Slovenija

Kaj je spet dovoljeno in katere ukrepe je vlada podaljšala?

Ljubljana, 08. 01. 2021 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
316

V soboto se spreminja režim na mejnih prehodih. Mejo bo možno prehajati tako z negativnimi PCR kot negativnimi hitrimi antigenskimi testi, ki pa jih ne bodo več izvajali na petih mejnih točkah. Šolanje še naprej poteka na daljavo. Znova se zapirajo fitnes centri, telovadnice, bazeni, muzeji in galerije. Žičnice so obstale. Je pa po novem dovoljena medicinska pedikura.

Vlada je na včerajšnji seji sprejela več odlokov za zajezitev epidemije novega koronavirusa. Poglejmo, katere ukrepe je podaljšala in kateri so novi.

Tudi v prihodnjem tednu bo šolanje v osnovnih in srednjih šolah potekalo na daljavo. Zaprti ostajajo tudi vrtci. Izjema ostajajo le šole in zavodi za otroke s posebnimi potrebami oziroma šole s prilagojenim programom.

Ukrepa obvezne uporabe zaščitne maske na javnih krajih oz. prostorih ter obveznega razkuževanja rok sta podaljšana do 15. januarja, prav tako ukrep obvezne namestitve razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. Za verske obrede še do 19. januarja velja, da se lahko izvajajo le ob strogih omejitvah. Do 18. januarja ostaja v veljavi odlok o začasni omejitvi gibanja in prepovedi zbiranja. 

Za sedem dni, do 15. januarja, je vlada podaljšala prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, kot so usposabljanja kandidatov za voznike, opravljanje vozniških izpitov ter druge storitve. Izjeme ostajajo naloge tehničnih služb, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij s področja motornih vozil, pregledi cistern in drugih vozil ter izvajanje nalog v tahografskih delavnicah.

Smučišča so spet ustavila naprave.
Smučišča so spet ustavila naprave. FOTO: Shutterstock

Žičnice znova obstale

Javni potniški promet se kot do sedaj izvaja v omejenem obsegu. Se je pa vlada odločila, da bodo po le sedmih dneh obratovanja žičniške naprave na smučiščih po državi vnovič obstale. Z novim odlokom je prepovedano obratovanje vseh žičniških naprav za prevoz oseb. Izjema so prevozi oseb z žičniškimi napravami za nujno oskrbo, medicinsko pomoč, zaščito in reševanje, ter prevozi za kategorizirane in profesionalne športnike, trenerje in druge organizatorje tekmovanj in treningov za tekme, ki so dovoljene na podlagi drugih odlokov. Vlada se je tako odločila, da bi ob skrb vzbujajoči epidemiološki sliki poškodbe rekreativnih smučarjev pomenile še dodatne obremenitve bolnišnic in osebja.

Zapiranje muzejev in galerij, prevzem vnaprej pripravljenih knjig

Z odlokom vlada zapira vse muzeje in galerije v državi, ne glede na stopnjo okuženosti v posameznih statističnih regijah. V knjižnicah ostaja mogoč prevzem vnaprej pripravljenega gradiva na zunanjem prevzemnem mestu. 

Možen je ogled kulturne dediščine brez organiziranega vodenja na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino ob upoštevanju vseh higienskih priporočil za preprečevanje okužbe z virusom, so sporočili z Urada vlade za komuniciranje.

Število oseb na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino je omejeno na enega uporabnika na 30 kvadratnih metrov ograjene odprte javne površine ali na enega uporabnika, če je ograjena odprta javna površina manjša od 30 kvadratnih metrov.

Odlok začne veljati v soboto in velja do 15. januarja.

Z rdečega seznama se umika Finska, kar pomeni, da je vstop iz te države možen brez karantene ali negativnega testa. Na seznamu tretjih držav ni sprememb.

Prehajanje meja: ukinjena možnost hitrih testov na meji

V soboto se spreminja režim na mejnih prehodih. Vlada je sklenila, da bo mogoče prehajati mejne prehode in kontrolne točke tako z negativnimi PCR kot negativnimi hitrimi antigenskimi testi. Razlika med testoma je, da mora biti hitri test narejen v državah članicah EU oziroma v schengenskem območju, PCR-test pa je lahko opravljen tudi v tretjih državah oziroma v tistih institucijah, ki so navedene na spletni strani NIJZ. Bo pa ukinjeno hitro testiranje na petih mejnih točkah, ki jih je država izvajala v času od božiča. "Od sobote teh hitrih testov na naših petih mejnih točkah ne bo več mogoče opraviti. V kolikor ne boste imeli negativnega testa, bo tako edina možnost, da greste v karanteno," je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Glede prekinitve karantene po ministrovih besedah ni sprememb, kar pomeni, da je mogoče karanteno prekiniti po petih dneh z negativnim testom. Je pa sprememba v tem, da bodo lahko od sobote na ta način karanteno prekinili tudi tisti, ki imajo v Sloveniji začasno ali stalno prebivališče, in ne več zgolj državljani Slovenije.

Od danes sodišča v neomejenem obsegu poslujejo tudi v individualnih sporih o obstoju ali prenehanju delovnega razmerja, v sporih o pravicah na področju obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, obveznega zdravstvenega zavarovanja in obveznega zavarovanja za primer brezposelnosti ter v sporih o pravici do denarne socialne pomoči.

Na novinarski konferenci je Hojs odgovoril tudi na dileme tistih, ki prehajajo občinske meje zaradi zdravstvenih pregledov, pa jim je neprijetno policistu v dokaz za upravičenost prehoda kazati zdravstveno dokumentacijo. Kot je dejal, za prehod občinske meje zdravstvene dokumentacije ni treba kazati. Dovolj je izpolniti poseben obrazec, ki so ga pripravili na ministrstvu, na katerem se zgolj napiše namen prehoda. Pri tem seveda vsak "pod kazensko odgovornostjo jamči, da je tisto, kar je napisal, verodostojno", je opozoril.

Vstop v Slovenijo iz države na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno na domu ali brez predložitve negativnega testa (PCR ali HAG) se od 9. januarja dovoli osebi, ki dnevno ali občasno prehaja mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Sloveniji ali državi članici Evropske unije ali schengenskega območja in to izkazuje z ustreznimi dokazili. Če je oseba iz te točke mladoletna ali iz drugih razlogov ne more potovati sama, lahko pod enakimi pogoji vstopi tudi oseba, ki jo prevaža, vendar se mora čez mejo vrniti takoj po opravljenem prevozu. Izjema za športnike se črta, saj testiranja s hitrimi antigenskimi testi na meji odlok več ne predvideva.

Dovoljena medicinska pedikura

Vlada je še sklenila, da Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki začne veljati 9. januarja in bo veljal do vključno 15. januarja, še naprej začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom, a ohranja obstoječe izjeme, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja. 

Poleg tega je vlada sklenila, da se k obstoječim izjemam doda še geodetske storitve, gradbena dela, pri katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki, medicinsko pedikuro in čistilne servise.

Rekreativna vadba v zaprtih prostorih je znova prepovedana.
Rekreativna vadba v zaprtih prostorih je znova prepovedana. FOTO: Dreamstime

Zapirajo se fitnesi, telovadnice, bazeni

Od sobote se le po petih dneh spet zapirajo fitnesi, telovadnice, bazeni, torej prepovedani so vsa športno-gibalna dejavnost in treningi. Slednja je v zaprtih prostorih dovoljena le vrhunskim, poklicnim in reprezentančnim športnikom v kategorijah kadetov in mladincev, so nam potrdili na Direktoratu za šport. 

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (316)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gospodin
09. 01. 2021 20.39
KJE SI GAVRILO PRICIP?
Ana Stojanovic
09. 01. 2021 20.22
-2
Pa kaj spet zapirate fitnesse
Prišlek25
09. 01. 2021 09.35
A občine ne bojo odprli. Biki slovenski
ganckranc
08. 01. 2021 20.33
+2
Kako je sploh s tako imenovano prodajo blaga "na daljavo"? V M-Tehniki, npr. lahko kupiš katerokoli blago, s tem da moraš počakati, ker v trgovino lahko vstopi le en kupec. Potem lahko kupiš katerokoli blago, ga normalno plačaš, na računu pa piše, da je bilo blago prodano "na daljavo". Dobiš, tudi tiste njihove M-pike, če imaš M-kartico , pripada ti tudi popust, če ga ravno takrat imajo. V konkurenčnih trgovinah pa moraš iti na banko, plačaati predračun, ga v trgovini pokazati in na "rampi" prevzameš kupljeno blago. Kaj niso pravila za vse trgovine enaka?
stonerrr
09. 01. 2021 16.04
Bravo majstore, od jutri niti v mtehniki ne boš mogel kupovati ker boš jim ti inšpekcijo na vrat navleko in nam bodo še to opcijo zaprli !!!! Tebe treba dat v gozd pa jej travo z masko na gobcu in lepo upoštevaj vse vladne ukrepe !!!
Betuul
08. 01. 2021 20.24
Ja šolstvo že , že in znanje in poklici itd. Ja bodo morale malo v naprej pogledati še drugie državne inštitucije in se v naprej pripraviti z zakonodajo ni čas za spanje. Prvi od cov19 izob. Sistema bodo že prišli na zaposlitveni trg, in bodo kmalu potkali na duri !!! Bo pod nujno za njih pripraviti pripravništvo, pa ne sam za šest mesecev, temveč za leto ali več zaradi pridobitve prakse itd, zaradi šolanja na daljavo ob cov19. Bo treba vpogledati in pripraviti ZPIZ zakonodajo zaradi pravic ob cov 19. Menim da poleg šolstva ima Luka Mesec in mladi tam ogromno zakonodaje za vnaprej razmisliti. Za osnovnošolce bo dovolj osemletka , ipd. Prvim razredom ob takem sistemu cov 19 priznati podaljšek male šole ipd.cov 19 ni spremenil samo zdravstva , šolstva ampak celoten sistem inštitucij , ki se med seboj dopolnjujejo
minkica91
08. 01. 2021 20.17
+0
pri nas nobeni ukrepi niso učinkoviti, saj se jih ljudje ne držijo, v službi visijo na kavi in klepetajo brez kakih mask, tako da trosijo svoje viruse vse naokrog. Tako pa je potem vlada kriva, ker ljudje zbolevajo in umirajo. Pa to nam pitajo ti kulturniki, ki niti osnovne kulture ne premorejo, so brez osnovne kulture, vsaj tisti, ki jih jaz poznam.
iga_biba
08. 01. 2021 19.37
+2
A sploh kdo ve kaj velja? Danes velja, jutri več ne, če pa slučajno spet ne velja pa veljajo odloki od včeraj, razen če ni z odlokom odločeno, da veljajo predvčerajšnji. Ki pa ni nujno da veljajo, ker so lahko začasno preklicani. Vlada na tviterju pač.
nnanna
08. 01. 2021 19.22
+2
glavno, da so odprte cerkve!
Betuul
08. 01. 2021 20.09
+1
BroNo1
08. 01. 2021 19.13
-3
Ne vem kaj tolk jokajo žičničarji?! Največ jih je prišlo na test, bili pozitivni in povedali, da so zboleli na smučanju! In kaj je pol tu čudno?!
glavcaena
08. 01. 2021 19.05
+2
in te ljudi smo mi na volitvah volili? vsak dan drugače, kakor se veter obrne, noro
Uporabnik518700
08. 01. 2021 19.23
+1
Samo osli lahko volijo tako zahojene politike kot so sedaj na vrhu.
yeah
08. 01. 2021 19.04
+0
Muzeje in galerije? Ne hodim tja, ampak mislim, da je manjša zasedenost, kot mesti bus 😅
Jaka Jack
08. 01. 2021 18.36
+4
Vlade ne bo odnesla KUL koalicija, je pa vprašanje časa kdaj jo bodo gostinci, gospodarstvo....? Ukrepi niso usmerjeni v rizične skupine ampak so usmerjeni v zlom podjetnikov, gospodarstva.... Večina delovno aktivnih ima blažje simptome. Že nekaj mesecev je visoka št. okuženih, na račun, ko se testi povečano izvajajo tudi v gospodarstu, pa ni zloma v zdravstvu. Ukrepe usmerite v rizične skupine.
94001
08. 01. 2021 18.35
+11
Tudi če se šole odprejo otrok ne morem dati v šolo, ker nimajo čevljev, spodnjih hlač, trenirk, puloverjev. In doma jih bom imel dokler ne bodo odprte trgovine, da lahko to kupim.
BroNo1
08. 01. 2021 19.14
+0
Pa kaj zaši.....ne rabmo bit leseni, včasih se kaj podaljša, prikroji?! Crkljana mestna gospoda?! Vse samo v štacuno??
User974866
08. 01. 2021 19.45
Betuul
08. 01. 2021 20.10
+1
Carpediem32
08. 01. 2021 18.30
-1
Kaj je s člankom o nosečnici, ki je v UKC umrla za kovidom? Če bi lahko komentirali, bi morda lahko ugotovili, ali je vse skupaj res. Piše tudi, da je bilo do sedaj 500 okuženih nosečnic. Halo?
Betuul
08. 01. 2021 20.41
Samo komentiram: beseda žal je nepotrebna, skoraj ponižujoča do okoliščine. Zdravniki in kirurgi ukc, so zagotovo napravili vse za preživetje obeh, o tem ne dvomite, v takih primerih gre za nadnaravno aktivnost naših kirurgov in vseh pri reševanju človeka. Cov 19 je grozen , ne izbira, to je grozen virus
Aljošenko
08. 01. 2021 21.21
Lahko so okužene, to smo čez zimo do sedaj bili vsi 100% (gripe,viroze,pljučnice), če bi vsa leta delali teste, niso pa vse zbolele, ni bilo simptomov, dejmo to ločit že enkrat no.
Aljošenko
08. 01. 2021 18.21
+3
Kot košarkar in folklorist mi je logistika motiviranja soigralcev in soljudi zelo jasna. V zadnjih 20 letih po SURS podatkih (statistični urad) je v Sloveniji vsak mesec umrlo od cca 30 do cca 100 ljudi. Glavni fokus,število je med 40 in 70 vsak dan vsak mesec že 20 let, samo na teletekstu ni bilo vsak dan omenjeno. Oktobra 2020 je umrlo 2.075, to je 26% ljudi več kot okt/2019. v zadnjih 20 letih se je letno št. zvišalo iz cca 17.500 pa do sedanjih cca 20.500 letno. Vsako leto pa je en mesec, kjer smrtnost preseže 2000 ljudi, leta 2017/jan, leta 2018/mar, leta 2019 jan in mesec ali dva kjer je smrtnost malo čez povprečje tam 1700, če ne je fokus okoli 1.500 na mesec, no prečekirajte si sami. Ko virus pride v spodnji del pljuč , gre po navadi v kri in napade tudi druge organe, te kar pokosi kot mojega očeta jan/2017, no se je zmazal, ko ostane v zgornjih plučih, pa je imuniteta manj na preizkušnji. Surs sem prosil za razloge umrljivosti v zgoraj navedenih mesecih, ta me je preusmeril na NIJZ, me zanima kdo bo naslednji v vrsti. Adijo
Jaka Jack
08. 01. 2021 18.20
+11
Jaz imam teh ukrepov, brez učinka dovolj. Tudi okuženost ne pada pa ni kolapsa zdravstva. Večina z lažjimi oblikami. Kako vodijo evidenco in okužene je pa tudi zgodba. Eno leto 15 min vsak dan v poročilih samo covid. Kacin se je pa tudi za v penzijo.
94001
08. 01. 2021 18.36
-3
Jaka, okuženost zares ne pada, raste pa tudi ne. Smo pa na zgornji meji zmogljivosti bolnišnic in če se ukrepi sprostijo smo v dveh tednih v buli.
Jaka Jack
08. 01. 2021 18.20
+2
Jaz imam teh ukrepov, brez učinka dovolj. Tudi okuženost ne pada pa ni kolapsa zdravstva. Večina z lažjimi oblikami. Kako vodijo evidenco in okužene je pa tudi zgodba. Eno leto 15 min vsak dan v poročilih samo covid. Kacin se je pa tudi že izpel.
Luna187
08. 01. 2021 18.16
+5
Cez par dni bodo napisali, da se v sole lahko vrnejo samo cepljeni. Taktika...
Barbara Horvat 1
08. 01. 2021 18.44
+2
Kako je pa za tiste ki so preboleli covid z prehodom čez mejo?!
Luna187
08. 01. 2021 19.09
+2
Baje da lahko dobis potrdilo, vprasaj zdravnika
User768643
08. 01. 2021 18.16
+8
Sem zagovornik ukrepov, ampak racionalnih ukrepov. To tedensko spreminjanje ukrepov in sprejemanje neracionalnih ter medsebojno nasprotujočih ukrepov, pa že presega meje dobrega okusa.
Johanna Solus Lupus
08. 01. 2021 18.11
+5
Kolk časa so ljudje neumni ne verjamem več. Za pet dni lahko greste v trgovino samo na levi nogi, in pokrite desno oko.