Slovenija

Kaj je v dokumentih Fursa? Sporni terjatvi, ki jih je Janković odkupil od Electe Holdinga

Ljubljana, 12. 11. 2019 23.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tina Hojnik / 24UR ZVEČER
Komentarji
583

Razkrivamo dokument finančne uprave, po katerem naj bi Zoranu Jankoviću odmerili več kot 337.000 evrov dohodnine. Furs namreč meni, da je Janković z odkupom terjatev Electe Holdinga in vračilom posojila prišel do 1.351.000 evrov dohodka. Bo ljubljanski župan v primeru odmere davka to plačal?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Zakaj Furs preganja Jankovića?
    02:57
    Iz 24UR ZVEČER: Zakaj Furs preganja Jankovića?
  • Iz 24UR ZVEČER: Janković o tem, zakaj ga preganja Furs
    07:49
    Iz 24UR ZVEČER: Janković o tem, zakaj ga preganja Furs
  • Iz 24UR: ''Po mojem ga ne bom plačal''
    02:41
    Iz 24UR: ''Po mojem ga ne bom plačal''

Razlog za postopek Finančne uprave RS (Furs), ki ga vodi zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića, v katerem naj bi mu po neuradnih informacijah odmerila plačilo dodatnih 337.000 evrov dohodnine za leto 2013, je do nedavnega ostajal skrivnost. Zaradi tega mu je nedavno na osem njegovih nepremičnin vpisala tudi plombo - to pa stori takrat, ko pričakuje, da bo odmera davka presegla 50.000 evrov. Za kakšen postopek gre, zakaj finančna uprava meni, da bi moral Janković plačati dodaten davek in kakšen je njegov odziv?

Zoran Janković - 10

9. marca 2016 je Zoran Janković na povabilo Finančnega urada v Ljubljani prišel pojasnjevat, zakaj ni prijavil več kot milijon in tristo tisoč evrov dohodka. To je namreč znesek, ki ga je v inšpekcijskem nadzoru pri Electi Holding za leto 2013, odkril Furs.

Gre za 1.350.000 evrov, ki so bili po ugotovitvah inšpekcijskega nadzora dani na razpolago Jankoviču, in sicer tako, da je ta od Electe Holding odkupil terjatve do podjetja KLM Naložbe v višini 754.450 evrov in 491.974 evrov - tako je Electa Holding znižala obveznosti do ljubljanskega župana. In kasnje še za znesek 21.453 evrov.

Spomnimo: KLM Naložbe so šle leta 2014 v stečaj, Zoran Janković pa je v stečajno maso prijavil za 2,4 milijona evrov terjatev.

Večkrat slišani argument ljubljanskega župana, da gre pri transakcijah z Electami za vračanje posojil, se v inšpekcijskem nadzoru ni potrdil. Tako je Furs zaključil, da se znesek 1,3 milijona evrov šteje kot neodplačni prejemek in ne kot vračilo posojila. Obdavči pa se kot preostali drugi dohodki.

Tako je od omenjenega zneska dobila številko 337.000 evrov, zaradi katerih je s sklepom škofjeloškega sodišča zavarovala osem nepremičnin - sedem na Rudniku v Ljubljani, zemljišča, ki obkrožajo družinsko hišo Jankovićevih, vključno s tistim, na katerem stoji. Pa parcelo v Bovcu, gre za slabih 6000 kvadratnih metrov kmetijskih in gozdnih površin, za katero javnost do zdaj ni vedela.

Poleg vprašanja, kdaj bo končan postopek in odmerjen davek, pa bo treba najti še odgovor na to, ali ni morda Furs zamudil šestmesečnega roka za obnovo postopka, kar jim je že ob zaslišanju marca 2016 očital Janković. Postopek je davčna uprava po dostopnih informacijah namreč obnovila 24. februarja 2016, ko je Jankoviću tudi poslala vabilo na zaslišanje, piše v dokumentu. Nekaj vrstic nižje pa zapisnik navaja, da je rok za obnovo postopka iztekel že 11. februarja 2016.

'Prepričan sem, da bo na koncu zmagala pravica'

Kot je razvidno iz dokumentov Fursa, ki so jih pridobili na uredništvo 24UR ZVEČER, sta tako sporni terjatvi, ki jih je Janković odkupili od Electe Holdinga do dolžnika KLM naložbe v stečaju v višini 1.246.000 evrov. Durs jih šteje kot njegov neodplačen preostali dohodek, ki ga želi obdavčiti. Pa ga bo plačal?

Janković odgovarja, da najverjetneje ne. "To je zdaj na sodišču in prepričan sem, da bo pravica na koncu zmagala," pravi in dodaja, da bi želel, da njegovo pojasnilo razumejo vsi. "Decembra 2004 sem prodal podjetje, delnice Mercatorja v skupni vrednosti 16 milijonov evrov. In ta denar sem posodil – polovico Electi Inženiringu – osem milijonov, drugo polovico pa Electi Holdingu – 7,8 milijonov," razlaga. Furs oziroma oseba, ki je to pregledovala, je po njegovih besedah pri pregledu vračila posojila Electe Inženiring za osem milijonov evrov ugotovila, da ni napak. "Pri drugem vračilu popolnoma istega, identičnega posojila pa v letu 2013 poskušala ugotoviti, da to ni vračilo posojila, ampak dohodek iz drugih virov."

Janković pravi, da tega davka najverjetneje ne bo plačal.
Janković pravi, da tega davka najverjetneje ne bo plačal. FOTO: Miro Majcen

Furs je zdaj zavzel stališče, da je Janković s tem, ko je odkupil terjatve Electe Holdinga do KLM naložbe, dobil 1.246.000 evrov neobdavčenega dohodka. Tukaj pa šteje še teh 21.000 evrov, ki mu jih je Electa Holding dala kot vračila posojila. Tako torej pridemo do številke 1.300.000 in 337.000 evrov dohodnine, za kar Furs meni, da jih mora ljubljanski župan plačati. Se pravi, da Furs smatra, da je imel Janković od tega korist, oziroma je to premoženje, ki ga je treba obdavčiti.

"Najprej je treba še enkrat poudariti, da je to, kar jaz dobim kot vračilo posojila, moja stvar ... kar jaz delam. Jaz sem ta denar ne samo porabil, ampak sem ga dal na KLM Naložbe, da sem vračal kredit za delnice Mercatorja," pravi. Po njegovem pa je treba, če želimo do tega davka, ki naj bi ga odmerili - ker, tako Janković, ga še niso - ugotoviti preprosto dejstvo: "Najprej morajo obdavčiti Electo Holding, ki je posojilo vrnila, oziroma po njihovem mnenju nek drug vir. To je šlo vse do vrhovnega sodišča in Furs je tam izgubil. Upravno sodišče je nato pozvalo Furs, da se znova odloča. In ker bosta Furs in tudi druga stopnja - finančno ministrstvo - verjetno zavzela isto stališče - bo spet šlo do vrhovnega sodišča."

Furs je zavzel stališče, da je Janković s tem, ko je odkupil terjatve Electe Holdinga do KLM naložbe, dobil 1.246.000 evrov neobdavčenega dohodka.
Furs je zavzel stališče, da je Janković s tem, ko je odkupil terjatve Electe Holdinga do KLM naložbe, dobil 1.246.000 evrov neobdavčenega dohodka. FOTO: Miro Majcen

Furs je tukaj sicer jasen: na podlagi ugotovitev davčne inšpekcije je omenjeni dohodek opredeljen kot preostali drugi dohodki v bruto višini 1.351.000 evrov, od katerega je bila obračunana akontacija dohodnine v višini 337.000 evrov.

"Prepričan sem, da bom dobil, ker se iz dveh identičnih posojil ne more različno odločati," trdi Janković. "In glede na sodbo vrhovnega sodišča, ki je že znana in ki jo je Furs izgubil, sem prepričan, da bo tudi v drugem primeru enako odločeno. Šele potem bodo to lahko odmerili."

Janković še pravi, da je bil na zaslišanju na davčni upravi 9. marca 2016, davčna uslužbenka pa je takrat ugotovila, da je tudi formalno davčni inšpektor zamudil absolutni zastaralni rok. "Zdaj pa bom jaz vas vprašal: tri leta in pol so imeli časa, da mi vložijo hipoteko za zavarovanje. Zakaj tega torej niso storili? Jaz - pa mislim, da sem zelo dober ekonomist - bi lahko svoja zemljišča ali nepremičnine tudi obremenil z davčnim oziroma zemljiškim dolgom, prenesel na mamo, ženo in podobno, pa nisem, ker verjamem v pravico." Kot še dodaja, bo vsako odločbo sodišča sprejel. Na to se je sicer pritožil, bo pa počakal na sodbo. "Trdim pa, da Furs to dela z namenom, da pomaga tožilki, ki me neupravičeno preganja že sedem let."

Janković vložil kandidaturo
Janković vložil kandidaturo FOTO: Aljoša Kravanja

Furs sicer vloži plombe na parcele takrat ko je zadeva že tako daleč, da so skoraj gotovi, da bodo teh 337.000 evrov plačila dohodnine zaračunali, na ta način pa so zavarovali svojo terjatev. Janković ne zanika te možnosti Fursa in pravi, da s tem nima težav. "Te nepremičnine so vredno mnogo več kot teh 337.000 evrov. In če imajo v postopku, da Zoran Janković tri leta in pol od zaslišanja ni naredil nič, da bi kakorkoli 'izmaknil' te nepremičnine, v čem pa zdaj vidijo nevarnost, da se bom pa kar naenkrat zdaj odločil drugače?" se sprašuje.

Zakaj pa je sploh odkupili terjatve Electe do KLM Naložbe? Si je obetal poplačilo terjatev, ki jih je imel do Electe? Na Electi takrat namreč ni bilo več denarja, KLM Naložbe pa so šle v stečaj šele leta 2014, v lasti pa so imele Mercatorjeve delnice, ki so tudi imele vrednost?

Janković odgovarja, da zato, da je vračal kredit KLM Naložbe do bank, ki so mu ga dale za delnice Mercatorja. "Ampak še enkrat: to nima nobene veze, to pri ljudeh povzroča samo zmedo. Dal sem dve posojili in dve posojili dobivam nazaj.In kdor bo poskušal dokazati drugače, bi ga rad videl, kako bo to naredil," pravi.

Furs sicer to skuša ravno zdaj narediti, ker je zavzela stališče, da je to dohodek, ki ga je treba obdavčiti.

Janković ima zdaj plombo na teh parcelah. Javnost sicer ni vedela, da ima župan Mestne občine Ljubljana (MOL) od leta 2016 v Logu pod Mangartom parcelo, veliko skoraj 6000 kvadratnih metrov. "Ah, kako da ni vedela, to je popisal tudi KPK. To parcelo imam že 25 let, kupil sem en travnik nad pokopališčem v Bovcu," odgovarja. Pa ima s tem zemljiščem kakšne načrte? "Travo kosit? Ne, to sem prepustil drugim. Že od takrat, ko sem to kupil, nisem bil tam," pravi.

Pa namerava Janković Fursu plačati, ali bo pustil, da se 'usedejo' na njegova zamljišča? "Dajmo se nekaj zmeniti: Furs še nič ni odmeril. Najprej mora to odmeriti, potem mora to postati zakonito. Saj imajo zdaj trikratno zavarovanje, tako da lahko zdaj vse poplačajo," izpostavlja.

Furs sicer pravi tudi, da pri tem pregledu ni zaznal posojil, ki jih je dajal Electi in nato nazaj. "Furs je zaznal posojila, v enem je celo ugotovil, da ni nobenih napak - tako v posojilu, kot pri vračilu. Decembra 2004 sem dal posojilo preko transakcijskega računa, kar je zavedeno v vseh knjigah in bankah. Furs pa ima tukaj težave, ker dela iz tega domišljijsko zgodbo," še zaključuje Janković.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (583)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kratkovidni
14. 11. 2019 11.53
-2
volk menja dlako,čudi nikoli.
Frane Bogataj
14. 11. 2019 11.32
+0
LOPOV!!! Takoj Dražba!!!
mallonge
14. 11. 2019 11.05
+2
Resnica in pravica je krvavo rdeča - v Sloveniji!
mallonge
14. 11. 2019 11.07
+2
V Titovem Velenju pa so komunisti rdečo zmešali z zeleno in dobili edino ustrezno barvo zanje, to je barvo dreka.
silvo.uzmah
14. 11. 2019 10.55
+6
Ne ne bojo mu ničesar pobrali, njemu bodo enostavno odpisali te dolgove, zakaj, zato ker se piše Jankovič. Nekomu ki je dolžan 100€, pa se ne piše Jankovič, mu bodo pa rubežniki izpraznili stanovanje. Zato pa ko pogledaš vse te face, ki se končajo z mehkim ć, kako hinavske nasmehe imajo, ker vedo njim je res vse dopuščeno. Sramota, za SLO, da ne more oz. da noče ukrepati proti takim priseljencem.
Golobek
14. 11. 2019 10.38
-1
Nerazumem medije ne razumem ljudstvo .Zakaj ga toliko po zobah vlačite .Dajte mu dihat in mir saj tako lahko normalno dela ter se pobriga za lažje krajo Državnega denarja .Zato vas prosim da bodite strpni in humani do človeka kateri nas javno ukrade in nam daje lažne obljube .Stem bomo obvarovali svojo pamet ter pritisk telesa da ne pride do infarkta.
Mejduš
14. 11. 2019 09.33
+15
Toliko časa ga bodo imeli na sodišču,dokler nebo zastaralo,to je pač rešitev teh skorompirancev,saj druge rešitve ne vidijo,Avstrija bi jih že imela zaporu, Slovenija jim je pa tudi že nagrade dala,in se veselijo ker polne denarnice imajo.
korintos23
14. 11. 2019 09.21
+19
Sodniki in tožilci imajo neke naslove za svojo izobrazbo, da jih ne moreš napisati v eno vrsto, ne morejo pa lopovov pozaspreti, kako to?
korintos23
14. 11. 2019 09.55
+6
So res tak zabiti in so si te nazive pokupili?
mallonge
14. 11. 2019 08.56
+25
Janković posodi firmi prvega sina 8 milijonov, ta pokrade svoje poslovne partnerje za 16 milijonov, vrne očiju 24 milijonov in jih 16 odpiše. Janković posodi tudi firmi drugega sina 8 milijonov. Ta je operativnejši in svojim poslovnim partnerjem pokrade 29 milijonov, zato očiju vrne 37 milijonov in jih 29 odpiše...............in tako gre ekonomija najboljšega ekonomista naprwej.
mallonge
14. 11. 2019 09.01
+4
V takih slučajih naše banke izgubijo svoja sredstva!!
Transformerji
14. 11. 2019 11.16
-1
Carmenlula
14. 11. 2019 08.47
+15
Jankovič je obraz zrcalna slika teh, ki so se na zobe metali in ga fehtali naj jih reši Slovenije, Slovenskega naroda in jih popelje nazaj v JUGOSLAVIJO.to so, Jože Mermal, predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak, nekdanji direktor Mercatorja Miran Goslar, grafični oblikovalec Ranko Novak, strokovni direktor Pediatrične klinike v Ljubljani Rajko Kenda, oblikovalec Igor Arih, prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, predsednik Zveze borcev NOB Janez Stanovnik, starosta slovenske politike France Bučar, ekonomist Jože Mencinger, predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak, metliška županja in poslanka SD Renata Brunskole, režiser in igralec Branko Djurič Đuro, pisatelj in nekdanji politik Matjaž Kmecl, pevca Magnifico in Zoran Predin, skladatelj Mojmir Sepe, umetnica Jerca Mrzel, veslač in olimpijski prvak Iztok Čop, pisateljica in pesnica Svetlana Makarovič, bivša županja Ljubljane Ana Nuša Kerševan in še ne nekdanji politik Marko Bulc, ne smemo pazabiti Bobinca In Hermana Rigelnika potapljačev Gorenja v Velenju. Sedaj z vsemi sredstvi ščitijo svojo Jugoslovansko vizo, investicijo z vsemi sredstvi. Tako je baje bilo na njihovem parjenju XVI kongresu Komunistične partije v Velenju, ki je potekal pod sloganom vse za oblast, cilj opravičuje sredstva in nihče nam ne bo vzel korita.
jesenvoyo
14. 11. 2019 08.43
+6
Če posodiš milijon in ga dobiš nazaj plus obresti je dohodek samo obresti verjetno.
vertex
14. 11. 2019 08.31
+6
Kdaj smo prvic slisali za jajota...ko je nekaj ukradel..haha
wolfterier
14. 11. 2019 09.08
-2
A maš jajota pod postlo,kajti je pa ukradel,lažnivi kljukec...
vertex
14. 11. 2019 09.32
+0
Jajotova ovca na straži...kako in kaj je kradel si preberi v knjigah...prodajajo jih v knjigarni
biggbrader
14. 11. 2019 08.04
+11
Zoki je res car. Smeje se vesoljni Sloveniji in ji pove vedno isti stavek, ki ga sodnice urno upoštevajo; da je pravica na njegovi strani, namreč.
Zabukovnik Silvester
14. 11. 2019 07.57
+15
Vsi Slovenci bi morali na Evropskem sodišču tožiti Jankoviča. Ajde dejmo ga js sem takoj za to!!?
Kaktus111
14. 11. 2019 08.12
+6
Bo Mah nič -nič takoj kakšno komisijo za politični pritisk organiziral .....
Carmenlula
14. 11. 2019 07.56
+21
Js, Js, Js sem te nastavil, je vpil ROP.. Politika te je, če Kučana in partije ne bi bilo, tudi Jankoviča ne bi bilo, Komunistična sramota ???
slo_veter
14. 11. 2019 07.31
+12
to kar jaz počnem z 10 eur , malo tu malo tam .. on počne z milijoni .. eeejj vsa čast.
morituri
13. 11. 2019 21.26
+17
Bogi korintos ne ve kje so komunisti, zmešalo se mu je!!!!!!!
korintos23
13. 11. 2019 20.58
-22
Raščan SDS 32 milijonov, Zoki pa samo 29 ,milijonov, potem je on slabši?
Arguss
13. 11. 2019 21.19
+9
Samooklicani prvorazredni več milijard x10 od leta 91.
JohnsonJohnson
13. 11. 2019 20.56
+31
ste pa res poceni Ljubljančani, da taki bandi nasedate. V škodo cele Slovenije.
morituri
13. 11. 2019 21.11
+15
wolfterier
14. 11. 2019 09.10
+10
To so Lublanćani !!! Pa Nevzet Porić in njegovi,nje.
Arguss
13. 11. 2019 20.31
+30
Dobro nas perejo.Samo ta pralni stroj bo šel počasi na smetišče zgodovine,ker je večino ljudi spregledalo in spoznalo ,da zna ločiti seme od plevi.
Komendator
13. 11. 2019 20.39
+39
To ve cela Slovenija, razen Ljubljančanov....
morituri
13. 11. 2019 21.13
+16
Dvomim, da je večina ljudi spregledala. To se bo pokazalo na volitvah, volivci pa smo črno ali rdeče oprane ovce!!!!
Božji hram
13. 11. 2019 20.20
-24
To Janković...legenda...ti lahko spiš,nekateri ki so fouš pa ne....Janković gooooooo