Slovenija

Kaj prinaša predlog sprememb Zakona o ZZZS?

Ljubljana, 03. 04. 2023 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
62

Predlog sprememb zakona o Zavodu za zdravstveno zavarovanje naj bi močno posegel v upravljanje Zavoda, zaradi česar je že prejel kritike. Ukinil naj bi namreč mesto generalnega direktorja ter upravni odbor, število članov skupščine bi s 45 zmanjšal na 11, zdravstvenemu ministru pa naj bi prinesel veliko več pristojnosti. Pristojnosti generalnega direktorja Zavoda bi medtem po novem prevzela tričlanska uprava, člani pa bi morali pred začetkom delovanja prejeti soglasje vlade. Tako na ZZZS kot v SD, Levici in Gibanju Svoboda medtem pravijo, da z vsebino predloga niso seznanjeni, so pa v Svobodi ob tem zagotovili, da ima zdravstveni minister polno podporo tako stranke kot poslanske skupine.

Predlog Zakona o ZZZS, ki naj bi v veljavo stopil 1. septembra letos, je ministrstvo za zdravje socialnim partnerjem v pregled poslalo v petek, še danes pa imajo čas, da ministrstvu na predlog pošljejo pripombe. V torek se bodo namreč o zakonu z vlado pogovarjali na izredni seji ekonomsko-socialnega sveta.

Po neuradnih informacijah medija N1 pa bodo predstavniki sindikatov na seji precej kritični, saj naj bi jih v zakonu zmotilo več določb. Celovitih stališč sicer še niso oblikovali, poroča medij, ki je v vpogled pridobil vsebino predloga zakona. Ta predvideva kar nekaj sprememb, med drugim  naj bi ukinil tudi funkcijo generalnega direktorja, ki jo trenutno opravlja Tatjana Mlakar. Z dnevom, ko bi zakon stopil v veljavo, bi vlada zamenjala tudi poslovodstvo zavoda.

Tatjana Mlakar
Tatjana Mlakar FOTO: Bobo

Pristojnosti generalnega direktorja Zavoda bi po novem prevzela tričlanska uprava, prvotno pa bi vlada za največ eno leto imenovala vršilce dolžnosti članov uprave. Mlakarjeva bi postala v. d. članice uprave, ki bi prevzela pristojnosti za obvezno zdravstveno zavarovanje, vlada pa bi imenovala še v. d. predsednika uprave in v. d. člana uprave, ki bi bil pristojen za dolgotrajno oskrbo.

Kot so nam sporočili na ZZZS, njihova strokovna služba vsebine osnutka zakona ni prejela v obravnavo.

Kasneje bi sicer predsednika uprave s polnim mandatom na podlagi javnega razpisa izbrala skupščina, ki bi jo ministrstvo s 45 članov zmanjšalo na le 11 članov (šest predstavnikov zavarovancev, po dva predstavnika delodajalcev in vlade ter predstavnik zaposlenih na ZZZS). Če vlada s predlaganim ne bi soglašala, pa bi morala skupščina javni razpis ponoviti.

Člana uprave za zdravstveno zavarovanje in za dolgotrajno oskrbo bi nato predlagal predsednik uprave, a tudi tu bi morala s predlaganimi imeni soglašati vlada.

Trenutno sicer generalnega direktorja izbere upravni odbor, imenovan pa je s soglasjem državnega zbora. Upravnega odbora sicer po spremembi zakona ne bi bilo več.

Veliko več pristojnosti pa naj bi z novim zakonom pridobil zdravstveni minister. Kot poroča medij, bi namreč minister prejel pristojnosti, da sam sprejema odločitve, ki so sicer po zakonodaji v pristojnosti skupščine ali uprave zavoda. Zavodu bi tako lahko predlagal, katere akte naj sprejme, v kolikor pa ga ne bi upoštevali, bi lahko minister takšen akt sprejel tudi sam.

Generalna direktorica je sicer že večkrat poudarila, da je vlada že prevzela veliko pristojnosti ZZZS. Prav tako se poraja vprašanje, ali se je ministrstvo priprave zakona lotilo z željo po menjavi vodstva Zavoda. Kot poroča medij, naj bi takšne pomisleke imelo več članov strateškega sveta za zdravstvo ter zunanjih opazovalcev. Vlada sicer po trenutni zakonodaji Mlakarjeve ne more zamenjati.

Gibanje Svoboda: Minister za zdravje ima polno podporo tako stranke kot poslanske skupine

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje so sporočili, da z vsebino predloga niso bili seznanjeni. Enako so sporočili tudi v Gibanju Svoboda in pri Socialnih demokratih, zato predloga zakona podrobneje tudi ne morejo komentirati. So pa v SD poudarili, da prejete iztočnice kažejo na napredek priprave zakona v luči zdravstvene reforme. "Zavedamo se, da obstoječa ureditev potrebuje nadgradnjo in da vsem interesnim skupinam verjetno ne bodo po godu. V času javne in koalicijske razprave pričakujemo tvoren dialog v dobro sprejetja zakona, ki bo po meri bolnikov in zaposlenih v zdravstvenem sistemu," so še dodali.

V Levici medtem pravijo, da njihova skupina v DZ še ni prejela vsebine predloga sprememb, a da na podlagi poročanja medijev pričakujejo, da se bodo o predlogu še konkretno pogovorili. Predvsem o spremembah, ki naj bi poskrbele za koncentracijo moči na zdravstvenem ministru in na področju skupščine oz. vodenja s strani tričlanske uprave.

Danijel Bešič Loredan
Danijel Bešič Loredan FOTO: Bobo

"Seznanjeni smo bili z izhodišči za pripravo zakona o ZZZS, ki pa so se spreminjala in dopolnjevala, tudi na podlagi predlogov različnih deležnikov, ki so jih podali na predlagana izhodišča, med njimi tudi Svoboda oziroma poslanske skupine koalicije," pa so pojasnili v Gibanju Svoboda. Dodali so, da glede na zadnja izhodišča predloga zakona ta ZZZS v nobeni točki ne odvzema avtonomnosti. "Temveč ravno obratno, avtonomnost zavoda krepi," so dejali.

Prepričani so, da je prenova nujna, saj je trenutna ureditev ZZZS nespremenjena "že praktično od njenega nastanka". Pričakujejo, da bo tako Zavod postal aktiven kupec zdravstvenih storitev ter da bo svoje poslanstvo začel izvajati bolj učinkovito in transparentno.

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan pa ima, kot so sporočili iz Gibanja Svoboda, polno podporo tako stranke kot poslanske skupine. Na vprašanje o večji pristojnosti ministra, pa so dejali, da "imamo v Sloveniji nenavadno situacijo, saj minister za zdravje nosi vso odgovornost za delovanje zdravstvenega sistema, a hkrati nima pravega vpliva na odločitve in delovanje ZZZS, ki zbira in razdeljuje sredstva za uresničevanje pravic (storitev) v okviru zdravstvenega zavarovanja".

"Delovanje obeh institucij mora zato postati vzajemno, povezano in usklajeno. Konkretno vsebino predloga zakona bomo lahko komentirali, ko bomo z njo seznanjeni. Naj ob tem spomnimo, da bo o vsebini zakona potekala javna razprava, zato se bo ta verjetno še dopolnjevala in nadgrajevala," so še dodali.

Glas ljudstva: sprememba upravljanja ZZZS uvaja povečano odvisnost od politike

Na današnji novinarski konferenci so spremembo upravljanja ZZZS sicer komentirali v iniciativi Glas ljudstva, v kateri so izrazili zaskrbljenost, da je za ministra poleg digitalizacije ključni reformni ukrep prav sprememba upravljanja ZZZS. "Ta uvaja povečano odvisnost od politike, čeprav je zdravstvena blagajna last zavarovancev," so dejali.

Pričakujejo sicer, da bodo sindikati ustrezno reagirali na dejstvo, "da se jim odvzema celo izbor predstavnikov delojemalcev v svetu zavoda in se ga prenaša na socialnoekonomski svet".

"Za Glas ljudstva pa je nesprejemljivo tudi, da je to edina sprememba Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ), kar minister utemeljuje, da še vsak minister, ki je ta zakon 'odprl', ni končal mandata," so dodali. Sprašujejo se, ali to pomeni, da številna določila, ki terjajo popravke, nekatera tudi zaradi deset let starih zahtevah Ustavnega sodišča, tudi v tem mandatu ponovno ne bodo prišla na vrsto, ker se minister boji za svoj položaj.

Ob tem so še opozorili, da celovit predlog ZZVZZ, ki odpravlja neustavnosti in druge pomanjkljivosti, že pet let tiči v predalih ministrstva.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mackon08
04. 04. 2023 09.24
-1
ZZZS banda je največ kriva za stanje v zdravstvu.
Grunf TNT
04. 04. 2023 09.13
Povsem narobe je vse zastavljeno. Imamo ZZZS ki praktično upravlja zdravstvo, odreja število posegov, zdtavstvene pravice in ne vem kaj še vse. To deli bi morala opravlhati stroka in ne zavarovalničarji. Cene posegov so preterane, da ne govorimo o cenah zdravil. Enako je pri vseh zavodih. Zavod za zaposlovanje sploh ne opravlja več svoje funkcije, ampak razno razne zasebne agencije ki so v povezavi s politiko. Dejansko imamo dovolj kapacitet, samo javni sektor mora začeti delati in ne samo riti greti v službi....
ivan z Doba
04. 04. 2023 08.49
+2
Je sprememba potrebna zaradi menjave vodilnih na ZZZSju ob vsaki menjavi vlade, ministra?! Dobro plačana služba za posvečene? Sicer pa, če je Zavod vodil nekdo, ki ga je prej nezakonito izkoriščal, me nič več ne čudi.
Grunf TNT
04. 04. 2023 08.44
+1
Bravo za Loredan Bešiča. Tam je treba začeti, korupcija od tam izvira.. Kači je treba prvo glavo odstranit, poj pa naprej....
mackon08
04. 04. 2023 08.43
+1
Komentirajo svečkarji, ker vidijo napredek to pa je kontra od JJ, ki je Slovenijo nazadoval v vsakem koraku. Ja boli, ko pride na vlado nekdo, ki hoče narediti bejaj dobrega.
mackon08
04. 04. 2023 08.44
zmerni pesimist
04. 04. 2023 08.15
+1
Branili bojo svoje tople in udobne stolčke
pekoči paradižnik
03. 04. 2023 21.57
+0
Prva reforma, ki jo Slovenija krvavo potrebuje je LUSTRACIJA, sicer s tridesetletno zamudo, ampak vseeno nujna. Dokler ne bodo vsi nekdanji člani partije, zveze komunistov in sodelavci UDBE izločeni iz javnega, družbenega in poslovnega življenja, toliko časa v tej državi ne bo miru, normalnih razmer za življenje in napredka. ...
Grunf TNT
04. 04. 2023 08.46
+1
Tako je. Začeti s prvakom SDS a Jansharijem Albanskom, Gorenjakom, Zverom in počistiti to Trstenjakovo leglo komunistov...
Kaliopa
04. 04. 2023 10.11
Točno tako. Če bi že takrat lustrirali Janeza Janšo, enega največjih komunistov v bivši Jugoslaviji, bi sedaj že imeli Švico. Tako pa imamo bedo od države, novojanšistični komunizem ki temelji na prevarah, zmerljivkah in primitivizmu in poneumljanju.
piu
03. 04. 2023 21.54
-1
skratka to ne bo vplivalo prav nič na zdravstveno storitev in na porabo javnega denarja.....povečalo bo politično odvisnost in drastično zmanjšalo strokovnost...
Grunf TNT
04. 04. 2023 08.47
+1
Kaksno strokovnost na ZZZS.... Pa povlejte malo kdo sedu v svetu... Strokovnjakov vidli niso...
flojdi
03. 04. 2023 17.15
+2
.stavim samo eno..da si tastari ne bodo dovolili nikakršnih sprememb.ker jim paše tko kot je
flojdi
03. 04. 2023 17.15
+2
123soba
03. 04. 2023 17.05
+9
Ukinite že dodatno dopolnilno zavarovanje...
flojdi
03. 04. 2023 17.19
-3
Jaz ga ne nameravam več placevat.na leto 500+.na leto porabljenih ene 10..za tablete za pritisk (ki se mi vedno dvigne samo zaradi drugih ljudi)..raka ne plačujejo../zakaj naj jim dajem?oz Za Kaj
Jožajoža
03. 04. 2023 19.10
-1
123soba
03. 04. 2023 17.04
+7
Vsako leto je 2x potrjevanje plana na zavarovalnici. Najožji in strokovni člani so zunanji dobavitelji in okoli 35 bebcev, ki pridejo zato, da dvignejo roko in dobijo sejnino, niti pa ne vejo kaj potrjujejo. Jasno je, da je to prakso potrebno čimprej ukiniti.
gmajna
03. 04. 2023 16.19
+6
Zavarovanje naj dajo tako nazaj kot je bilo v Jugoslaviji, pa smo imeli vsi zdravnika, nobenih težav, zobozdravnik je žobni kamen ščistil zastonj, Aspirine si dobil na recept, danes vse to placam, pa še vedno ni dovolj v malhi ZZZS, KJE JE DENAR BRIHTE
Castrum
03. 04. 2023 16.25
-2
Jožajoža
03. 04. 2023 19.12
-2
Če se nam ne bi zgodil demos in če se nam ne bi zgodil janša,etrle in Bavčar bi bili spet enakovredni Evropi,kot smo v jugi že bili
kritika1
03. 04. 2023 16.11
+5
Minister ne sme imeti večjega vpliva na ZZZS, zavarovalnica morda delovati relation samostojno, kot delujejo sicer zavarovalnice. Ta vlada, ki je besnela z depolitizacijo sedaj izvaja popolno politizacijo na tistih področjih kjer gre za denar in prav tam kjer je denar mora imeti politika - dnevna politika minimalen ali ničen vpliv. Vpliv politike je itak že v samem zakonu, tama so ključna pravila, na ravni izvrševanja tega ne sme biti. Če so se lotili "depolitizacije" policije z izgovorom, da politika na operativni rani nima kaj početi, naj to naredijo tudi tu.
JohannDoe
03. 04. 2023 15.42
+9
Glavno, da zadnje čase samo še plešemo. Čakamo depolitizacijo in krajše čakalne, dobili bomo pa "limenke in gajsarje". Se bojim.
Grunf TNT
04. 04. 2023 08.36
+0
Limke in Gasarji so nastali iz revolta do fashi janshari vlade in njihovih privržencev. Da avtohtoni Slovenci tako na veliko skačejo v balkansko subkulturo je dejansko kriva skrajna janshari desnica
deny-p
03. 04. 2023 15.09
+8
Še več bo samoplačniških storitev, kaj drugega ni pričakovat....
Julijann
03. 04. 2023 14.50
+11
Depolitizacija, kako všečna beseda, a ne. Tudi sodstvo se bo menda depolitiziralo. Etika, morala, standardi, to je tisto kar manjka v vseh porah življenja.
slayer2
03. 04. 2023 14.43
+1
Ukinit ZZZS, pa bo mir!!!
kita 1111
03. 04. 2023 13.27
+14
Po novem ne bo nobeden kriv, ,sem pozabil ,nisem bil zraven, še bolj se bo kradlo
zoran pušenjak
03. 04. 2023 13.23
+20
Glavne so časovnice z realizacijo nikoli
Castrum
03. 04. 2023 13.21
+23
Ko politiki govorijo o depolitizaciji, se razumen človek ssmo kislo nasmehne in gre dalje.....
Phan Thi Kim Phuc
03. 04. 2023 13.36
-8
castrirani štabski ekonomist ....genij kleti 4...citat : Kako je lahko Pipistrelovo letalo, če piše da je polno goriva? Pipistrel so električna letala!...