Slovenija

Nakup zaščitne opreme: KPK ugotovil večje število korupcijskih tveganj

Ljubljana, 05. 11. 2020 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, V.L., U.Z.
Komentarji
421

V tematskem nadzoru, povezanem z nabavo zaščitne opreme v času epidemije koronavirusa letos spomladi, je Komisija za preprečevanje korupcije zaznala več korupcijskih tveganj. Zaznala je tudi nekatere sume kršitev zakonodaje, zato bo v teh primerih delo nadaljevala z uvedbo preiskav. Predsednik komisije je dejal, da je bil nadzor precej obsežen. Opravili so več razgovorov s posamezniki in institucijami. Potrdil je, da je Ivan Gale zaprosil za postopek zaščite, je bil pa tudi on kot uslužbenec Zavoda RS za blagovne rezerve pod drobnogledom KPK.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: KPK sumi na več kršitev
    03:35
    Iz 24UR: KPK sumi na več kršitev
  • Iz SVETA: KPK o nabavi zaščitne opreme
    03:20
    Iz SVETA: KPK o nabavi zaščitne opreme
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ugotovitve tematskega nadzora sta na novinarski konferenci predstavila predsednik komisije Robert Šumi in vodja službe za nadzor in preiskave na komisiji Katja Mihelič Sušnik. Tematski nadzor je potekal od maja 2020, pri čemer je komisija pregledala obsežno dokumentacijo, ki jo je pridobila, opravila razgovore z različnimi posamezniki ter sestanke z različnimi organizacijami. Kot sta dejala Šumi in Sušnikova, želi komisija s poročilom in podanimi priporočili pristojnim institucijam ponuditi pomoč pri upravljanju zaznanih korupcijskih tveganj z namenom učinkovitega in transparentnega izvajanja postopkov v prihodnje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Je pa Šumi navedel, da bodo postopki, ki so v pristojnosti KPK, uvedeni, kolikor je mogoče hitro. Računajo, da že ta mesec. Pri tem gre po njegovih besedah za več oseb, med katerimi so tudi javni uslužbenci. Pri tematskem nadzoru je bila KPK osredotočena na nabavo zaščitnih mask v epidemiji in v določenem delu tudi na nabavo ventilatorjev.

"Razumemo zahtevnost in resnost situacije, v kateri je bilo treba ravnati hitro in učinkovito. Zavedamo se, da so bili postopki izvedeni v času izrednih razmer, ko je nujnost dobave zaščitnih sredstev narekovala tudi način izvedbe postopkov. Vendar je tudi v takšnih razmerah treba ravnati odgovorno, transparentno in v skladu z visoko stopnjo integritete," je ob predstavitvi poročila poudaril Šumi.

Predsednik KPK Robert Šumi
Predsednik KPK Robert Šumi FOTO: KPK

Tveganja v vseh fazah postopkov

Sušnikova je sporočila, da so zaznali tveganja v vseh fazah postopkov. Gre za tveganja v povezavi z nedoločnostjo in nejasnostjo vlog posameznih deležnikov celotnega procesa, posledično pa so bila v celotnem postopku zaznana tudi specifična korupcijska tveganja nesledljivosti in netransparentnosti izvedenih postopkov, neenakopravne obravnave ponudnikov in izbranih pogodbenih partnerjev ter vplivanja oseb, ki pristojnosti v postopkih niso imele.

KPK se zato, ker to ni v njeni pristojnosti, ni opredelila do nabave zaščitne opreme prek posrednikov. Je pa zaznala precej nejasnosti glede vloge Zavoda RS za blagovne rezerve.

Po navedbah Sušnikove so bile zelo nejasne tudi vloge posameznikov, v medresorski delovni skupini in projektni skupini so bile imenovane osebe različnih ministrstev. Tako KPK ne opredeljuje kršitev po institucijah, ampak tveganja in kršitve, ki so bile zaznane v postopku. To pomeni, da so bili sumi kršitev zaznani pri različnih osebah, in ne pri samih subjektih javnega sektorja.

Kot je pojasnil Šumi, KPK v tem nadzoru ni iskala odgovornosti konkretnih oseb, pač pa ta faza še sledi. Po njegovih navedbah bodo ti postopki uvedeni kolikor je mogoče hitro, računajo, da že ta mesec. Ali se sumi kršitev nanašajo tudi na funkcionarje, ni pojasnil. Povedal pa je, da gre za več oseb, med katerimi so tudi javni uslužbenci.

"Z namenom zagotavljanja transparentnosti porabe javnih sredstev je takšna postopkovna tveganja pri nadaljnjih postopkih treba ustrezno zamejiti, zato smo glavnim deležnikom postopkov nabav zaščitne opreme podali priporočila," je povedala Sušnikova. 

Komisija je podala 15 priporočil, ki se nanašajo na natančne opredelitve vlog posameznih deležnikov, natančno opredelitev količin in vrst zaščitne opreme, ki bo predmet nabave, ter potrebnih dokazil, opredelitev meril in kriterijev za izbiro, opredelitev vsebine sklenjenih pogodb, zaščito dobrovernih prijaviteljev …

V komisiji poudarjajo, da je bo le z doslednim upoštevanjem priporočil mogoče zagotoviti pregledne, sledljive in transparentne postopke ter upravičiti zaupanje državljanov v pravilnost in zakonitost ravnanja deležnikov procesa nabav, ki predstavljajo pomembno porabo javnih sredstev v interesu zagotavljanja zdravja in varnosti vseh nas.

Zaznani sumi kršitev: uvedba preiskav in odstopi drugim organom

Celotno poročilo je komisija danes posredovala glavnim deležnikom postopkov nabav zaščitne opreme: Vladi RS, Zavodu RS za blagovne rezerve, Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvu za zdravje ter Upravi RS za zaščito in reševanje. Posredovano bo tudi drugim organom, ki se ukvarjajo s postopki nabave zaščitne opreme: Računskemu sodišču RS, Finančni upravi RS in Policiji.

Komisija bo svoje delo v prihodnjih dneh nadaljevala z uvedbo posameznih preiskav, saj je v okviru pregleda dokumentacije ugotovila tudi nekatere sume kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije s področja protikorupcijske klavzule ter nezakonitih in neetičnih vplivov. V okviru preiskave bo sume kršitev potrdila ali ovrgla, konkretnih informacij pa v zvezi s tem še ne more podati. Komisija je zaznala tudi nekatere sume kršitev s področja dela drugih nadzornih organov. Informacije v zvezi s tem bo odstopila Državni revizijski komisiji, Tržnemu inšpektoratu RS, Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke, Finančni upravi RS, Računskemu sodišču RS ter Policiji, so še danes sporočili.

Ivan Gale
Ivan Gale FOTO: Aljoša Kravanja

Gale pod drobnogledom KPK

KPK lahko na podlagi vloge posameznika uvede tudi postopke zaščite. Za to je po Šumijevih navedbah zaprosil tudi Ivan Gale, ki je kot takrat zaposleni na Zavodu RS za blagovne rezerve v javnosti spregovoril o domnevnih nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme. KPK bo v sklopu svojih pristojnosti poskušala ugotoviti vzročno zvezo med Galetovim t. i. domnevnim razkritjem informacij in nedavno odpovedjo delovnega razmerja na zavodu.

Gale je sicer kot tedanji uslužbenec zavoda sodeloval v procesih, ki jih je KPK pregledovala, zato je bil tudi on podvržen skrbnemu pregledu.

KPK objavil poročilo

Poročilo vsebuje tudi tabele, v katerih je navedenih vseh 61 sklenjenih pogodb in tri naročilnice, ter tabele, v katerih je KPK izpostavila prihodke posameznih družb, ki so bile izbrane kot ponudniki zaščitne opreme in so bile z njimi sklenjene pogodbe, je pojasnila Sušnikova. Medtem pa poročilo ne vsebuje podatkov, kakšne vrednosti poslov so bile naročene in zatem dobavljene.

Počivalšek: Priporočila KPK so dragocena za ravnanje države v prihodnjih kriznih okoliščinah 

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je sporočil, da je poročilo KPK prejel in ga na hitro preletel. Ugotavlja, da v mnogih ugotovitvah sledi temu, kar je sam zatrjeval ves čas, in dogajanje postavlja v ustrezen kontekst. "Obdobje prvega vala epidemije je bilo zahtevno in je od vseh, ki smo kakorkoli sodelovali pri nakupu zaščitne opreme, terjalo hitro odločanje in sprotno iskanje rešitev. V državi je vladal strah, v svetu pa se je odvijala vojna za medicinsko opremo," je spomnil Počivalšek in dodal, da je to danes korektno izpostavil tudi predsednik KPK.

"Kot minister sem sledil pristojnostim, zakonodaji in sklepu vlade. Ta je 14. marca letos Zavod RS za blagovne rezerve pooblastila za nabavo zaščitne opreme in v zvezi s tem določila, da se ta iz razlogov skrajne nujnosti izvede po 46. členu zakona o javnem naročanju, ki določa izvedbo postopka s pogajanji brez predhodne objave," je navedel.

Počivalšek je zaradi sumov nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme pod drobnogledom Nacionalnega preiskovalnega urada in Računskega sodišča RS.

Zagotovil je, da so s sodelavci na ministrstvu, ki ga vodi, delali po najboljših močeh in z zavedanjem, da je od učinkovitosti njihovega dela odvisno marsikaj, tudi človeška življenja. "Ko sem takrat na televiziji nekajkrat ponovil, da so ljudje umirali, so se nekateri novinarji in opozicija smejali. Upam, da se temu danes nihče več ne smeji," je dodal.

Zatrdil je še, da so tako on kot njegovi sodelavci delovali s ciljem, da Zavodu za blagovne razmere pomagajo pri zahtevni nalogi. Pri tem pa so po njegovih navedbah delovali kot ekipa, ki ima en skupni cilj: našemu zdravstvenemu sistemu zagotoviti nujno opremo. Nase so, kot pojasnjuje, te naloge prevzeli zato, ker jih zavod sam ni bil sposoben hitro in učinkovito izpolniti. Delovali so "po načelih kriznega managementa, konkretne ter hitre rešitve so bile najpomembnejše".

Minister je spomnil, da je bila Slovenija na razmere, v katerih se je znašla po izbruhu epidemije, povsem nepripravljena. Takrat so se po njegovem prepričanju pokazale pomanjkljivosti našega načrta za odzivanje na krizne razmere, "pa tudi to, kdo je sposoben delati v kriznih razmerah in kdo je enostavno zmrznil".

V tem pogledu so po ministrovih navedbah zelo dragocena priporočila KPK za ravnanje države v prihodnjih kriznih okoliščinah. Zagotavlja, da bo prvi, ki se bo zavzemal za to, da sprejmejo in vzpostavijo boljši načrt ravnanja države v kriznih razmerah, ki bo učinkovit, vzdržen in pregleden.

V LMŠ in SD jih ugotovitve KPK glede nabav zaščitne opreme ne presenečajo 

KPK je po besedah vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića samo potrdil njihove ocene, in sicer da je vlada Janeza Janše "prestreljena s korupcijskimi tveganji". "Mogoče nam je zdaj bolj jasno, zakaj je koalicija tako panično prevzemala preiskovalno komisijo glede zaščitne opreme in zakaj se je izvedlo toliko menjav na policiji in Nacionalnem preiskovalnem uradu, ki so preiskovali sumljive posle," je dejal.

Po njegovih besedah se bodo v opoziciji pogovorili o morebitnih naslednjih korakih. "Treba je imeti v mislih to, da imamo v vladi ljudi, k delujejo dokaj nerazsodno in ne razumejo politike," je bil kritičen. Ko postaneš predsednik vlade ali minister, po besedah poslanca predstavljaš in delaš za vse državljane, tudi za tiste, ki te niso volili ali še nimajo volilne pravice. "Pri veliki večini ministrov in predsedniku vlade pa lahko vidimo, da na prvo mesto postavljajo svoje volivce in šele nato državo. To ni državotvorno," je poudaril.

Tudi po besedah poslanca SD Matjaža Nemca ugotovitve KPK niso nobeno presenečenje. "V DZ smo imeli že mnogo sej komisij na to temo, tudi javnost je bila večkrat seznanjena z nepravilnostmi pri nabavi zaščitne opreme. Kar bode v oči je, kako se je del politike skušal okoristiti na račun krize in posledično zdravja ljudi. Naša želja je, da se temu vprašanja pride do dna," je dejal.

Tako ugotovitve KPK kot druga doslej znana dejstva so, kot ocenjuje Nemec, olje na ogenj dogajanju v DZ, kjer nabavo zaščitne opreme preiskujeta dve komisiji. "Več kot je informacij, lažje bo tiste, ki so to počeli, klicati na odgovornost," je poudaril in dodal, da bodo odgovornost od tistih, ki se je izogibajo, lahko terjali šele pod novim predsednikom vlade.

Povzetek poročila tematskega nadzora
Poročilo o nadzoru v zavodu za blagovne rezerve in drugih subjektih
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (421)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nidani
05. 11. 2020 20.47
+1
Gledamo Tarčo...in kaj lahko zaključimo? Vlada nam MAFIJA!
Tobleron
05. 11. 2020 20.59
-2
Res je. Že od leta 1945 naprej in vse do danes
proofreader
05. 11. 2020 19.41
-5
Skesanec Gale je videl, da ne bo mogel delati po svoje ter podpisovati čudnih pogodb, tako da je postal žvižgač.
slim386
05. 11. 2020 20.01
+3
Ali pa je videl da sta si toninko mamin sinko in bela elastika počivalnik dovolila preveč
srebrnibreg
05. 11. 2020 20.40
+1
Stvar je v tem, da je ta vlada ustanovila skupno katera je odločala kateri posrednik bo izbran in to dala našrej Galetu. Samo izrabili so ga kot so Erjavca pri nakupu oklepnikov.
Kana-1
05. 11. 2020 19.36
+1
Pač kar se zgodilo na plečih države je najbolje , da se pozabi sicer bomo na koncu plačevali še težke odškodnine.!!
123756890
05. 11. 2020 19.20
+1
Zakaj novinarji ne preiščejo korupcije bonitete zakupite in tam so uradni mirodajni podatki, vidi se celotno mreženje povezane osebe, solastniški deleži in slamnata podjetja. take podatke bi se lahko objavljalo na portalu in redno tudi pošiljajo na furs.
123756890
05. 11. 2020 19.15
+2
Sledenje v sloveniji podjetjem in pretakanje denarja se lahko vidi na bonitetnih ocenah in poročilih povezanih podjetij. Slovenija je sama pralnica državnega denarja. Če bi to korupcijo ukinili bi lahko imel vsak državljan univerzalni dohodek.
123756890
05. 11. 2020 19.13
+1
No to sem pisal z podkrepljenimi podatki in številkami prav tako lastniki imena in priimki pa me je 24ur brisal.
misterbin
05. 11. 2020 18.30
-7
Jankoviča so spet oprostili in sodniki spet niso verjeli ,da je direktor Gradela dal šerifu koverto z denarjem . Na Ptuju mati z bolnim otrokom zbira denar za odkup lastne hiše da jo ne deložirajo Jankoviču pa odpisujejo miljone € a se bo to kdaj nehalo ? Tudi sodniki so isti ,kot Jankovič nič drugo banda
misterbin
05. 11. 2020 18.31
-5
kmkm
05. 11. 2020 18.42
+9
tema pogovora je ugotovitve KPK in vse lumparije te vlade in kakor sem bral bo imela policija ogromno dela!
pljuvamnakarbid
05. 11. 2020 18.17
+7
Ja, in? Psi lajajo, karavana gre naprej. V nove nabave. Burleska. Stavim, da ne bo konkretnega krivca in da nihče ne bo odgovarjal.
prinašalec2
05. 11. 2020 18.12
-6
KPK popolnoma nepotrebna "tvorba"...kdo še upošteva njihova mnenja? Ukinit, imamo vse potrebne organe, ki bi morali ukrepati neposredno, pa ne...in, zato so ustanovili KPK, da se kršitelji skrivajo in zadeve zavlačujejo. So pa tile zaposleni na KPK prav lepo plačani, nje?
Stajerc56
05. 11. 2020 18.08
-6
No pa saj to je prispevek od KPK. Imam en predlog, kajti KPK se skriva za ekrani in monitorji in delajo od doma, zato se mi zdi v teh časih izredno gnusno. Pa gdo je KPK, ki naj se na vse spozna. Fantini in amaterji iz KPK, bodite frajerji, pojdite pomagat v bolnice in domove o starelih, potem pa otresajte svoj birokratski zezik, če boste še sploh živi. Morda pa boste potrebovali tudi kakšen ventilator, ki se vam zdi sporen, kakšno masko , ki nima certifikata, sami pa jo zamenjate ali operete morda enkrat na teden. Ste en kup navadnega birokratskega gnoja, ki zajedate državo. Pa no, če pa ste res častni, kakor tudi vse nevladne organizacije, pa delajte pro-bono, takrat vam bomo priznavali svojo vlogo.
Bojan-F
05. 11. 2020 17.56
+2
Rojak (ne vem zakaj) omenja Mercator in enormno zadolževanje v času g. Janković Zorana ... Mercator se je enormno zadolžil, toda ohranil je še bolj enormni potencial monetizacije (samo na to je ciljal g. Todorić Ivica, a ga je zaradi svojih lastnih slabosti izkoristil le cca 60%) ...
Bojan-F
05. 11. 2020 17.56
+1
... pa še to, kako je g. Janković Zoran domnevno uničil lokalne grosiste ... v čem je razlika med Mercatorjem, Hoferjem, Sparom ali Lidlom ... primer Šempetra pri Gorici ... razlika je v eni njivi ... ali oni pri Tehničnih ali v oni pri Iskri ... namesto Mercator bi na Grosistu pisalo Hofer, Spar ali Lidl in ena njiva bi bila (za nekaj časa) ohranjena ... noben lokalni grosist se na trgu ne bi obdržal ...
Bojan-F
05. 11. 2020 17.56
+3
... spomnim se kako so moji znanci iz KZ Vipava stokali, kako jih g. Janković Zoran lupi ... lupil jih je, da ... toda široka potrošnja je ekonomija obsega ... in g. Janković Zoran jim je to (za določeno finančno nadoknado) omogočil ... ***!
Stane Adami?
05. 11. 2020 17.43
-4
Torej kaj so ugotovili. NIČ. Ugotovili so samo, da so tveganja obstajala, pa to vsak ve.
kmkm
05. 11. 2020 18.44
+4
vse to kar so ugotovili so dali v preiskave naprej, policiji, kriminalistom, računskemu sodišču sedaj pa sledijo ovadbe in aresti
lcePower
05. 11. 2020 17.33
-12
Se pravi je skesanec gale upraviceno dobil krivdno odpoved
kmkm
05. 11. 2020 18.45
+5
trst1
05. 11. 2020 17.28
+5
Najbolj ,da JJ takoj vse zamenja . Potem bo mir pri hiši. Ane.
Carmenbula
05. 11. 2020 16.39
+0
Ko slišiš za Komisijo katerokoli ? velja za vse..veš takoj, da je to samo en velik kup dreka..Stalin kar je rešil je rešil sam, kar pa ni bilo rešljivo je pa ustanovil KOMISIJO..
Cesar Millan - Vodja krdela
05. 11. 2020 17.27
-3
KPK dobro jutro !!! Ne nisem ne na levi in ne na desni !!! Bodite poštenih do vseh !! DRUGAČE VAS PA NE POTREBUJEMO !!!!!
jan333
05. 11. 2020 16.39
-8
Zanimivo, KPK je raziskal le nabave, ki so se zgodile z dnem nastopa nove vlade. Več milijardno oškodovanje zdravstvene blagajne za pretekla leta jih pa ne zanima, vključno z žilnimi opornicam, umetnimi kolki, operacijskimi mizami, zaščitno opremo (ki se je pred COVIDIOM kljub nižjim cenam na trgu kupovala po višjih cenah kot kasneje v časi COVIDA) ter drugo večkrat preplačano medicinsko opremo, kjer so izpuhtele milijarde. To jih ne zanima in jih tudi ne bo, ker KPK je orodje v rokah politike. Zato jih tudi ni zanimal večmiljardni bančni kriminal ter milijardno pranja iranskega denarja preko državne banke.
Bojan-F
05. 11. 2020 18.38
+4
Žilne opornice? ... kogar to zanima, je pred dnevi na teh spletnih straneh prebral, da je NPU "na SDT podal kazenske ovadbe za tri kazniva dejanja nedovoljenega sprejemanja daril in za tri kazniva dejanja nedovoljenega dajanja daril." ... za kriminaliteto v zdravstvu kot celoti pa je NPU od avgusta 2011 do maja 2020 obravnaval še 61 kaznivih dejanj, od katerih je podal ovadbo za 32 kaznivih dejanj, za 29 pa poročilo. V teh zadevah že potekajo sojenja številnim osumljencem. 5 sumov kaznivih dejanj s področja kriminalitete v zdravstvu pa NPU še preiskuje.” ... ker so v domeni KPK samo javni uslužbenci, domnevni bančni kriminal in domnevno pranje iranskega denarja ni njihova zadeva ... zadovoljen?
zajebant2
05. 11. 2020 16.30
-6
Glavni osumljenec gale
slim386
05. 11. 2020 20.07
+1
misterbin
05. 11. 2020 16.13
-9
Alo ,kje ste tisti,ki ste Galetu pripisovali zmage ter ,čestitke ? Ste spremenili mnenje ? Tudi Sršen Počivalšek je isti,kot Gale oba sta kradla
_endrug
05. 11. 2020 16.22
+8
Na srečo obstaja posnetek, ki ga sodišče ne bo vzelo kot dokaz, a je jasno, kdo je goljufal. Tako kot pri JJ, ki bi moral podpisat dokument o prejemu umazanega denarja. <<<<
kmkm
05. 11. 2020 16.23
+1
JApajaDAja
05. 11. 2020 16.33
+1
tematski nadzor od maja letos....gale je naročal in pisal anekse aprila letos....vse jasno?
WolfeWoof
05. 11. 2020 16.07
+8
Ja korupcijsko tveganje so usi ti bedni ukrepi pa panika pa strašenje ljudi s "smrtonosnim" virusom pa jemat pandemijo kot orodje da na skrivaj uvedete spremembe ki zatirajo narod in naše pravice.
Capone42
05. 11. 2020 15.46
+6
Male glasbene urice: Hey Janez, kolk ste spet pokradli danes? (p.s.: poješ si na melodijo Hey Joe- Hendrix)
Castrum
05. 11. 2020 16.06
-1
Janez? Kocjančič, Drnovšek, Zemljarič, Janša, ...veliko jih je!🤣😁👍
_endrug
05. 11. 2020 16.24
+7