Slovenija

Analiza tal in vode v Moravčah potrdila presežne vrednosti nevarnih snovi

Ljubljana, 11. 07. 2019 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Ministrstvo za okolje je moravško občino seznanilo z rezultati njihove analize tal in vode na območju nekdanjega odkopa Drtija v Moravčah, kjer deluje podjetje Termit. Analiza je potrdila, da so v okolju presežne vrednosti nevarnih snovi. Občina zahteva odvzem okoljskega dovoljenja in odstop vodstva podjetja. V Termitu pa pravijo: "Odstopanja še zdaleč niso takšna, kot so nam bila v javnosti očitana."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Moravčah presežene vrednosti nevarnih snovi
    03:37
    Iz 24UR: V Moravčah presežene vrednosti nevarnih snovi
  • Iz SVETA: Izjemno onesnaženje tal in vode v Moravčah
    06:07
    Iz SVETA: Izjemno onesnaženje tal in vode v Moravčah
  • Župan Moravč o tem, kaj je pokazala analiza ministrstva
    01:35
    Župan Moravč o tem, kaj je pokazala analiza ministrstva
  • Minister Zajc: Odredil sem izredni nadzor nad inšpekcijo in izdajo dovoljenja
    01:01
    Minister Zajc: Odredil sem izredni nadzor nad inšpekcijo in izdajo dovoljenja
  • Ljudska iniciativa si obeta 'pozitivni izhod iz te krize'
    00:44
    Ljudska iniciativa si obeta 'pozitivni izhod iz te krize'

Okoljski minister Simon Zajc je danes župana Moravč Milana Balažica, predstavnike moravške ljudske iniciative, podjetje Termit in pristojne inšpekcijske službe seznanil z rezultati analiz tal in vode na deponiji Drtija družbe Termit. Analiza, ki so jo po naročilu okoljskega ministrstva opravili aprila, je pokazala nastanek okoljske škode, je povedal minister. Ugotovili so namreč presežne vrednosti nevarnih snovi. "Jasno je, da bo s strani Agencije RS za okolje izdana odločba za sanacijo tega območja," je povedal Zajc. 

Kaj je pokazala analiza?

V končnem poročilu piše, da so rezultati analiz sanacijskega materiala pokazali, da so na petih od skupno sedmih preiskanih lokacijah, v posameznih vzorcih znatno presežene kritične vrednosti. "Na nekaterih lokacijah so kritične vrednosti v določeni globini presegle vsebnosti za arzen, baker, kadmij, krom, nikelj, svinec ali fluoride. Kritična vrednost za cink je bila v določeni globini presežena na vseh petih lokacijah. V skladu z določili Uredbe o mejnih, opozorilnih in kritičnih imisijskih vrednostih nevarnih snovi v tleh to pomeni, da na petih lokacija zaradi škodljivih učinkov ali vplivov na človeka in okolje onesnažena tla niso primerna za pridelavo rastlin, namenjenih prehrani ljudi ali živali ter za zadrževanje ali filtriranje vode," so sporočili z ministrstva. Analizni rezultati so nakazali, da se je na teh lokacijah odlagal material, ki se ne bi smel.

Za potrebe odvzema vzorcev sanacijskega materiala so bile izvedene tri raziskovalne vrtine in štirje bagrski razkopi. V času izvedbe terenskih raziskav, so bili odvzeti tudi vzorci petih površinskih in dveh podzemnih voda na širšem območju nekdanjega odkopa Drtija. Ministrstvo za okolje in prostor

Na omenjenih lokacijah je tako ugotovljena okoljska škoda tal. Posledično bodo ministrstvo oziroma inšpektorji določili obseg onesnaženosti tal in ukrepe za sanacijo okoljske škode.

Iz terenskih opisov je razvidno, da se je na nekaterih lokacijah odlagal neprimeren material – denimo keramične varovalke (talilni vložki), električne žice, strelovod, železna cev, prazne plastenke za pijačo, gospodinjski odpadki (kuhinjska goba za pomivanje posode), krogelni ostanki brusilnih kamnov, lepljene plošče iz polimerne mase, kosi plastike in plastičnih mrež, kosi kovine, kosi betona, dolomitni bloki, koščki asfalta, pletena (rašel) vreča.

"Rezultati analiz površinskih in podzemnih voda so pokazali, da so izcedne vode na območju podjetja Termit obremenjene z onesnaženjem, značilnim za odpadne vode. Najbolj je onesnažen saniran zahodni del odkopa, ki je zasut z glinami, s krovnimi materiali ter gradbenimi materiali. Tako v podzemni vodi, kot tudi v izcedni vodi se je v tem delu odkopa, pokazalo onesnaženje s kovinami in visokimi vsebnostmi formaldehida ter fenolov," so zapisali na ministrstvu. Opozorili so, da bi glede na izsledke analize podjetje izcedne vode na območju morali zbirati in pred odvajanjem v okolje zagotoviti ustrezno čiščenje.

Ministrstvo je razkrilo rezultate analize vzorcev tal in vode.
Ministrstvo je razkrilo rezultate analize vzorcev tal in vode. FOTO: Kanal A

Minister odredil izredni nadzor inšpekcijskih postopkov v preteklosti

V naslednjem koraku bo ministrstvo preverilo še stanje vodnih virov, ki "ne bi smeli biti" onesnaženi, a se želijo pristojne službe o tem prepričati. "Potem pa sledijo nadaljnji ukrepi," je dodal Zajc. Zaenkrat tudi še ni mogoče reči, ali je zaradi onesnaženja ogroženo zdravje prebivalcev Moravške doline.

Na vprašanje, kako, da prejšnji inšpekcijski niso pokazali nepravilnosti, je minister Zajc odgovoril: "To tudi mene zanima, zato sem že odredil izredni nadzor vseh inšpekcijskih postopkov." Minister se je zavzel tudi za takojšnjo sanacijo prizadetega območja. 

Na terenu v Moravčah so tudi danes inšpektorji, ki bodo predvidoma danes ali v petek izdali odločbo – ta bi lahko bila podlaga za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja podjetju Termit. Zajc je ob tem odredil tudi izredni nadzor nad delovanjem inšpekcije in postopkom izdaje okoljevarstvenega dovoljenja Termitu, saj ga zanima, kako so lahko dosedanji nadzori in analize kazali, da je v Moravčah vse v redu.

Minister je obljubil sodelovanje pri sanaciji Moravške doline.
Minister je obljubil sodelovanje pri sanaciji Moravške doline. FOTO: POP TV

Župan Moravč zahteva odzvem okoljskega dovoljenja in odstop vodstva družbe Termit

"Zahtevali smo, da zaradi posledic tega neodgovornega odnosa do krajanov, do ljudi, ki so zboleli za rakom, ali pa otrok, ki imajo silikozo, se odzvame okoljsko dovoljenje," je dejal župan. Minister je občini obljubil, da bodo sodelovali z roko v roki pri sanaciji Moravške doline. "Dobili smo vsa zagotovila, da bo država stala ob strani in da bomo očistili Moravško dolino vse te umazanije, ki se je čez leta navozila v Moravče," je dodal. 

"Mi smo skrajno razočarani nad podjetjem Termit in zahtevamo odstop tega vodstva, ki je neposredno odgovorno za ekološko katastrofo," je dejal Balažic.

"Po nekaterih podatkih se je v Moravško dolino v zadnjih desetih letih navozilo približno milijon in pol ton teh odpadkov. Nekaterih tudi nevarnih in zelo nevarnih. Ne delamo si iluzij, da se bomo znebili teh odpadkov, ker to bi pomenilo, da jih je potrebno odpeljati nekam drugam v Slovenijo. Zato pa želimo resno sanacijo, ki bo iz tega območja naredilo sarkofag in preprečilo izlivanje v izcedne vode," je dejal župan. V neposredni bližini odkopa sta namreč glavna vira pitne vode. 

Moravčane so rezultati analize pretresli, a so hkrati zadovoljni, da se je kljub mnogim dvomom v njihove trditve pokazalo, da so govorili resnico. "Analiza v vsem potrjuje naše navedbe. Visoko so presežene vsebnosti nevarnih snovi na tem področju; težkih kovin, kadmija, cinka, arzenika, fenolov ... ta analiza potrjuje vse naše dosedanje navedbe in sume," je v izjavi novinarjem po srečanju z Zajcem povedal Balažic.

Termit: Odstopanja še zdaleč niso takšna, kakršna so nam očitali

Iz podjetja Termit so sporočili, da so danes tudi v družbi od ministrstva prejeli končno poročilo analiz sanacijskega materiala, površinskih in podzemnih voda na območju nekdanjega odkopa Drtija. Poudarili so, da bodo poročilo podrobno preučili. "V Termitu pozdravljamo, da je prišlo do rezultatov analiz, saj bomo lahko tudi na podlagi teh rezultatov vpeljali dodatne ukrepe, s katerimi bomo omejili določena odstopanja, ki jih je zaznala analiza," so zapisali. 

So pa dodali, da je to ena izmed številnih analiz, ki so bile doslej opravljene. "Prejšnje analize niso pokazale prekomernih odstopanj, zato so nekatera odstopanja nepričakovana. Tudi vsi dosedanji inšpekcijski nadzori niso odkrili nepravilnosti. Termit bo tako kot doslej upošteval prihodnja navodila pristojnih služb ter izvedel morebitne ukrepe, ki jih bo naložilo Ministrstvo za okolje in prostor."

Analiza je po mnenju vodstva družbe Termit pokazala manjša odstopanja, ki jih bodo s sanacijo, ki trenutno še poteka, odpravili, so sporočili.
Analiza je po mnenju vodstva družbe Termit pokazala manjša odstopanja, ki jih bodo s sanacijo, ki trenutno še poteka, odpravili, so sporočili. FOTO: Svet

Pojasnili so še, da sanacija območij, kjer deluje Termit, še ni zaključena. "Zato so določena odstopanja še možna. V Termitu zagotavljamo, da po končani sanaciji odstopanj ne bo," so poudarili. 

Kljub temu, da je analiza pokazala odstopanja, v podjetju pravijo: "Ta še zdaleč niso takšna, kakršna so nam bila v javnosti očitana. Vse snovi, ki sestavljajo sanacijski material so predelane in vgrajene na način, da ne prehajajo v okolje. S pravilnim razmerjem, vlago in zbitostjo zagotovimo, da postanejo vse snovi povsem netopne in stabilne. Zaradi tega snovi ne prehajajo v okolje, kar dokazujejo tudi podatki analiz izlužkov, ki so predstavljeni v končnem poročilu."

Znova so opozorili na to, da so bile analize opravljene na porušenih vzorcih in ne na neporušenih vzorcih, ki da – tako Termit – "odražajo dejansko stanje na terenu in so edini merodajni za ugotavljanje prehajanja snovi iz sanacijskega materiala v okolje". Prepričani so, da je prav zaradi tega analiza pokazala večja odstopanja, kot so dejansko na terenu.

Analize že v preteklosti pokazale onesnaženje

Domačini so že pred časom opozorili, da podjetje Termit s svojo dejavnostjo obremenjuje okolje. Župan Balažic je že prejšnji mesec dejal, da so štiri analize, ki so jih opravili v preteklosti, pokazale na toksičnost in zastrupljenost tega dela Moravške doline. Onesnaženje se kaže v izcednih vodah, zemljini in zraku. Na občini pričakujejo potrditev prejšnjih analiz. "Bilo bi skrajno nenavadno, če bi ta raziskava pokazala kaj drugače," je takrat dejal župan, ki predlaga, da se Termitu odvzame okoljevarstveno dovoljenje. 

Občina Moravče z županom Balažicem na čelu in tamkajšnja Ljudska iniciativa Moravče podjetju Termit očitata, da v njegovih postopkih ravnanja z odpadki na deponiji na območju Moravč prihaja do kršitev, ki vodijo v onesnaženje okolja. Termit, ki v Moravčah izkopava kremenčev pesek, naj bi tam med drugim zakopaval nevarne odpadke, kot so azbest, steklena volna, olja in težke kovine. V primeru neukrepanja države so Moravčani pripravljeni tudi na državljansko nepokorščino.

Ministrstvo za okolje in prostor je sicer januarja naročilo strokovna in neodvisna merjenja, ki naj bi pokazala resnično stanje tal. Analizo je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), Moravčani pa so v preteklih tednih opozarjali, da je Termit oteževal jemanje vzorcev in izvedbo analize, med drugim naj bi na območje navozil več metrov zemljine.

V Termitu vse očitke zavračajo. Zagotavljajo, da so družbeno odgovorno podjetje, ki spoštuje vsa izdana okoljevarstvena dovoljenja in vso relevantno zakonodajo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

En procent
12. 07. 2019 14.56
Ocena članka:4
Rookoko
12. 07. 2019 14.09
+3
Pričakujejo se aretacije in ne odstop od položaja!?!
klen
12. 07. 2019 13.54
+1
Saj dokler je bil direktor Termita Roman Capuder Nsi in Ljudmila županja so bile pa Moravče čiste, takrat se je vozilo v konvojih na deponijo noč in dan so brneli stroji in zasipali sode in raznovrstne strupene odpadke, Moravčani pa smo mirno gledali saj pod diktataturo Nsi nisi smel ničesar izreči, iz pip je tekla klorirana gnojnica položnica za komunalo pa vsakič večja, HVALA Balažic da z Ljudmilo sedita v isti klopi pri maši in sodelujeta kot dva mafijca, bolj bi bilo pametno ko bi Balažic pokazal na pravega krivca, samo da Ljudmila pri koritu pa če se vsi zastrupijo aja pa prva vrsta v cerkvi je seveda njena sram ju naj bo tako, si mislita da se bosta oprala krivde. Balažic pa je nasilnež, prepoved prebliževanja mu ni bil verjetno zastonj izrečen ukrep!
Uporabnik1573131
12. 07. 2019 21.09
Do amena
12. 07. 2019 12.59
+3
K sm gledu po tv tisto zensko k je govorila da je vse ql, vids da je nastavljena, da laze, je zmedena, ker ve da je vse vec kot res...NORO...boge moravce in okolis...za vse v pletene 30let zapora, odvzem vsega premozenja itd. Ena stvar je da skodis sebi, druga pa ljudem okoli sebe zaradi pozrtnosti sebe...
dragan krstic
12. 07. 2019 10.28
+10
Nekaj deponije naj skidajo na travnike črne Ljudmile, nekaj pa na dvorišče rdečega bivšega župana Rebolja. Vsa pohvala pa gospodu Balažicu da se je sploh spustil v ta boj z onesnaževalsko mafijo.
Uporabnik1573131
12. 07. 2019 21.12
-2
Ljudmila naj v prvi vrsti skrbi za domači grob.
Trend01
12. 07. 2019 09.16
+5
Prejšnji mesec sem šel mimo parka, ko se mimo pripelje kamiona s kapaciteto cca. 10 ton. A za njem smrad po fenolu. Kdor ga je kdaj zavohal, zaduhal ta vonj, smrad, ga nikoli ne pozabi.
Rde?iAlarm
12. 07. 2019 08.55
-1
onesnaženje moravške doline ni od včeraj ampak že od mnogo let nazaj........seveda so bili občinarji zlizani z upravo termita in so mižali na obe očesi (tudi novakova NsI)......sedaj je prišel na čelo občine zgagar in kolerik in se mu je zamalo zdelo ker mu ni nič kapnilo v žep........hepe se njemu za moravčane
dragan krstic
12. 07. 2019 10.15
-2
Prejšnjim tardečim županom se je hepalo za moravčane.
jakec1575
12. 07. 2019 08.54
+9
ne samo odstop vodstva, zapor za 15 let. Zaradi ogrožanja zdravja širše okolice. Imate naklep, to ni malomarnost, imate bodoce obolele itd. Ko bo Slovenija zacela za daljse kazni zapirati vse taksne ki ogrozajo zdravje ljudi se bo odnos do okolja in ljudi spremenil. Vsaj za 5 let zapora pa minimalno. celotna uprava.
Kollerik
12. 07. 2019 08.51
+0
In kaj jih zdaj čudi? Večletno zakopavanje raznoraznih smeti je vedno velik rizik. Naložit firmi snacijo na njene stroške in plačilo kazni.
Kollerik
12. 07. 2019 08.52
+1
pikad7
12. 07. 2019 08.40
+4
Koliko ekoloških afer in nesreč bo še potrebnih, preden se bomo ljudje zavedeli, da naš trenutni način življenja in sistem na dolgi rok ne ubijata le narave, temveč tudi nas same? “Vodja skupine IPBES, Sir Robert Watson, je izjavil: “Zdravje ekosistemov, na katere se zanašamo tako ljudje kot druge vrste, se poslabšuje hitreje kot kdajkoli. Uničujemo same temelje naše ekonomije, zaslužka, prehranske varnosti, zdravja in kvalitete življenja po celem svetu.” Poročilo pravi tudi, da še ni prepozno za spremembe, bi pa morali začeti delovati takoj in na vseh ravneh, od lokalne do globalne. Naravo lahko rešimo s pomočjo “reorganizacije samih osnov sistema, kar zajema tako tehnološke, ekonomske kot družbene faktorje vključno s paradigmami, cilji in vrednotami.” Veseli nas, da so avtorji prišli do podobnih sklepov kot mi – dokler ne spremenimo našega družbenega in ekonomskega sistema, našega načina življenja in naših vrednot, se bo uničevanje nadaljevalo s takšnim tempom, da je vprašanje, kako bo svet izgledal že čez nekaj desetletij.” Vir: Okoljska apokalipsa - smo priča začetku konca?
AtomX
12. 07. 2019 08.20
+13
izjava trmita: 3.6 Roentgen, not great not terrible... Vse vodilne je traba potopit v greznico. Dejstvo je da navječ služijo predvsem z zakopavanjem odpadkov, proizvodna kremenovega peska je le neka krinkra. Pohvale balazicu, nisem ga maral, deluje nadut, ampak mu je uspelo tisto kar ni še nobenmu.
topo
12. 07. 2019 07.57
+15
Kakšen odstop vodstva podjetja,če držijo meritve vodstvu velike globe in v zapor,ter prepoved vpravljanja do ko koca živlenja.
Do amena
12. 07. 2019 07.48
+11
Kok mors bit r3tard da kot clovek zanikas da je strupeno...da je vse v mejah normale...Js bi jih strpal v cuzo vse po vrsti odgovorne...
klen
12. 07. 2019 07.46
+13
Problem je dolgoleten, ni od prejšnjega župana je pa odraz županovanja Ljudmile Novak, ki je dovolila dovažanje nevarnih odpadkov in pri tem so si delili velike provizije vsi člani njene stranke, občinskega sveta itd., čas je da se naredi sanacija in se očisti Moravče v vseh okvirih pred vsem pa se ve kdo je v ozadju Novakova, Capudrovi itd..., ki so na račun Termita obogatzeli popravili vse crkve, kapelice in utrdili oblast, ko pa se je pipica zapirala in je pogoltnost narasla pri drugih akterjih so zadeve prišle na dan žal so zadeve dokumentirane in so priče, ki vedo kaj je res in kaj ni res Moravče je treba očistiti!
Do amena
12. 07. 2019 07.39
+14
Nej preverjo se koliko vec boleznega stanja je v moravcah...nenormalno ogromno ljudi...
Rafael Kramar
12. 07. 2019 10.30
+2
Kristina1266
12. 07. 2019 07.32
+10
Medtem ko bo g. Zajc ugotavljal, ko bodo ljudje ogorčeni in se bo g. Balažic boril. Bo Termit nemoteno posloval naprej.Butale...
fairplayy
12. 07. 2019 07.20
+25
Tile inšpektorji so vsi podmazani, ministrsrvo pa ne opravlja svojega dela. Iz preteklih okoljskih katastrof sežigov odpadkov, izlitja strupenih snovi, Kemisa...vse v roku enega leta se niso nič naučili slovenija postaja ne zelena ampak Dirtistan
Nimasmisla
12. 07. 2019 07.10
-3
nekam je pa treba to dat
dacer
12. 07. 2019 07.00
+22
Desetletje dovažanja strupenih odpadkov je povzročilo okoljsko katastrofo, na katero smo mnogi opozarjali že ves čas /več kot desetletje /, vendar ker je lokalna oblast na čelu z bivšim županom "sodelovala "s termitom IN so bila vsa dosedanja prizadevanja zaman. Za vse odgovorne naj se sproži tudi kazenske postopke , kajti v okolju so z roko v roki vključno z državnimi inšpekcijskimi službami in organi naredili nopopravljivo škodo. Takojšen odvzem okoljevarstvenega dovoljenja je nujen za začetek , kajti dovažanje odpadkov se vrši še naprej dnevno v sicer zelo zmanjšanih količina napram tistim pred leti. Vse odgovorne, tudi zelo dejavne " domačine " zaposlene v samem termitu pa poklicati na javno soočenje z okoljsko katastrofo, ki so jo povzročili občanom, predvsem pa svojim potomcem - otrokom -s prikrivanjem in zakrivanjem strupov v dotedaj neokrnjeni naravi - termitovega havajskega jezera. Upamo, da bo moč javne iniciative "prevagala" v dosedanji interes umazanega kapitala! Ponovno predstavite vse odgovorne z direktorjem termita in bivšim županom, ki so na javnem soočenju pred dvemi leti zagotavljali kako " neoporečno " je njihovo delovanje!
Halisa
12. 07. 2019 10.45
+2
Vedeli ste in nihce ni protestiral. Podobno se dogaja v ljubljani i. Gnojnica bo tekla nad vodovodnimi cevmi in potem bomo lajali. Bo dokler bo in taksni smo.
sagesse
11. 07. 2019 21.50
+35
v sloveniji se do i vsako dovoljenje,če le imaš dovolj denarja.tu sem vam že enkrat napisal,da osebno lpoznam nekega rusa,kateri kupuje plazovita in poplavna kmetijska območja.pred 1 letom je kupil na področju ljubljanskega barja, v ožji coni natura 2000,kmetijsko zemljišče ulfra poplavno,rdeča cona.kmet kateri mu je to prodal ni mogel postaviti barake,za kmetijsko orodje.ne boste verjeli,toda v 3 mesecih je dobilvse papirje skupaj z gradbenim dovoljenjem.po njegovih besedah,je dal za podkupnine na arsu 300.000 eu.sedaj tam veselo gradi 8 hiš,katere bo prodajal 3podaljšana faza po 400.000 eu.pri papirjih mu je pomagal naš župan,katerega rus ne more prehvalit in pove,da si pravoslavci pač pomagajo med sabo,meni malo mimo argument,ampak ......v sloveniji so čisto vsa ministrstva in agencije podkupljive.za 10.000 eu se ne bodo šli mazati rok,za 300.000 eu,se pa že splača.bodite pozorni,kateri inšpektor,ki je podpisan pod uradni dokument v moravčah bo letel iz službe....boste videli,da bodo po hitrem postopku vse pometli pid preprogo,kot se je to zgodilo v kemisu,pa še kje.....
Kollerik
12. 07. 2019 08.54
+2
Se mu je res splačalo toliko podkupne raztalat ob takšnem končnem profitu, ki ga še niti ni prodal?
Kollerik
12. 07. 2019 08.55
+3