Slovenija

Predlog Sodnega sveta za Švarc Pipanovo pričakovan in legitimen

Ljubljana, 12. 01. 2024 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.K., STA, M.V.
Komentarji
168

Predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat je dejal, da bodo najkasneje do torka na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti določb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki urejajo plače sodnikov. Ob tem bodo podali predlog, da ustavno sodišče določi način izvršitve junijske odločbe o plačah sodnikov. Predlog je za pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan pričakovan in popolnoma legitimen.

Sodni svet kot primerno začasno in delno rešitev, usmerjeno v odpravo neustavnosti, ocenjuje predlog ministrstva za pravosodje. Skladno s tem predlogom bi sodnikom za opravljanje funkcije zagotovili dodatek v višini 1071,59 evrov bruto, ki naj bi se izplačal mesečno od 1. junija lani, torej od izdaje ustavne odločbe.

Vladimir Horvat
Vladimir Horvat FOTO: Bobo

Sodni svet bo ustavnemu sodišču predlagal nujno in prednostjo obravnavo.

Horvat je pojasnil, da izvršitev ustavne odločbe ni vezana na urejanje plačnih nesorazmerij v javnem sektorju. Iz kabineta predsednika vlade so namreč v četrtek sporočili, da so plače sodnikov neustrezne. Toda izpostavili so, da je uresničitev navedene ustavne odločbe vezana na uveljavitev celotne plačne reforme.

Sodniki so sicer v sredo začeli opozorilni protest, ki bo trajal do 24. januarja. Za to so se odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, v kateri je sodišče junija lani ugotovilo, da so sodniške plače prenizke. Med protestom se bodo sodniki, ki vodijo postopke v posameznih zadevah, sami odločali, ali bodo že razpisane naroke preklicali.

Ministrica: Sodni svet s predlogom za izvršitev odločbe prvič dal vrednost ustreznega zneska zvišanja plač

Danes predstavljen predlog je za pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan pričakovan in popolnoma legitimen. Kot je ocenila, gre za prvi konstruktiven predlog reprezentativnega organa sodstva, kakšna vrednost bi po interpretaciji sodnikov pomenila izvršitev ustavne odločbe.

"Danes so torej s Sodnega sveta prvič sporočili mnenje nekega reprezentativnega organa sodnikov. To je pravzaprav prvič, da operiramo s številko z njihove strani. Upam, da se bomo o tem še pogovarjali," je predlog komentirala ministrica.

Po njenih besedah gre za znesek, pridobljen na izračunu razlike med plačo najslabše plačanega sodnika in najslabše plačanega poslanca. Obenem je opozorila, da ustavno sodišče v svoji odločbi ni zahtevalo, da bi morale biti plače najslabše plačanih sodnikov in poslancev izenačene, temveč da ne smejo obstajati bistvena nesorazmerja. "Morda je celo najboljša pot, tudi najbolj jasna, da ustavno sodišče pove natančno, kaj ocenjuje kot tisto primerno vrednost sodniške plače, kajti očitno se v vseh teh pogovorih nismo mogli uskladiti s sodniki, kakšen ta znesek je," je izpostavila.

Znova je še poudarila, da je treba omenjeno odločbo ustavnega sodišča izvršiti, in pozvala koalicijo k nadaljnjemu iskanju rešitev, sindikate javnega sektorja pa k čim prejšnji sklenitvi pogajanja z ministrstvom za javno upravo. "Prej ko pridemo do skupne rešitve glede plačnih položajev v javnem sektorju, prej se v tem paketu lahko uresniči tudi ustavna odločba. Tudi z vidika spoštovanja ustavne odločbe apeliram na sindikate, da razumno in konstruktivno nadaljujejo pogajanja," je še dejala ministrica.

Golob in Klakočar Zupančičeva se seje nista udeležila 

Na četrtkovo sejo sodnega sveta so povabili tudi predsednika vlade Roberta Goloba in predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, a se je nista udeležila. Iz kabineta predsednika vlade so sicer v sporočilu za javnost navedli, da so plače sodnikov neustrezne, poudarili pa, da je uresničitev ustavne odločbe vezana na uveljavitev celotne plačne reforme.

Sindikat delavcev v pravosodju (SDP) napoveduje zaostrovanje sidikalnih aktivnosti

Kot so poudarili v SPD, ključen del sodne veje oblasti ne predstavljajo le funkcionarji, temveč tudi javni uslužbenci, zaposleni na sodiščih, tožilstvih, državnih odvetništvih in zaporih, brez katerih ti sistemi ne morejo delovati. SDP že vrsto let opozarja na neustrezen plačni položaj javnih uslužbencev v slovenskem pravosodju:"Ta se odraža na vedno bolj kritični kadrovski situaciji zlasti na sodiščih, na katero že dalj časa opozarja ne le sindikalna stran, temveč tudi sodišča sama, saj je že začela hromiti delovne procese. Rezultat prizadevanj SDP je med drugim tudi stavkovni sporazum iz leta 2019, na podlagi katerega je bila pripravljena Analiza strukture obstoječih delovnim mest, potrebnih za delovanje, ki je razkrila znatni plačni primanjkljaj zaposlenih v sodstvu v primerjavi z drugimi javnimi uslužbenci na primerljivo zahtevnih delovnih mestih, in Belo knjigo o prenovi kariernega razvoja javnih uslužbencev v sodstvu, ki je začrtala smernice za ustrezno oblikovanje prihodnje kadrovske in plačne politike. Z obema dokumentoma se je Vlada RS tudi uradno seznanila, s stavkovnim sporazumom pa se je tudi zavezala, da si bo prizadevala za uresničitev ciljev navedene Bele knjige."

V okviru potekajočih plačnih pogajanj je SDP ves čas, opozarjal na navedeno problematiko in citirana dokumenta ter v odziv na vladne predloge tudi pripravil obrazložene protipredloge, na katere pa doslej ni bilo odziva. Na vse navedeno so bili pred oziroma med pogajanji opozorjeni tako Vrhovno sodišče RS kot tudi predsednik vlade in pristojni ministrici za pravosodje in javno upravo. Doslej so zaposleni v sodnem sistemu žal prejeli le zagotovila, da niso pozabljeni, kar pa problematike seveda ne rešuje. Nasprotno, še vedno neprimerno plačilo za odgovorno delo krizo v pravosodju poglablja, že tako slabe razmere pa so se od leta 2019 še znatno poslabšale, pravijo. 

Ob vsem navedenem je seveda razumljivo, da je vladna pripravljenost nasloviti plačni položaj pravosodnih funkcionarjev v ustih zaposlenih v pravosodju pustila izrazito grenak priokus. Pa ne zato, ker bi javni uslužbenci nasprotovali dvigu plač funkcionarjev, temveč zato, ker za reševanje njihove plačne problematike, ki je dokazana in povzroča dejansko zaznavne težave v pravosodju, očitno ni enake pripravljenosti, so poudarili. 

Pričakujkmo, da bo vladna stran upoštevala utemeljene argumente SDP in da jih bodo  pogajanjih konstruktivno podprli tudi drugi relevantni deležniki, zlasti Vrhovno sodišče RS in Ministrstvo za pravosodje. V kolikor bi se izkazalo, da nameni vladne strani niso bili iskreni, bo SDP stopnjeval sindikalne aktivnosti vse do in vključno s stavko, za kar ima vso legitimno pravico in pravno podlago tudi v sklenjenem dogovoru, so poudarili. 

"Slovensko sodniško društvo podpira prizadevanja Sindikata delavcev v pravosodju po odpravi znatnega plačnega zaostajanja javnih uslužbencev v pravosodju v primerjavi z drugimi javnimi uslužbenci na primerljivo zahtevnih delovnih mestih," so sporočili iz društva.

Poudarjajo, da so javni uslužbenci v sodstvu nepogrešljiv člen delovanja sodišč, saj sodniki z njimi delajo z roko v roki. "V našem interesu je, da javni uslužbenci v pravosodju prejmejo pošteno plačilo za opravljeno delo, saj skupaj zagotavljamo učinkovito pravico do sodnega varstva," so še zapisali.

Tudi KSJS podpira stališče Sindikata delavcev v pravosodju 

"Kot izpostavlja Sindikat delavcev v pravosodju so tudi javni uslužbenci v pravosodju del sodne veje oblasti, brez katerih le-ta svojih nalog ne bi mogla izvajati, žal pa so doslej prejeli zgolj zagotovila, da niso pozabljeni," so zapisali v izjavi Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS). "Njihovo plačilo je neprimerno in potrebno ustrezne korekcije, kar je ugotovljeno tudi v Beli knjigi o prenovi kariernega razvoja javnih uslužbencev v sodstvu. Soočajo se tudi z odhodi zaposlenih in z vedno večjim kadrovskim manjkom. Prav tako so javni uslužbenci v pravosodju tisti, ki so nepogrešljivi tudi za delo funkcionarjev v pravosodju. Zato smo v KSJS začudeni, ker sodniki izpostavljajo le lasten položaj, ne pa tudi položaja svojih sodelavk in sodelavcev."

V KSJS se pridružujejo zahtevi Sindikata delavcev v pravosodju, da vlada plačno problematiko za vse javne uslužbence in funkcionarje uredi hkrati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (168)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
13. 01. 2024 09.18
+0
Ljuba punčka vse se je zgrnilo nate. Z volkovi ni lahko preživeti to ve zdaj tudi ona. Po svoje se mi smili je pa res, da po tej poti je tak rezultat pričakovan. Čas bo za tele pa pa
kapljač1
13. 01. 2024 09.05
+1
Neizkušenost ima svoje zaplete in svoje prednosti . Samo neizkušen politik zelo težko ukrade ,saj ga pri tem takoj dobijo. Slovenijo so pokradli ti z daljšim mandatom .
andraa
13. 01. 2024 08.53
+4
Predlog kpk da v golobovi energetiki ne vidi nič zakonsko spornega,prav tako ni sporno da mu za stanovanje plačuje najemnino država 2000e na mesec.
TEDYC
13. 01. 2024 08.34
+2
Kaj dela še ona!?
jutri_pa_res
12. 01. 2024 21.59
+5
Na prebivalca imamo v vsej EU največ sodnikov, vendar največje zaostanke in največje vpitje po večjih plačah. Tu je treba nekaj generalno resetirati, ker tega ne bo rešilo nobeno flikanje. Nujno je za sodnike uvesti 4-5 letni mandat (da se izenačijo z zakonodajno vejo oblasti) in uvesti plačilo po delovni uspešnosti za vsaj polovico plače.
plejadanka
12. 01. 2024 20.05
+5
Ta gospa ima neverjetno dolg vrat 🤔
smuuki
12. 01. 2024 21.11
+3
Kmalu bo upognjen. Vse se ji sesipa. Upam, da ima še dovolj moči za odstop. Če se bo še malo obotavljala bo odstopljena ali pa bo šla s prekrižanimi rokami v šolo klavirja.
mackon08
12. 01. 2024 15.44
+3
Ustavno sodišče ne more določiti višino plač, ker to v ustavi nikjer ne piše. Za plače v javnem sektorju je odgovorna vlada in parlament.
jutri_pa_res
12. 01. 2024 14.55
+6
US je odločilo, da morajo biti sodniki izenačeni s poslanci in da je situacija sedaj kao neustavna. Torej je nujno sodniški trajni mandat spremeniti v 4-letnega, da se izenačijo s poslanci.
jutri_pa_res
12. 01. 2024 15.01
+6
In to ni več stvar debate ali pogajanj, to je ustavna odločba. V celoti izenačiti torej.
Zagor-te -nej
12. 01. 2024 14.22
+1
Izraza desnica in levica se nanašata na politične pripadnosti, ki so nastale v začetku obdobja francoske revolucije leta 1789-1796, sprva kot sedežni red v različnih zakonodajnih telesih v Franciji. Plemstvo je sedelo na desni strani predstavnika (tradicionalni častni sedeži), podložniki na levi strani, zato sta nastala izraza politična desnica ter politična levica. Prvotno opredeljena točka na ideološkem spekteru je bil antični režim ("stari red"). "Desnica" je torej pomenila podporo za aristokratske ali kraljevske interese in cerkev, medtem ko je "levica" dajala implicitno podporo za republikanizem, sekularizem in za državljanske svoboščine. Kdo je potemtakem za narodov blagor ?
emilzapata
12. 01. 2024 14.11
+3
A kmecki upokojenci s 218evrov penzije se pa naj zalizejo kot polzi pred zimo
emilzapata
12. 01. 2024 14.09
+2
Bruh na bruh, potem pa zaupaj tem izprijenim sodnikom, ki predvsem vidijo svojo zadnjo plat
Zagor-te -nej
12. 01. 2024 12.37
+3
Ker imam čas sem vse skupaj tehtno premislil .Sodniki naj dobijo povičico takoj ko bodo obsodili tiste politike kateri so nam leta 91 obljubljali drugo Švico .Menim da bi te politike bilo potrebno takoj izgnati iz politiki in jim soditi v imenu ljudstva, kazen naj predlaga ljudstvo saj se jim sodi za laganje ,ponižanje , egoizem , namesto za dobrobit naroda.Mislim ,da je še kar nekaj politikov ki so to obljubljali še sedaj na položajih. Ko bodo sodniki te obsodili se bo povrnilo zaupanje v njih .
Darko32
12. 01. 2024 13.28
+2
In spet bi se vrnili na sodišče, kateri so veliko pripomogli k temu, saj so sodelovali pri pisanju takšne zakonodaje v svoj prid. Sedaj pa imamo sliko, kot jo imamo. Že po defoltu bi bilo potrebno nagnati sodnike, kateri so bili na sodiščih pred osamosvojitvijo. Pa ti so z lopatami metali ovire novi oblasti. Vidimo na vsakem koraku. Sedaj pa kak opreganjajo kriminal. Sočasno pa tiste, kateri so polnili jame se sploh ne rpeganja. Torej že ta vzporednica pove vse o tem.
kuncci1
12. 01. 2024 12.30
-5
Desničarji cmokate!!! Razumem vas, ker ste v večini neizobraženi, neuki ali pa kriminalci, predvsem to leti na SDS klan. Sodniki in tožilci morajo biti v zrajnem mandatu z visokimi plačami, da ne bo mogoče vplivati iz politike in od bogatašev na sodbe! Kar sodb pade, zastara ali kako drugače ne pride do sodnega epiloga, se pa zahvalite poslancem in nastavljencem na položaje, ker takšne zakone sprejemajo, pišejo in se sprenevedajo!
kuncci1
12. 01. 2024 12.30
+0
Groucho Marx
12. 01. 2024 13.18
Si kot tipičen svobodnjak, ki se ima za nekaj več, v realnosti se mu pa vse podira in mu nikakor ne uspe upravičiti tistega 'več'. Še huje, pada v pasti, ki si jih izkoplje sam, najraje zaradi pohlepa. Tako kot vrla Sanja in zdaj še kuštravec, ki bo zaradi nezakonitega mešetarjenja z državnim podjetjem kmalu dobil na zapestja jeklene zapestnice.
Darko32
12. 01. 2024 13.19
+4
Vidim, da spet nekaj obtožuješ in nimaš niti enega tehtnega argumenta, da negiraš tisto, kar so sogovorniki napisali. Poglej če si iz vrst na sodišču se vprašaj naslednje: ALI je to pravilno, d ase skrivajo oporoke in potem se povozi POLSEDNJO željo naših sodržavljanov. Ali je to pravilno, da se skrivajo dokazi z ciljem, da se prirkije malomarno delo zaposlenih po sodnijah. Ali je to pravilno, da se obtožuje na domnevah in brez materialnih dokazov. Vidiš nato neboste dali odgovora, ker je vse to resnica. Zato še enkrat TRAJNI MANDAT SE MORA UKINITI. UKINE SE TUDI VSEM REFERENTOM IN NADOMESTI Z 5 LETNIM ALI 4 LETNIM MANDATOM. Sodniki, kateri gredo iz sodišč za odvetnike se jim vzame pravosodni izpit do smrti. Zakaj to pravim. Namreč opaža se, ko se pogovarjaš in malo preverjaš stanje vidiš, da se dobesedno dogovarjajo kako naj frizirajo dokaze. Če ne gre drugače pa dobivamo, da se sodi na podlagi domnev. Prijatu roko na srce takšna ideologija in delo ne pelje nikamor. Zato se ne smemo čuditi, če je v porastu bom uporabil besdo mojega predhodnega sogovornika SISTEM KORUPCIJE.
Darko32
12. 01. 2024 13.20
+3
smuuki
12. 01. 2024 21.17
+1
Ja ja neizobraženi po vaše. Resnica je le malo drugačna. Desni kader se je za ocene pošteno boril zato vsi funkcioniramo doma in v tujini. Tako imenovani nadarjeni, coizovi štipendisti so dogovorjeni projekti. Ocene so podarjene, dogovorjene z vnaprej znanimi vprašanji in odgovori. Ko se ti čudežni znajdejo izven varnega okrilja zmrznejo do enega vsi. Ta sklic to potrjuje.
kapljač1
12. 01. 2024 12.27
+9
Kakšna je to veja oblasti , katere "funkcionarji " imajo trajni mandat !? Razgnati to.
geemale
12. 01. 2024 12.22
+0
... ne priznajem ovaj sud !!!
Roadkill
12. 01. 2024 12.11
+6
Kaj to sodniki odločajao o višini svojih plač? kul
Cobra1986
12. 01. 2024 12.09
+6
Vrana vrani ne izkljuje oči.
Jozaa
12. 01. 2024 11.55
+4
Balkanso “kadija te toži, kadija te sodi”?
igy02
12. 01. 2024 11.52
+9
Samo še o plačah se pogovarjamo v Sloveniji. In o razno raznih delitvah. Ne čujem nič o ustvarjanju nove vrednosti. Slabo se bo to končalo, verjemite mi.
Nataša Gornjak
12. 01. 2024 11.49
+6
Ustavno sodišče, ki javno prizna da NI ZMOŽNO VSEBINSKO PRESODITI O NEKEM ZAKONU ( gre za Zakon o RTV , ki je v presoji US ) nima legitimnosti, da presoja prednostno o lastnih plačah.
JApajaDAja
12. 01. 2024 11.52
+5
to je specifika vseh us v ex yu.....od tu se vleče vse kar ne štima!