Slovenija
Oglas

Kaj narediti, da vaša pokojnina ne bo znašala samo 600 evrov?

Ljubljana, 09. 01. 2023 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sploh sedaj v času visoke inflacije je zelo pomembno, da se odločimo za primerno obliko investiranja za svojo prihodnost.

Za prihodnost, ki bo pokrivala inflacijo in na dolgi rok prinašala dovolj visoke donose. Poleg tega bi naj naložba omogočala izplačevanje dosmrtne neobdavčene mesečne pokojnine.

Z varčevanjem bi bilo potrebno pričeti čim prej, najbolje s prvo zaposlitvijo, saj bomo na tak način lažje prišli do višje pokojnine. Z vsakim dnem odlašanja tvegamo, da ne bomo zmogli privarčevati dovolj sredstev za dostojno pokojnino. To pa vodi v revščino, v delo v času upokoja, v kasnejše upokojevanje. Nihče si ne želi biti finančno odvisen od svojih otrok, zato je potrebno financiranje svoje starosti načrtovati že danes. Toda kje varčevati?

Za dolgoročno varčevanje so primerni delniški trgi, ki omogočajo potencialno višje donose. Na izbiro imamo vzajemne delniške sklade in naložbene police. 

Koliko varčevati, da bo dovolj za dostojno pokojnino?
Koliko varčevati, da bo dovolj za dostojno pokojnino? FOTO: Arhiv ponudnika

Koliko varčevati, da bo dovolj?

Po priporočilu družbe Fidelity bi naj vsak, ki se upokoji, imel privarčevanih deset letnih plač. To pa je zelo veliko in če imamo samo 10 let do upokojitve, je to vsekakorskoraj nemogoče doseči. Predstavlajte si, da bi po tem priporočilu nekdo z 1.000 EUR mesečne plače, moral imeti privarčevanih 120.000 EUR za dostojno pokojnino.

Koliko je potrebno mesečno varčevati, da boste na koncu imeli 100.000 EUR? Po izračunih zavarovalnic 100.000 EUR prinaša okrog 400 EUR mesečne dodatne rente. Pri izračunu smo upoštevali 2% povprečno letno inflacijo:

- Če ste stari 25 let in imate še 40 let do upokojitve, je potrebno pri 7% povprečni letni donosnosti varčevati 90 EUR vsak mesec.

- Če ste stari 35 let in imate predvidoma še 30 let do upokojitve, je potrebno pri 7% povprečni letni donosnosti varčevati 160 EUR vsak mesec.

- Če imate 20 let do upokojitve, je potrebno pri 7% povprečni letni donosnosti varčevati 300 EUR vsak mesec.

- Če se boste upokojili čez 10 let, bo potrebno varčevati 730 EUR mesečno.

V FINANČNI HIŠI, kjer se ukvarjajo že od leta 2004, z neodvisnim finančnim pokojninskim svetovanjem, so analizirali ponudbo varčevanj za namen zagotavljanja pokojnine. Izmed vseh ponudb so ocenili z anajbolj optimalno pokojninsko rešitev tole naložbeno varčevanje. Več...

Zakaj so se drugi odločili za to obliko naložbenega varčevanja:

- ker lahko neobdavčeno dvigujejo prihranke,

- potencialno dosegajo visoke donose,

- uveljavljajo garancijo na kapital,

- zaklepajo dobičke pred izgubo, 

- naknadno lahko vplačajo 1x zneske, mesečne ali letne zneske zvišujejo,

- ta oblika je idealna rešitev za dodatno pokojnino, saj zagotavlja dosmrtno izplačevanje neobdavčene rente po tablicah smrtnosti iz leta 2005,

- varčujejo v največjih družbah za upravljanje na svetu kot so JP Morgan, BlackRock, Templeton, Fidelity,..

- imajo možnost predčasnih dvigov prihrankov,..

Izkoristite brezplačni izračun tega donosnega naložbenega varčevanja.


Želite posvet s strokovnjakom za varčevanje in naložbe? Svetujemo, da si rezervirate svoj termin:

- V POSLOVALNICI v Mariboru ali Ljubljani

ali 

- DOMA

ali 

- NA DALJAVO


Pazite, ne počnite tega!

Avtorica knjige Postani kreator svojih financ! opozarja na napake pri pokojninskem načrtovanju
Avtorica knjige Postani kreator svojih financ! opozarja na napake pri pokojninskem načrtovanju FOTO: Arhiv ponudnika

Direktorica FINANČNE HIŠE, mag. Karmen Darvaš Fister, opozarja, da začnite z naložbenim varčevanjem čim prej, najbolje kar s prvo zaposlitvijo z nižjimi zneski. Nato vsako leto varčevalni znesek povišujte kakor se vam viša standard. Pomembno je, da najprej razvijete navado varčevanja. Nikakor predčasno ne prekinjajte varčevanj, ampak sledite zastavljenim ciljem. Sama še danes varčujem v naložbah, ki sem jih sklenila pred dvaindvajsetimi leti. Vse te naložbe sem sklenila za namen dodatne rente. Velikokrat me kdo vpraša koliko pa si zaslužila v tej ali oni naložbi...pa vam povem, da ne vem. Ne spremljam donosov in stanja premoženja, saj so to vse dolgoročne naložbe, že na začetku sklenjene razpršeno. Varčujem preko direktne obremenitve. In to je najboljši recept, če želite vztrajati. Darvaš Fisterjeva še opaža, da so ljudje preveč brezskrbni glede lastne pokojnine, da preveč dolgo odlašajo, na koncu pa jim je žal, da niso pričeli prej. Poleg tega preveč pogosto spremljajo donose in pri vsakem padcu že panično odreagirajo in to sebi v škodo. In vse preveč ljudi hlepi po špekulativni naložbah, za katere se ne zavedajo, da ne morejo biti edina naložba. Na koncu vedno samo izgubljajo. 

Več o njenem razmišljanju najdete v njeni knjigi Postani kreator svojih financ!.

BREZPLAČNA OCENA VAŠEGA FINANČNEGA STANJA!

Na podlagi 22 letnih izkušenj v finančnem svetovanju so razvili aplikacijo za urejanje osebnih finance.
Na podlagi 22 letnih izkušenj v finančnem svetovanju so razvili aplikacijo za urejanje osebnih finance. FOTO: Arhiv ponudnika

Veste, koliko plačujete za vaše zavarovanje in kaj le-to pokriva? Ste že kdaj zahtevali izplačilo zavarovanja in ob tem spoznali, da niste upravičeni do izplačila v takšni višini, kot ste pričakovali? Ste bili zaradi kritja zavarovanja že kdaj razočarani? Če je tako, verjemite, da niste edini. Toda te primere lahko preprečite. Vas zanima, kako? Preverite. 

Ko gre za nekaj tako pomembnega, kot so vaše finance, se morate prepričati, da razumete različne možnosti in nato natančno, kam gre vaš denar in kdo z njim ravna. Poznati morate številne različne vrste finančnih produktov, njihove prednosti, kot tudi pomanjkljivosti, ter kako z njimi upravljati. Ker je finančna varnost za vaše blagostanje ključnega pomena in ker so finančni produkti precej kompleksni, potrebujete premišljen nasvet finančnega strokovnjaka. 

Nova spletna aplikacija

V FINANČNI HIŠI so na podlagi 22 letnih delovnih izkušenj na področju osebnega finančnega svetovanja izdelali napredno aplikacijo za ureditev vaših financ, varčevanj, zavarovanj in naložb. 

Z aplikacijo boste prišli do dobrega pokojninskega in zavarovalnega načrta.

Pridobili boste oceno, s pomočjo katere boste ugotovili kje se nahajate danes in kaj je potrebno urediti. 

S poročilom boste pridobili odgovore na vprašanja:

- Koliko denarja bo dovolj za mojo pokojnino?

- Varčujem sploh dovolj za pokojnino, da ne bo prepozno?

- Sem dovolj in ustrezno zavarovan za smrt in invalidnost?

- Kakšen je moj izpad dohodka v primeru izgube dela, bolniške, ...? Koliko je potrebno plačevati za ta del zavarovanja?

- Katero varčevanje je sploh primerno zame glede na naložbeni profil?

Želim BREZPLAČNO OCENO FINANČNEGA STANJA...

Zadovoljni uporabniki

Ljudje, ki so izpolnili vprašalnik in prejeli na svoj elektronski naslov poročilo z analizo njihovega stanja ter predloge za izboljšavo, so nad aplikacijo navdušeni. Pravijo, da lahko prideš do analize hitro in enostavno, da je poročilo zelo pregledno. 98% zadovoljnih uporabnikov bi aplikacijo priporočilo naprej svojim prijateljem.

Izpolnite vprašalnik tudi vi in pridobite BREZPLAČNO ANALIZO.

Cene zavarovanj različnih zavarovalnic lahko primerjate na enem mestu zavaGO.si


Ko iščemo dobro restavracijo, obiščemo Tripadvisor, ko želimo izbrati hotel na drugem koncu sveta, gremo na Booking, ko pa iščemo dobro zavarovanje, lahko prvič v Sloveniji gremo na ZavaGo. Na tem portalu lahko primerjamo cene in ponudbe različnih zavarovalnic Grawe, Merkur, Prva osebna, Allianz, Vzajemna, Coris, Wiener Stadtische in druge. Na koncu lahko sklenemo najboljše zavarovanje prek spleta. Hitro in preprosto brez zavarovalnega posrednika. Obiščite www.zavago.si, kjer lahko sklenete in pogledate cene zase za življenjsko zavarovanje, nezgodno zavarovanje, turistično, zdravstveno ...

 


Naročnik oglasa je Finančna hiša d.o.o.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni