Slovenija

Kaj pa, če bi namesto plač raje obdavčili premoženje?

Ljubljana, 25. 05. 2023 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
242

Hitra rast upokojevanja in izdatkov pokojninske blagajne državo postavlja pred težko odločitev. Ve namreč, da bo v naslednjih sedmih letih morala najti dodatno milijardo evrov za pokojnine. Zato se mora odločiti, ali naj še dodatno zviša prispevke za socialno varstvo, ki so že zdaj za okoli polovico bolj obremenjeni od evropskega povprečja, ali pa ubere drugo pot. Ustanovitelji visokotehnoloških podjetij se zavzemajo za drugo pot, državi pa bi jo prek novoustanovljenega združenja radi pomagali najti.

Napovedi višanja javnih izdatkov zaradi staranja prebivalstva so neizprosne. Če smo po zadnjih podatkih Urada za makroekonomske raziskave in razvoj leta 2019 za zdravstvo, pokojnine in dolgotrajno oskrbo namenili 16,9 odstotka BDP, se bo do leta 2040 ta številka zvišala na kar 22,3 odstotka BDP. Ali če smo leta 2019 za pokojnine namenili dobrih osem milijard evrov, bomo leta 2040 upokojencem namenili skoraj 20 milijard evrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ko v državi debatiramo okoli obdavčitve plač, zmeraj govorimo, naj tisti, ki zasluži več, tudi več prispeva. To je povsem populistična debata. Premoženja, ki je denimo dedovano, ali lastnike nepremičnin ali nekoga, ki živi od dividend, ne obdavčimo. Lahko govorimo o milijonarjih, ki danes plačujejo na primer po 30 evrov zdravstvenih prispevkov. Zaposleni, ki prejemajo redno plačo, pa vsaj dvakrat ali trikrat več," pojasnjuje Anže Voh Boštic, strokovni vodja novoustanovljenega Slovenskega tehnološkega foruma.

Razvojni model potrebuje korenite spremembe

V interesnem združenju so prepričani, da bi morali obdavčiti tiste, ki imajo veliko premoženja, ne tistih, ki s svojim delom veliko zaslužijo. "Slovenski davčni sistem ni pravičen. Davčno preveč nagrajuje tiste, ki imajo veliko, in kaznuje tiste, ki z lastnim delom šele skušajo nekaj ustvariti."

A pretekle izkušnje z denimo uveljavitvijo davka na nepremičnine, ki je doslej spodletel vsaki vladi, kažejo, da je tak pristop težko uresničljiv. "Ljudje bodo počasi sami ugotovili, da plač preprosto ne moremo več obdavčevati," dodaja Boštic.

"Nepravičen davčni sistem"
"Nepravičen davčni sistem" FOTO: Slovenski tehnološki forum

Za krepitev visokotehnološkega sektorja navajajo tri ukrepe: bolj stimulativno obdavčitev dela v obliki zamrznitve rasti prispevkov za socialno varstvo pri višjih plačah, ureditev področja solastništva zaposlenih v podjetjih in bistveno povišanje vlaganj tveganega kapitala v slovenska podjetja.

"Morda nismo najpametnejši deležniki v gospodarstvu, vemo pa, da mora naš del industrije, ki je najbolj združljiva s prihodnostjo gospodarstva, zavzeti aktivno vlogo pri oblikovanju prihodnosti," je jasen Anže Logar, direktor 3fs in predsednik Slovenskega tehnološkega foruma.

Zelena in digitalna država, ki zamuja z digitalizacijo

V združenju najdemo največja visokotehnološka podjetja v državi, kot so denimo Outfit7, Silicon Gardens, Sportadar, Outbrain, Mediately in številne druge. Zavzemajo se za pospešek digitalizacije države, ki je v zadnjih 10 letih pričela zaostajati za drugimi državami. 

Manjka denimo e-notar, zaradi česar morajo lastniki (in tuji vlagatelji) v slovenska podjetja pravne zadeve urejati osebno pri slovenskem notarju, manjka poenostavljena delniška družba (PZDD), ki bi bistveno zmanjšala birokratsko breme pri ustanavljanju novih zagonskih podjetij. 

Gregor Rebolj, Silicon Gardens: Učinki vlaganj se bodo v popolnosti odrazili šele čez 10 let.
Gregor Rebolj, Silicon Gardens: Učinki vlaganj se bodo v popolnosti odrazili šele čez 10 let. FOTO: foto Mankica Kranjec

K temu sodi tudi razvoj kadrov prihodnosti. Globalno tekmovanje za pridobivanje kakovostnih kadrov je ostro in se bo v prihodnosti zaradi globalnih dejavnikov (staranja prebivalstva in upadanja prebivalstva po vsem svetu) še zaostrovalo. Po nekaterih ocenah potrebuje Slovenija vsako leto novih 5000 IKT strokovnjakov. "Premalo usmerjeni smo v tehnične poklice, ki ustvarjajo veliko dodane vrednosti. Že na ravni osnovne šole bi morali otroke učiti računalniškega mišljenja (angl. computational thinking), ki otroke uči pristopov k reševanju problema, kot to počnejo računalniki," pravi izvršni direktor Outbraina Andraž Tori.

Državo pozivajo, naj se celovito loti reform na področju razvoja kadrov, saj v nasprotnem primeru grozijo nova izgubljena desetletja na področju tehnološkega razvoja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (242)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ActiveR
27. 05. 2023 12.11
+1
Verjetno mnogi vidite tole situacijo: oseba ima hišo v velikosti 3x100m2 s 2K parcelo. Hiša je top, dobra lokacija. Kako jo je oseba pridobila? Del iz dedovanja, lastni vložek in del iz sive ekonomije. Prikazan osebni dohodek okoli 1200€/m. Premoženje je veliko, brez dvoma, a na papirju 'bogat revež'. Sedaj 'bogat revež' sebe primerja z osebo iz najemniškega stanovanja, ki vsako leto letuje na eksotičnem oddihu in vse zapravi. Čez 20 let bo dopustnik imel le osebni kovček in bo trepetal za najemnino, 'bogat revež' pa bo premoženje verjetno več kot podvojil. In to oplemenitenje je pač treba obdavčiti, mar ni logično in pošteno?
ActiveR
27. 05. 2023 11.45
+2
Potrebno bi bilo sešteti vse premoženje in ga progresivno obdavčiti. Kdor ima malo bo tudi malo plačal, kdor ima veliko ne bo posebna težava plačilo za več. Marsikdo je do premoženja prišel poceni brez plačila davkov in ti najbolj jamrajo. Bi bili presenečeni koliko premoženja izvira iz sive ekonomije. Mislim, da ga ni med vami, ki ne pozna vsaj enega. Dejstvo je tudi, da je Slovenija dobesedno dežela revnih milijonarjev, nima za kruh a ima več sto tisoč, celo milijonov evrov premoženja. Pošteno je, da plačamo sorazmerno svojemu standardu in razkošju. Na drugi strani pa bi morala država bistveno bolj gospodarno opravljati z državnim denarjem in izvesti marsikatero optimizacijo, tukaj je še veliko denarja in najprej naj država omeji potrošnjo pri sebi!
ROMELS
26. 05. 2023 10.28
+3
To so same laži, da ne bo denarja za upokojence čez toliko in toliko let. Večina zaposlenih sedaj vplačuje prispevke v višini, ki pokrijejo sebe in še enega upokojenca. Torej en zaposlen pokrije dva upokojenca.
ROMELS
26. 05. 2023 09.19
+1
razumna obdavčitev vsekakor pride v poštev, to obdavčitev naj je za vse ki presegajo povprečen standard.
migic
26. 05. 2023 09.11
-2
moramo se nekaj zavedati tisti ki je kupil, dobil nepremičnino z namenom oddajanja.. se bodo najemnine v primeru dodatnega davka samo še zvišale. Saj si nihče ne bo odtrgal iz svojega žepa. Davčna stopnja se je iz 15 % zviša na 25 % doseženih najemnin. se pravi dodatni davek na premoženje ki ga želijo uvesti bo še dodatno povečal stroške za najemnika
ROMELS
26. 05. 2023 09.16
+5
Če ne bo imel denarja za obdavčitev pa naj stanovanje proda. Od lenobe je prijetno živeti.
migic
26. 05. 2023 09.23
+2
nihče ki ga je kupil za oddajenje ga ne bo prodal. sicer pa bo višjo najemnino nosil najemnik in ne lastnik. ROMLES ko greš v trgovino plačas davek ddv, je tako? če bi se davek zvišal bo to nosila trgovska veriga ali ti? Ni treba živeti v pretvezi to je resničnost že več kot 1000 let.
ActiveR
27. 05. 2023 11.53
+1
Potrebno je omejiti najemnine, vsako malverzacijo pa drakonsko kaznovat, pa bodo najemnik varni. Stanovanje pač ne more biti poslovna priložnost.
Cool8
26. 05. 2023 09.06
+6
Zakaj bi obdavčili premoženje , ste se to že vprašali ? Če si je nekdo pošteno z svojim delom in znanjem prislužil nekaj premoženja, zakaj bi mu morala država za to nekaj vzeti nazaj ? Nima smisla to . !
ActiveR
27. 05. 2023 11.59
Za nekaj premoženja ne boš prav veliko plačal. A bo potreben širok dogovor kaj je to "nekaj".
perjad
26. 05. 2023 08.16
+2
v tujini predstavlja gradnja ali nakup nepremicnine davcno olajsavo !!! kaj pa pri nas ??? in zdaj bi radi to obdavcili ja ampak prvo naj bo vrednost nepremicnin davcna olajsava potem pa lahko
perjad
26. 05. 2023 08.13
+6
dokler se podpira vse ( uvožene pizzopeke, pekarnarje , … ki prodajajo bel prah in vse tiste ki na črno delajo) otroci imajo pa vse zastonj nihce jih ne vprasa po izvoru premoženja !!!!!!!!! ne bo bolje pa ne mislim samo na njih koliko naših se vozi in drgače preserava in ga ni junaka ki bi jih vprašal od kje tudi jankovicevi sinovi ki so bili v stecaju ?????? golob z racuni v Romuniji ,.. rastoderju par krat na leto dobijo brl prasek v bananah kot tudi mnogo drugih
zurc
25. 05. 2023 21.58
+6
vam je prejšnja vlada pokazala kako se pršpara denar pač ga ne potalat tistim ki samo znajo zapravit ,daš ga tistim v obliki pomoči ki ga znajo oplemenitit in dobiš nazaj še več ,delavnemu narodu ,ne pa meglomežalcem
CestniKolesar370Wattov
25. 05. 2023 21.42
+7
Rekel bi, da ima vsaka slovenska družina nek proračun. Nekaj ga gre za osnovne potrebščine, kot so hrana, pijača, položnice, prevoz na delo, ostalo gre tudi v luksuz. Če tej družini vzameš 10% proračuna, se bo najbolje poznalo na luksuzu. Luksuz se odstrani, da je zaloga osnovnih nujno potrebnih potrebščin zadostna. Ampak za vlado je to radikalen predlog. Če bi tako z denarjem delala še vlada in se najprej znebila balasta in "luksuza" od katerega državljani nimamo absolutno ničesar, bi bil svet lepši. Ampak tega Golob in Levica ne bi naredila nikoli. Ker ta balast predstavlja njihovo volilno bazo in bog ne daj naredit karkoli racionalnega. Tako pa davek na davek, srečno.
Zentrum
25. 05. 2023 21.32
+7
Kaj pa, če ne bi več kaznili delovne in sposobne (premoženje verjetno ne pade z neba, ali se mogoče motim?) in začeli malenkost bolj preverjati, komu in pa predvsem kako dolgo se izplačujejo socialni prispevki?
S...O.E
26. 05. 2023 11.13
-1
AlexReal
25. 05. 2023 21.26
+11
Ali se sploh zavedajo, da je premoženje ustvarjeno z denarjem oz. plačami, od katerih se je že plačal davek ???? Tale vlada očitno razmišlja samo o tem, komu oz kje vzeti !!
nature.com
25. 05. 2023 21.15
+0
To je ena izmed najpomembnejših obdavčitev, ki lahko ureja celoten trg. Premoženje zadnjih 10 let, neglede na svojce ali ločen status.
medo357
25. 05. 2023 21.15
+2
obdavčiti premoženje je res idealna izbira za golobe in jankoviče v osebnem stečaju
nature.com
25. 05. 2023 21.14
-6
Požrešni privatniki v peklunvam bo sojeno. Napuh in kraja sta smrtna greha. Drugi bomo vsaj v miru šli s tega sveta. Do smrti boate imeli slabo vest, pokvarjenci.
Victoria13
25. 05. 2023 21.05
+1
Vsak ima možnost odpreti podjetje. Predvsem bi to svetovala tistim, ki imajo toliko za povedat kako si podjetniki kupujejo vile, vikende, drage avtomobile....
Petur
25. 05. 2023 21.08
-1
podjetniki ustvarjajo kapital seveda na račun delavcev,živijo na veliki nogi s kompletnimi družinami,seveda nekateri tudi propadejo..če je kaj dobička seveda ne vidi država ampak gre v oaze!!
nature.com
25. 05. 2023 21.14
+2
e778
25. 05. 2023 21.03
+7
Največ bi pobrali davka, če bi obdavčili neumnost. Le ta je pri tem narodu skoraj neskončna.
Victoria13
25. 05. 2023 20.57
+4
Slovenija je preveč radodarna socialna država z nizkimi plačami in pokojninami. Če si pameten odlično živiš brez, da kupiš hišo, stanovanje in hodiš v službo, ker za vse to poskrbi država torej mi ki delamo....
User1094863
25. 05. 2023 20.34
+14
a tisto premoženje ki so si ga ljudje ustvarili z odrekanjem, krediti .....z dohodki za katere so že plačali davek,.... z materiali za katere so plačali davek,....kolikokrat pa nas je potrebno obdavčiti za isto stvar??? za vsak grižljaj hrane vsak požirek vode ??? z vsakim nakupom plačujemo davke!! izračunajte koliko denarja vsak človek z davki vrne državi od dohodka ki je že bil obdavčen!!
nature.com
25. 05. 2023 21.11
-8
blazter
25. 05. 2023 20.31
+11
Tudi plače vodilnih v državnih podjetjih so visoke. In še dobičke si delijo. Ko pa je podjetje v krizi, pa siromaki pokrivajo. NLB na primer...
Victoria13
25. 05. 2023 20.52
+3