjkanje goriva na bencinskih črpalkah v Ljubljani FOTO: 24ur.com

Spomnimo: Preiskuje tudi AVK 

Tudi Agencija za varstvo konkurence naj bi po ponedeljkovem fiasku z gorivi začela uradni postopek, v katerem bo preverjala, ali sta največja trgovca z naftnimi derivati v državi zlorabila svoj prevladujoči položaj na trgu. AVK sicer pozdravlja ponovno regulacijo pogonskih goriv, hkrati pa predlaga razmislek o zmanjšanju vstopnih ovir pri umeščanju bencinskih servisov v prostor, ureditev obveščanja potrošnikov o cenah in sporočanja oz. uveljavljanja novih, nereguliranih cen. 

Zanimalo naj bi jih, kako so se gibale zaloge bencina in dizla po posameznih bencinskih servisih po napovedani odpravi regulacije cen, kdaj sta Petrol in OMV začela polniti te zaloge in koliko cistern sta za to uporabila, kakšna je bila poraba na posameznih bencinskih servisih in za koliko je odstopala od dolgoletnega dnevnega povprečja. Za ukrepanje naj bi se AVK odločila tudi zato, ker je do pomanjkanja goriva prišlo pri večini bencinskih servisov po državi, ne samo na tistih, kjer je veliko tranzitnega prometa. Pod drobnogledom bo tudi morebitno usklajeno delovanje oz. kartelno dogovarjanje med trgovci.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (262)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Papyrus123
24. 06. 2022 19.14
-1
Sicer Han naj ne bi več posloval s Petrolom, so pa na Petrolu že 20 le kadri SD. Za informacijo, ker eni verjamete da ima Vizjak z par deset tisoč € delnic gromozanski vplih v Petrolu. Po domače je Vizjak mali delničar
peresni
24. 06. 2022 17.22
Kot da bi te inšpektorje zaposlili tajkunski kriminalci!
Papyrus123
24. 06. 2022 17.19
-1
Matjaž Han. "Veseli me, da je tržna inšpekcija hitro in učinkovito odreagirala, opravila nadzor in rezultate že predstavila javnosti. Še bolj pozitivno pa je, da do sedaj razen v enem primeru, kjer inšpekcija vodi prekrškovni postopek, ni zaznala kršitev," Torej njemu se dopade DA KRŠITEV NI ZAZNALA...kot trobim zadnji teden, Petrol plačuje MILJONE HANOVI FIRMI za storitve čiščenja, kdo je tukaj nor?
branko-r
24. 06. 2022 17.02
odgovor smo vedeli v naprej sploh jim ne bi bilo treba iti iz pisaren
mackon08
24. 06. 2022 16.51
+2
Sem se danes vračal iz Bratislave in sem tankal na Madžarskem, prodajalec je samo vprašal, če sva Slovenca brez da bi zahteval kakšne dokumente pa sva plačala dobrih 1,25 Evra na liter je pa na črpalkah napisano, da je možno tankati samo 50 litrov.
24bata
24. 06. 2022 16.49
Šala meseca.
zibertmi
24. 06. 2022 16.41
+1
so še pod vodstvom sds
bucko1975
24. 06. 2022 16.34
ma ne a sam seb bojo napisli kazen pa nismo mi tk smotani kot vi mislite
kekec9999
24. 06. 2022 16.18
Kršitev ni, se pravi, da je naše in vaše Robi ponovno nat....u. Vlada spi, če ne spi ustanavlja ministrstva. Potrebujemo še ministrstvo za redno dobavo goriva.
VSEZNALECno1
24. 06. 2022 15.44
+0
Inšpektorji so odkrili luknjo v svojem žepu, pa to da itak ne smejo odkrit kar ne smejo odkrit ...razen če morajo pa tud če ni nič za odkrit... glede tega pa niso odkriti
Prokontra
24. 06. 2022 15.43
Kako se laže, državna firma pač.
Woltan
24. 06. 2022 14.35
+1
Predviden zaključek.Država ne bo sama sebe osrala,rajo pa lahko nategne.
Zelo123
24. 06. 2022 14.25
+1
Fijasko in kaos, režiserji tega valjda imajo imena. Golob, nekoga bo treba po riti.
Farmojšter
24. 06. 2022 13.25
+1
Bratranec,ki dela na BS, mi je povedal, da so namerno zavlacevali z dostavami.... morali bi imeti dostavo v četrtek, to je 4 dni pred podrazitvijo, pa jim je bilo čudno, da so jim javili, da bodo dostavili šele v torek, dan po podražitvi...
Poletje 16
24. 06. 2022 11.53
+4
Kdaj so pa še kaj odkrili? Oni so edini ki NE opravljajo svojega dela. Vse je podkupljeno, najbolj pa veterinarski inšpektorji.
pustolovc
24. 06. 2022 11.20
+3
Inšpekcija je poponoma nesposobna, dvakrat dal prijavo na tržno inšpekcijo zaradi očitne kršitve garancije in obakrat niso naredili nič. Škoda denarja za njihovo financiranje, bolje uvesti konkurenco.
Walter Pravicek
24. 06. 2022 11.17
+5
Tisti hip,ko se je zaprla prodaja dizla ali bencina bi MORALI INŠPEKTORJI v akcijo.Po toči zvonijo.
Zelo123
24. 06. 2022 11.11
+4
Večjih kršitev ni bilo, a so bile manjše. Na dan z besedo, komunist zagamani.
Walter Pravicek
24. 06. 2022 11.18
+4
Niso komunisti,so le sledbeniki,kot jih nastavlja v SDS JJ.A še bolj verni od komunistov samih.
ssbobo
24. 06. 2022 11.10
-1
To pa verjamem...... glede na to da so inšpektorji postavljeni z strani levih vlad popolnoma zihr sigurno verjamem da niso našli nobene nepravilnosti ..... ker jim ni noben rekel kaj naj sploh počnejo tam karkoli že...
cool29
24. 06. 2022 10.51
+1
...ITAK....VRANA VRANI NE IZKLJUJE OČI...