Slovenija
Oglas

Kaj krije obvezno in kaj dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Ljubljana, 09. 12. 2021 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija svojim prebivalcem nudi dokaj visoko stopnjo socialne varnosti in v tem pogledu velja za varno državo. To se kaže predvsem na področju ureditve družinskih prihodkov in starševskega, pa tudi zdravstvenega varstva. Na slednjem se storitve sicer delijo glede na tiste, ki jih krije obvezno in tiste, ki jih krije dopolnilno zavarovanje, vendar je preventivne in osnovne zdravstvene nege kljub temu deležen vsak.

Gre za določilo, ki ga nalaga Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ), v katerem so opredeljeni zavarovanci, upravičeni do uporabe javnih zdravstvenih storitev. Poleg tega so v zakonu navedeni sistemi aktivnosti, ukrepov in storitev, namenjeni krepitvi zdravja, preprečevanju bolezni, zgodnjemu odkrivanju teh ter zdravljenju in negi ter rehabilitaciji bolnih in poškodovanih.

Obvezno zavarovanje krije le osnovne zdravstvene storitve

V Sloveniji je uveljavljanje zdravstvene pomoči urejeno z obveznim zdravstvenim zavarovanjem, ki pa ne krije vseh stroškov v celoti, kot jih krije dopolnilno zavarovanje. V obvezno zdravstveno zavarovanje vas je na pričetku delovnega razmerja dolžan prijaviti delodajalec, sklenitev dopolnilnega zavarovanja pa je povsem vaša prostovoljna odločitev.

Zavarovanje-3

Osnovno zdravstveno zavarovanje kljub delodajalčevi prijavi zajema tako zavarovanje za primer poškodbe pri delu oziroma kakršnekoli poklicne bolezni kot zavarovanje za primer bolezni in poškodbe izven dela. Iz tega sledi, da ima vsak s sklenjenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem v primeru bolezni ali poškodbe pravico do:

• plačila zdravstvenih storitev,

• povračila potnih stroškov, nastalih v času uveljavljanja zdravstvenih storitev, in

• nadomestila plače v času začasne zadržanosti z dela zaradi zdravstvenih razlogov (velja za zaposlene in samozaposlene).

Ker obvezno zavarovanje ne krije vseh storitev v celoti oziroma krije le nujne, osnovne zdravstvene storitve, je poleg osnovnega priporočljivo skleniti dopolnilno zavarovanje. Gre za zavarovanje, ki temelji na mesečni premiji, določeni na osnovi vrste zavarovanja. 

Poznamo: dopolnilno zavarovanje, nezgodno zavarovanje, zavarovanje Specialisti, turistično in druge oblike prostovoljnih dajatev v zdravstvene namene.

Dopolnilno zavarovanje v izogib doplačilom zdravstvenih storitev

Obvezno zdravstveno zavarovanje je v Sloveniji izključno domena Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), medtem ko ostala zavarovanja urejajo komercialne zavarovalnice. Tako na slovenskem trgu poznamo zavarovalnico Triglav, Generali in zdravstvena zavarovalnica Vzajemna.

Bistvena značilnost vseh njih je, da krijejo stroške tistih storitev, ki jih obvezno zavarovanje ne krije oziroma jih ne pokrije v celoti. Iz tega sledi zaključek, da vas sklenjeno dopolnilno zavarovanje oprosti plačila razlike med vrednostjo storitve in kritjem te s strani obveznega zavarovanja.

V spodnji tabeli izpostavljamo bistvene razlike med obveznim in dopolnilnim zavarovanjem.

Obvezno zdravstveno zavarovanjeDopolnilno zdravstveno zavarovanje
√ plačilo zdravstvenih storitev√ kritje plačljivih zdravstvenih storitev
√ povračilo potnih stroškov, nastalih v času uveljavljanja zdravstvenih storitev√ kritje posameznih plačljivih zdravil
√ nadomestilo plače v času zadržanost z dela zaradi zdravstvenih razlogov (zaposleni, samozaposleni)√ kritje nenujnih reševalnih prevozov 
 √ kritje medicinskih pripomočkov 

Komu je namenjeno dopolnilno zavarovanje?

Sklenitev dopolnilnega zavarovanja je smiselna za vse, prijavljene v obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji. Z njim se namreč izognete doplačilom tistih zdravstvenih storitev, ki jih obvezno zavarovanje ne krije v celoti. Mednje denimo sodijo posamezne storitve, prevzem določenih zdravil na recept, obisk specialistov, uporaba medicinsko-tehničnih pripomočkov itn.

Dodatnega zavarovanja pa ne potrebujejo otroci, zavarovani:

• kot družinski člani,

• kot prejemniki nadomestila za invalidnost,

• iz naslova prejemanja družinske pokojnine,

• iz naslova priznane pravice do plačila prispevka s strani centra za socialno delo in

• na osnovi statusa begunca.

Zanje so namreč zdravstvene storitve v celoti krite iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Zavarovanje-1

Vendar za vse ne glede na ponudnika (Generali, Triglav, Vzajemna ) velja, da se dopolnilno zavarovanje uveljavlja s pomočjo zdravstvene kartice neposredno pri izvajalcu zdravstvene storitve. Mora pa ta biti opravljena znotraj Republike Slovenije.

Kako do dopolnilnega zavarovanja?

Dopolnilno zavarovanje lahko z izbranim ponudnikom sklenete kadarkoli, trajanje pogodbe pa je zakonsko določeno za obdobje najmanj enega leta. Zavarovanje je sicer mogoče prekiniti že pred iztekom, vendar ob upoštevanju trimesečnega odpovednega roka. Za izjemo veljajo osebe, katerih obvezno zavarovanje je časovno omejeno, v splošnem pa velja, da se pogodba po preteku enega leta samodejno podaljšuje.

Spodaj izpostavljamo mesečne premije treh vodilnih zavarovalnic:

Triglav dopolnilno zavarovanjeGenerali dopolnilno zavarovanjeVzajemna dopolnilno zavarovanje
35,55 eur/mesec34,50 eur/mesec34,60 eur/mesec

Sklenitev dopolnilnega zavarovanja je nedvomno modra odločitev in pomemben prispevek k vašemu zdravju. To vam poleg polnega kritja zdravstvenih storitev prinaša tudi številne druge ugodnosti, ki pa se nekoliko razlikujejo od ponudnika do ponudnika.

Za vprašanja in dodatne informacije glede zavarovanja smo vam kadarkoli na voljo na telefonski številki 080 63 76 in elektronskem naslovu info@dopolnilno-zavarovanje.si. 

V primeru da ste se za dopolnilno zavarovanje že odločili in izbrali ponudnika, lahko zavarovanje hitro ter enostavno sklenete kar na naši spletni strani. Tako vas od polnega kritja zdravstvenih storitev ločijo le štirje koraki. 

 

Naročnik oglasa je Spletnik d.o.o.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3