Slovenija

Kaj poraz Donalda Trumpa pomeni za Slovenijo?

Ljubljana, 14. 11. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Alem Maksuti
Komentarji
166

Novi 46. predsednik Združenih držav Amerike (ZDA) je Joe Biden. Demokratu in dolgoletnemu politiku je uspelo premagati narcisoidnega Donalda Trumpa, slovenskega zeta in verjetno največjega lažnivca v zgodovini politike ZDA. Trumpov poraz oziroma Bidnova zmaga je prvi v nizu korakov k celjenju razklane ameriške družbe.

Štiriletna Trumpova vladavina je naredila toliko škode, da bo treba veliko energije in truda, da si država opomore. Trump je sistematično razgrajeval institucije, delil Američane, uničeval zaupanje ljudi v politiko. Metode, ki jih je uporabljal, so podobne metodam, ki jih uporabljajo nekateri politiki pri nas. Temu bo mogoče končno narediti konec.

Trump je svojo politiko vedno in povsod oblikoval kot odgovor oziroma odziv na dominanten diskurz v družbi. Zavračanje lastne odgovornosti je ves čas svojega vladanja opravičeval s pomočjo najrazličnejših teorij zarote. Vedno je bila po sredi globoka država, skrita pod globokimi plastmi resničnosti, ki je želela uničiti Trumpa in ameriški narod. Gre za artikulacijo tipičnega nacionalista, ki sebe vidi kot deprivilegiranega. Njegovi podporniki so bili ves čas njegovega vladanja pripravljeni, da zavestno odvržejo individualno zavest, pri čemer je popolnoma nepomembno, da Trumpovo govorjene zlahka dokažete kot lažnivo. Moč Trumpovih teorij zarot temelji na ponujanju enostavnih rešitev za iracionalne emocije. Primer so zamere ali ksenofobni strahovi pred tistim, kar je Donald Trump Američanom postregel kot grožnjo (migracije iz Srednje Amerike, zlobno Kitajsko, neintegrirane tujce in domače izdajalce, MSM-medije, ki proizvajajo lažne novice, skrite komuniste itd.). Zveni znano?

Dr. Alem Maksuti, politolog
Dr. Alem Maksuti, politolog FOTO:

Trumpov diskurz je opogumil njemu podobne politike na vseh koncih sveta. Realnost v političnem življenju so postali politiki, ki zanikajo podnebne spremembe, prisegajo na šarlatanstvo, versko blaznost in se o pomembnih političnih odločitvah zanašajo na napovedi gurujev tipa Paula White. Trumpovi podporniki so od predsednika sprejemali tolažilno razmišljanje, utemeljeno na teorijah zarote, kot pojasnitev za vse njihove iracionalne strahove in zamere. Trump jim je nenehno dovajal zadosten odmerek laži, ki je Ameriko držal v kolektivnem transu in prepričanosti, da so izbrani narod, ki ga bo Trump naredil oziroma ohranil velikega. Ta odklon od normalnosti, opustitev vladavine prava in gaženje težko doseženih civilizacijskih standardov je zamajal najmočnejšo demokracijo sveta.

Teorija zarote je orodje za napad na tiste, ki bi ignorirali njen obstoj. Zato je Trump takoj na začetku mandata napadel medije. Napovedal jim je vojno. Kadar ti niso želeli poročati o njegovih blodnjah, je bil prepričan, da so pristranski in so del iste zarote, o katerih ne želijo poročati. Trump je medije označil za proizvajalce lažnih novic. Vzporedno je začel uporabljati kanale, na katerih je poročal o svoji resnici. Na ta način je sklenil legitimizacijski krog za diseminacijo svojih teorij zarote, ki jih je primarno pošiljal prek svojega Twitterjevega profila. Zveni znano?

Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Motivi, ki spodbujajo ljudi, kot je Donald Trump, so različni. Najpogosteje gre za agresijo in občutek večvrednosti, pogosto pa tudi za kognitivne motive posameznika. Nevednemu delu družbe servira razlago o dogodkih, za katerimi stoji globoka država. Ljudje, ki so se poistovetili s Trumpom, so nenehno delali enako kot on. Trumpovi podporniki ga sprejemajo takšnega, kot se je ponujal sam, ne da bi za to imeli kakršne koli dokaze. Kakor Trump so nenehno poskušali reducirati lastne frustracije, tako da pokažejo na, po njihovem maligne dele družbe, menda krive za lasten neuspeh in nezadovoljiv položaj v družbi. Za njihov neuspeh so vedno krivi drugi.

Donald Trump je enako deloval tudi v mednarodni skupnosti. Ko mu kak od mednarodnih sporazumov (npr. Sporazum o svobodni trgovini (NAFTA), Pariški sporazum o podnebnih spremembah itd.) ni bil po godu, je enostavno napovedal, da ga ZDA ne bodo spoštovale. Napovedal je izstop iz Unesca (skupaj z Izraelom), priznal Jeruzalem za glavno mesto Izraela, priznal je Juana Guaidoja za predsednika Venezuele. Ko mu določeni sporazumi niso bili všeč in je verjel, da niso v interesu ZDA, je te preprosto zavrgel. Problem ni v Trumpovem zastopanju interesov Američanov. Problem je v načinu vladanja. Trump nenehno zavrača realnost in lastno odgovornost za okoliščine, v katerih se je znašel.

Trump je svojo politiko vedno in povsod oblikoval kot odgovor oziroma reakcijo na dominanten diskurz v družbi.
Trump je svojo politiko vedno in povsod oblikoval kot odgovor oziroma reakcijo na dominanten diskurz v družbi. FOTO: AP

Konec vladavine Donalda Trumpa je pomemben tako za Američane kot preostali svet. Tudi za Slovenijo. Vzorce Trumpovega načina vladanja danes vidimo tudi v slovenski politiki. Od zanikanja podnebnih sprememb in izmišljenih teorij zarote o dominaciji globoke države, prek vojne z mediji, do zlorabe družbenih omrežij za promocijo lastne resnice. V tem prednjači sam predsednik vlade, kar izrazito spominja na Donalda Trumpa.

Še več, Trumpa je odkrito podpiral, mu čestital za zmago, še preden so bili prešteti vsi glasovi. S tem je Slovenijo postavil na nehvaležen seznam držav, ki ne spoštujejo niti minimalnih demokratičnih standardov, npr. da je zmago na volitvah mogoče razglasiti šele po preštetju vseh glasov. Tovrstne prakse bo Janez Janša, zdaj, ko Trump ni več predsednik ZDA, veliko težje opravičeval. Že njegova "izhitrena" čestitka Trumpu je doma in v tujini požela posmeh in diskretizacijo, ki se je bo Janša težko opral. Končni rezultat bo, da Janše in politike njegove SDS nihče, razen morda njegovih podpornikov, ne bo jemal resno.

Enako velja za notranjega ministra Aleša Hojsa. Ta bi nacionalno volilno zakonodajo urejal tako, da bi kršil Maastrichtsko pogodbo, ki določa, da imajo državljani držav Evropske unije (EU) volilno pravico na lokalni ravni v katerikoli državi članici EU, v kateri imajo urejeno stalno prebivališče. Stvar zveni banalna, ker odseva neznanje ministra Hojsa, ampak po drugi strani stvar ni tako nedolžna. Hojsova drža nas pelje v spiralo neumnosti, ki jo najdemo v državnem zboru. 

Vzorce Trumpovega načina vladanja danes vidimo tudi v slovenski politiki.
Vzorce Trumpovega načina vladanja danes vidimo tudi v slovenski politiki. FOTO: Aljoša Kravanja

Poslanec Marjan Pojbič (SDS) poslanskemu kolegu Luki Mescu (Levica), rojenemu leta 1987, očita nesodelovanje v slovenski osamosvojitvi. Takšna stališča iščejo oporo v golem nacionalizmu, v katerem so vedno problem drugi, te legitimizira najvišja figura v politični hierarhiji. V Pojbičevem primeru sta to minister Hojs in premier Janša, v Hojsovem primeru Janša, v Janševem primeru pa Donald Trump. Ta spirala je zdaj prekinjena, kar pomeni, da bo vedno težje uporabljati takšen pristop v politiki.

Poleg kičastega življenjskega stila in Trumpove poceni prostaške retorike ter banalnega argumenta, češ da mora biti Slovenija ponosna, ker je Melania Trump rojena v Sevnici, od Trumpove vladavine ne bo ostalo veliko. Američani bodo morali v eri Joeja Bidna sanirati številne probleme, ki jih je s seboj prinesel Trump. Po drugi strani nam v Sloveniji ostane upanje, da lahko končno stvari začnemo poimenovati s pravim imenom. Neznanje in uporaba laži kot metode za uresničevanje političnih ciljev in zdravljenje lastnih blodenj nista dovoljeni, ne glede na to, ali jih izgovarja navaden državljan, minister, predsednik vlade ali pa nekdanji predsednik ZDA.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
30. 11. 2020 12.20
Trumpy by by, počasi pa še arestant...
0od0
17. 11. 2020 11.48
+0
hahahahahaha čez CEL VIKEND vred je nabral 164 komentarjev ... hahahahahaha ... SPODLETELO TI JE ALEM !!!
misterbin
16. 11. 2020 13.48
+0
Maksuti ,kaj pa je imela Slovenija od Trumpa ?
Betuul
15. 11. 2020 20.15
+2
Nakonc pa takle diktat s snopom laži
maneno48
15. 11. 2020 17.16
+3
maksuti pejd doma
Kollerik
30. 11. 2020 12.19
Wallucus24
15. 11. 2020 16.52
+6
Alem, poišči si pomoč.
riss
15. 11. 2020 16.17
+2
Celo 3, z besedo tri komentarje danes na ta zapis, ki si sploh ne zasluži tega imena, ker ne bi niti smel ugledati luč sveta.
Štefan Matko
15. 11. 2020 14.02
+2
Masnjuti tuti fruti. Pa veste kako dobre poštene, stari se ima? On pa je go.. do. Smr.. več kateri je bil v plenicah, ko se je ustvarjala Slovenia, oziroma je bil rojen. Zakaj iz Marsa vunja, zaudarja, kako piše za ti levake.
sid11
15. 11. 2020 11.47
-4
Preveč si napisal M. Poraz lih tolk pomeni kot če bi zmagal-torej ne dosti:)
Saloreich
15. 11. 2020 10.22
-2
Saj za nasmejat se je tole.. 😂 Resno tako ne gre jemati.
flojdi
14. 11. 2020 20.24
+2
potepuh mi , iskreno povedano , na vse strani vis. ( moti me pa , da ne morem povedati , da mi je Peter Florjančič par desetletij bil hudo Spoštovan VZOR .
obožeobože
14. 11. 2020 19.27
+0
Kstane
14. 11. 2020 18.02
-2
Vse bo dobro ,previjo v ZDA.Pomembno je ,da ni zdajšnja opozicija na oblasti.
RDE?I KIP
14. 11. 2020 17.52
+2
Glej ga Maksutija, kok je antijanša.
Kstane
14. 11. 2020 18.09
+8
Saj ni samo on,veliko jih je,ki jim je slovo od preteklosti težko pade.Nič hudega,bo pa jutri lepše.
sinhron
14. 11. 2020 17.51
+6
Kot kaže je Maksuti zadel v polno , ko je potegnil paralelo Trump - Janša , ko gre za kognitivne motive izmišljenih teorij zarote , o dominaciji globoke države, prek vojne z mediji, do zlorabe družbenih omrežij za promocijo lastne resnice in nenazadnje obračunavanje z ne "našimi "in to je vzpodbudilo množičen odziv sektaških komentatorjev , ki pljuvajo po njem , namesto , da bi se ozrli vase in pričeli razmišljati s svojimi glavami in uvideli , kam jih vodi njihov lider in kam vodi državo !
ValterUdovernik
14. 11. 2020 19.42
+0
Jst se že dle časa sprašujem kaj bodo janševci naredl, ko bo Ivana enkat vzela Matilda. A ga bodo pol nagačl, al kuko?
rumbijas
15. 11. 2020 08.22
-3
Zvezda3000
14. 11. 2020 17.30
-2
hahaha cel clanek
ValterUdovernik
14. 11. 2020 16.56
+3
Med tem, ko jeJanša Trumpu lezel v rit, niti opazil ni kako globoko v drek je padel.
ValterUdovernik
14. 11. 2020 16.44
+4
Janša je bil Trampa, med drugim, tudi zato tako vesel, ker je Trump saloniziral prostaštvo.
bonkintos
14. 11. 2020 16.56
+5
Tebe sprašujem stari dementnež...A veš zakaj je večji del Slovencev bilo 2016 za Trumpa... TUDI JAZ ZARADI SLOVENKE MELANIJE....KAJ SI BIL PA TI PA NE VEM.
ValterUdovernik
14. 11. 2020 17.12
+5
No, to je pa argument, zdej si mi pa zaprl usta. Melanija, ja, Melaniji se pa ne da upret. Men je bla zlo ušeč, k je na nuvuletni jelki lučke pržgala. Kliiik, kako lepo je štekarček ubrnila.
bonkintos
14. 11. 2020 17.36
-2
Zgleda ,da lahko še samo lučke prižigaš..2016 ni bilo toliko upledencov kot sedaj ..ko je janša dal podporo trumpu in republikancem.
simeoni
14. 11. 2020 20.14
+3
JA; zelo veliko slovencev je navijalo za Trumpa samo zaradi Melanije.Pekli so tortice z imenom Melanije,čevlje, cokle copate ,ni da ni. Aja, tudi lesen kip so nekje v Sevnici postavli, no tudi Trumpu, pa so ga pokurili,tako je tudi Trump pogorel na volitvah. Tolikoooo lepega se je sesulo v nič.Jaz sem bil pa samo opazovalec pred njegovimi volitvami in sem tudi sedaj. Nič nimam od tega in tudi nikoli ne bom imel.Melanija,kdo je že bil to ?
M teorija
14. 11. 2020 16.21
+2
Janez je tako globoko zlezu Donaldu, tja kamor sonce nikol ne posije, da ga bo Donald potegnu s seboj v politični propad!?
M teorija
14. 11. 2020 16.16
+6
Po zadnjih volitvah sem spet malo bolj optimističen in Svet, spet je nekoliko lepši!? Optimističen, da bo tudi pri nas bolje!?