-2°C

Kaj je spet dovoljeno in katere ukrepe je vlada podaljšala?

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
AVTOR
Vesna Lambergar /
KOMENTARJI
312
V soboto se spreminja režim na mejnih prehodih. Mejo bo možno prehajati tako z negativnimi PCR kot negativnimi hitrimi antigenskimi testi, ki pa jih ne bodo več izvajali na petih mejnih točkah. Šolanje še naprej poteka na daljavo. Znova se zapirajo fitnes centri, telovadnice, bazeni, muzeji in galerije. Žičnice so obstale. Je pa po novem dovoljena medicinska pedikura.

Vlada je na včerajšnji seji sprejela več odlokov za zajezitev epidemije novega koronavirusa. Poglejmo, katere ukrepe je podaljšala in kateri so novi.

Tudi v prihodnjem tednu bo šolanje v osnovnih in srednjih šolah potekalo na daljavo. Zaprti ostajajo tudi vrtci. Izjema ostajajo le šole in zavodi za otroke s posebnimi potrebami oziroma šole s prilagojenim programom.

Ukrepa obvezne uporabe zaščitne maske na javnih krajih oz. prostorih ter obveznega razkuževanja rok sta podaljšana do 15. januarja, prav tako ukrep obvezne namestitve razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. Za verske obrede še do 19. januarja velja, da se lahko izvajajo le ob strogih omejitvah. Do 18. januarja ostaja v veljavi odlok o začasni omejitvi gibanja in prepovedi zbiranja. 

Za sedem dni, do 15. januarja, je vlada podaljšala prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, kot so usposabljanja kandidatov za voznike, opravljanje vozniških izpitov ter druge storitve. Izjeme ostajajo naloge tehničnih služb, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij s področja motornih vozil, pregledi cistern in drugih vozil ter izvajanje nalog v tahografskih delavnicah.

Smučišča so spet ustavila naprave.
Smučišča so spet ustavila naprave.FOTO: Shutterstock

Žičnice znova obstale

Javni potniški promet se kot do sedaj izvaja v omejenem obsegu. Se je pa vlada odločila, da bodo po le sedmih dneh obratovanja žičniške naprave na smučiščih po državi vnovič obstale. Z novim odlokom je prepovedano obratovanje vseh žičniških naprav za prevoz oseb. Izjema so prevozi oseb z žičniškimi napravami za nujno oskrbo, medicinsko pomoč, zaščito in reševanje, ter prevozi za kategorizirane in profesionalne športnike, trenerje in druge organizatorje tekmovanj in treningov za tekme, ki so dovoljene na podlagi drugih odlokov. Vlada se je tako odločila, da bi ob skrb vzbujajoči epidemiološki sliki poškodbe rekreativnih smučarjev pomenile še dodatne obremenitve bolnišnic in osebja.

PREBERI ŠE
Smučišča vnovič ustavila naprave

Zapiranje muzejev in galerij, prevzem vnaprej pripravljenih knjig

Z odlokom vlada zapira vse muzeje in galerije v državi, ne glede na stopnjo okuženosti v posameznih statističnih regijah. V knjižnicah ostaja mogoč prevzem vnaprej pripravljenega gradiva na zunanjem prevzemnem mestu. 

Možen je ogled kulturne dediščine brez organiziranega vodenja na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino ob upoštevanju vseh higienskih priporočil za preprečevanje okužbe z virusom, so sporočili z Urada vlade za komuniciranje.

Število oseb na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino je omejeno na enega uporabnika na 30 kvadratnih metrov ograjene odprte javne površine ali na enega uporabnika, če je ograjena odprta javna površina manjša od 30 kvadratnih metrov.

Odlok začne veljati v soboto in velja do 15. januarja.

PREBERI ŠE
Vozniška dovoljenja podaljšana, a pozor, ne za vse

Z rdečega seznama se umika Finska, kar pomeni, da je vstop iz te države možen brez karantene ali negativnega testa. Na seznamu tretjih držav ni sprememb.

Prehajanje meja: ukinjena možnost hitrih testov na meji

V soboto se spreminja režim na mejnih prehodih. Vlada je sklenila, da bo mogoče prehajati mejne prehode in kontrolne točke tako z negativnimi PCR kot negativnimi hitrimi antigenskimi testi. Razlika med testoma je, da mora biti hitri test narejen v državah članicah EU oziroma v schengenskem območju, PCR-test pa je lahko opravljen tudi v tretjih državah oziroma v tistih institucijah, ki so navedene na spletni strani NIJZ. Bo pa ukinjeno hitro testiranje na petih mejnih točkah, ki jih je država izvajala v času od božiča. "Od sobote teh hitrih testov na naših petih mejnih točkah ne bo več mogoče opraviti. V kolikor ne boste imeli negativnega testa, bo tako edina možnost, da greste v karanteno," je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Glede prekinitve karantene po ministrovih besedah ni sprememb, kar pomeni, da je mogoče karanteno prekiniti po petih dneh z negativnim testom. Je pa sprememba v tem, da bodo lahko od sobote na ta način karanteno prekinili tudi tisti, ki imajo v Sloveniji začasno ali stalno prebivališče, in ne več zgolj državljani Slovenije.

Od danes sodišča v neomejenem obsegu poslujejo tudi v individualnih sporih o obstoju ali prenehanju delovnega razmerja, v sporih o pravicah na področju obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, obveznega zdravstvenega zavarovanja in obveznega zavarovanja za primer brezposelnosti ter v sporih o pravici do denarne socialne pomoči.

Na novinarski konferenci je Hojs odgovoril tudi na dileme tistih, ki prehajajo občinske meje zaradi zdravstvenih pregledov, pa jim je neprijetno policistu v dokaz za upravičenost prehoda kazati zdravstveno dokumentacijo. Kot je dejal, za prehod občinske meje zdravstvene dokumentacije ni treba kazati. Dovolj je izpolniti poseben obrazec, ki so ga pripravili na ministrstvu, na katerem se zgolj napiše namen prehoda. Pri tem seveda vsak"pod kazensko odgovornostjo jamči, da je tisto, kar je napisal, verodostojno", je opozoril.

Vstop v Slovenijo iz države na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno na domu ali brez predložitve negativnega testa (PCR ali HAG) se od 9. januarja dovoli osebi, ki dnevno ali občasno prehaja mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Sloveniji ali državi članici Evropske unije ali schengenskega območja in to izkazuje z ustreznimi dokazili. Če je oseba iz te točke mladoletna ali iz drugih razlogov ne more potovati sama, lahko pod enakimi pogoji vstopi tudi oseba, ki jo prevaža, vendar se mora čez mejo vrniti takoj po opravljenem prevozu. Izjema za športnike se črta, saj testiranja s hitrimi antigenskimi testi na meji odlok več ne predvideva.

Dovoljena medicinska pedikura

Vlada je še sklenila, da Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki začne veljati 9. januarja in bo veljal do vključno 15. januarja, še naprej začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom, a ohranja obstoječe izjeme, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja. 

Poleg tega je vlada sklenila, da se k obstoječim izjemam doda še geodetske storitve, gradbena dela, pri katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki, medicinsko pedikuro in čistilne servise.

Rekreativna vadba v zaprtih prostorih je znova prepovedana.
Rekreativna vadba v zaprtih prostorih je znova prepovedana.FOTO: Dreamstime

Zapirajo se fitnesi, telovadnice, bazeni

Od sobote se le po petih dneh spet zapirajo fitnesi, telovadnice, bazeni, torej prepovedani so vsa športno-gibalna dejavnost in treningi. Slednja je v zaprtih prostorih dovoljena le vrhunskim, poklicnim in reprezentančnim športnikom v kategorijah kadetov in mladincev, so nam potrdili na Direktoratu za šport. 

Koronavirus pasica november