Slovenija

Kaj lahko urbana območja storijo, da dosežejo zmanjšanje emisij ogljika?

Ljubljana, 18. 11. 2021 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Saša Strmšnik
Komentarji
11

Urbana območja, kjer živi več kot polovica svetovne človeške populacije, izjemno prispevajo k emisijam ogljika. Do sredine stoletja se bo število vseh ljudi na planetu, ki živijo na urbanih območjih, še povečalo. Toda mesta so že zdaj odgovorna za 60 odstotkov naših emisij toplogrednih plinov. Z naraščanjem mestnega prebivalstva pa se bo povečal tudi njihov vpliv na podnebje.

V mestih bodo v prihodnosti najverjetneje najbolj občutili akutne posledice podnebnih sprememb. Pomanjkanje vode in vse večja onesnaženost zraka grozita, da bo življenje v mnogih mestih postalo neznosno. V odgovor na te grožnje in v želji omejitve dviga globalne temperature se je 25 velemest zavezalo, da bodo do leta 2050 postala ogljično nevtralna. To so Rio de Janeiro, New York, Pariz, Oslo, Mexico City, Melbourne, London, Milano, Cape Town, Buenos Aires, Caracas, Köbenhavn in Vancouver. 

Če želimo omejiti višanje globalne temperature, moramo močno omejiti emisije ogljika do sredine stoletja.
Če želimo omejiti višanje globalne temperature, moramo močno omejiti emisije ogljika do sredine stoletja. FOTO: Dreamstime

Kaj bodo torej morale narediti živahne metropole, da bodo postale ogljično nevtralne?

Eden največjih izzivov, s katerimi se mesta soočajo, so emisije ogljika iz prometa. Nekatera mesta to že poskušajo zmanjšati z uvedbo ultranizkih emisijskih con. Cilj je spodbuditi ljudi, da zamenjajo vozila s tistimi z nižjimi emisijami, vendar ta še vedno povzročajo emisije ogljika med proizvodnim procesom. Da bi to premagali, nekatera mesta že spodbujajo, naj se ljudje popolnoma izogibajo avtomobilom. Pariz na primer ustvarja 650 kilometrov novih kolesarskih poti, medtem ko je kolumbijska prestolnica Bogota določila 120 kilometrov ulic, kjer avtomobili niso dovoljeni.

Še en pomemben dejavnik, ki prispeva k emisijam ogljikovega dioksida v mestih, je energija, potrebna za gradnjo, vzdrževanje in upravljanje stavb. Leta 2015 so bile stavbe odgovorne za 38 odstotkov svetovnih emisij, pri čemer je večina nastala po končani gradnji. Vendar pa si gradbena industrija prizadeva zmanjšati emisije s tem, da bi v njihovo zasnovo vključila več alternativnih virov energije. Cilj je, da bi bile stavbe manj odvisne od fosilnih goriv. 

Eden od načinov reševanje segrevanja mest je uvedba zelenih streh in živih sten.
Eden od načinov reševanje segrevanja mest je uvedba zelenih streh in živih sten. FOTO: Shutterstock

"Velemesta v vročem vremenu trpijo predvsem zaradi trdih materialov, ki absorbirajo sončno energijo in jo prenašajo nazaj v mesta," pravi Benz Kotzen, izredni profesor na šoli za oblikovanje Univerze v Greenwichu. Eden od načinov reševanje segrevanja mest je uvedba zelenih streh in živih sten. "Zelena infrastruktura rešuje veliko težav. Povečuje biotsko raznovrstnost, ima učinek hlajenja zaradi izhlapevanja vegetacije in lahko absorbira nekaj onesnaženja z delci v zraku," še dodaja Kotzen. Zelena infrastruktura je ključnega pomena v Singapurju, kjer so stavbe v mestu zasnovane tako, da čim bolj povečajo naravno prezračevanje.

"Mesta, kot sta New York in Pariz, imajo zelo jasne načrte, kako doseči trajnost. Če nimate načrta, ne boste našli zasebnih vlagateljev, ki bi vlagali v mesta, saj naložbe potrebujejo predvidljivost," pojasni vodja trajnostnega razvoja za McKinsey Stefan Knupfer. Doda še, da je pomembno, da se mesta osredotočijo le na nekaj področij, ki jih je treba izboljšati. Po njegovem so to razogljičenje električnega omrežja, optimizacija energetske učinkovitosti v stavbah, ponujanje prebivalcem možnosti nizkoogljičnega prevoza in izboljšanje načina ravnanja z odpadki. Mesta se morajo po njegovih besedah ​​osredotočiti na pobude z najkrajšim učinkom, ker zmanjkuje časa za ublažitev najhujših učinkov globalnega segrevanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
19. 11. 2021 09.05
+1
KAJ NAJ?BLA-BLA!STARI PREGOVOR:KAJ GRE V ŽIVAL,ČLOVEKA ALI PEČ ALI AVTO,NA KOLN LOKOMOTIVO MORA TUDI VEN!
No pasaran
18. 11. 2021 20.57
+2
Fekalije DZ zadržati tam, kjer se izločajo!
VelikoVedro
18. 11. 2021 20.43
+0
Zrihtat javni prevoz.
Vivid Money
18. 11. 2021 20.12
+3
klimatske naprave odmontirat....bo cisto dovolj....
ceta69
18. 11. 2021 20.03
-1
cakajo da nekdo napiše rešitev ljudje napoložaju bi malo spremenili bili nagrajeni in rešitelji ,idejo bi pa dal laik.....
Walter Pravicek
19. 11. 2021 09.10
+1
a se je oni,ki bi naj KOTO reševal,ter je bilo vse narobe,tožba,povrnitev denarja,ki je bil že"skopnel",ter Hoško lakirnico MAGNA STEYER ,pa mu ponudbe niso sprejeli,ker je zapufan do krova.TA JE EXPERT SAM SEBI!
Maribor?an 1
18. 11. 2021 20.02
Več krožnih zeleni vali itd..... Mi pa cca 3 km se vozimo po 30 min. To je samo nekaj malenkosti.
gaszajla
19. 11. 2021 08.31
+1
Nace Štremljasti
18. 11. 2021 19.57
+1
london bo. dal kraljico in njene postapače na čakanje
ap100
18. 11. 2021 16.52
+0
Veliko - mesta so racionalna odločitev in bivanje v mestih pri tako velikem številu prebivalstva dejansko zmanjša vpliv človeka na okolje - če bi vsi živeli v enostanovanjskih hišah bi zemlje hitro zmanjkalo rešitve so - logistiko pod zemljo ozelenitev vseh horizontalnih površin kjer je to možno ter fotovoltaično opremiti vse vertikalne površine urbanizem v skladu z osončenjem in vremenskimi pogoji popolna reciklaža odpadkov v mestih za potrebe urbanega kmetijstva, in akvaponike implemetacija novih znanstvenih dognanj v tej zvezi pa bo uspeh boljši kot sklepi o omejevanju porabe premoga
MihaGliha
18. 11. 2021 17.38
+1