Slovenija

'Nekaj je navijanje, nekaj pa lahko celo ogrozi kolesarjevo kariero'

Ljubljana, 31. 05. 2023 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po izjemni predstavi Primoža Rogliča na Svetih Višarjah nas le še nekaj dni loči od začetka letošnje kolesarske dirke Po Sloveniji. Da tekmovanje lahko steče karseda varno, pa je ključna dobra organizacija in sodelovanje Policije. "Ta 'stadion' je dolg več kot 800 kilometrov," je opomnil Matjaž Leskovar iz Generalne policijske uprave in pojasnil, da si želijo tveganje zmanjšati na minimum. "Ob trasi si želimo gledalce, ki spodbujajo kolesarje in ki vedo, kakšna je njihova vloga," je povedal športni direktor Kolesarske zveze Slovenije. Govorci so poudarili, da neprimerno vedenje navijačev lahko celo ogrozi kolesarjevo kariero.

Kolesar Primož Roglič v rožnati majici na zadnji etapi kolesarske dirke Giro d'Italia
Kolesar Primož Roglič v rožnati majici na zadnji etapi kolesarske dirke Giro d'Italia FOTO: AP

O zahtevni organizaciji in trasiranju 833 kilometrov kolesarske dirke Po Sloveniji, ki letos praznuje 30-letnico prve izvedbe, je spregovoril Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke Po Sloveniji. "Leta 1993 si naši predhodniki verjetno niso predstavljali, v kaj bo zrasla dirka Po Sloveniji. Takrat so bili v ospredju drugi standardi, zdaj pa so standardi glede zagotavljanja varnosti kolesarjev na povsem drugem nivoju," je povedal. 

Traso začnejo sicer sestavljati že ob koncu leta. "Ni nujno, da so vedno široke ceste, si pa ozkih delov želimo čim manj. Na koncu vedno razmišljamo tudi o obvozih. Še pol ure pred dirko na cesti poteka promet. Pred tekmo se lahko zgodi tudi kakšna nesreča, zato moramo biti pripravljeni tudi na plan B, včasih tudi plan C," je povedal o težki nalogi načrtovanja trase. 

Dirka po Sloveniji bo potekala med 14. in 18. junijem. Prva etapa se bo začela v Celju, peta pa se bo zaključila na Glavnem trgu v Novem mestu. Podrobnosti o dirki pa si lahko preberete na spletni strani dirka Po Sloveniji.

Tiskovna konferenca o varnosti na kolesarskih dirkah
Tiskovna konferenca o varnosti na kolesarskih dirkah FOTO: Luka Kotnik

"Nekaj je športno navijanje, nekaj pa lahko celo ogrozi kolesarjevo kariero"

Spregovoril je tudi Martin Hvastija, nekdaj odličen kolesar, danes pa trener in športni direktor Kolesarske zveze Slovenije ter odličen poznavalec zakulisja največjih kolesarskih dirk po svetu. Pojasnil je, kako kolesarji doživljajo glasno navijanje in spodbujanje, kaj so želena ravnanja in kakšne so nevarnosti in posledice nepremišljenih dejanj gledalcev, ki lahko vplivajo na potek dirke.

Pojasnil je, da si kolesarji ne želijo ovir na cesti, in naštel vozila, gledalce, ki stečejo na progo ali cesto prečkajo. "Ne želijo si nenadzorovanih otrok, ki so na cestišču. Na kolesarskih dirkah so velika nevarnost tudi psi. Vsi, ki so zraven ali naključno ali z namenom gledanja in navijanja, morajo imeti občutek za samokontrolo. Policija nekomu ne more preprečiti, da ne bi naredil neumnosti," je povedal. 

"Ob trasi si želimo gledalce, ki spodbujajo kolesarje in ki vedo, kakšna je njihova vloga," je povedal Hvastija in pojasnil, da so tam zato, da imajo kolesarji na koncu boljši rezultat in da do cilja pridejo hitreje. "Če navijajo, naj navijajo korektno. Gledalci ne smejo vplivati na razplet dirke. Če se strasti razvnamejo, je izjemo težko ohraniti mirno kri," je povedal in poudaril, da je kolesarstvo šport, pri katerem lahko gledalci dejansko pridejo tako blizu tekmovalca, da se ga lahko dotaknejo.

Včasih skuša kakšen navijač kolesarju tudi pomagati, toda kaj kolesar s tem dejansko pridobi? "Če strogo gledamo pravila, kolesarju nihče izven kolesarjeve ekipe ne sme pomagati," je povedal in pojasnil, da kolesarju ne smejo pomagati nazaj na kolo ali pa ga potiskati. "Ampak seveda se v primerih, ko pride do incidentov, kakršen se je nedavno zgodil na Višarjah, malo, ne bom rekel pogleda skozi prste, ampak prilagodi tudi pogled sodnikov," je pojasnil. 

Sicer pa je vsako potiskanje kolesarja prepovedano. Minimalna kazen za takšno početje je 20 sekund pribitka v skupnem seštevku, kar je, kot pravi Hvastja, pri sekundah, ki so v igri, veliko. "Tega gledalci ne smejo početi. Vsaj ne tega početi z vodilnimi kolesarji, torej s tistimi, ki so v skupnem seštevku," je povedal. Dodal je, da se danes ob številnih kamerah vse vidi. 

"Nekaj je športno navijanje, nekaj pa lahko celo ogrozi kolesarjevo kariero," so ob tem poudarili govorci. 

"Če želimo izpeljati cestno dirko, nam mora pomagati policija"

"Cesta je naš stadion, dvorana. Če želimo izpeljati cestno dirko, nam mora policija pripraviti cesto. Če želimo, da je to varno, morajo biti stvari izpeljane temeljito. Slovenska policija je na nivoju največjih organizatorjev dirk po svetu," je povedal. Dodal je, da se nivo varovanja vsako leto dvigne in da je varovanje v Sloveniji primerljivo z varovanjem na Dirki po Franciji. 

Čeprav vseeno obstaja nemalo razlik med varovanjem po različnih državah. V Franciji cesto varuje samo policija, v Italiji sodelujejo tudi licencirani reditelji na motorjih, ki imajo podobna pooblastila, je povedal. 

Sicer se je ravno vrnil z dirke po Poljski, Slovaški in Madžarski in, kot pravi, so razlike velike. A povsod opaža podobno težavo – nerazumevanje koncepta mobilne zapore. "Pogosto jim je treba pojasniti, kaj pomeni mobilna zapora," je povedal. Po večini trase so namreč razporejene mobilne zapore, le ob cilju so običajno popolne zapore.

"Varnosti tekmovalcev takrat in danes ne moremo primerjati"

Matjaž Leskovar iz Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave, ki je tudi sam strasten kolesar, je predstavil, kako poteka usposabljanje policistov za varovanje, na kaj vse morajo biti pozorni, v kakšnih vlogah nastopajo pri varovanju, kaj so mobilne zapore in na katere znake policistov morajo biti vozniki in obiskovalci pozorni.

"Varnosti tekmovalcev takrat in danes ne moremo primerjati," je povedal in pojasnil, da je včasih dirko spremljalo zgolj devet policistov motoristov. "Prometa je bilo sicer manj, smo pa bili takrat zadovoljni že, če se je vozilo zgolj ustavilo, ni jih bilo treba popolnoma spraviti s ceste, zadosti je bilo, da se je vozilo ustavilo," je pojasnil. 

A kot pravi, se je varnostni standard nadgrajeval. "Ko je dirka rasla, so rasli tudi standardi, pa tudi zahteve Mednarodne kolesarske zveze. Namreč, tudi na velikih kolesarskih dirkah gre marsikaj narobe," pravi. Tveganje si želijo zmanjšati na minimum, a povsem izničiti ga ni mogoče. "Naš 'stadion' je dolg po 150 kilometrov," je opomnil. 

Na dirki Po Sloveniji bo okoli 300 policistov in več kot 2200 rediteljev

Na tokratni dirki Po Sloveniji bo v petih dnevih sodelovalo med 250 in 300 policistov. "Neposredno pri varovanju kolesarjev in zagotavljanju mobilne zapore sodeluje 28 policistov motoristov in na vsaki etapi še najmanj po tri vozila s po šest policistov," je pojasnil. Poleg tega so po križiščih in nevarnih točkah razporejeni še stacionarni policisti.

"Na vsaki etapi je v petih dnevih tudi okoli 2200 stacionarnih rediteljev. To so prostovoljci in gasilci in vsi delajo za to, da bi bila tekma čim bolj varna," je še povedal. 

Ali se motoristi policisti za dirko posebej usposabljajo?

"Mi si na vseh dirkah želimo dobre in izkušene motoriste. To pomeni, da se na dirki ne ukvarja z motorjem in s samim sabo, ampak opravlja naloge, ki jih mora," je povedal. Vsako leto v sodelovanju s Kolesarsko zvezo Slovenije pripravijo tudi usposabljanje, na katerem sodelujejo vsi, ki sodelujejo pri varovanju. 

"Na dirkah prihaja do kupa konfliktnih situacij, ki ob neupoštevanju pravil hitro privedejo do nesreče," je pojasnil in poudaril, da je prav zato usposabljanje zelo pomembno. Kolesarske tekme se precej drugačne od vseh drugih športnih prireditev, tudi od tekaških, pravi. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

perjad
31. 05. 2023 15.51
+0
veliko je norih pacientov ob progi - žsl se ne zavedajo da delajo več škode kot koristi ter ogrožajo kolesarje
UNLETMLE
31. 05. 2023 13.23
+2
Organizacija dirke, je pa tudi, na vrhuncu pameti. Bum*rji so dali, na petek, dirko proti Postojni in Ilirski bistrici, da bodo ja popoldan zastoji za turiste in naše, ki hodijo proti morju čez mejni prehod Rupa. Primorka bo spet stala v petek. Srečno LP
Zentrum
31. 05. 2023 13.48
+3
Primorka bi stala tudi, če dirke ne bi bilo, ker se vedno najde nek klovn, ki s prometno nesrečo ustavi celoten promet...
METKA102
31. 05. 2023 13.14
+1
Kot, da bi ob proti navijalo podivjano krdelo.
oježeš
31. 05. 2023 13.03
+5
Za tako stanje na progah so krivi predvsem organizatorji dirk. Tam kjer so ograje takih neumnosti ni, kolesarji so odvisni le od sebe, v takih primerih ko se vsi gnetejo na progi, se pa hitro lahko pripeti, da nekdo pade, po nerodnosti prevrne tekmovalca ali s kako zastavo pokrije pogled tekmovalcu, kar ima lahko za posledico padec. Verjamem, da navijači želijo dobro, ampak to dobro s skakanjem po cesti in zapiranjem cele ceste, je lahko hitro težava, ki uniči ves kolesarjev napor in namen.
Marjan Najram
31. 05. 2023 13.23
+1
Krivi so organizatorji dirk? Najbolje, da ob progi postavijo 220 voltno napeljavo, le tako bo mogoče ustaviti norce, ki se mečejo pred kolesarje
JanezovJanez
31. 05. 2023 12.30
+5
A ni v UCI pravilih za etpne cestne dirke zapisano, da se kolesarja, ki ga je porinil gledalec, kaznuje s pribitkom 10 sekund ?
AbrA0_KadaBRa
31. 05. 2023 12.14
+8
V Sloveniji kot tudi drugod manjka kar nekaj kolesarske kulture obnašanja. Če bi vsakemu gledalcu vzel telefon, bi se morda dejansko posvetil ogledu dirke.
Uporabnik1888402
31. 05. 2023 12.11
+1
Sel bi dol s kolesa in ga dobro nabrcal ...
oježeš
31. 05. 2023 13.04
+1
In potem bil kaznovan, kar se je v preteklih letih že pripetilo, ko je preveč navdušenega gledalca tekmovalec udaril.
Marjan Najram
31. 05. 2023 13.24
+1
Res je, tudi to se je zgodilo, čeprav ga je še premalo pohladil...
Ki zombi
31. 05. 2023 11.40
+6
Torej ta junak , ki je pomagal Rogliču pravzaprav ni junak, ker bi ga lahko to stalo uvrstitve.
Marjan Najram
31. 05. 2023 13.25
Obstaja pravilo, koliko metrov ga lahko v tem primeru rine
perjad
31. 05. 2023 15.53
to je bilo porivanje po defektu ne pa med vožnjo
čebelinko
31. 05. 2023 11.20
+50
Ma jaz bi take kazni dajal, da jim na pamet ne bi padlo. Kaj telefone na progo stegujete, pa ob njih tečete, z zastavo pred faco mahate, itd., če se po klancu dol pelje 50, 60 km/h? A ste normalni, al kaj vam ni jasno?! Proga je določena, ti gor nimaš kaj delat, pa konec debate. Če pa niti toliko pameti nimaš, potem si pa zaslužiš eno položnico za 2 jurja.
jezenslovenec
31. 05. 2023 12.26
-9
Če bi policija naredila to, za kar so tam, do tega ne bi prihajalo.
Abica
31. 05. 2023 12.36
+8
Kako naj policaj kroti stotine ljudi ob progi?
AshBurton
31. 05. 2023 13.01
+1
Taj mi pa razlozi ti bister clovek...kako bi ti 100% zavaroval 150km trase?
oježeš
31. 05. 2023 13.08
+2
Seveda, vsak gledalec bi moral iemti svojega policaja? A si normalen, lahko bi pa bili gledalci ins e zavedali svojih dejanj. Kaj potem ko gre nekaj narobe pomaga opravičevanje, če tekmovalcu uničiš odlično uvrstitev ali zmago? Spomnite se pa kako hitro pride do napake gledalcev, ko je ženska s tablo povzročila padec več kolesarjev.
ssecnik
31. 05. 2023 13.31
+1
Ne,daš kazen samo nekaterim,se bo hitro razvedelo.Pol bo pa bolje,čist dobr ne bo nikol.
brusilec
31. 05. 2023 11.12
+19
ma kak se bo navijalo po slo je skor vseeno, ma da pa se tko obnašate po tujini, je pa žalost. ce rabis 3 pire spit da lahko navijaš, nisi glih neki dober navijač. na ravni viol .
povanpireni
31. 05. 2023 11.11
+13
Me prav zanima ali tako spodbujanje norcev, spodbuja, ali ovira kolesarja...
Voly
31. 05. 2023 11.10
+44
Jaz enostavno ne razumem ljudi, ki tečejo s kolesarjem le nekaj cm od njega, saj ga silovito ogrožajo. Ali pa, ko ga slikajo z mobitelom in mu dobesedno zapirajo pot ter potem v zadnjem trenutku odskočijo. To sploh niso navijači, temveč navadni pozerji , ki mislijo le nase , da se bodo potem hvalili pred prijatelji. Za take je bolje, da ostanejo doma! Vem, da so kolesarji tega nekako navajeni, vendar tako neodgovorno ogrožati svojega ali tujega tekmovalca, je otročje in skrajno neodgovorno.
asatan1986
31. 05. 2023 11.04
+9
A zdaj objavite ta članek? ne bi bilo prav, da bi na te stvari opozorili pred dirko?
Nidani
31. 05. 2023 11.06
+15
Lev07
31. 05. 2023 11.57
+5
Na te stvari opozorili pred dirko??? Žalostno, da je sploh treba opozarjat, vsak normalen človek sam ve, kaj je prav!
AshBurton
31. 05. 2023 12.58
Saj to opozorilo za normalne...postuderi malo koliko nenormalnih je med nami!!!
Voly
31. 05. 2023 13.35
+2
Torej je bilo v soboto na Višarjih kar veliko nenormalnih!
masai mara
31. 05. 2023 11.03
+26
Eno je navijanje, drugo je pa divjaštvo in ogrožanje kolesarjev, čemur smo priča na številnih dirkah. To kar počnejo nekateri je skregano z zdravo pametjo.
Nikdar več
31. 05. 2023 10.51
+22
Varnost na dirki je eno, obnašanje nekaterih amaterskih kolesarjev pa obup. 3je vštric, 4je vštric, po sredini hitre ceste, na voznem pasu, ko ne zraven kolesarska steza,.... Mislijo, da če imajo na sebi drese TJV, UAE, INEOS,....da so na dirki in vsemogočni?
Nikdar več
31. 05. 2023 10.52
+3
Animal_Pump
31. 05. 2023 11.02
+11
Ja spet je velik Rogličev na cesti...ki so se po več letih usedli na kolo. vidiš, ko je malo klanca...jih zmanjka. Kulture pa tudi nobene
G. Papež
31. 05. 2023 11.45
+3
Ja, v klanec jih pa res kar veliko zanaša sem ter tja do polovice voznega pasa.
bandit1
31. 05. 2023 10.47
Podobno kot Rally v Argentini.
RichPiana
31. 05. 2023 10.27
Thomas se je preimenoval v Rogliča?
sport5
31. 05. 2023 10.25
+13
"Fotogalerija: Primož Roglič zmagovalec Gira 2023" na sliki ni Rogljič.Vsaj njegovo sliko bi lahko pripeli.
Ante Prima
31. 05. 2023 10.56
+5
Panter 63
31. 05. 2023 10.04
+2
Ne vem kaj v tujini delajo,ampak vem kaj bi pri nas. Merili hitrost. Saj to samo vedo.
AshBurton
31. 05. 2023 10.17
+16
Kejkr je norcev pa predvsem nesposobnezev na cesti še premalo merijo hitrost!!!!
Pa kaj
31. 05. 2023 10.40
-4
premalo ja..haha..znajo skrivat radarje v grmovja. naj gredo ponoči ustavljat dirkače..